ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:651/881)

Sernik różany 112

jajka 125g cukru 6 łyżek płatków róży ucieranych z cukrem lub konfitury różanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki wody różanej Składniki na wierzch sernika: 3 łyżki płatków róży ucieranych z cukrem lub konfitury różanej 155g białej czekolady 100ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 7-8 łyżek płatków migdałowych dowolne dekoracje (u mnie cukrowe różyczki) Wykonanie spodu: Ciastka pokruszyć(...)trochę masy serowej. Zmiksować. Dolać wody różanej i dospać mąki ziemniaczanej i krótko zmiksować. W drugiej misce białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać ją do ciasta (mieszać powoli i nie zbyt mocno). Masę wylać do tortownicy na przygotowany wcześniej spód. Piec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni po czym zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze

Mania Wypiekania
Sernikobrownie o smaku tiramisu 134

Sernikobrownie jest już samo w sobie ciastem przepysznym. Brownie z faktu, że jest ciastem mokry i ciężkim i do tego na maksa czekoladowym. A w połączeniu z warstwą serową daję kombi prawie idealne. Prawie bo ostateczny wynik zawsze robią dodatki. W tym przypadku w jednej i drugiej masie jest kawa. Uwielbiam sernikobrownie z owocami, tak jak np. sernikobrownie z malinami(...)cukru 130 g gorzkiej czekolady 60-70% kakao 80 g mąki 2 jajka 1,5 łyżki mocnej kawy (zaparzonej) Czekoladę rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po jajku za każdym razem miksując. Na końcu dodajemy mąkę i ostudzoną kawę. Jeszcze raz miksujemy. Szykujemy masę serową. Masa serowa: 330 g sera na serniki (lub pół

Relaxtime
120. Trafiony, zatopiony czyli: drożdżowy topielec. 296

oraz posypałyśmy skórką z cytryny, z drugiej zaś sporządziłyśmy wyśmienitą chałkę, którą podjadałyśmy w trakcie przygotowań w Wielką Sobotę. Zatem z topielca drożdżowego można zrobić niemal wszystko od zwykłego ciasta upieczonego w blaszce, po rogale, strucle, chałki, bułki i bułeczki.. Już niedługo na targach i w sklepach pojawią się pyszne, sezonowe owoce - nie zapominajcie o tym (; Zapraszamy(...)kawałki i rozpuszczamy je w rondelku, zostawiamy do ostygnięcia. Sporządzamy rozczyn, mleko podgrzewamy do temp. ok. 36*C - ma być letnie, nie gorące. Do miseczki dodajemy rozkruszone drożdże i ucieramy je z jedną łyżką cukru (drewnianą łyżką), aby zaczęły pracować. Gdy się rozpuszczą dodajemy cieple mleko, garść mąki, szczyptę soli i mieszamy do momentu zaniknięcia grudek. Rozczyn podsypujemy małą ilością

Symfonia Smaków
PANIA WALEWSKA (PYCHOTKA) 809

naprawdę zgrane połączenie. Dwa cieniutkie i kruche blaty ciasta pieczone z dżemem z czarnej porzeczki i lekką piankową bezą. Na koniec przełożone delikatnym kremem maślano-budyniowym z wanilią.  Ciasto nieco pracochłonne, ale zdecydowanie warte zrobienia. Dobrze się przechowuje, jest podzielne i zawsze wszystkim smakuje.  SKŁADNIKI  SPÓD 300 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)rondelku zagotowujemy pozostałe mleko, dodajemy mleko z mąką i żółtkami (dokładnie wymieszane). Cały czas mieszając, zagotowujemy i gotujemy 1 minutę. Odstawiamy z ognia. Dokładnie studzimy. Miękkie masło ucieramy, aż będzie jasne i puszyste (minimum 5 minut).  Cały czas miksując dodajemy po 1 łyżce ostudzonego budyniu ( w krótkich odstępach czasu). Na koniec powinniśmy otrzymać gładki i lśniący krem*. Piekarnik nagrzewamy

cool and minty
Cappuccino z kokosem 165

Dziś będzie ciasto z efektem wow - czekoladowy biszkopt, krem cappuccino i do tego wszystkie wkładka kokosowa, oj pyszne to było, przepyszne.  Biszkopt:   6 jajek   1 szklanka cukru   3/4 szklanki mąki pszennej  3 łyżki kakao   3/4 łyżeczki proszku do pieczenia   szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy  z solą, a następnie wsypujemy(...)waniliowy - łączymy składniki. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Podgrzewamy niemal ciągle mieszając do zagotowania i zgęstnienia masy. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Miękkie m asło ucieramy na puszystą masę, a następnie partiami dodajemy budyń. Na końcu wsypujemy cappuccino. Na dolną część biszkoptu wykładamy połowę masy cappuccino, na nią kładziemy warstwę kokosową i znów smarujemy kremem. Całość

Cynamonowe szczęście
Kremowe ciasto na roladzie truskawkowej z bananami 157

usuwamy ręcznik, smarujemy cienką warstwą ulubionego dżemu, ściśle zwijamy. Kroimy na około 17-18 równych kawałków - warto przed pokrojeniem zrobić w cieście delikatne nacięcia, jakby linie według których będziemy ciasto cięli. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że uzyskamy odpowiednią ilość kawałków. Składniki na krem: - 1 litr mleka - 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (waga 1 opakowania 40 g) - 7 łyżek(...)mieszając. Przygotowany budyń studzimy (na czas studzenia warto przykryć go folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała jego powierzchni i by nie zrobił się na nim tzw. kożuch). Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Partiami dodajemy do niego chłodny budyń, cały czas miksując. Składniki na warstwę śmietanową: - 400 mililitrów śmietany kremówki (36%) - 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie warstwy śmietanowej: Śmietanę

Życie zamknięte w smaku
Biały lion 202

orzeszków ziemnych solonych Szklankę mleka zagotowujemy. Drugą natomiast mieszamy z żółtkami, cukrem i mąkami. Wlewamy do gotującego mleka i zagotowujemy całość, mieszając by się nie przypaliło. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu. Masę kajmakową mieszamy z ryżem preparowanym, jeśli jest bardzo gęsta można ją chwile podgrzać wtedy łatwiej się rozsmaruje. Biszkopt(...)kajmakową z ryżem, a na nią wykładamy krem budyniowy, a na nim układamy orzeszki ziemne (można je posiekać, to ułatwi później krojenie). Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Ciasto trochę trudno się kroi, ale jest tak smaczne, że warto się pomęczyć

Cynamonowe szczęście
Kolorowe, pyszne ciasto WIOSNA-z kremem, śmietanką, galaretkami-orzeźwiające, idealne na Wielkanoc +FILM 74

Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z na prawdę rewelacyjnym przepisem na ciasto, które zachwyca smakiem i wyglądem. Mowa o cieście Wiosna. Składa się z biszkoptu, kremu na bazie soczku Kubuś, śmietanki z kolorowymi galaretkami i galaretki jest bardzo pyszne, orzeźwiające, rozpływa się w ustach a dodatkowo pięknie, kolorowo wygląda. Idealnie nada się też na zbliżające się święta wielkanocne(...)termoobiegu i pieczemy ok 20 minut. Studzimy. KREM do garna wlewamy sok, dodajemy budynie-dokładnie mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Powstały budyń studzimy.  Masło w temp pokojowej ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo ostudzony budyń też w temp pokojowej i dokładnie miksujemy. ***na tym etapie polecam skosztować kremu jeśli jest dla Was np mało słodki można dodać więcej cukru

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sernik na zimno z owocami 153

Twaróg, herbatniki, owoce, to miła i słodka zapowiedź. Będzie oczywiście sernik na zimno z owocami. Zaletą ciast robionych „na zimno” jest to, że zawsze się udają, a ich przygotowanie, w zasadzie, nie zajmuje zbyt wiele czasu. Ile jest przepisów? Całe mnóstwo, a poniżej… kolejny.     Składniki:  - 700g twarogu (u mnie domowy)- 135g miękkiego masła- niepełna szklanka drobnego cukru(...)Zagotowujemy szklankę mleka. Gdy mleko się zagotuje, odstawiamy z kuchenki, dodajemy napęczniałą żelatynę i pozostawiamy do wystudzenia. Dwie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem i cukrem z wanilią, dodajemy żółtka (jajka wcześniej sparzamy wrzątkiem). Dalej miksując, do utartej masy dodajemy zmielony twaróg. Gdy  mleko z  żelatyną całkowicie wystygnie wlewamy je do masy

mojewypiekiinietylko
Sernik z malinami na serku mascarpone 123

gorące dni. Zresztą sernik na zimno sprawdza się przy każdej pogodzie. Ale teraz, gdy sezon na maliny w pełni, warto się pokusić i poświęcić kilka chwil żeby zrobić to ciasto. Jest pyszne! Nie znam nikogo, kto nie lubi sernika na zimno. Ani nie znam nikogo, kto nie lubi malin :) Więc bez gadania bierzcie się do roboty, sprawa jest bardzo prosta(...)przekładamy do tortownicy (o średnicy ok. 26 cm). Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do stężenia. Śmietankę ubijamy z połową cukru, a drugą połowę dodajemy do serka mascarpone i ucieramy na jednolitą masę. Lekko stężałą żelatynę dodajemy do serka mascarpone. Mieszamy serek z ubitą śmietaną i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na spód z pokruszonych ciasteczek i wygładzamy powierzchnię. Maliny układamy

Marder&Marder Manufacture
Ciasto 3bit 176

bardzo małym ogniu ok. 30 minut, stale mieszając, aż do pojawienia się lekko karmelowych drobinek. Zestawiamy z ognia i studzimy( ale masa ma być lekko ciepła). Ciepłą masę ucieramy dodając po łyżce masła. Masa śmietankowa: 500 ml kremówki 4 łyżki pudru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w ¼ szklanki gorącej wody Śmietanę miksujemy z pudrem na sztywno. Dodajemy lekko ciepłą(...)maślanych ( 150 g) opakowanie okrągłych biszkoptów 2 łyżki ciemnego kakao WYKONANIE: cienki blat biszkoptowy ( lub herbatniki) +ciepła masa budyniowa+herbatniki masa kajmakowa biszkopty masa śmietanowa posypujemy przez sitko kakao Ciasto schładzamy ok. 3 godziny. Smacznego

Domowe ciasta
Kawowy 3 bit 202

Ciasto 3 bit chyba każdy już jadł, ponieważ jest bardzo znane i lubiane. Na Święta postanowiłam zrobić trochę inną wersję i padło na kawową. Polecam, wychodzi duża blacha i jest czym dzielić. Składniki : (blacha 35x25 lub 25x40) Biszkopt: 5 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1 łyżka kakao 2 łyżki mielonej kawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa(...)budyniową: Z mleka odlać 1/2 szklanki i wymieszać w nim obie mąki, a resztę mleka zagotować z cukrami. Do gotującego mleka wlać rozrobione w mleku mąki, chwilę pogotować. Margarynę ucierać do białości dodając po łyżce zimnego budyniu. Masę budyniową wyłożyć na upieczony i wystudzony biszkopt. Na masę budyniową ułożyć herbatniki, następnie masę kajmakową i znowu warstwę herbatników, którą smarujemy dżemem

talerz przyjemności
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55852

świąteczne, to jednak czasem dobrze po prostu, zwyczajnie odpuścić.  Nie wiem, jak radziły sobie kiedyś nasze mamy i babcie, że miały czas na przygotowywanie całych świąt, sprzątanie mieszkania, ucieranie maku, lepienie uszek, gdy jeszcze dodatkowo zajmowały się gromadką dzieci i pracą zawodową. Skąd brały te wszystkie produkty, gdy na półkach w sklepie stał tylko ocet? Czy dlatego jemy karpia(...)szybkiego posiłku). A część potraw będzie w zamian za coś - zamiast pierogów i bigosu - łazanki z kapustą i grzybami. Zamiast keksa - muffinki. Zamiast strucli z makiem - pierożki z gotowego ciasta kruchego i masy makowej... Takie moje własne polskie, współczesne potrawy świąteczne :)  I... sama nie wiem, czy będę mieć 12 potraw... Będzie na pewno tyle, by nic się nie zmarnowało

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Orzeszki z kremem – nadziewane ciasteczka 218

duże ciasto wypłynie ponad kształt foremki – jednak w tym wypadku po prostu będziemy musieli odciąć nadmiarowe brzegi. Dlatego warto zrobić na próbę z 3-4 orzeszki, aby wyczuć jak wielkie kuleczki lepić. Gotowe skorupki można przechowywać przez kilka dni lub od razu nadziewać (patrz uwagi wyżej). Krem do orzeszków: Mleko zagotowujemy z połową cukru. W misce ucieramy (do białości

Słodkie okruszki
Ciasto na oleju z malinami 83

CIASTO Z TRUSKAWKAMI SZYBKIE I WILGOTNE .     Wartość odżywcza 1 kawałka (wyszło 12) 155 kcal B 4 g W 12 g T 10 g Składniki: ▪ 4 jajka ▪ 1/4 szklanki słodzika/cukru ▪ półtorej szklanki mąki ▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ▪ pół szklanki oleju ▪ ok 500 g malin  Przygotowanie: 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. 2. Jajka ucieramy

zdrowo i aktywnie
Muffinki cytrynowe 129

grudki. Porcje ciasta nakładać do wysmarowanej metalowej formy muffinkowej lub do foremek silikonowych – do ok. ¾ wysokości. Do formy metalowej można wkładać papilotki. Piec w 200 C przez ok. 10 - 12 min. Babeczki są gotowe, gdy wbity w nie patyczek jest suchy. Przygotować masę cytrynowa. Mikserem ubić masło z twarożkiem i cukrem pudrem. Dodać sok z cytryny i ucierać aż masa

Gotujemy i jemy
Ciasto na oleju z malinami 154

CIASTO Z TRUSKAWKAMI SZYBKIE I WILGOTNE .     Wartość odżywcza 1 kawałka (wyszło 12) 155 kcal B 4 g W 12 g T 10 g Składniki: ▸4 jajka ▸1/4 szklanki słodzika/cukru ▸półtorej szklanki mąki ▸1 łyżeczka proszku do pieczenia ▸pół szklanki oleju ▸ok 500 g malin  Przygotowanie: 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. 2. Jajka ucieramy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Pełnoziarniste ciasto jogurtowe ze śliwkami 196

zostawcie ciasto chwilę w piekarniku i będzie idealnie! :)  Składniki na jedną dużą keksówkę: 130-140 g jogurtu naturalnego (jeden mały) 3 jajka 100 g oleju rzepakowego 100 g erytrolu/ksylitolu 320 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 śliwek węgierek Przygotowanie : Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka ucieramy z erytrolem/ksyiltolem

Czarnawisienka
Sernik z rosą 184

kruche ciasto i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut, im dłużej tym lepiej.  Schłodzony spód wałkujemy na wielkość blaszki (u mnie 23x35 cm) i zapiekamy na złoty kolor, ok 10-15 minut w 180 st. C  Masa serowa: 1 kg dobrego twarogu 4 żółtka szklanka cukru 2 budynie 2 szklanki mleka pół szklanki oleju Ucieramy żółtka

Cynamonowe szczęście
MALINOWY SERNIK NA ZIMNO 128

szybkie ciasto na ciepłe dni. Składniki: 1 kilogram twarogu trzykrotnie mielonego 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 4 jaja ¼ kostki masła 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka mleka 2 łyżki żelatyny Maliny Galaretka malinowa Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance mleka. Żelatynę zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem

Słodki Zakątek
Tort Cappuccino Cream 159

pieczenia. Ciasto wylewam na tortownicę i piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. 3. Poncz: Kawę parzoną mieszam ze spirytusem. Ponczem nasączam upieczone biszkopty. 4. Masa cappuccino: Jajka razem z cukrem ubijam około 15 minut nad kąpielą wodną. Masę odstawiam do przestudzenia. Masło razem z proszkiem cappuccino ucieram na puszystą masę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Babka gotowana 2017 195

ucierałam mikserem. Białka ubiłam osobno ze szczyptą soli .Przesiałam obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i dodawałam do utartej masy na przemian troszkę przesianej mąki i  ubitych białek i  soku z cytryny,   aż do ostatniego składnika. Formę do babki wysmarowałam masłem i obsypałam mąką. Przełożyłam masę i nastawiłam garnek z wodą i wstawiłam formę z ciastem

Różowa kuchnia
Sernik na jogurtach greckich 255

misce, jajka ucieramy z cukrem na puszystą mase. Natomiast w trzeciej misce mieszamy jogurty z budyniami. Następnie do masy jajecznej dodajemy jogurty i delitanie mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i znów delitanie mieszamy najlepiej drewnianą szpatułką. Dno blachy wykładamy biszkoptami. Na to wylewamy mase serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około godzinę. Ciasto pozostawiamy

Smaki Natalii
Babka majonezowo-budyniowa z nutą pomarańczy 165

wyjmować!   Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do przestudzenia. Wyjmować z formy lekko ciepłe - nie będzie wtedy tak przywierać do silikonu. Aby przygotować lukier, należy utrzeć mikserem cukier puder z gorącym mlekiem - najlepiej robić to w wysokim, wąskim naczyniu, aby zawartość ne pryskała na boki. Można dodać szczyptę barwnika spożywczego dla koloru. Pod koniec ucierania wkropić trochę

Grunt to przepis!
Orzeszki z masą orzechową 168

kawałku ciasta i je rozwałkowujemy foremkami wycinamy ciasteczka, formujemy w foremce i dajemy na formę do pieczenia. 2. Formę z ciasteczkami dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut. 3. Mleko zagotowujemy z cukrem, jak zakipi dorzucamy zmielone orzechy i jeszcze chwileczkę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę Palmę ucieramy i dodajemy

Kuchnia u Bietki
gniazdka wiedeńskie vel pączki hiszpańskie 146

pałką ucierać na ogniu, aż powstanie gęsta jednolita pulpa i będzie odchodzić od garnka. Wystudzić. Wbić jajka i zmiksować na gładko.  Przełożyć do szprycy. Z brązowego papieru do pieczenia wyciąć kwadraty 10*10 cm i posmarować pędzelkiem olejem. W garnku rozgrzać olej ( musi go byś około 4 cm głębokości). Na kwadraty z papieru wyciskać szprycą kręgi ciasta (dwa okrążenia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Keks gotowany 133

wymieszać. Przelać ciasto do formy, zamknąć pokrywą i włożyć do garnka z wrzącą wodą sięgającą połowy formy. Gotować na wolnym ogniu przez 1h i 15 minut. Po tym czasie wyjąć z wody, otworzyć formę. Gy przestygnie wyjąć z foremki. Cukier puder utrzeć z połową soku z cytryny. Gdy będzie za gęsty dodawać po kilka kropel soku i ucierać do uzyskania

kawawszklance
Sernik na ciemnym spodzie z kruszonki 157

masło ucieram z cukrem na puszysty krem, dodaję zmielony twaróg i po jednym żółtku. Białka ubijam na sztywną pianę, przekładam do masy serowej i mieszam łopatką do połączenia się składników. Gotową masę przekładam na spód i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut. Po tym czasie wyjmuję sernik i posypuję po wierzchu pozostałym  ciastem  kakaowym

Ciasteczkowy Potwór
Kotlety ziemniaczane z jabłkiem i zapiekany kalafior :) 181

wcześniej). Masło ucieramy z żółtkami i mieszamy z ziemniakami. Następnie dodajemy mąkę, płatki owsiane i jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do masy ziemniaczanej. Doprawiamy przyprawami. Uważajcie na kmin rzymski, bo jest dość intensywny w smaku, więc posypujemy ostrożnie. Wszystko mieszamy razem i w razie potrzeby dosypujemy bułki tartej, jeśli ciasto jest zbyt

vegetanie
Cytrynowe babeczki 244

ucieramy z cukrem za pomocą miksera przez 10-15 minut, aż masa zrobi się jasnożółta i puszysta. Przesiewamy do miski suche składniki.  stopione masło, cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny mieszamy i odstawiamy na bok. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy suche składniki. Dodajemy masło i mieszamy, chwilę tak aby składniki się połączyły.  Rozkładamy ciasto biszkoptowe

Luźna Kuchnia