ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:485/881)

Borówkowy sernik na zimno 248

tutaj  i przygotowałam sernik z borówkami. Tym razem nie użyłam kominka ale ciacho równie fajnie się prezentuje w takim kształcie. Jeśli nie posiadacie takiej foremki ciasto można przygotować w zwykłej tortownicy, tylko zamieniając kolejność warstw - najpierw biszkopty, potem masa serowa a na wierzchu galaretka. Ja użyłam galaretki szafirowej  Wodzisław  aby pasowała kolorystycznie do borówek. składniki(...)przestudzenia. Masło utrzeć z żółtkiem i cukrem, następnie porcjami dodawać ser. Cały czas ucierać i dodać przestudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Następnie do masy serowej dodać borówki, ponownie wymieszać. Masę wyłożyć na stężoną galaretkę. Wierzch ładnie wyrównać i ułożyć biszkopty lekko wciskając w masę serową. Ciasto odstawić do stężenia do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć z lodówki i odstawić

Monia miesza i gotuje
Ciasto bananowe 129

utartego masła z cukrem i jajkami nie przerywając ucierania dodawać stopniowo mąkę, banany i rozmieszaną w mleku sodę oraz sok z cytryny. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175 stopni C około 55 - 60 minut, do suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta zbyt mocno się przypieka, należy przykryć z wierzchu papierem

Kuchcik gotuje
Tort biszkoptowy z kremem budyniowym, ananasem i drugi rok bloga. 148

wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony(...)dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty. Ananasy dokładnie odsączamy z zalewy, jeśli są w krążkach to kroimy w kostkę. 5 łyżek kremu odkładamy do posmarowania boków. Do pozostałego dodajemy ananasy i mieszamy. 4. Przekładanie: Krążki ciasta przekładamy kremem. Boki i wierzch smarujemy odłożonym. 5. Pianka: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli

Izabelawkuchni
Migdałowy biszkopt z nadzieniem serowym i truskawkami 190

Lekkiego, smacznego i owocowego zarazem. Przewertowałyśmy gazety i znalazłyśmy pomysł na proste migdałowe ciasto z nadzieniem serowym i truskawkami. Przepis wydawał się całkiem prosty, więc wzięłyśmy się do roboty. Ciasto faktycznie okazało się bardzo proste w przygotowaniu i niebywale smaczne. Łączy w sobie delikatny migdałowy biszkopt z pysznym nadzieniem serowym, a całość jest uzupełniona pysznymi truskawkami. To jest nasz obecny(...)cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały, jogurt, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Całość ucieramy mikserem. Truskawki odszypułkowujmy i kroimy w plasterki. Okrągłą formę do tortownicy ( nasz miała śr. 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Wylewamy do niej połową ciasta. Rozsypujemy połowę truskawek oraz wykładamy połowę masy sernikowej. Na to delikatnie wykładamy pozostałe ciasto

Kolizje Smaków
Orkiszowe ciastka ze świeżą żurawiną i kawałkami białej czekolady 63

cukru – 50g białej czekolady – 40g ksylitolu – 1 jajko – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – szczypta soli Miękkie masło ucieramy z cukrem i ksylitolem. Dodajemy jajko, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą i mieszamy łopatką do połączenia. Do ciasta dodajemy świeżą żurawinę i posiekaną na większe kawałki białą czekoladę. Całość schładzamy w lodówce przez 30 minut. Formujemy

Be Fit Be Strong
Ciasteczka cytrynowe z mascarpone 159

proszkiem do pieczenia. W drugiej misce dobrze ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajko i ucieramy. Następnie dodajemy mascarpone i znowu ucieramy. 2. Cytrynę sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach i wyciskamy sok. Dodajemy do masy i ponownie ucieramy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy do momentu aż składniki się nam połączą. 3. Piekarnik nagrzewamy(...)stopni (termoobieg). blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.  4. Łyżką nabieramy porcje ciasta i formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego. Przekładamy na blaszkę i leciutko spłaszczamy. Jeśli ciasto będzie klejące to ręce możemy oprószać mąką.  5. Pieczemy około 15 minut do zarumienienia się. Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

kruche babeczki
Kremówka 96

złoty kolor. Odkładamy do wystudzenia. Potem w zależności od rozmiarów waszej blachy możecie ciasto przyciąć lub zostawić w jednej blaszce, w której się ciasto piekło. Zabieramy się za istotę ciasta czyli krem. Odlewamy  pół szklanki mlekai. Resztę mleka z wanilią ( jeżeli używacie całej laski to rozetnijcie ją, wyjmijcie ziarenka ale wszystko wrzućcie do mleka - potem wyjmiecie niepotrzebne części(...)szybko mieszamy tak aby nam sie w naszym budyniu nie porobiły grudki. Masło ucieramy w misce na biały, lekki puch- można dodać pod koniec ubijania łyżkę mleka żeby masło było bardziej puszyste i do takiego masła dodajemy budyń i znów miksujemy. Krem wykładamy na jedną warstwę ciasta, przykrywamy drugą warstwą i obficie posypujemy cukrem pudrem- ma być jak pokryte śniegową

Kuchnia Pełna Emocji
Sernik 146

połączenia składników. Twaróg dzielimy na  4-5 części i stopniowo dodajemy do masy jajeczno - maślanej. Ucieramy na wolnych obrotach,  krótko, tylko do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno i łyżka po łyżce dodajemy do masy. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika.  Pieczemy 50 minut w 170 stopniach na grzałkach: dolna

Smak mojego domu
Słodkie grzybki 123

mąki łyżeczka octu lub wódki tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania Wszystkie składniki ucieramy w kubku , mam być dosyć gęste i kleiste. Foremkę wstawiamy w naczyniu z olejem. Kiedy olej będzie nagrzany gorącą foremkę obklejamy od spodu ciastem tak by trochę weszło też do dziurki. Natychmiast wkładamy do tłuszczu i po chwili uwalniamy grzybka, po czym nakładamy kolejnego

Gotowanie jest łatwe
Kruche ciasteczka cynamonowe 123

pudru 1 jajko 400g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: W misce ucieramy dokładnie masło z cukrem, do uzyskania jasnej masy maślanej, dodajemy jajko, miksujemy jeszcze chwilę. Do masy dodajemy mąkę, proszek dopieczenia i cynamon, wyrabiamy ciasto nadal mikserem, lub ręką, do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto owijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na godzinę

NiePieprz.pl
Dynia tu i tam 107

Macie dosyć dyni, bo ja nie! Babka dyniowa marmurkowa dzisiaj piekła się przez 55 minut. Ciasto dyniowe jest mięciutkie i wilgotne. Lubię łączyć dynię z czekoladą

codojedzenia
Muffinki Pinacolada 87

cukier i wiórki. Dodajemy do nich pokrojone w kostkę bardzo zimne masło i za pomocą palców ucieramy do utworzenia się drobnoziarnistej kruszonki. Odstawiamy.   Suche składniki łączymy z mokrymi i mieszamy do połączenia składników – nie musimy tego zrobić zbyt dokładnie. Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Wierzch każdej z muffinek posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką., którą jeszcze dodatkowo posypujemy

Smaczna Strona
Ciasteczka cytrynowo - imbirowe 140

otartej skórki z cytryny - 1 łyżka soku z cytryny - szczypta mielonych goździków - szczypta soli Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrami. Dodajemy jajko, skórkę oraz sok z cytryny. Miksujemy by składniki dobrze się połączyły a następnie dodajemy mąkę, goździki,  oraz imbir. Wyrabiamy ciasto i formujemy lub wykrawamy foremkami ulubiony kształt ciasteczek. Ciasteczka pieczemy w 180 C przez około 15 minut

Zainspirowana w kuchni
NALEŚNIKI ŚMIETANKOWE Z TRUSKAWKAMI 102

alergia lub nietolerancja można pominąć) ½ łyżeczki soku z cytryny DODATKOWO:  Świeże truskawki 🍓 WYKONANIE: 1.Składniki na ciasto miksujemy.  2.Miskę przykrywamy i odstawiamy na 30 min. 3. Patelnię lekko smarujemy masłem lub olejem. Smażymy naleśniki z obu stron. 4. Twaróg ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jogurt i żółtko. Na koniec wlewamy sok z cytryny. Miksujemy lub mieszamy (zależnie

Marcepanowa kuchnia
Babka drożdżowa z rodzynkami 118

gorące mleko, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odcedzamy. Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy resztę mąki i zaczyn, zaczynami wyrabiać stopniowo dodając rozpuszczone masło, sól i rum. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki i wówczas dodajemy rodzynki. Ponownie zagniatamy. Formę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą

Zainspirowana w kuchni
Ciastka owsiano-kukurydziane z siemieniem lnianym i rodzynkami 142

garstka rodzynek 1/2 łyżeczki sody 1 jajko 134 g miękkiego masła  Wykonanie :    W misce ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na krem, w drugiej misce mieszamy suche składniki.Dodajemy do nich utarty krem maślany i wyrabiamy ciasto. Dłonie zwilżamy wodą nabieramy porcję ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik krakowski 150

podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą  i wkładamy na godzinę do lodówki.    Masa serowa: 1 kg trzykrotnie mielonego tłustego twarogu 8 jajek 20 dag margaryny "Kasia" 1 szkl. cukru pudru 1 szkl. drobnego cukru  2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 cukry wanilinowe 3 łyżki śmietany kremówki rodzynki skórka cytrynowa   Masło ucieramy z cukrem pudrem

Pyszności Słodkości
CIASTECZKA LIMONKOWO-MAŚLANE STEMPELKI 142

limonki lub cytryny sok wyciśnięty z ½ limonki lub cytryny 250g mąki pszennej szczypta soli Wykonanie: masło ucieramy z cukrem, dodajemy jako, skórkę startą z limonki oraz sok, miksujemy na koniec dodajemy przesianą mąkę ze szczyptą soli, całość zagniatamy na gładkie ciasto, które następnie schładzamy w lodówce 30 minut schłodzone ciasto wałkujemy na około 3mm i wykrawamy koło , które przenosimy

Słodkie zapomnienie
Chleb pszenny wieloziarnisty 162

przykryciem odstawiamy na 10-15 minut w ciepły kąt do wyrośnięcia. Pozostałe produkty wsypujemy do miski, ziemniaki ucieramy na drobnej tarce i tez dodajemy do suchych produktów. -- Wyrośnięty zaczyn wlewamy do suchej mieszanki i mieszamy mechanicznie mikserem lub łyżką. Po wymieszaniu ciasto wyrabiamy ręcznie, gdy jest za suche dolewamy 3-5 łyżek wody lub oleju,  jak jest za bardzo

chleba naszego
Sernik z brzoskwiniami 169

minut do lodówki do schłodzenia. Okrągłą blaszkę wysmarowujemy masłem. Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim brzegi i spód. Spód nakłuwamy widelcem, kładziemy papier  do pieczenia i wysypujemy na to ryż lub groch. Pieczemy 15 minut pod obciążeniem i kolejne 5 bez obciążenia. W międzyczasie robimy masę. Jajka ucieramy s cukrem pudrem na gładką masę, następnie dodajemy(...)ekstrakt waniliowy. Ucieramy kolejne 5 minut, następnie dodajemy śmietanę i ucieramy tak długo aż masa będzie jednolicie gładka. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na wcześniej upieczony spód. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach, w międzyczasie przygotowujemy brzoskwinie. Brzoskwinie należy sparzyć wrzątkiem a następnie wrzucić do lodowatej wody. W ten sposób skórkę będzie się lepiej zdejmowało. Wyciągamy pestkę

Delusional Trine
ROSÓŁ WEGETARIAŃSKI Z KŁADZIONYMI KLUSKAMI FRANCUSKIMI 190

następująco...  Potrzebujemy: 1 łyżkę masła, sól, 2 jajka, 4 łyżki mąki (u mnie pełnoziarnista pszenna), koperek. Ucieramy masło z solą, dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masła i żółtek, posypujemy mąką i delikatnie mieszamy. Ciasto nie może być ani za twarde ani za rzadkie. Do wrzątku (może być osobny garnek z wodą

wege i kropka
Tarta z borówką amerykańską i kremem budyniowym 179

papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto, wykładamy nim formę włącznie z bokami (z pozostałości ciasta można upiec ciasteczka), równamy powierzchnię, gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 20 – 25 minut. Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia. Rozpuszczamy galaretkę – studzimy. Szykujemy masę budyniową. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodajemy serek mascarpone i 2 łyżki(...)borówki. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Tartę wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia kremu i galaretki, najlepiej na całą noc. Tarta z borówką amerykańską i kremem budyniowym to idealne ciasto na niedzielę , a także jeden z bardzo wielu sposobów podania tych wspaniałych owoców. Można je wykorzystywać w różnego rodzaju sosach, sokach, w deserach lodowych i musach. Świetnie też nadają się

mojewypiekiinietylko
Waniliowe babeczki z porzeczkami i jeżynami czyli Słodki Czwartek odc.130 159

mrożone) Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C. Formę do muffinków wykładamy papierowymi papilotkami. Mieszamy suche składniki. W misce ucieramy jajka z cukrem i łączymy z mokrymi składnikami. Dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia składników. Do masy dodajemy porzeczki, mieszamy i nakładamy ciasto do 12 dołków w foremce. Na wierzch wciskamy jeżyny. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szarlotka 1986

ponieważ w ten sposób puszczą nadmiar soku. Przykrywamy i odstawiamy na dwie godziny. Masło, mąkę i cukier ucieramy na jednolitą i puszystą masę za pomocą miksera. Blachę o wymiarach 25 cm x 25 cm wykładamy pergaminem i na dno nakładamy połowę ciasta, na ciasto układamy ciasno plastry jabłek, przykrywamy resztą ciasta. W małej szklance mieszamy łyżeczkę cynamonu z 2 łyżeczkami

Delusional Trine
Omlet biszkoptowy pieczony 184

szczypta soli dodatki: dżem cukier puder masło orzechowe czekośliwka mleko kokosowe Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na tzw. kogel mogel. Białka ubijamy z dodatkiem soli sztywną piane. Łączymy białka z żółtkami, dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.  Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 7-8 minut w temperaturze 180 stopni C. Możemy

Życie zaczyna się w kuchni
Piernik last minute 1039

Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do niego po jednym żółtku. Do ucieranej masy dodajemy też powoli miód i łyżką wymieszane składniki sypkie. Na końcu dodajemy śmietanę.  Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka łączymy delikatnie z ciastem łyżką lub szpatułką. Całość przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką i pieczemy w 165-170 stopniach

Bon appetit mon amie
Francuska tarta jabłkowa 154

grochem lub kulkami do pieczenia. Piec   15 minut w 180 stopniach C. Po tym czasie wyjąc ciasto i zdjąć obciążenie. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w pół plastry. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i żółtko   nie przerywając ucierania. Na koniec wsypać mielone migdały oraz mąkę – dokładnie całość wymieszać. Masę równo wyłożyć na podpieczony kruchy spód

kolorowotorcikowo
Ciasteczka z wzorkiem 107

łyżeczek cukru waniliowego 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki soku pomarańczowego Margarynę ucieramy z cukrem, jajkiem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.  Na koniec dodajemy sok pomarańczowy i wszystko miksujemy. Ciasto zwykłym wałkiem rozwałkowujemy,  a wałkiem ze wzorkiem odciskamy wzór.  Dowolną foremką wykrawamy ciastka.  Układamy

Pyszności Słodkości
Mini rogaliki z czekoladą 168

mieszam. Na wierzch sypię dwie, trzy łyżki mąki, nakrywam ściereczką i odstawiam, aż zaczyn zacznie pracować. Żółtka ucieram z cukrem  i mieszam z wyrośniętym zaczynem. Masło rozpuszczam , studzę , również dodaję do zaczyny. Na końcu dosypuje porcjami mąkę, aż otrzymam pożądaną konsystencję ciasta. Gotowe wyrabiam do póki nie będzie gładkie i lśniące, ponownie odstawiam nakryte ściereczką do momentu podwojenia objętości

Ciasteczkowy Potwór
PYSZNOTKA Z ORZECHAMI 125

robimy z drugim ciastem. Pieczemy ok. 25-30 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekładamy kremem. Wierzch ciasta można polać polewą. Krem: W 1/3 szkl. mleka rozrabiamy budyń, resztę zagotowujemy z cukrem. Do gotującego mleka dodajemy rozrobiony budyń, studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy po łyżce budyniu, a na końcu kakako i alkohol

słodki bratek
Gofry bez proszku do pieczenia 394

cukru 4 jajka 250 g gęstej śmietany 300 g mąki 100 g mączki ziemniaczanej Przygotowanie: Na początek ucieramy masło z cukrem, dodajemy całe jajka i ubijamy mikserem. Oczywiście nie ubijemy ich tak jak samych białek, ale miksujemy na szybkich obrotach, aż ciasto się lekko spieni. Dodajemy śmietanę i miksujemy dalej. Na koniec dodajemy mękę i mączkę ziemniaczaną i mieszamy

KasiaiKrzysiu.pl
Orzeszki z kremem chałwowo-kawowym 547

smakowa u mnie orzech laskowy) Wykonanie Ze składników zagniatamy ciasto. Patelnię nagrzewamy, smarujemy olejem i wkładamy kawałki ciasta. Smażymy/pieczemy z obu stron do zrumienienia. Wystygnięte skorupki orzeszków napełniamy kremem Krem Żółtka ubijamy na parze razem z cukrem do zagęstnienia. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce masę jajeczną. Dodajemy alkohol, kawę, startą chałwę. Miksujemy na gładką masę

Mieszam w Garnku
Dorayaki 194

Sposób wykonania Jajka utrzeć z cukrem i miode m , dodać sodę rozpuszczoną w wodzie i jeszcze chwilę ucierać. Na koniec dodać przesianą mąkę w dwóch porcjach i wymieszać miotełką lub robotem na bardzo delikatnych obrotach i tylko do połączenia się składników. Ciasto przykryć i odstawić na 30 min. Powinno stać w temp. pokojowej. Przed smażeniem sprawdzić konsystencję ciasta, powinno być

Mix smaku
Kruche babeczki z serkiem mascarpone 118

ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 1 godzinę. Foremki na babeczki smarujemy masłem. Ciasto cienko wałkujemy, wylepiamy foremki . Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180st, aż będą rumiane. Studzimy i wyjmujemy delikatnie z foremek. Serek mascarpone ucieramy dokładnie z cukrem pudrem. Cukru dodajemy tyle, jak bardzo chcemy mieć słodki krem. Do każdej babeczki nakładamy

Gotowanie moimi oczami
sernik z budyniem i ciasteczkami 167

Podpiec w 180*C przez kwadrans. Ugotować budynie na mleku. Gorący budyń wylać na ciasto. Na budyniu ułożyć ciastka. Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Białka ubić na sztywno. Następnie żółtka zmiksować z cukrem i dodając ser ucierać. Dodać budyń i delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek. Wylać do blaszki. Piec około 50 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasteczka z kardamonem i cynamonem 179

cukru 1 jajko  2 łyżki mleka  1 łyżka kardamonu 1 łyżka cynamonu  Przygotowanie : Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę . Dodajemy jajko i miksujemy . Wsypać wymieszaną mąkę z kardamonem i cynamonem wlać mleko i ponownie zmiksować . Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego

Wypieki Uli
Ciasteczka na serku wiejskim - bez cukru 120

mleka 1 olejek pomarańczowy 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Serek wiejski rozdrabniamy i ucieramy w misce z kawą zbożową, mlekiem i olejem. Dodajemy jajko, zapach pomarańczowy, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko (w razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki), wykrawamy dowolne wzorki i układamy na papierze

Kolorowy Przepisownik
ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami 353

pieczenia i mieszamy np. drewnianą łyżką. Masę przekładamy do blaszki (21 x 30 cm) wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia i przekrawamy na dwa blaty. składniki na krem: 200 g suszonych śliwek 100 ml spirytusu 3 żółtka 375 ml mleka 50 g cukru 30 g mąki ziemniaczanej(...)powstały grudki, aż powstanie gęsty budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mikserem ucieramy miękkie masło na puch i dodajemy stopniowo zimny budyń a na końcu kakao. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy pokrojone w kostkę śliwki oraz skruszone bezy i przekładamy nią naponczowane ciasto. Wierzch i boki smarujemy pozostałą częścią masy. Całość schładzamy w lodówce

Domowy Smak Jedzenia
Rajski placek 162

Nie chce mi się bardzo pisać, bo źle się czuję:(  Dodam tylko, że ciasto, które wczoraj robiłam zasługuje na medal i pewnie dlatego taka nazwa

Ciasteczkowy Potwór
Mandarynkowe ciasteczka 131

przesiać przez sito do miski, wymieszać. Masło utrzeć mikserem, następnie cały czas ucierając stopniowo dodawać cukier puder, ucierać około 3-4 minut. Dodać skórkę, jajo i śmietanę, utrzeć na puszysty krem. Następnie dodać sypkie składniki i wszystko razem zamieszać, uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy

In my kitchen
Ciasteczka maślane z pistacjami. 152

utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać całe jajko i żółtko i ponownie chwilę ucierać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i połączyć składniki. Na sam koniec dodać mleko i wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce i lekko spłaszczamy. Piec w 180 stopniach C około

O kuchni z uczuciem
Muffiny z borówkami i czekoladą 144

mlekacukier waniliowy6 kostek gorzkiej czekolady Przygotowanie:Margarynę ucieramy z cukrami. Powoli dodajemy po jednym całym jajku. Ucieramy na jednolitą masę. Powoli dodajemy na zmianę składniki suche i mleko. Do tak przygotowanej masy dodajemy posiekaną czekoladę i borówki. Mieszamy łyżką.Przekładamy ciasto do foremek na muffiny i pieczemy 25-30 minut, aż będą złote, w 180 stopniach.Gotowe można posypać

Lawendowe Niebo
Piernikowa szopka 164

brzozy przez dziadzia Tadzia, a poszycie dachu i reszta wykonania to już dzieło mojego Męża ;)Choinki również powstały z ciasta miodowego i ozdobione są lukrem cytrynowym domowej roboty.LukierSkładniki:1 białko1 szklanka cukru pudru1 łyżka soku z cytrynyWszystko razem ucieramy mikserem, aż do uzyskania jednolitego lukru.Polecam wszystkim wykonanie takiej szopki, jest to naprawdę wielka przyjemność dla całej rodziny

Lawendowe Niebo
Sernik 194

koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie połączyć. Ciasto wylać do blaszki  wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 st. C Wykonanie: Margarynę, ser, cukier przepuścić przez maszynkę. Następnie ucierać przepuszczone przez maszynkę składniki dodawać po jednym żółtku. Białka ubić na sztywną pianę, do utartego sera dosypać

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Białkowa babka 108

szklanki mąki, 150 ml mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g masła. Przygotowanie:   Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mleko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 170 stopniach ok 40-50 minut

Aga w kuchni