Lekkiego, smacznego i owocowego zarazem. Przewertowałyśmy gazety i znalazłyśmy pomysł na proste migdałowe ciasto z nadzieniem serowym i truskawkami. Przepis wydawał się całkiem prosty, więc wzięłyśmy się do roboty. Ciasto faktycznie okazało się bardzo proste w przygotowaniu i niebywale smaczne. Łączy w sobie delikatny migdałowy biszkopt z pysznym nadzieniem serowym, a całość jest uzupełniona pysznymi truskawkami. To jest nasz obecny(...)cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały, jogurt, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Całość ucieramy mikserem. Truskawki odszypułkowujmy i kroimy w plasterki. Okrągłą formę do tortownicy ( nasz miała śr. 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Wylewamy do niej połową ciasta. Rozsypujemy połowę truskawek oraz wykładamy połowę masy sernikowej. Na to delikatnie wykładamy pozostałe ciasto
Kolizje Smakówcukru – 50g białej czekolady – 40g ksylitolu – 1 jajko – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – szczypta soli Miękkie masło ucieramy z cukrem i ksylitolem. Dodajemy jajko, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą i mieszamy łopatką do połączenia. Do ciasta dodajemy świeżą żurawinę i posiekaną na większe kawałki białą czekoladę. Całość schładzamy w lodówce przez 30 minut. Formujemy
Be Fit Be Strongproszkiem do pieczenia. W drugiej misce dobrze ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajko i ucieramy. Następnie dodajemy mascarpone i znowu ucieramy. 2. Cytrynę sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach i wyciskamy sok. Dodajemy do masy i ponownie ucieramy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy do momentu aż składniki się nam połączą. 3. Piekarnik nagrzewamy(...)stopni (termoobieg). blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 4. Łyżką nabieramy porcje ciasta i formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego. Przekładamy na blaszkę i leciutko spłaszczamy. Jeśli ciasto będzie klejące to ręce możemy oprószać mąką. 5. Pieczemy około 15 minut do zarumienienia się. Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
kruche babeczkizłoty kolor. Odkładamy do wystudzenia. Potem w zależności od rozmiarów waszej blachy możecie ciasto przyciąć lub zostawić w jednej blaszce, w której się ciasto piekło. Zabieramy się za istotę ciasta czyli krem. Odlewamy pół szklanki mlekai. Resztę mleka z wanilią ( jeżeli używacie całej laski to rozetnijcie ją, wyjmijcie ziarenka ale wszystko wrzućcie do mleka - potem wyjmiecie niepotrzebne części(...)szybko mieszamy tak aby nam sie w naszym budyniu nie porobiły grudki. Masło ucieramy w misce na biały, lekki puch- można dodać pod koniec ubijania łyżkę mleka żeby masło było bardziej puszyste i do takiego masła dodajemy budyń i znów miksujemy. Krem wykładamy na jedną warstwę ciasta, przykrywamy drugą warstwą i obficie posypujemy cukrem pudrem- ma być jak pokryte śniegową
Kuchnia Pełna Emocjipołączenia składników. Twaróg dzielimy na 4-5 części i stopniowo dodajemy do masy jajeczno - maślanej. Ucieramy na wolnych obrotach, krótko, tylko do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno i łyżka po łyżce dodajemy do masy. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 50 minut w 170 stopniach na grzałkach: dolna
Smak mojego domumąki łyżeczka octu lub wódki tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania Wszystkie składniki ucieramy w kubku , mam być dosyć gęste i kleiste. Foremkę wstawiamy w naczyniu z olejem. Kiedy olej będzie nagrzany gorącą foremkę obklejamy od spodu ciastem tak by trochę weszło też do dziurki. Natychmiast wkładamy do tłuszczu i po chwili uwalniamy grzybka, po czym nakładamy kolejnego
Gotowanie jest łatwepudru 1 jajko 400g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: W misce ucieramy dokładnie masło z cukrem, do uzyskania jasnej masy maślanej, dodajemy jajko, miksujemy jeszcze chwilę. Do masy dodajemy mąkę, proszek dopieczenia i cynamon, wyrabiamy ciasto nadal mikserem, lub ręką, do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto owijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na godzinę
NiePieprz.plMacie dosyć dyni, bo ja nie! Babka dyniowa marmurkowa dzisiaj piekła się przez 55 minut. Ciasto dyniowe jest mięciutkie i wilgotne. Lubię łączyć dynię z czekoladą
codojedzeniacukier i wiórki. Dodajemy do nich pokrojone w kostkę bardzo zimne masło i za pomocą palców ucieramy do utworzenia się drobnoziarnistej kruszonki. Odstawiamy. Suche składniki łączymy z mokrymi i mieszamy do połączenia składników – nie musimy tego zrobić zbyt dokładnie. Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Wierzch każdej z muffinek posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką., którą jeszcze dodatkowo posypujemy
Smaczna Stronaotartej skórki z cytryny - 1 łyżka soku z cytryny - szczypta mielonych goździków - szczypta soli Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrami. Dodajemy jajko, skórkę oraz sok z cytryny. Miksujemy by składniki dobrze się połączyły a następnie dodajemy mąkę, goździki, oraz imbir. Wyrabiamy ciasto i formujemy lub wykrawamy foremkami ulubiony kształt ciasteczek. Ciasteczka pieczemy w 180 C przez około 15 minut
Zainspirowana w kuchnialergia lub nietolerancja można pominąć) ½ łyżeczki soku z cytryny DODATKOWO: Świeże truskawki 🍓 WYKONANIE: 1.Składniki na ciasto miksujemy. 2.Miskę przykrywamy i odstawiamy na 30 min. 3. Patelnię lekko smarujemy masłem lub olejem. Smażymy naleśniki z obu stron. 4. Twaróg ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jogurt i żółtko. Na koniec wlewamy sok z cytryny. Miksujemy lub mieszamy (zależnie
Marcepanowa kuchniagorące mleko, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odcedzamy. Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy resztę mąki i zaczyn, zaczynami wyrabiać stopniowo dodając rozpuszczone masło, sól i rum. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki i wówczas dodajemy rodzynki. Ponownie zagniatamy. Formę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą
Zainspirowana w kuchnigarstka rodzynek 1/2 łyżeczki sody 1 jajko 134 g miękkiego masła Wykonanie : W misce ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na krem, w drugiej misce mieszamy suche składniki.Dodajemy do nich utarty krem maślany i wyrabiamy ciasto. Dłonie zwilżamy wodą nabieramy porcję ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem
Sama słodycz i szczypta chilipodanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Masa serowa: 1 kg trzykrotnie mielonego tłustego twarogu 8 jajek 20 dag margaryny "Kasia" 1 szkl. cukru pudru 1 szkl. drobnego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 cukry wanilinowe 3 łyżki śmietany kremówki rodzynki skórka cytrynowa Masło ucieramy z cukrem pudrem
Pyszności Słodkościlimonki lub cytryny sok wyciśnięty z ½ limonki lub cytryny 250g mąki pszennej szczypta soli Wykonanie: masło ucieramy z cukrem, dodajemy jako, skórkę startą z limonki oraz sok, miksujemy na koniec dodajemy przesianą mąkę ze szczyptą soli, całość zagniatamy na gładkie ciasto, które następnie schładzamy w lodówce 30 minut schłodzone ciasto wałkujemy na około 3mm i wykrawamy koło , które przenosimy
Słodkie zapomnienie