ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:474/881)

Sernik 184

połączenia składników. Twaróg dzielimy na  4-5 części i stopniowo dodajemy do masy jajeczno - maślanej. Ucieramy na wolnych obrotach,  krótko, tylko do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno i łyżka po łyżce dodajemy do masy. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika.  Pieczemy 50 minut w 170 stopniach na grzałkach: dolna

Smak mojego domu
Słodkie grzybki 161

mąki łyżeczka octu lub wódki tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania Wszystkie składniki ucieramy w kubku , mam być dosyć gęste i kleiste. Foremkę wstawiamy w naczyniu z olejem. Kiedy olej będzie nagrzany gorącą foremkę obklejamy od spodu ciastem tak by trochę weszło też do dziurki. Natychmiast wkładamy do tłuszczu i po chwili uwalniamy grzybka, po czym nakładamy kolejnego

Gotowanie jest łatwe
Kruche ciasteczka cynamonowe 179

pudru 1 jajko 400g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: W misce ucieramy dokładnie masło z cukrem, do uzyskania jasnej masy maślanej, dodajemy jajko, miksujemy jeszcze chwilę. Do masy dodajemy mąkę, proszek dopieczenia i cynamon, wyrabiamy ciasto nadal mikserem, lub ręką, do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto owijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na godzinę

NiePieprz.pl
Dynia tu i tam 153

Macie dosyć dyni, bo ja nie! Babka dyniowa marmurkowa dzisiaj piekła się przez 55 minut. Ciasto dyniowe jest mięciutkie i wilgotne. Lubię łączyć dynię z czekoladą

codojedzenia
Muffinki Pinacolada 141

cukier i wiórki. Dodajemy do nich pokrojone w kostkę bardzo zimne masło i za pomocą palców ucieramy do utworzenia się drobnoziarnistej kruszonki. Odstawiamy.   Suche składniki łączymy z mokrymi i mieszamy do połączenia składników – nie musimy tego zrobić zbyt dokładnie. Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Wierzch każdej z muffinek posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką., którą jeszcze dodatkowo posypujemy

Smaczna Strona
Ciasteczka cytrynowo - imbirowe 188

otartej skórki z cytryny - 1 łyżka soku z cytryny - szczypta mielonych goździków - szczypta soli Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrami. Dodajemy jajko, skórkę oraz sok z cytryny. Miksujemy by składniki dobrze się połączyły a następnie dodajemy mąkę, goździki,  oraz imbir. Wyrabiamy ciasto i formujemy lub wykrawamy foremkami ulubiony kształt ciasteczek. Ciasteczka pieczemy w 180 C przez około 15 minut

Zainspirowana w kuchni
NALEŚNIKI ŚMIETANKOWE Z TRUSKAWKAMI 146

alergia lub nietolerancja można pominąć) ½ łyżeczki soku z cytryny DODATKOWO:  Świeże truskawki 🍓 WYKONANIE: 1.Składniki na ciasto miksujemy.  2.Miskę przykrywamy i odstawiamy na 30 min. 3. Patelnię lekko smarujemy masłem lub olejem. Smażymy naleśniki z obu stron. 4. Twaróg ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jogurt i żółtko. Na koniec wlewamy sok z cytryny. Miksujemy lub mieszamy (zależnie

Marcepanowa kuchnia
Babka drożdżowa z rodzynkami 154

gorące mleko, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odcedzamy. Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy resztę mąki i zaczyn, zaczynami wyrabiać stopniowo dodając rozpuszczone masło, sól i rum. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki i wówczas dodajemy rodzynki. Ponownie zagniatamy. Formę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą

Zainspirowana w kuchni
Ciastka owsiano-kukurydziane z siemieniem lnianym i rodzynkami 183

garstka rodzynek 1/2 łyżeczki sody 1 jajko 134 g miękkiego masła  Wykonanie :    W misce ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na krem, w drugiej misce mieszamy suche składniki.Dodajemy do nich utarty krem maślany i wyrabiamy ciasto. Dłonie zwilżamy wodą nabieramy porcję ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik krakowski 204

podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą  i wkładamy na godzinę do lodówki.    Masa serowa: 1 kg trzykrotnie mielonego tłustego twarogu 8 jajek 20 dag margaryny "Kasia" 1 szkl. cukru pudru 1 szkl. drobnego cukru  2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 cukry wanilinowe 3 łyżki śmietany kremówki rodzynki skórka cytrynowa   Masło ucieramy z cukrem pudrem

Pyszności Słodkości
CIASTECZKA LIMONKOWO-MAŚLANE STEMPELKI 193

limonki lub cytryny sok wyciśnięty z ½ limonki lub cytryny 250g mąki pszennej szczypta soli Wykonanie: masło ucieramy z cukrem, dodajemy jako, skórkę startą z limonki oraz sok, miksujemy na koniec dodajemy przesianą mąkę ze szczyptą soli, całość zagniatamy na gładkie ciasto, które następnie schładzamy w lodówce 30 minut schłodzone ciasto wałkujemy na około 3mm i wykrawamy koło , które przenosimy

Słodkie zapomnienie
Chleb pszenny wieloziarnisty 203

przykryciem odstawiamy na 10-15 minut w ciepły kąt do wyrośnięcia. Pozostałe produkty wsypujemy do miski, ziemniaki ucieramy na drobnej tarce i tez dodajemy do suchych produktów. -- Wyrośnięty zaczyn wlewamy do suchej mieszanki i mieszamy mechanicznie mikserem lub łyżką. Po wymieszaniu ciasto wyrabiamy ręcznie, gdy jest za suche dolewamy 3-5 łyżek wody lub oleju,  jak jest za bardzo

chleba naszego
Sernik z brzoskwiniami 219

minut do lodówki do schłodzenia. Okrągłą blaszkę wysmarowujemy masłem. Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim brzegi i spód. Spód nakłuwamy widelcem, kładziemy papier  do pieczenia i wysypujemy na to ryż lub groch. Pieczemy 15 minut pod obciążeniem i kolejne 5 bez obciążenia. W międzyczasie robimy masę. Jajka ucieramy s cukrem pudrem na gładką masę, następnie dodajemy(...)ekstrakt waniliowy. Ucieramy kolejne 5 minut, następnie dodajemy śmietanę i ucieramy tak długo aż masa będzie jednolicie gładka. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na wcześniej upieczony spód. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach, w międzyczasie przygotowujemy brzoskwinie. Brzoskwinie należy sparzyć wrzątkiem a następnie wrzucić do lodowatej wody. W ten sposób skórkę będzie się lepiej zdejmowało. Wyciągamy pestkę

Delusional Trine
ROSÓŁ WEGETARIAŃSKI Z KŁADZIONYMI KLUSKAMI FRANCUSKIMI 236

następująco...  Potrzebujemy: 1 łyżkę masła, sól, 2 jajka, 4 łyżki mąki (u mnie pełnoziarnista pszenna), koperek. Ucieramy masło z solą, dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masła i żółtek, posypujemy mąką i delikatnie mieszamy. Ciasto nie może być ani za twarde ani za rzadkie. Do wrzątku (może być osobny garnek z wodą

wege i kropka
Tarta z borówką amerykańską i kremem budyniowym 227

papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto, wykładamy nim formę włącznie z bokami (z pozostałości ciasta można upiec ciasteczka), równamy powierzchnię, gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 20 – 25 minut. Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia. Rozpuszczamy galaretkę – studzimy. Szykujemy masę budyniową. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodajemy serek mascarpone i 2 łyżki(...)borówki. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Tartę wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia kremu i galaretki, najlepiej na całą noc. Tarta z borówką amerykańską i kremem budyniowym to idealne ciasto na niedzielę , a także jeden z bardzo wielu sposobów podania tych wspaniałych owoców. Można je wykorzystywać w różnego rodzaju sosach, sokach, w deserach lodowych i musach. Świetnie też nadają się

mojewypiekiinietylko