olej ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno jajka, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, aromat pomarańczowy i startą marchew. piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, keksówki smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 50-60 minut. gdy ciasto ostygnie posypujemy je cukrem pudrem i dekorujemy listkami mięty (opcjonalnie). jest naprawdę przepyszne :))) inspired by kuchennewzlotyiupadki.blox.pl
Gocha gotuje!białkiem i posypać makiem :) Jak widać przepis jest dość elastyczny :) Ciasto drożdżowe: 3dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 ½ szklanki mąki (+ ok. 1 szklanka maki do podsypania) ¾ szklanki mleka 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 żółtka 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oliwy Drożdże i łyżeczkę cukru ucieramy w kubeczku, aż staną się płynne. 2 ½ szklanki mąki, cukier, cukier(...)mieszamy i pozostawiamy by wyrosły. Resztę mleka wlewamy do dołka w misce, dodajemy do żółtka i oliwę. Gdy drożdże podniosą się do góry wlewamy je do miski i wyrabiamy ciasto widelcem. Górę ciasta prószymy delikatnie mąką i pozostawiamy je na około pół godziny by wyrosło. Po wyrośnięciu kolejny raz mieszamy ciasto, dosypując do niego trochę mąki i wyrabiamy je ręcznie
Smakowy Rajtutaj: „ Pierniczki Świąteczne ” klik ) złoty prawnik spożywczy w proszku Ciasto: 1. Do rondelka wlać mleko i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać miód, wymieszać. Dodać sodę, wymieszać (masa troszkę się spieni), odstawić do ostygnięcia. 2. Mąkę z kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami. 3. Masło utrzeć z cukrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około
Mała Cukierenkablaszki. Dziurkujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 15 minut. Pozostałą część ścieramy na tarce z dużymi oczkami i przechowujemy w lodówce do momentu wykorzystania na cieście. Kule makowe: Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na godzinę (co jakiś czas można przemieszać), a następnie odcedzamy na sicie wyłożonym gazą lub pieluchą tetrową. Mielimy 2-3 razy przez(...)żółtka, a następnie zmielony przynajmniej raz ser (najlepiej zmielić 2 razy). Masę serową ucieramy z proszkiem budyniowym. Białka ubijamy ze szczyptą soli i łączymy z serem. Przygotowanie: Na podpieczony kruchy spód wylewamy masę serową, wyrównujemy i układamy obok siebie kule makowe, dociskając je delikatnie do spodu. Ciasto posypujemy obranymi, startymi na tarce jabłkami wymieszanymi z cynamonem oraz kruszonką. Seromakowiec wstawiamy
Kuchnia w czekoladziełyżeczki soli 100g czekolady deserowej lub mlecznej (użyłam deserowej) *** Masło ucieramy mikserem wraz z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko i nadal miksujemy, aż masa będzie gładka *** *** Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą i całość zagniatamy na gładkie ciasto. Gdyby ciasto bardzo się kleiło, można podsypać dodatkowo delikatnie mąką *** *** Czekoladę kroimy w małą kosteczkę
Blog z Apetytemorzechów posiekanych 50 g czekolady gorzkiej posiekanej wykonanie: Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem brązowym na puch, dodajemy jajko, miksujemy, następnie dodajemy mąkę i ponownie miksujemy na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki, wszystko mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 20 min. Z ciasta formujemy kuleczki, które lekko spłaszczamy i układamy w dużych odstępach
Domowy Smak Jedzeniabardzo wysoka. Mój teść na szczęście ma pokaźne drzewo owocowe, dlatego pozwoliłam sobie użyć ich do ciasta. Oczywiście można użyć innych sezonowych owoców takich jak maliny, truskawki czy porzeczki. Ciasto jest mało słodkie i orzeźwiające. Idealne na letnie wieczory! Składniki na biszkopt : 6 dużych jaj, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka(...)cytryny. Ponadto: 500g czereśni, 2 galaretki wiśniowe. Biszkopt: Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po trochu przesianą mąkę. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 1 minutę. Dodajemy do masy ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blaszkę (20x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy
Słodki Zakątekwypieków bożonarodzeniowy. Ciasto jest jak najbardziej tradycyjne, ale zmieniłam jej kształt strucli Dzięki temu nie trzeba jej kroić, bo w prosty sposób możemy oderwać kawałek. Strucla z makiem Składniki: Ciasto: 350 g mąki 250 ml ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 25 g roztopionego masła 1 całe jajko (małe) 2 żółtka 3 łyżki cukru Dodatkowo: 450 g masy makowej(...)odstawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować. W misce ucieramy żółtka z 2 łyżkami cukru na jasną masę, aż cukier się rozpuść. Następnie do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy zaczyn z drożdży, jajko, roztopione masło, roztarte z cukrem żółtka i mleko. Dokładnie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy je w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia
PatiGotujeDodajemy po jednym żółtku nie przerywając ubijania . Mąki przesiewamy przez sito razem z proszkiem i kakaem łącząc delikatnie z masą jajeczną. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, równomiernie rozprowadzając. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy przez ok. 30 min. Bułki moczymy w 2 szklankach mleka, aż zmiękną. Następnie miksujemy blenderem lub dokładnie rozgniatamy widelcem. Pozostałą szklankę(...)często mieszamy, aby nie przypaliła się. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy dodajemy stopniowo po 1 łyżce wystudzonej masy ucierając do dokładnego połączenia się składników. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu odstawiamy do całkowitego stężenia, następnie kroimy ją w kostkę. Biszkopt przekroić na 2 części. Na spód ciasta wykładamy 3/4 masy na wierzch kładziemy pokrojoną galaretkę przykrywamy
kgwjanczewoBardzo dobre ciasto składające się z biszkoptu, masy budyniowej oraz krówkowej z dodatkiem ryżu preparowanego. Mimo tego wcale nie jest za słodkie. Ciasto smakuje super, polecam :) BISZKOPT: 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki łyżeczka proszku i octu KREM: 3 szklanki mleka 10 łyżek cukru 2 budynie waniliowe 0,5 opakowania cukru waniliowego 1,5 kostki masła ORAZ: puszka masy krówkowej(...)mieszamy budynie i wlewamy na mleko, ciągle mieszając chwilę gotujemy. Odstawiamy do przestygnięcia. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wyczerpania. MASA 2: Puszkę otwieramy i przekładamy do dużej miski, wsypujemy ryż (troszkę odkładamy) i dobrze mieszamy. SKŁADANIE CIASTA: Biszkopt nasączamy herbatą lub kawą, smarujemy masą krówkową i wyrównujemy, nakładamy 3/4 masy
Pani na deserkakao 4 łyżki mleka 2 gruszki Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Jeśli masło jest twarde robimy to w garnku, lekko podgrzewając na małym ogniu. Następnie dodajemy jaja cały czas miksując. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dolewając mleko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do foremki i wyrównujemy. Gruszki myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd
peggiwkuchnipoczekałam, aż ostygnie i usiłowałam go wyrwać z foremki. Ciasto robiłam w tortownicy o średnicy 14 cm. Jeśli nie macie takiej małej, pomnóżcie składniki x2 lub nałóżcie ciasto porcjami, do blachy na muffinki wyłożone papilotkami. Potrzebujemy: 120 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki 135 g drobnego cukru 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 20 ml soku wyciśniętego(...)cukru. Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masło, cukier i skórkę z cytryny ucieramy na wysokich obrotach, do momentu aż masa będzie jasna i puszysta. Dodajemy mielone migdały i miksujemy około minuty. Dodajemy stopniowo jajka. Dajemy proszek i semolinę oraz szczyptę soli. Mieszamy, aż się połączą. Ciasto będzie bardzo gęste. Rozkładamy ciasto do formy, wyrównujemy i układamy na wierzchu plastry
ladykitchentutaj i przygotowałam sernik z borówkami. Tym razem nie użyłam kominka ale ciacho równie fajnie się prezentuje w takim kształcie. Jeśli nie posiadacie takiej foremki ciasto można przygotować w zwykłej tortownicy, tylko zamieniając kolejność warstw - najpierw biszkopty, potem masa serowa a na wierzchu galaretka. Ja użyłam galaretki szafirowej Wodzisław aby pasowała kolorystycznie do borówek. składniki(...)przestudzenia. Masło utrzeć z żółtkiem i cukrem, następnie porcjami dodawać ser. Cały czas ucierać i dodać przestudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Następnie do masy serowej dodać borówki, ponownie wymieszać. Masę wyłożyć na stężoną galaretkę. Wierzch ładnie wyrównać i ułożyć biszkopty lekko wciskając w masę serową. Ciasto odstawić do stężenia do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć z lodówki i odstawić
Monia miesza i gotujeutartego masła z cukrem i jajkami nie przerywając ucierania dodawać stopniowo mąkę, banany i rozmieszaną w mleku sodę oraz sok z cytryny. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175 stopni C około 55 - 60 minut, do suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta zbyt mocno się przypieka, należy przykryć z wierzchu papierem
Kuchcik gotujewsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony(...)dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty. Ananasy dokładnie odsączamy z zalewy, jeśli są w krążkach to kroimy w kostkę. 5 łyżek kremu odkładamy do posmarowania boków. Do pozostałego dodajemy ananasy i mieszamy. 4. Przekładanie: Krążki ciasta przekładamy kremem. Boki i wierzch smarujemy odłożonym. 5. Pianka: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
Izabelawkuchni