Kocham pyzy, przypominają mi moje dzieciństwo spędzone u babci, uwielbiałam je jeść z musem truskawkowym lub polane śmietaną z dodatkiem cukru. Moja dzisiejsza wersja jest wytrawna z podsmażanym boczkiem i cebulką. Przepis z 1910 roku, który dostałam od Leny odsyłam Was do niej po więcej tradycyjnych przepisów , które wspólnie odtwarzamy. Składniki: 250 ml mleka 4 dag drożdży 2 jajka(...)mlekiem, dodaj 3 łyżki mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie wbij dwa jajka, sól, 1 łyżkę masła oraz przesianą mąkę. Wyrabiaj ciasto do czasu, aż będzie odchodziło od ręki. Przełóż ciasto na stolnice i rozwałkuj na grubość 3 cm Za pomocą szklanki wykrawaj kółka, ciasto przykryj ściereczką na 40 minut
Kukuleczkiśmietaną z cukrem (tak wiem wiem, że to niezdrowe, piszę tylko jak podawała mi je mama w dzieciństwie ;) ). Ja swojej córze zaserwowałam je z odrobiną śmietany i domowym dżemem truskawkowym. Oczywiście zjadła tylko dżem i zlizała śmietanę, zostawiając pieroga dla "ał ał". Cynamon był w siódmym niebie... Pierogi z serem na słodko 1kg białego twarogu 2 żółtka miód/cukier/ syrop(...)masy serowej budyń bez cukru albo samą mąkę ziemniaczaną, żeby był bardziej zwarty, ale u nas wszyscy jakoś wolą bardziej miękki ser. Mąkę przesiać i dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Powinno mieć konsystencję plasteliny, stąd też proporcje wody podałam mniej więcej, wszystko zależności od tego jak glutenowa będzie mąka. Dlatego wodę dobrze dolewać stopniowo, zaczynając od wlania 400ml. Ciasto lubi
Przepysznik - BLW i nie tylkoKolejna propozycja serniczka na zimno. Galaretki i owoce możemy oczywiście zmieniać w zależności od sezonowości owoców. Sernik robi się szybko i prosto. SKŁADNIKI (na foremkę 28x24
Moje Kuchenne RewelacjeKiedy ja ostatnio jadłam zdrowego fast food'a? Prawie rok temu, kiedy dodałam po raz pierwszy na bloga przepis na pizze. Jak ja mogłam wytrzymać? Sama
Truskawkowa FiestaMASA -2 śnieżki -400ml mleka -serek homogenizowany waniliowy duży 400g -2 czubate łyżki żelatyny -0,5 szklanki wrzątku DODATKOWO -1 duży banan -trochę soku z cytryny -2 galaretki truskawkowe lub malinowe (czerwone) -700 ml wrzątku -opcjonalnie troszkę barwnika spożywczego czerwonego Przygotowanie torcika zaczynamy od zrobienia spodu. Herbatniki wrzucamy do malaksera i miksujemy na okruszki. Dajemy do miski, masło rozpuszczamy(...)kolor :-) Banana kroimy na plasterki, można tak jak ja, wyciąć małe serduszka :-) Układamy na masie. Smarujemy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Gdy galaretka będzie tężejąca wylewamy ją na ciasto. Dajemy do lodówki na całą noc, następnego dnia ściągamy obręcz tortownicy, i delikatnie usuwamy formę, dobrze jest pomóc sobie nożem. I gotowe :-) Torcik jest lekki, nie za słodki,wysoki, puszysty
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuJednym z moich najulubieńszych domowych ciast jest biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną . W tym sezonie robiłam już go trzy razy – mogłabym go jeść na okrągło. Moja rodzina także – osoby “nieciastowe” nie mogły doczekać się dokładki. Może dlatego, że to smak dzieciństwa. Najważniejszy jest biszkopt – bardzo delikatny, jak puszek i do tego mocno wilgotny. Bita(...)łyżka mąki ziemniaczanej 250 ml śmietanki 30% lub 36% (1 szklanka) 250 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru + 1 dodatkowa łyżeczka 1 łyżka soku z cytryny 2 galaretki truskawkowe (u mnie krystaliczne) truskawki Dno tortownicy o średnicy 25-26 cm wykładamy papierem (boków niczym nie smarujemy). Piekarnik nagrzewamy do 170°C (góra-dół, bez termoobiegu). Jajka (jeśli są z lodówki
Poezja smakuDomowe pieczywo jak każdy wie jest najlepsze! Tym razem przygotowałam chleb żytni ze suszonymi śliwkami. Niebo w gębie! Składniki: 7g suszonych drożdży lub 25g świeżych drożdży
Truskawkowa FiestaSernik na zimno to propozycja dla tych, którzy mają ochotę na coś słodkiego, a nie czują się mocni w pieczeniu ciast. To także propozycja dla tych, którzy mają ochotę na coś słodkiego i lekkiego zarazem. Jest wiele modyfikacji tego sernika, można zrobić go na biszkoptach (tak jak ja zrobiłam) na herbatnikach, lub na cienkim biszkopcie. Zamiast jogurtów greckich można dodać(...)zjeść bez większych wyrzutów sumienia. Zapraszam. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik jogurtowy z galaretką – kryształek Składniki 1 kg jogurtów greckich (lub 1 kg białego sera śmietankowego) 5 galaretek (truskawkowa, owoce leśne, kiwi, brzoskwinia i cytryna) 50 g żelatyny 3-4 łyżki cukru pudru (ew. do smaku) paczka okrągłych biszkoptów 4 galaretki rozpuszczamy w oddzielnych miseczkach, każdą
To co lubię - gotuję i polecamwiem, że już po sezonie truskawkowym, ale udało mi się jeszcze dorwać ostatnie polskie truskawki i postanowiłam zrobić odrywane ślimaczki drożdżowe z serem oraz truskawkami. Zamiast truskawek można użyć innych sezonowych owoców, jak np. maliny, borówki czy jagody leśne. Drożdżówki są mięciutkie, pulchne i nie za słodkie, mocno nadziane serem i owocami. Aby delektować się ich smakiem nie trzeba kroić(...)skończy się na jednej bułeczce 😉 Idealne na drugie śniadanie, podwieczorek lub deser, do szkoły, pracy czy na wycieczkę... bo nie ma nic lepszego niż domowe drożdżówki! Składniki: Ciasto: 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 2 żółtka 3 łyżki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 50 g masła szczypta soli Nadzienie: 250 g sera białego 1 jajko
Kuchnia MagdaLenywiem, że już po sezonie truskawkowym, ale udało mi się jeszcze dorwać ostatnie polskie truskawki i postanowiłam zrobić odrywane ślimaczki drożdżowe z serem oraz truskawkami. Zamiast truskawek można użyć innych sezonowych owoców, jak np. maliny, borówki czy jagody leśne. Drożdżówki są mięciutkie, pulchne i nie za słodkie, mocno nadziane serem i owocami. Aby delektować się ich smakiem nie trzeba kroić(...)skończy się na jednej bułeczce 😉 Idealne na drugie śniadanie, podwieczorek lub deser, do szkoły, pracy czy na wycieczkę... bo nie ma nic lepszego niż domowe drożdżówki! Składniki: Ciasto: 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 2 żółtka 3 łyżki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 50 g masła szczypta soli Nadzienie: 250 g sera białego 1 jajko
Kuchnia MagdaLenyzagniatamy ciasto. Na początku może się trudno zagniatać, ale po chwili pięknie się uformuje, będzie gładkie :-) Piekarnik nagrzewamy do 160-170 stopni. Wyklejamy ciastem foremki, cienko. Następnie nakłuwamy ciasto. Babeczki pieczemy na złoty kolor, około 10 minut. Wyciągamy z foremek, studzimy. MASA: Masę robimy wedle uznania, ja robiłam klasyczną, budyniową. -3 szklanki mleka -3/4 szklanki cukru -4 żółtka(...)pulchną masę, dodajemy po łyżce budyniu, miksujemy. I pyszna masa gotowa :-) DODATKI: -owoce wedle uznania Ja używałam winogrono ciemne około 20 dag, 1 banan duży, 250g truskawek :-) -galaretka truskawkowa Wszystko kroimy na małe kawałki. Jeśli nie chcecie by banan ściemniał pokropcie go sokiem z cytryny. Babeczki wypełniamy kremem, układamy owoce, polewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki i gotowe
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokużółtka – 4 szt * cukier – 3 czubate łyżki * cukier waniliowy – 1 łyżka * jajko – 1 szt * masło – 50 g * mleko 3/2% – 250 ml * sól – 1 szczypta * spirytus – 2 łyżki DODATKOWO: * marmolada truskawkowa * tłuszcz do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: UWAGA! Wszystkie składniki muszą zostać wcześniej wyciągnięte z lodówki i posiadać temperaturę pokojową. Do miseczki wlewamy ciepłe( ale nie gorące! ) mleko, dodajemy pokruszone drożdże(...)puszystą, biała masę z resztą cukru. Do miski z mąkę wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy ubite jajka i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Do wyrobionego dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus, ponownie dokładnie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1-1,5 godz. Ciasto które podwoiło swoją objętość wyciągamy na stolnicę
Ostra na Słodkomuffinek - są pyszne! Nie mają w sobie tłuszczu, ale za sprawą jogurtu są wilgotne, cukru też nie mają, a są słodkie - to zasługa stevii. A najlepsza jest w nich truskawkowa niespodzianka! MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI przepis autorski // 12 mufiinek ~130g (1 szklanka) mąki pszennej ~130g (1 szklanka) mąki razowej ~250g (1 szklanka) jogurtu naturalnego (użyłam takiego z 2% zawartości tłuszczu(...)soda), a w drugiej mokre (jogurt, jajka, ekstrakt). Do miski z mokrymi składnikami przesiać suche i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180*C. Przygotować silikonowe papilotki na muffinki*,. Napełniać je ciastem do 2/3 wysokości, a w środek wcisnąć truskawkę. Postępować tak do wyczerpania ciasta i owoców. Włożyć muffiny do piekarnika i piec ok. 25 minut. Smacznego! *ponieważ muffiny są bez tłuszczu
chili & sugarChyba już każdy zna produkty DayUp . Trzeba przyznać, że firma prężnie się rozwija i do tej pory wszystkie ich propozycje na przekąski bardzo nam smakowały, co
Candy PandasPyszny i smaczny deser. Placek pełen słodkości. Idealny na niedzielne popołudnie z rodzinką. Robi się go szybko i wychodzi zawsze. Wypróbujcie. Biszkopt na słodko BISZKOPT 6
Gotuję Testuję