truskawek, ale wystarczy rozłożyć nieco świeżych lub mrożonych owoców i zalać rozpuszczoną galaretką z torebki a sernik będzie równie dobry. Sernik na zimno to chyba pierwszy deser w formie ciasta jaki robiłam sama, nie umiejąc jeszcze nawet piec. Poradzi sobie z nim nawet dziecko, słowo daję! Nie trzeba mielić twarogu bo można wykorzystać serki homogenizowane - radzę wybrać jednak takie gęste(...)też masę przygotować indywidualne porcje w szklaneczkach lub pucharkach tak jak zrobiłam w przypadku panna cotty . Na dno naczynek można wsypać rozdrobnione ciasteczka, zalać masą serową a potem musem truskawkowym albo zwykłą galaretką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzacukier waniliowy- 4 łyżeczki jajka 2 sztuki proszek do pieczenia- 3 łyżki 200 g ugotowanego białego ryżu 1 litr lodów śmietankowych Algida lody waniliowe- 200gram ( najlepiej zrobić samemu) Lody truskawkowe- 200gram ( najlepiej zrobić samemu) bita śmietana - 10 gram ( najlepiej zrobić samemu w syfonie śmietana 30%, syrop trzczinowy, dwa naboje) Sposób przygotowania; Rozpocznij od ugotowania ryżu. Ugotuj zgodnie z instrukcją(...)pieczenia. Dodaj wystudzony ryż. Zagniataj aż uzyskasz jednolitą, elastyczną konsystencję,dodaj jajka jak będzie ciężko zmiksuj mikserem. dodaj do foremki babkowej , rozgrzej piekarnik na 130 stopni i wrzuć ciasto na 2 godzinki Odstaw do ostygnięcia. Nałóż lody , udekoruj truskawkami lub wybranymi owocami i bitą śmietaną
pichcisztosztuki, cukier 1/2 szklanki, masło lub margaryna 15 dag, wiórki kokosowe 2 łyżki, mąka tortowa 25 dag, proszek do pieczenia 1 łyżeczka SERNIK: twaróg zmielony 75 dag/wiaderko, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, cukier 1/2 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 4 sztuki, śmietana 30 % 150 ml KRUSZONKA: masło lub margaryna 12,5 dag, mąka tortowa 12,5 dag, cukier(...)palma miękka, utrzeć mikserem jak na kruszonkę użyłam 2 małe formy 16 cm okrągła z wyciąganym dnem i 15x10 cm lub jedna tortownica 24 cm - niczym nie smarowałam form, ciasto włożyć do form i palcami przyklepać mocno do dna, podpiec w 180 C z 10 minut, grzanie góra/dół wszystkie składniki na sernik wsypać do miski w tym zimna
W Mojej Kuchni Lubięminut;)) Na drugi dzień oczywiście musiałam znowu je upiec i to z podwójnej porcji! Chłopakom tak bardzo zasmakowały, że teraz muszę je piec na każdą wycieczkę:) Ja użyłam jogurtu truskawkowego i konfitury różanej, ale możecie dać dowolne smaki. Można również piec bułeczki bez nadzienie lub nadziewać je np. kremem czekoladowym. Składniki: 500g mąki pszennej, 20g świeżych drożdży(...)letniego mleka dodać drożdże oraz cukier, wymieszać i odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, dodać sól i zaczyn, wymieszać. Dodać jajko, posiekane masło i jogurt owocowy. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Następnie podzielić na pół, utoczyć wałek i pociąć na około 9 kawałków. Każdy kawałek, lekko spłaszczać, nakładać po łyżeczce marmolady. Zlepiać tworząc małe
Z miłości do słodkościLuty obfitował u nas w różnego rodzaju imprezy rodzinne. Jedną z nich były 27 urodziny Oli (jednej z nas : )) Z tej okazji przygotowałam jej przepyszny tort truskawkowy. Lekki, delikatny biszkopt przełożony kremem truskawkowo-śmietankowym, a boki obsypane prażonymi migdałami. Wyszło przepysznie. W przygotowywaniu całości towarzyszył mi mój starszy syn (spisał się na medal:)). Choć nie było łatwo (opanowanie przepisu, dziecka(...)pieczenia. Wylewamy powstałą masę i wstawiamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na około 40-50 minut do uzyskania efektu ”suchego patyczka” (jeśli nie mamy tak długiego patyczka gotowość ciasta możemy sprawdzić nitką makaronu spaghetti). Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na ziemie z wysokości około 50 cm. Następnie odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami do ostygnięcia. Całkowicie wystudzone
Kolizje SmakówLody truskawkowo – kokosowe na patyku to jedne z najprostszych lodów do przygotowania. Wystarczy wszystko zmiksować, przelać do pojemniczków i zamrozić. Idealne na upalne dni Składniki
Oryginalny smaksię ich pozbywa, a ja mogę znów czuć się we własnym domu jak u siebie. W weekend, po kąpieli, wyszłam spod gorącego prysznica rozgrzana i różowiutka, pachnąca nowym, morelowo-truskawkowym mydłem. Owinęłam się mięciutkim, kremowym szlafrokiem, włożyłam puchate, fioletowe skarpetki i zadowolona weszłam do sypialni. Moje czujne oko od razu dostrzegło jakąś dziwną, czarną plamę na prześcieradle. Podeszłam bliżej, zapaliłam(...)niespecjalnie dobrze spałam tamtej nocy... Po opowiedzeniu tej mrożącej w żyłach krew historii w pracy usłyszałam: To za ile wystawiliście dom na sprzedaż...? Ha. Ha. Przepis na to ciasto z rabarbarem znalazłam na blogu Pistachio . Spodobał mi się bardzo, bo są w nim same dobre rzeczy: miękkie, waniliowe ciasto ucierane, karmelizowany rabarbar i krem budyniowy. Niewielki dodatek kardamonu nadaje
Pożeraczka, czyli raz adobrzetemperaturze 170 stopni przez 35 minut lub do "suchego patyczka". wyjąć z piekarnika i rzucić biszkopt w tortownicy na podłogę z wysokości ok. 40 cm. ( zapobiegnie to opadnięciu ciasta). Po wystygnięciu przekroić na trzy równe placki. ( biszkopt najlepiej kroi się na drugi dzień lub po kilku godzinach) Do miski przekładamy mascarpone, śmietanę oraz puder. ( mascarpone oraz śmietanka musi być(...)następnie dodajemy wodę i mieszamy. Dolny placek biszkopta nasączyć ponczem a następnie rozsmarowuje 1/3 części kremu. Na całym kremie układamy kawałki tryskawek. Przykrywamy kolejnym blatem. Nasączmy ponczem truskawkowym i rozsmarowujemy 1/3 masy. Ponownie na masie układamy tryskawki. Nakładamy ostatnim blatem nasączamy ( przy ostatnim górnym placku część nasączoną kładziemy do dołu) i rozsmarowujemy górę oraz boki ostatnią częścią kremu
Kulinarne przygodyrozpływające się u ustach, pozostaję takie aż do ostatniego ciacha. Kolor i smak tak naprawdę zależy od tego jakiego budyniu użyjecie, u mnie były zielone o smaku matchy, a truskawkowe czy czekoladowe będą pewnie jeszcze lepsze. Składniki na 16-20 ciasteczek: 1 opakowanie (40 g) dowolnego budyniu 150 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 100 g miękkiego oleju kokosowego/margaryny(...)zawartość opakowania z budyniem, ponownie utrzeć. Przesiać do masy mąkę i wymieszać. Powstanie dosyć miękka, plastyczna masa dająca się formować. W tym przypadku foremki się nie przydadzą. Formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczyć dłonią, najlepiej robić to od razu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z uformowanymi ciasteczkami schłodzić w lodówce przez minimum pół godziny
greenscarfJak ugasić pragnienie kiedy upal na dworze, bardzo prosta odpowiedz...... Coś chłodnego i orzeźwiającego. Taki właśnie jest biszkopt z owocami i galaretką. Składniki: jaja 6 szt
Różowa kuchniaSezon truskawkowy się rozpoczyna a więc jedzmy i cieszmy się tymi wspaniałymi owocami :) Proponuję truskawki w wersji obiadowej w postaci knedli z truskawkami mniaammmm. Uwielbiam truskawki pod każdą postacią, więc cieszę się niezmiernie że już są nasze !! POLSKIE!! NAJLEPSZE :) Składniki: 1 kg ziemniaków 2,5 szklanki mąki pszennej 2 jajko 1/4 łyżeczki soli 0,5 kg truskawek cukier(...)Truskawki obrać z szypułek, opłukać,osuszyć, i pokroić na 4, pocukrować. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Dodać 2 jajka, 2 szklanki mąki pszennej. Zagniatać ciasto i stopniowo podsypywać resztę mąki. Na lekko podsypanej mąką powierzchni z ciasta uformować wałek i pokroić go na mniejsze kawałki, które po kolei należy rozpłaszczać i nakładać truskawki z cukrem. Każdy placuszek z truskawką należy
W kuchennej krainieBananowe scones z twarożkiem i domowym dżemem truskawkowym Ta wersja robiona bardzo , bardzo dawno temu, chyba nawet moje pierwsze scones. Szkoda, że na tak długo zapomniane :P W dziwnych okolicznościach mi ten dżem znika xd :P Jak tam ,plany na jutro już są? ^^ Składniki: 40g mąki pełnoziarnistej 20g mąki pszennej 10g zimnego masła 1/2 średniego zmiksowanego banana (ok.50g) szczypta sody(...)oczyszczonej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon, szczypta soli ew. coś do posłodzenia ew. kapka mleka Mąkę przesiewamy, rozgniatamy z zimnym masłem. Dodajemy resztę składników i zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy bułeczki, smarujemy je mlekiem, można czymś posypać. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok.25min
More food, love and dreamsgorzkiego kakao 60 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 białko 1 łyżka cukru z wanilią 3 łyżki cukru muscovado 2 żółtka do nadziewania: powidła śliwkowe, dżem truskawkowy, dżem morelowy, Polewa: 100g gorzkiej czekolady 60 ml śmietany kremówki 50 ml wody gorącej Do garnka przekładam miód, dodaję cukier, masło, przyprawę do piernika i podgrzewam żeby cukier(...)mąki z kakao, dodaję masę jajeczną, mieszam i wlewam miód z masłem, na końcu wlewam śmietanę z sodą. Całość mieszam mikserem. Masa będzie się kleić. Nie dosypujemy mąki. Ciasto wstawiam na dobę w zimne miejsce. Na drugi dzień ciasto dzielę sobie na mniejsze porcje. Rozwałkowuję na papierze do pieczenia przez drugi arkusz papieru. Przed wałkowaniem podsypuję papier mąką. Ciasto
wesoła kuchniaWracając do przepisu... poniższe danie polecam każdemu, kto lubi delikatne, puszyste kluski. Przygotowałam je na bazie gęstych jogurtów greckich, dojrzałego banana oraz kaszy manny. Kluski podałam z domowym sosem truskawkowym (ugotowane mrożone truskawki). Składniki na porcję dla 2 dorosłych osób: 2 opakowania gęstego jogurtu greckiego (razem 300 g) 1 średniej wielkości, dojrzały banan 1 jajko 6 łyżek kaszy manny(...)niego jogurt grecki, wbić jajko i wsypać surową kaszę manną. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut. Po upływie czasu zagotować wodę w dużym, szerokim garnku. Ciasto na kluski przemieszać. Musi mieć konsystencję gęstej śmietany i powinno bardzo powoli spływać z łyżki. Za pomocą łyżki formować kluski (1 kluska = 1/3 lub 1/2 łyżki ciasta) i przekładać
Ugotowaćcukru 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 opakowania różowego kisielu (użyłam firmy Gellwe o smaku truskawkowym) 1,5 łyżki suchego maku 1 łyżka kakao WYKONANIE : Ubijamy białka na sztywną pianę i partiami wsypujemy cukier. Dodajemy po jednym żółtku oraz olej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, dodajemy(...)drugiej kisiel a do trzeciej kakao i mieszamy. Formę na babkę o średnicy 23 cm dokładnie smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Masy wylewamy na zmianę. aż do wyczerpania. Ciasto pieczemy w 170-180 stopniach C ok. 50 minut do suchego patyczka. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Dowolnie dekorujemy. Smacznego
Pani na deser