ciasto truskawkowe - 5919 przepisów (strona:294/395)

Chwilo trwaj, czyli sezon na jagody w pełni! :) 150

mąkę oraz dodaję resztę składników. Ciasto energicznie zagniatam i wykładam nim posmarowaną masłem formę do tarty. Na ciasto wykładam papier do pieczenia i wsypuję obciążnik (suchy groch, fasola, ryż). Ciasto piekę 20 minut w temperaturze 180 st. C. Masa budyniowa: - puszka mleczka kokosowego (400 ml) - 1 budyń waniliowy - 3 łyżki cukru Do szklanki odlewam rzadką część mleczka kokosowego i dodaję(...)stałą część mleczka i doprowadzam do wrzenia. Do gotującego mleka wlewam rozpuszczony budyń i gotuję chwilę aż do zagęszczenia. Po ostygnięciu wylewam budyń na upieczony spód. Galaretka: - 2 galaretki truskawkowe - jagody leśne -garść truskawek Dwie galaretki rozpuszczam w 700 ml gorącej wody, ostawiam do przestygnięcia. Na przestudzony budyń układam jagody oraz zalewam galaretką. Wstawiam na noc do lodówki

Receptura smaku
Pełnoziarniste drożdżówki z konfiturami bananowo-truskawkowym i rabarbarem 186

gram mąki pełnoziarnistej pszennej (gdańskie młyny jasna) 30gram świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1/4 kostki masła (50-75gram) pół słoiczka konfitur truskawkowych (u mnie konfitury bananowo-truskawkowe) 2 laski rabarbaru szczypta soli łyżeczka esencji waniliowej kruszonka: 2 łyżki masła 2łyżki cukru 4łyżki mąki Wykonanie: 1. Zrób zaczyn z 1łyżki mąki, 1łyżki cukru ,drożdży i 3łyżek ciepłego mleka. Odstawić(...)mleko(tak by swobodnie wsadzić w nie palec/skropić nadgarstek) 3, Do dużej miski wsyp przesianą przez sitko mąkę,sól,esencję waniliową rozpuszczone masło i ciepłe mleko. 4. Wyrób ciasto mikserem(odpowiednimi końcówkami) albo dłońmi do czasu aż przestanie się kleić do dłoni i stanie się sprężyste. (ok 5-10 minut) 5. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pamiętaj

Fiolka w kuchni
Ciasteczka z truskawkowym musli i żurawiną 116

truskawkowym musli i żurawiną Z tej ilości składników wyszło mi 40 sztuk: 20 dag miękkiego masła 1/3 szklanki mąki pszennej – u mnie tortowa 30 dag dowolnego musli – u mnie truskawkowe 1/3 szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki płynnego miodu 1 jajko płaska łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag suszonej żurawiny Wykonanie: Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia. Suszoną żurawinę drobniej posiekałam(...)oleju, miód świetnie z niej wypłynął i nie pozostał na ściankach) i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksowałam na gładką masę, dodałam posiekaną żurawinę i musli, wymieszałam łyżką. Ciasto przykryłam kawałkiem folii i odstawiłam do lodówki na 15 minut. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzałam do temperatury 155 stopni z termo obiegiem. W oryginalnym przepisie ciasto miało się

Kuchenne zapiski Edyty
Panceksy z dodatkiem dżemu i bitej śmietany 138

śniadanie i na kolację. Moja wersja jest zachcianką kolacyjną o 22 :P Najlepiej smakują kiedy się je poczęstuje jakimiś słodkościami :) U mnie w towarzystwie dżemy rabarbarowo-jabłkowo-truskawkowego i bitej śmietany :) MNIAM :) Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki cukru 1/3 szklanki oleju 2 jajka szczypta soli Przygotowanie: Mąkę, mleko, proszek do pieczenia(...)białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną pianę. Składniki z miski również miksujemy na gładką masę. Łyżką delikatnie przekładamy pianę z białek do masy i dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto małymi porcjami wylewamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju (dosłownie kropelka) i smażymy z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie dżem i bita śmietana) Smacznego

ChilliJemy
Torcik jogurtowy z truskawkami 779

pokrojona w plastry rolada z musem jabłkowym i czekoladą , z której przygotowaniem też nie będzie problemu, nie przerażajcie się, gdyż przygotowuje się ją bardzo szybko. Gdy wstawiłam zdjęcie tego ciasta na FB-ku zaraz pojawiły się e-mailowe prośby o przepis. Wszyscy piszący mówili, że tort jest piękny. Torcik z truskawkami jest naprawdę piękny, do tego smaczny, będzie ozdobą każdego(...)średnicy 23 cm: 1 kg jogurtu greckiego ¾ szkl. cukru pudru 200 ml mleka 1 mały olejek waniliowy 1 op żelatyny 50 g 1 kg truskawek 1 galaretka o smaku truskawkowym Winiary rolada kakaowa na boki i spód Przygotowanie: Roladę kakaową kroimy w dosyć cienkie plastry. Tortownicę wykładamy folią spożywczą, spód obkładamy dokładnie plastrami rolady, natomiast obkładając boki plastrami rolady robimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Torcik truskawkowo-limonkowy 63

mojprzepisna.pl | Torcik truskawkowo-limonkowy To pewnie jeden z ostatnich przepisów z moimi ulubionymi owocami – truskawkami. Sernik dla smakoszy, ze skórką i sokiem z limonki, z

moj przepis na
Torcik truskawkowo-limonkowy 61

mojprzepisna.pl | Torcik truskawkowo-limonkowy To pewnie jeden z ostatnich przepisów z moimi ulubionymi owocami – truskawkami. Sernik dla smakoszy, ze skórką i sokiem z limonki, z

moj przepis na
Kryształowy torcik z mango i granatem 1276

Jogurtowy torcik z kolorowymi galaretkami i świeżymi, egzotycznymi owocami to świetna propozycja letniego, schłodzonego deseru, który nie tylko świetnie smakuje, ale również zjawiskowo wygląda. Z pewnością

Szalona Kuchnia Eweliny
Torcik truskawkowo-limonkowy 109

mojprzepisna.pl | Torcik truskawkowo-limonkowy To pewnie jeden z ostatnich przepisów z moimi ulubionymi owocami – truskawkami. Sernik dla smakoszy, ze skórką i sokiem z limonki, z

moj przepis na
Torcik truskawkowo-limonkowy 172

mojprzepisna.pl | Torcik truskawkowo-limonkowy To pewnie jeden z ostatnich przepisów z moimi ulubionymi owocami – truskawkami. Sernik dla smakoszy, ze skórką i sokiem z limonki, z

moj przepis na
Torcik serowy na zimno 2 363

Smaczny i lekki torcik z białego sera i kolorowych galaretek, na biszkoptach z dodatkiem banana, zasmakuje małym i dużym łasuchom ;)  Masy szybciutko tężeją , można dodać

Takie tam pichcenie
Ciasta bez pieczenia 2992

Trzy bit Jogurtowiec z truskawkami Łaciaty torcik z kaszy manny Śmietanowiec agrestowy Torcik tęczowy bez pieczenia Sernik na zimno z galaretką Sernik na zimno z czarną

Ala piecze i gotuje
Sernik wiedeński z musem śliwkowym 189

twarogu 200g masła 8 dużych jajek 200g cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Mus owocowy: 500g śliwek węgierek 2 łyżki cukru 100 ml wody 2 galaretki truskawkowe 500ml śmietanki kremówki 36%       ***Jajka oraz ser należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Masło roztapiamy i odkładamy na bok do przestudzenia *** *** Do dużej miski(...)temperatury 150’C w opcji góra/dół i pieczemy przez około 80-90 minut- aż ser całkowicie się zetnie. Po upieczeniu nie otwieramy piekarnika przez godzinę. Następnie ciasto wyjmujemy i odkładamy do całkowitego wystudzenia *** *** Przygotowujemy mus: śliwki pozbawiamy pestek, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem *** *** Dodajemy wodę i całość podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą

Blog z Apetytem
Babka truskawkowa 125

mieć temperaturę pokojową): Babka: 1 szklanka (160 g) mąki 0,75 szklanki (150 g) cukru 1 szklanka (250 ml) śmietanki 30% 4 jajka 2 budynie (po 60 g każdy) truskawkowe z cukrem 2 łyżeczki (8 g) proszku do pieczenia szczypta soli Lukier: 3 truskawki (mogą być mrożone) ok. 0,5 szklanki cukru pudru Przygotowanie: 1) Oddzielić żółtka od białek. Następnie(...)dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budynie i śmietankę. 3) Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. A następnie delikatnie wmieszać do pozostałych składników. 4) Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem (można formę dodatkowo obsypać bułką tartą). 5) Piec 50 min. – 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 6) Przygotować lukier: truskawki zblendować

Fitsweet.me
Strucla z dodatkiem mąki pełnoziarnistej 105

podgrzewamy, aby było ciepłe. Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1h, Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, następnie rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy dżemem lub marmoladą. Obie części zwijamy ciasno w rulon i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach(...)makiem, następnie wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach przez ok 30 min, aż strucla będzie miała złocisty kolor. Upieczone strucle posypujemy cukrem pudrem. W moim przepisie użyłam dżemu truskawkowego, ale uważam że lepiej nadziewać strucle marmoladą, ponieważ jest twarda i możemy jej nałożyć o wiele więcej

kulinarne odsłony pati