Najprostszy na świecie przepis na tort. Kiedy chcemy na ostatnią chwilę zrobić domowy tort, polecam sięgnąć po ten przepis. Idealnie nadaję się na urodziny dla dziecka
Klasyka Gotowaniasól 1 łyżeczka ciepłe (nie gorące!) mleko 350 ml cukier 100 g rozpuszczone masło 50 g gotowa masa makowa lub domowej roboty 350-400 g dżem (u mnie truskawkowy, domowej roboty) ok 10 łyżek Na lukier: cukier puder 200 g gorąca woda ok 2 łyżki sok z cytryny 1 łyżeczka lub kwasek cytrynowy 1/4 łyżeczki barwnik spożywczy (opcjonalnie) Wykonanie: Drożdże(...)dużej miski, dodaję sól, resztę mleka czyli 300 ml, rozpuszczone masło, i wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiam, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę posypaną mąką, dzielę na dwie części a następnie rozwałkowuję kolejno części w kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto cienko smaruję dżemem a na to masę makową (warstwa
Kuchnia Vikiserniczki na zimno nie może w nim zabraknąć tym bardziej, że rozsmakowałam się w nich nie tylko ja ale też cała moja rodzina i znajomi. Serniki są ulubionymi ciastami w moim domu dlatego też na blogu nie brakuje na nie przepisów oto serniki jakie do tej pory pojawiły się w moich wpisach: Sernik z brzoskwiniami i kruszonką Sernik z jeżynami(...)wersji mini: Mini serniczki na zimno 50 dag serka homogenizowanego waniliowego 30 dag sera białego trzykrotnie mielonego szklanka ubitej śmietanki kremówki pół cytryny 2 galaretki pomarańczowe 1 galaretka truskawkowa torebka cukru waniliowego 3 paczki herbatników pełnoziarnistych 20 g żelatyny pół kostki masła dowolne sezonowe owoce ( w zimie można użyć np brzoskwiń lub ananasa z puszki) Galaretki przygotowujemy według przepisu
sierotka maRysia w kuchniWitajcie:) Rozpoczął się sezon truskawkowy a niedługo zacznie jagodowy więc do zmiksowanych owoców polecam pyszne bułeczki na parze, u mnie one znikają w mig.Kiedy nie mam owoców robię do nich sos grzybowy lub pieczarkowy, smakują wyśmienicie. Przepis na te bułeczki znalazłam w książce siostry Marii. Zapraszam :) Składniki : 4 szklanki mąki + do podsypania 1i 1/2 szklanki mleka(...)podgrzać,wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i 4 łyżki mąki, dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mleka, mąki, szczyptę soli i jajka, dobrze wyrobić ciasto, musi odchodzić od ręki.Jeśli będzie Wam się kleiło możecie troszkę dosypać mąki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i lekko
Sama słodycz i szczypta chiliSezon truskawkowy już w pełni, więc dziś zapraszam na domowy obiad! Smaczne pierogi! Składniki; 30 dag mąki pszennej 1 jajko ok. 200 ml mleka 2 łyżki cukru + 2 łyżki do owoców + odrobina do podania 14 g drożdży 1 łyżka roztopionego masła ok.20 dag truskawek (mogą być mrożone) 2-3 łyżki gęstej śmietany do polania Przygotowanie; Drożdże(...)miski przesiać resztę mąki, dodać pozostały cukier, jajko, masło. Następnie dodać rozczyn i wlewać pozostałe mleko. Jednak stopniowo bo może się okazać ze jest go za dużo. Wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć a w tym czasie umyć i przebrać owoce. Jeśli są duże to je pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko zależy od wielkości pierogów. Ciasto rozwałkować na placek grubości
Radość kipiąca uśmiechem.żółtka i białka osobno) w temperaturze pokojowej 125 ml oleju 230 g cukru 30 g cukru waniliowego 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu 30 g kisielu truskawkowego (bez cukru) 30 g kisielu pomarańczowego (bez cukru) 30 g kisielu cytrynowego (bez cukru) 1 czubata łyżka kakao cukier puder (do oprószenia) - opcjonalnie barwniki spożywcze Wykonanie: Mąkę pszenną przesiewamy wraz(...)dalszej kolejności dodajemy olej i ocet i krótko mieszamy. Wsypujemy mąkę i miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie mieszamy ją razem z ciastem. Ciasto dzielimy na 4 w miarę równe części. Do 3 z nich dodajemy proszek kisielowy w danym smaku, a do 4 części dodajemy kakao. Wszystkie masy mieszamy bardzo dokładnie
MyCookBook.plProsty i szybki do zrobienia sernik z truskawkami pieczonymi i świeżymi. Idealny przepis na zbliżający się sezon truskawkowy. Upiekłam go w małej tortownic ale można upiec o nieco większej bo wszedł bardzo wysoki. Dodatkowo sernik można wykończyć bitą śmietaną a na nią ułożyć truskawki. *mała tortownica 16 cm: Składniki: 700 g jogurtu greckiego 3/4 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki oleju(...)białą masę, dodać jogurt, olej i budynie, dokładnie zmiksować. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą jogurtową. Truskawki pokroić na połówki, część odłożyć do dekoracji. Odrobinę ciasta wyłożyć na dno blaszki, ułożyć na nim część pokrojonych truskawek. Wylać resztę masy jogurtowej i na wierzchu także ułożyć truskawki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaOstatnio zostałam wytypowana na zrobienie ciasta na wigilię klasową córki. Stwierdziłam, że upiekę jakąś babkę i będzie dobrze, ale dla mojej córki nie było dobrze. Zażyczyła sobie tort świąteczny. A więc zgodziłam się i upiekłam tort o smaku czekoladowym na kremówce, ponieważ nie używam surowych żółtek do masy. Figurki zaczęłam lepić już parę dni wcześniej aby dobrze wyschły(...)łyżka kakao 250 g serka philadelphia dżem np. truskawkowy poncz do nasączenia biszkopta Przygotowanie: Biszkopt: Ubijamy białka, w połowie ubijania dodajemy stopniowo cukier. Żółtka roztrzepać i pomalutku dodawać do białek ciągle mieszając. Dodać
Amatorka kuchennaPomimo wypróbowania kilku różnych sposobów na sernik na zimno... uważam że ten jest najlepszy i oczywiście przepis mam od mamy, której mogę tylko pozazdrościć talentu cukierniczego
IMPRESJA SMAKUproszek do pieczenia – 1,5 łyżeczkiMASA BUDYNIOWA :* mleko – 0,5 l* budyń waniliowy z cukrem – 2 szt* cukier – 3 łyżki* masło – 200 gDODATKOWO:* galaretka truskawkowa – 1 szt* polewa czekoladowa ciemna* polewa czekoladowa białaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :BISZKOPT JASNY :Białka ubijamy na sztywną pianę.Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku.Mąki(...)Przykrywamy jasnym biszkoptem z wyciętymi okręgami.Otwory zalewamy TĘŻEJĄCĄ galaretką ( nie może być płynna ponieważ masa przesiąknie ).Drugi biszkopt smarujemy resztą masy budyniowej , a następnie odwracając szybkim ruchem przykrywamy ciasto włożone do blachy ( układając „na odwrót ” tak , by masa budyniowa znalazła się od spodu ).Lekko dociskamy.Na górze układamy wycięte biszkoptowe okręgi , a następnie obficie polewamy rozpuszczonymi czekoladami tworząc
Ostra na SłodkoCiasto, w którym smak truskawek idealnie komponuje się z masą z homogenizowanych serków, biszkoptem nasączonym kawą i migdałowym likierem tworząc prawdziwą rozkosz do małej czarnej. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Masa waniliowa: 360g serka homogenizowanego waniliowego 125g masła 3 żółtka(...)homogenizowanego czekoladowego 100g mlecznej czekolady 3 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki żelatyny Poncz: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki wrzątku 50ml likieru migdałowego Polewa truskawkowa: 250g truskawek 1 truskawkowa galaretka Dodatkowo: bita śmietana truskawki, borówki Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną
Szalona Kuchnia Ewelinyopakowanie kuleczek zbożowych w różowej posypce Decorada Delecta, 1 opakowanie kuleczek zbożowych w czekoladzie Decorada Delecta, 1 opakowanie płatków czekoladowych Decorada Delecta, 1 opakowanie maczku smak truskawkowym Decorada Delecta, 1 opakowanie maczku smak mango Decorada Delecta, 1 opakowanie maczku tutti frutti Decorada Delecta . Lukier cytrynowy 3/4 szklanki cukru pudru, 1 łyżka wrzącej wody(...)ciężkie Przygotowanie: Do rozpuszczonego masła dodaj przyprawę do piernika, cukier i melasę, wymieszaj. Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i solą, dodaj jaja i masło, zagnieć ciasto. Ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 2 godziny. Ciasto podziel na 4 kawałki, każdy rozwałkuj na grubość 3 mm podsypując ciasto mąką. Rozgrzej piekarnik
SzczyptaSmaQMoja mama zawsze starała się wykombinować coś, nawet nie mając nic. A mając domowe dżemiki, które gromadziła całe lato podawała nam smakowite deserki, mieszając serki waniliowe
LatosiowydomOstatnio na moje urodziny tort postanowił przygotować mój mąż. Z racji, że prawie nigdy nic nie piekł, postawił nieco na gotowca, a dokładnie postanowił wykorzystać gotowy
Kuchnia co dniaSkoro mąż wprowadził zapas włączania piekarnika podczas upałów, przygotowałam deser bez użycia tego urządzenia. Ze smakowitymi borówkami, truuskawkami i mleczną masą z gotowanej kaszy na spodzie
Czerwień i błękit