Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym i pistacjami 179mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania ciasta czekoladowego. Ciasto czekoladowe: 30 dkg mąki bez glutenu 8 dkg kakao bez cukru 25 dkg brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody 1/2 łyżeczka soli morskiej 250 ml kefiru 125 ml oleju słonecznikowego 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 280 ml kawy parzonej Krem
mecooks
Współpraca z Barmar :) 247przyprawami całe bez skórki czerwone w oleju - WARZYWA papryka grillowana w oleju słonecznikowym papryka pieczona paski w oleju słonecznikowym oliwki zielone w zalewie naturalnej kapary w zalewie naturalnej - HERBATA - KAWA - ZDROWA ŻYWNOŚĆ Bio musli Adama Czekoladowe ciasto Adama Bio dżem truskawkowy Adama - OLEJE - SOKI 100% NATURALNE Nie wypisywałam wszystkiego dokładnie, dlatego koniecznie zajrzyjcie na stronę
Zdrowie na języku :P
Sernik z Lemon Curd 232wiosnę i lato, klasyka w najlepszym wydaniu! Poezja! Składniki: CIASTO; 2 szklanki mąki pszennej 200 g masła 2 łyżki śmietany 18% 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka 5 łyżek cukru LEMON CURD: 3 cytryny 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżeczka masła 20 dag cukru 16 g cukru waniliowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 2 żółtka
Wanilia i Kardamon
Racuchy z jabłkami 432mleka 1 jajko 2 jabłka + olej do smażenia (ja smażyłam na słonecznikowym, moja Babcia na maśle klarowanym – to dopiero jest wypas ;) Racuchy z jabłkami – jak to zrobić? Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy mleko i jajko. Mieszamy drucianą trzepaczką aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przypomina na tym etapie ciasto na cieniutkie naleśniki. Jabłka obieramy i kroimy
Ciastkozercy
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką 321opakowanie cukru wanilinowego, 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru, 1/2 szklanki oleju słonecznikowego, Ponadto: 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej), cukier puder do oprószenia Wykonanie: Masło/margarynę kroimy w kostkę i zagniatamy ze wszystkimi składnikami ciasta na jednolitą masę. Dzielimy na dwie części- jedna ok. 60% a druga ok. 40%. Zawijamy
Passion of Cooking
Bułeczki hamburgerowe 243pszennej chlebowej, u mnie mąka pszenna typ 650 14 g drożdży 340 ml letniego mleka Ciasto właściwe: 215 g mąki pszennej chlebowej, u mnie mąka pszenna typ 650 2 żółtka 1 łyżeczka soli 2 płaskie łyżki cukru 5 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego cały zaczyn Dodatkowo: 1 jajko + odrobina mleka do posmarowania sezam lub mak do posypania Wykonanie
Opowieści z piekarnika
Podwójnie czekoladowy torcik z ptysiami 208powstał mi torcik urodzinowy czekoladowy, truskawkowy i z ptysiowymi kuleczkami wypełnionymi śmietaną :) Ciasto czekoladowe: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 4 łyżki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 duże jajko 125 ml mleka 60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 125 ml wrzącej wody Wsypujemy do miski wszystkie suche
Cynamonowe szczęście
Amerykańskie pancakes 153górką ) łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/4 szklanki oleju ( u mnie słonecznikowy) - szczypta soli Wszystkie składniki miksujemy razem na gładką masę - efekt końcowy ma być konsystencji śmietany. Smażymy na rozgrzanej patelni ( jesli macie teflonową to na suchej - tłuszcz jest w cieście) na złoty kolor po obu stronach. Podajemy z masłem, syropem klonowym lub jak u mnie
Kuchnia Pełna Emocji
Ciasto drożdżowe na miodzie z serową pierzynką i śliwkami z cynamonem 170kruszonki, ale za to z pulchniutką serowo-miodową pierzynką, w której zatopione są śliwki podsypane cynamonem. Pyszności! Ciasto drożdżowe: 500 g dobrej jakości mąki tortowej 2 opakowania suchych drożdży (2x7g) 150 ml mleka 75 g miodu np. wielokwiatowego 80 g oleju, najlepiej słonecznikowego 3 duże jajka, najlepiej wiejskie 2 łyżki ekstraktu z wanilii 1/2 łyżeczki soli Do miski przesiewamy mąkę(...)wanilii, na tyle, by było ciepłe, ale nie wrzące! Wysoka temperatura zabija drożdże! Mokre składniki wlewamy do mąki z jajkami i zaczynamy zagniatanie. Dopiero podczas końcowej fazy wyrabiania ciasta powoli dodajemy olej. Całość wyrabiamy przez ok. 10 minut, by ciasto było jędrne i odchodziło od ręki. Jeśli jest zbyt ciągnące - dodajcie mąki. Jeśli zbyt suche - wody lub mleka. Ciasto musi
Cooking Monster
Leśny skrzat 138mojprzepisna.pl | Leśny skrzat Ciasto, które wymyśliłam na podstawie zawartości lodówki i zamrażarki. Ciasto robi się szybko, nawet bardzo szybko, pod warunkiem, że dzień wcześniej upieczemy biszkopt
moj przepis na
Leśny skrzat 122mojprzepisna.pl | Leśny skrzat Ciasto, które wymyśliłam na podstawie zawartości lodówki i zamrażarki. Ciasto robi się szybko, nawet bardzo szybko, pod warunkiem, że dzień wcześniej upieczemy biszkopt
moj przepis na
Leśny skrzat 184mojprzepisna.pl | Leśny skrzat Ciasto, które wymyśliłam na podstawie zawartości lodówki i zamrażarki. Ciasto robi się szybko, nawet bardzo szybko, pod warunkiem, że dzień wcześniej upieczemy biszkopt
moj przepis na
Leśny skrzat 261mojprzepisna.pl | Leśny skrzat Ciasto, które wymyśliłam na podstawie zawartości lodówki i zamrażarki. Ciasto robi się szybko, nawet bardzo szybko, pod warunkiem, że dzień wcześniej upieczemy biszkopt
moj przepis na
Migdałowe bezglutenowe i bez laktozy ciasto przygotowane z dbałością o bliskich. 195migdałów) - 120 ml mleka kokosowego - 3 jaja - 110 g oleju roślinnego (kokosowy, rzepakowy bądź słonecznikowy) - 4 łyżki miodu (możesz zastąpić 2 łyżkami stewi) - 1/2 łyżeczki sody -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 płaskie łyżki kakao bez glutenu - 5 łyżek płatków migdałowych Forma na ciasto: mała keksówka WYKONANIE: Białka ubij na sztywno. Olej, żółtka, mleczko i miód wymieszaj dobrze trzepaczką
SMYKWKUCHNI
Piernik przedświąteczny 144blogu ale postaram się jeszcze raz opisać to ciasto moze trochę dokładniej. Przepis jest dość trudny nie ze względu na wykonanie, lecz na użyte produkty, a konkretnie mus owocowy. Używam własnych przetartych owoców najczęściej na bazie jabłek z dodatkiem wiśni, porzeczek....itp. Ciasto w zależności od użytego rodzaju i wilgotności tegoż wymaga uważnej obserwacji(...)zbyt rzadkie ani zbyt gęste. Dotyczy to również dodania żelatyny do masy owocowej do przełożenia ciasta. Piernik przedświąteczny ciasto: 1 łyżka czubata miodu 3/4 szklanki cukru 2 duże jaja 1 szklanka przecieru owocowego (jabłkowo-czeremchowy u mnie) 1/4 szklanki oleju słonecznikowego (ew. rzepakowego) 2 szklanki mąki pszennej (około) 1 łyżka kakao 1 lub 2 łyżki przyprawy
Gotuj Sam!
Jabłka w cieście (w szlafroku) w nowej odsłonie 254klasyk w nieco zmienionej wersji. Jabłka, które świetnie się sprawdzą w przepisie muszą być twarde, jędrne i najlepiej lekko kwaskowe. Moim odstępstwem od tradycyjnej wersji jest zmieniona receptura ciasta. Będzie gęste, śnieżno białe i lekko słodkie. W przepisie bowiem skorzystałam z jednej z najlepszych bezglutenowych mąk, a mianowicie mąki ryżowej. Mąka ta ma naturalnie słodkawy posmak i doskonale(...)rzepakowego 4-5 twardych i jędrnych jabłek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Olej słonecznikowy/rzepakowy do smażenia Wykonanie : 1. białka lekko roztrzepujemy z szczyptą soli. Przesiewamy mąkę i dodajemy kefir. 2. Dodajemy masło oraz wodę mineralną. Ciasto ma być bardzo gęste. 3. Jabłka obieramy i kroimy na plastry ok grubości
vaniliowoczekoladowa