ciasto słonecznikowe - 1285 przepisów (strona:13/86)

Puszyste drożdżówki z borówkami (Panini di pan brioche con mirtilli) 179

cucchiai di latte 2-3 cucchiai di granella di zucchero PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy ricottę z mlekiem, olejem słonecznikowym, cukrem, jajkiem i pokruszonymi drożdżami. Stopniowo dodajemy mąkę; wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. **** PREPARAZIONE In una ciotola mescolate la ricotta, il latte, l'olio di semi di girasole, lo zucchero, l'uovo e il lievito di birra

La grande e la piccola cuoca
Tarta marchewkowa na cieście żytnio-ryżowym 189

Składniki: (na tortownicę o średnicy około 22-24 cm) Ciasto: 3/4 szklanki dobrej jakości mąki żytniej 1/4 szklanki mąki ryżowej 20 ml oleju słonecznikowego 1 jajko duża szczypta soli szczypta pieprzu szczypta kurkumy Mus: pół awokado, pokrojone na drobną kostkę 1/3 małej papryki zielonej-pokrojonej w drobną kostkę i podduszonej do miękkościna małej ilości wody 1 średniej wielkości pomidor- pokrojony(...)około 7 listków świeżej bazylii- średniej wielkości Farsz: pokruszony ser feta 100 g 3 duże ugotowane i podzielone na mniejsze części marchewki po upieczeniu liście kolędry do dekoracji Przygotowanie: Ciasto: 1. Zmieszać wszystkie składniki. 2. Zagnieść ciasto 3. Wyłożyć ciasto na tortownicę 4. Ponakłówać ciasto obficie widelcem 5. Podpiec ciasto Piec: 15-25 minut w temperaturze 180 stopni, w zalezności

KreatywnePiny
Ciasto Mleczna kanapka 3485

dzieciom, doskonale nadaje się na wszelkie imprezy. Ciasto najlepiej jest przygotować dzień przed podaniem i wyjąć na około 2 godziny z lodówki, wtedy ciasto mięknie i jest przyjemnie rozpływające się w ustach. Krem którym jest przełożone ciasto nadaje się również do przełożenia i tynkowania tortów. Polecam!   Blaszka 25/30 cm Ciasto: 5 dużych   jaj 1,5 szklanki cukru(...)oleju słonecznikowego ½ szklanki wody 1,5 łyżki ciemnego kakao 1,5 łyżki czarnego kakao Dr.Oetker 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia Krem mleczny: 35 dag masła 82% 2 szklanki mleka w proszku 3 łyżki cukru pudru 16 g cukru waniliowego 125 ml mleka 3,2% Polewa: 5 dag masła 10 dag gorzkiej czekolady 60% kakao Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki

Wanilia i Kardamon
Ciacho jogurtowe z malinami 123

dziś, ale za to w końcu udało mi się dojść do idealnych proporcji dla ciasta jogutrowego. Składniki: Ciasto: 400 g mąki tortowej 180 g drobnego cukru 3 jajka 200 g gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g oleju słonecznikowego Dodatkowo: Maliny lub inne owoce sezonowe (śliwki, borówki, jeżyny) Cukier puder Odrobina masła + bułka tarta Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy

Kate's Kitchen
Cicho jogurtowe z malinami 106

dziś, ale za to w końcu udało mi się dojść do idealnych proporcji dla ciasta jogutrowego. Składniki: Ciasto: 400 g mąki tortowej 180 g drobnego cukru 3 jajka 200 g gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g oleju słonecznikowego Dodatkowo: Maliny lub inne owoce sezonowe (śliwki, borówki, jeżyny) Cukier puder Odrobina masła + bułka tarta Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy

Kate's Kitchen
Słodkie bułeczki z czekoladą (Panini dolci con cioccolato) 186

zucchero a velo 3-4 cucchiai di panna granella di cioccolato fondente PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy ricottę z mlekiem, olejem słonecznikowym, cukrem, jajkiem i pokruszonymi drożdżami. Stopniowo dodajemy mąkę; wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny.  **** PREPARAZIONE In una ciotola mescolate

La grande e la piccola cuoca
Miodownik (krem z kaszą manną) 174

piekłam w tortownicy o średnicy 18 cm, ale można w większej formie i niekoniecznie cztery - tak jak u mnie. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej  3/4 szklanki cukru  50g kostki masła/margaryny 2 jaja  2 łyżki miodu (użyłam słonecznikowego ) 2 łyżeczki sody Krem: 1/2 litra mleka  1/4 szklanki kaszy manny  100g masła  3/4 szklanki cukru

Di gotuje
Porzeczkowe całuski 116

szkl cukru 2 szkl mąki pół szkl oleju słonecznikowego pół szkl mleka 3/4 szkl gęstego dżemu porzeczkowego pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody szczypta chili szczypta imbru szczypta cynamonu szczypta gałki muszkatołowej Jajka ubić z cukrem, dodać mleko i olej, następnie przyprawy i dżem oraz stopniowo mąkę. Ciasto dokładnie ubić . Foremki posmarować tłuszczem (silikonowych nie potrzeba smarować) Napełnić

Gotowanie jest łatwe
Leśny mech - tureckie ciasto ze szpinakiem 188

może to siła autosugestii. ;) Gorąco polecam, nie tylko 17 marca , bo na  pierwszy dzień wiosny również będzie jak znalazł! Składniki na ciasto: 350 g świeżego szpinaku typu 'baby' 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 2 szklanki mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1 cytryny Jajka ubij(...)masy jajecznej. Wlej sok i skórkę z cytryny i wszystko wymieszaj. Mąkę przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia. Dodawaj powoli do zielonej masy, cały czas mieszając (ręcznie).  Ciasto wlej do tortownicy (22-25 cm), przykrytej uprzednio papierem do pieczenia i piecz w 180 ºC przez 40 minut do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź. Śmietankowy krem: 300 ml kremówki

Food Square
Uszka wigilijne z suszonymi grzybami 211

śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 60 minut Składniki ciasto: – 250 g mąki pszennej: typ 450 do 550 – 30 ml oleju roślinnego (rzepakowy, słonecznikowy) – pół łyżeczki soli – 100 ml wody o temperaturze 70-80 st C (jeśli nie macie w czajniku opcji ugotowania wody o tej ciepłocie ugotujcie(...)zmielić. Cebulę pokrój bardzo drobno. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i zeszklij ją aż stanie się miękka. Osmażoną cebulę wymieszaj z grzybami, dopraw solą i pieprzem do smaku. CIASTO: Do miski wsyp mąkę, dodaj olej i pół łyżeczki soli. Partiami dolewaj wodę, miksując ciasto mikserem ze spiralną końcówką, do momentu kiedy ciasto będzie jednolite i elastyczne, ale nie klejące

nietylkopasta.pl
Ciasto z budyniową pianką czyli jak zagospodarować sobie czas w okresie sesji,zaliczeń i deadlinów 160

pieczenia 1 pełna szklanka i 3/4 szklanki mąki (pszennej, krupczatki w tym zaleca się jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej dla zwiększenia kruchości ciasta) Składniki na budyniową piankę: 3białka pół szklanki cukru łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu 1/4szklanki oleju słonecznikowego bądź rzepakowego 40 gram proszku budyniowego śmietankowego bez cukru (przy zakupie opakowania budyniu sprawdź jego gramaturę 35gram a 40 robi różnicę) Inne

U Fiolki
Ciasto z budyniową pianką czyli jak zagospodarować sobie czas w okresie sesji,zaliczeń i deadlinów 148

pieczenia 1 pełna szklanka i 3/4 szklanki mąki (pszennej, krupczatki w tym zaleca się jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej dla zwiększenia kruchości ciasta) Składniki na budyniową piankę: 3białka pół szklanki cukru łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu 1/4szklanki oleju słonecznikowego bądź rzepakowego 40 gram proszku budyniowego śmietankowego bez cukru (przy zakupie opakowania budyniu sprawdź jego gramaturę 35gram a 40 robi różnicę) Inne

Fiolka w kuchni
Ciasto ze śliwkami. Bez glutenu, bez laktozy i bez jajek 164

Ciasto ze śliwkami Składniki: 1 1/4 szklanki mąki ryżowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 1 1/2 szklanki mleka ryżowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 suszonych śliwek 10 daktyli bez pestek miód/agawa 3 łyżki wiórek kokosowych śliwki ( ilość w zależności od wielkości, tak by pokryły całe ciasto, ja dałam

nietadieta
Rolada kawowa z kremem chałwowym 212

masa ze śmietanki, chałwy waniliowej i sera mascarpone to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, idealne ciasto dla amatorów kawowych smaków! Składniki: Ciasto: 3 jajka 10 dag cukru trzcinowego brązowego 10 dag mąki tortowej 2 łyżki kakao naturalnego 2 łyżki oleju słonecznikowego 50 ml zaparzonej rozpuszczalnej mocnej kawy Krem chałwowy: 300 ml śmietany kremówki 30% 20 dag sera  mascarpone

Wanilia i Kardamon
Proteinowe kulki czekoladowe. 108

łyżki wody – ½ szklanki posiekanych orzechów W średniej misce mieszamy mąkę migdałową, białko w proszku, kakao, masło migdałowe, miód, orzechy i wodę. Mieszamy do momentu aż powstanie ciasto. Z gotowego ciasta formujemy małe kuleczki o wielkości 2 cm. Kulki kładziemy na papierze do pieczenia i wstawiamy do lodówki by się schłodziły na 2 godziny. Każdy z nas lubi podjadać(...)bardzo prosty i potrzebujemy zaledwie kilku składników by po chwili cieszyć się smaczną i zdrową przekąską . Proteinowe kuliki czekoladowe wykonane z orzechów , kakao, miodu , białka, mąki migdałowej i masła słonecznikowego , wystarczy tylko tyle by zajadać się pyszną przekąską . Bardzo smaczne i proste połączenia składników. Kulki naturalnie słodzone, bez dodatku cukru ! PROTEINOWE KULKI CZEKOLADOWE! The post Proteinowe kulki czekoladowe. appeared first

Zdrowy Styl Joanny