ciasto slonecznik - 2003 przepisów (strona:25/134)

Chleb foremkowy razowy 215

piekł sam. Składniki: mąka chlebowa typ 720 200 gram mąka razowa typ 1850 300 gram woda ciepła 300 ml sól łyżeczka drożdże świeże 15 g Dodatkowo: słonecznik łuskany 50 g woda do posmarowania ciasta Wykonanie: Odmierzamy najpierw obydwie mąki i przesiewamy.Wsypujemy do misy,dodajemy sól.Odmierzamy ciepłą wodę i dodajemy do niej śwież drożdże,rozpuszczamy.Przelewamy do naszych mąk i wyrabiamy(...)przejmujcie się tym,takie ma być.Wyrobione ciasto zostawiamy przykryte ściereczką na około 45 minut.Kiedy nam pięknie wyrośnie ponownie wyrabiamy ze trzy minuty. Formę prostokątną do babki lub kek-sówkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką.Przekładamy uformowany wałeczek zostawiamy go do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie smarujemy wodą i posypujemy słonecznikiem łuskanym. Ostrym nożem robimy 3-4 nacięcia na skos.Pieczemy w piekarniku

Różowa kuchnia
Domowy chleb razowy. 165

pieczenia ciast lub dokładnie wysmaruj tłuszczem. Teraz uformuj ciasto w foremce , pomaluj go wodą za pomocą pędzla i posyp płatkami owsianymi lub ziarnem słonecznika ewentualnie innymi ziarnami zbóż. Ziarna lekko przygnieć palcami do ciasta, aby po upieczeniu nie oderwały się od niego. Formę przykryj ściereczką lub papierem i połóż w ciepłe, wilgotne miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut

Przepisy i porady kulinarne
ciastka owsiane 224

szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 1 op. proszku do pieczenia, 1 szkl. oleju, 2 jajka i ścieramy na grubych oczkach dwa jabłka.  Potem wyrabiamy lepkie ciasto. Można też dodać rodzynki, ziarna słonecznika, pestki dyni .... Formujemy kulki i rozpłaszczając układamy na blachę. Ciastka pieczemy w temperaturze 180 st.C / 25-30 minut Jak ostygną mamy super ciastka dla każdego, pyszne

chleba naszego
Domowy chleb 164

piąte: nie nudzi się. Powyższy przepis ma setki możliwości konfiguracyjnych. Mąka (pszenna lub mieszana), woda, sól, drożdże i cukier są bazą, a co dodacie do ciasta – to już Wasza inicjatywa. Pestki słonecznika? Otręby owsiane? Prażoną cebulkę? A może oregano? Łyżeczka słodkiej papryki sprawi, że chleb będzie lekko czerwony, zaś curry zabarwi go na żółtawy kolor. Macie jeszcze inne pomysły

Proste-przepisy.pl
Ciasteczka owsiane migdałowe 139

puch. Cały czas ucierając dodawać cukier brązowy, jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Gdy składniki się połączą dodać płatki owsiane, migdały i słonecznik oraz szczyptę soli. Wymieszać. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć dłonią i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasteczka trochę urosną więc należy zachować większą odległość aby się nie posklejały

Smakołyki Asi
CHLEB NA ZAKWASIE 136

pszennej Typ 550 600ml letniej wody 5 łyżek zakwasu 1 łyżka soli 100g pestek słonecznika Sposób przygotowania: Obie mąki wymieszać, dodać sól, zakwas i wodę. Wsypać słonecznik. Wszystko dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto musi być dość klejące. Jeśli jest potrzeba to dosypać mąkę lub dolać wody. Ciasto przełożyć do brytfanki - keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie owinąć folią spożywczą

Prosto i Smacznie z Anetą
Chleb orkiszowy z amarantusem na zakwasie 158

amarantusem i szczyptą soli, następnie gotować go, aż wchłonie całą wodę i będzie miękki, ale chrupiący. Zdjąć z palnika następnie ostudzić. Mąki, zakwas, wodę sól, słonecznik oraz amarantus wymieszać w misce. Ciasto jest luźne. Do natłuszczonej i wysypanej otrębami keksówki (o wymiarach 23x13) przelać ciasto, wyrównać i przykryć folią spożywczą. (jeśli nie macie foremki z nieprzywierającą powłoką to wyłóżcie

Delicious Titbits
CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM I CZEKOLADĄ 251

miękkie masło z ksylitolem i cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodać szczyptę soli, pokrojone na małe kawałki rodzynki i czekoladę, wystudzone ziarna słonecznika , płatki owsiane oraz mąki. Zagnieść ciasto. Masa będzie dość lepka i miękka. Formować z niej kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem. Spłaszczyć je , same niestety się nie rozleją

Smaczne Zdrowe
Drożdżowe buły nadziane pesto 128

oliwy z oliwek z czego 1 łyżka truflowej (jeśli macie) pesto około 150 g (przepis na pesto z rukoli znajdziecie tu , zużyłam połowę) słonecznik do posypania bułek   Przygotowanie: z podanych składników zagnieć standardowe ciasto drożdżowe (krok po kroku znajdziecie instrukcję na przykład tu ) i pozostaw do wyrośnięcia na około 1,5 h (musi podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto odgazuj(...)następnie rozwałkuj na duży prostokąt, tak aby ciasto było grubości około 0,5 cm. Posmaruj ciasto pesto i zwiń w rulon. Podziel na 8 równych części a każdą z nich zgnieć w środku trzonkiem od drewnianej łyżki , a w powstałym zagłębieniu umieść nasiona słonecznika. Tak przygotowanie pozostaw do ponownego wyrośnięcia na minimum pół godziny, po czym piecz przez

greenscarf
Bułeczki na śniadanie 199

łyżki cukru 2 jajka ¾ łyżeczki soli 4 szklanki mąki pszennej 12g suchych drożdży (ok 3 łyżeczki) Dodatkowo Jajko do posmarowania, Cebula, słonecznik itp W sporej misce umieszczamy mleko wraz z masłem. Miksujemy mikserem z końcówką do wyrabiania ciasta. Następnie dodajemy wszystkie składniki w kolejności jakie są wymienione w spisie. Pod sam koniec, kiedy robot zaczyna już ciężką chodzić obsypujemy blat(...)oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części i formujemy bułeczki. Układamy na oprószonej mąką blaszce. Jeśli chcemy upiec bułeczki od razu to czekamy, aż podwoją swoją objętość. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy np. słonecznikiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Jeśli chcemy zjeść bułeczki następnego

Kolizje Smaków
Chleb pszenno-żytni 277

zaczyn przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około godzinę. Gdy zaczyn wyrośnie dodaję do niego zakwas żytni, mąkę pszenną, mąkę żytnią, pestki słonecznika, sól i wodę. Wodę dodaję jednak stopniowo i wyrabiam ciasto, które musi mieć spójną konsystencję. Może się nieco „rozlewać” jednak musi być takie, aby dało się z niego uformować kulę. Gdy ciasto jest(...)podsypanego mąką korytka. Zostawiam na około 40-50 minut w ciepłym miejscu. Drugą część ciasta dzielę na 6 części. Z każdej formuje placek, który następnie zwijam, aby powstała podłużna bułeczka. Zostawiam na około 20 minut do podrośnięcia. Bułki i chleb smaruję żółtkiem z wodą, posypuje słonecznikiem i/lub dynią. Piekarnika nagrzewam do 220 stopni. Na spód piekarnika wkładam blaszkę z wodą

Jacob Tastes
TEBIRKES duńskie bułeczki 151

śniadanie" Rozczyn: 20 g drożdży 400 ml letniego mleka  300 g mąki pszennej  TYP 500 Ciasto: 300 g mąki pszennej TYP 500 50 g miękkiego masła  20 g cukru 10 g soli dodatkowo: ziarna słonecznika 100 g woda do posmarowania   Krok 1 Do misy wkładam drożdże, wlewam ciepłe mleko i mieszam do rozpuszczenia. Dodaje(...)ciasta smaruje masłem i  składam do  środka nieposmarowaną cześć i zakładam posmarowaną częścią. Teraz wałkuje ciasto na prostokąt wąski na  12 x 50 cm, kroje trójkąciki każdy smaruje wodą i posypuje ziarnami słonecznika.Zostawiam do wyrośnięcia na około 15 minut. Krok 4 Nastawiam piec na 250 stopni , a kiedy wstawiam bułeczki  to zmniejszam

Różowa kuchnia
Chleb pszenny ze słonecznikiem 145

ciasta chlebowego: Do misy wsypuje mąkę( najpierw ją przesiałam). Wlewam odmierzoną wodę letnią, wsypuje sól. Dodaje wyrośnięty rozczyn, wlewam oliwę z oliwek i wsypuje słonecznik. Całość wyrabiam mikserem końcówka hak koło 10 minut. Przekładam wyrobione ciasto na blat i przykrywam je dużą misą szklaną( ciasto ma ciepło, szybciej wyrasta). Po godzinie ciasto jest już wyrośnięte, wyrabiam je jeszcze

Różowa kuchnia
Kawowo - śmietankowy przekładaniec 207

jajka 125 g miękkiego masła 3/4 (170g) szklanki cukru  1 szklanka (170g) maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Posypka okruchowa: Okruchy z ciasta 2 garści posiekanych orzechów ( u mnie włoskie ) 3 garści ziaren słonecznika podprażonych  na suchej patelni  1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady - posiekanej na drobne kawałki. Kawowa galaretka: 5 łyżek kawy(nie rozpuszczalnej) 3 szklanki wody(...)ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 min w 180'C Wystudzić. Posypka okruchowa: Z wystudzonego ciasta ściąć ostrym nożem ok 0,5 cm  warstwę wierzchnią i drobno ją pokruszyć , dodać posiekane orzechy , czekoladę i słonecznik. Galaretka: Kawę zalać 3 szklankami wrzącej wody , odstawić na kilka minut do zaparzenia. Odcedzić kawę (jeśli mamy jej mniej niż

Malinowa Kawiarenka
Brzoskwiniowiec ze słonecznikiem 181

pieczenia 1 puszka masy krówkowej 2 galaretki brzoskwiniowe 1 puszka brzoskwiń 150 g słonecznika łuskanego Sposób przygotowania: 1. Białka jajek ubić z solą na sztywną pianę i wymieszać z 260g cukru oraz żółtkami. Wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia, dolać 4 łyżki wody i połączyć. Ciasto piec 30 minut w temp. 170 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu przekroić na pół(...)jeszcze płynną, ale już tężejącą galaretkę oraz owoce. Biszkopt przełożyć masą śmietanową, na górę masę korówkową i wtedy roztopić masło, wsypać resztę cukru i słonecznik. Prażyć około 3 minut i gorący wysypać na wierzch ciasta. Przepis przesłany też na kobieceporady.pl

Z notatnika
Chleb z ziemniakami 137

garść słonecznika garść dyni 1 szkl. otrąb pszennych 2 łyżki siemienia lnianego 2 szkl. mleka 0,5 szkl. wody 3 średniej wielkości ziemniaki ugotowane, przeciśnięte przez praskę szczypta kminku odrobina czarnuszki Przygotowanie Drożdże rozrobić z częścią mleka i cukrem, posypać odrobiną mąki. Rozczyn odstawić na parę minut (aż pojawią się pęcherzyki). Do rozczynu dodać wszystkie pozostałe składniki. Ciasto dobrze wyrobić(...)ciasto urośnie chwilę je jeszcze wyrobić, następnie włożyć do foremek wyłożonych papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto delikatnie posmarować wodą i  posypać ziarnami (słonecznik lub/i dynia).  Piec w temp. 230oC przez 10 min, po czym zmniejszyć temperaturę do 200oC i piec jeszcze 30. Upieczone bochenki studzić na kratce (nie trzymać w foremce

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik grejpfrutowy na jaglano-słonecznikowym spodzie 205

syropu barmańskiego o smaku,   10-11  płatków  żelatyny (1 płatek = 1,6 g).   Ciasto:   125 g mąki jaglanej (lub kaszy jaglanej zmielonej młynkiem do kawy),   100 g cukru,   70 g masła,   50 g zmielonego słonecznika,   2 jajka,   skórka otarta(...)jednej pomarańczy,   1 łyż eczka proszku do pieczenia,   szczypta soli, masło do posmarowania formy.   Przygotowanie: Ciasto: Miękkie   masło utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, zmielonym słonecznikiem i skórką z pomarańczy, dodać do masła i wymieszać. Piec w 190 stopniach przez 15-20 minut (sprawdzić patyczkiem). Wyjąć

SzczyptaSmaQ
Pszenno-żytni chleb ze słonecznikiem na drożdżach 136

wody 6 g drożdży instant (lub ok. 20 g świeżych) 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru 100 gram ziaren słonecznika (plus odrobina do posypania chleba) Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Niestety mąką żytnia ma to do siebie, że bardzo się klei do rąk. Dlatego warto użyć miksera. Mikserem wyrabiamy 7-8 minut, ręcznie(...)niewielkich keksówek (mniej więcej do połowy wysokości) wyłożonych papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Aż ciasto w całości wypełni keksówki. Po wyrośnięciu smarujemy chleby wodą i posypujemy słonecznikiem. Do zimnego piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, wstawiamy chleby i pieczemy 25 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę

Marder&Marder Manufacture
Z serii mój pierwszy raz: chleb oliwski (nocny) 141

wrzucam przepis) Składniki: ciasto 400 gram mąki pszennej 650 150 gram mąki żytniej 720 300 ml wody łyżka oleju rzepakowego łyżeczka suszonych drożdży wierzch ciasta żółtko łyżka mleka łyżka mąki +bułka tarta +olej ziarenka: słonecznik mak sezam Wykonanie: 1. Połącz w misie mąki i drożdże. Wlej letnią wodę i olej. Wyrób ciasto (przez około 3 minuty) 2. Wyrobione ciasto przełóż

U Fiolki
Z serii mój pierwszy raz: chleb oliwski (nocny) 160

wrzucam przepis) Składniki: ciasto 400 gram mąki pszennej 650 150 gram mąki żytniej 720 300 ml wody łyżka oleju rzepakowego łyżeczka suszonych drożdży wierzch ciasta żółtko łyżka mleka łyżka mąki +bułka tarta +olej ziarenka: słonecznik mak sezam Wykonanie: 1. Połącz w misie mąki i drożdże. Wlej letnią wodę i olej. Wyrób ciasto (przez około 3 minuty) 2. Wyrobione ciasto przełóż

Fiolka w kuchni

Proponowane wyszukiwania