ciasto slonecznik - 2003 przepisów (strona:21/134)

Ciasteczka amarantusowo-migdałowe z słonecznikiem i lnem 147

Sposób przygotowania: Jajko ucieramy z erytrolem na puszystą masę. Następnie dodajemy oba rodzaje mąk, cynamon, proszek do pieczenia i aromat. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy słonecznik i len. Ponownie zagniatamy ciasto. Struktura ciasta powinna być zbita (jak ciasto kruche), łyżeczką nabieramy kawałki surowego ciasta, lekko spłaszczamy. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Szarlotka bezglutenowa 122

Szarlotka w wersji fit. Jej większą część stanowi mieszanka jabłek i różnego rodzaju ulubionych bakalii. U mnie są to: migdały, orzechy, pestki słonecznika oraz płatki migdałowe. Warstwa ciasta jest nie za gruba i zrobiona ze zdrowych rodzajów mąk: gryczanej, jaglanej i orkiszowej, a smaku całości dodaje oczywiście cynamon, którego nie mogło zabraknąć w połączeniu z jabłkami. Przepis podpatrzony ze strony

Milion Smaków
Chleb pszenno-owsiany z rozmarynem i żurawiną 186

mimo wszystko warto dodać do chleba) Chleb pszenno-owsiany z rozmarynem i żurawiną pół łyżeczki cukru łyżeczka soli spora garść żurawin suszonych łuskany słonecznik W sobotę wieczorem : W dużym garnku lub misce wyrobić ciasto z mąki, zakwasu, rozmarynu, soli i cukru. Dolać tyle wody, by ciasto dawało się wyrabiać drewnianą łyżką. Mieszać, aż w cieście pojawią się pęcherze powietrza(...)wilgotną ściereczką. W niedzielę rano : Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek. Warto zwrócić uwagę, by nie wkładać do pojemnika żurawin. Resztę ciasta przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać łuskanym słonecznikiem. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 2,5 godziny. Piec 1,5 godziny w temp. 180 stopni C. Wyjąć z foremki zaraz po upieczeniu

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb pszenno- żytni na zakwasie ze słonecznikiem 187

gram aktywnego zakwasu (przepis na zakwas znajdziecie tutaj) 130 gram mąki żytniej typ 2000 250 gram letniej wody  Ciasto właściwe: cały zaczyn  500 gram mąki pszennej  350 ml letniej wody  100 gram ziaren słonecznika łuskanego 2 łyżeczki soli  2 łyżeczki cukru  Wykonanie:   Dnia poprzedzającego planowane pieczenie chleba przygotowujemy zaczyn. W tym celu(...)miejscu na minimum 12 godzin, najlepiej jednak zaczyn odstawić na 16 godzin. Po tym czasie przygotowany zaczyn mieszamy z mąką, wodą, solą, cukrem i ziarnami słonecznika. Całość mieszamy drewnianą łyżką przez około 5 minut. Ciasto mieszamy łyżką bo ciasto jest bardzo luźne więc nie będzie możliwe wyrobienie ciasta rękami. Boki i spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną

Krakowskie smaki Ani
Słonecznik 3930

masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej formy (40x25), piec ok.30 minut w 175 stop. Ostudzone ciasto przekroić na połowę. KREM KRÓWKAMargarynę utrzeć na puch, dodając po łyżce masy krówka, dobrze zmiksować.MASA ZE SŁONECZNIKIEMNa suchą patelnię włożyć margarynę, rozpuścić, wsypać słonecznik, zrumienić na tłuszczu, ostudzić. Słonecznik delikatnie wymieszać z masą krówka PONCZ Wodę wymieszać z cukrem

Kuchnia Danusi
czekoladowe ciasteczka ze słonecznikiem 149

puszystą masę, dodajemy roztopioną czekoladę oraz jajko, miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z kakao, sodą i solą. Delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy słonecznik oraz posiekaną czekoladę i mieszamy. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ciasteczka (ok. 4 cm średnicy) na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy w 170 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
Ciastka ze słonecznikiem 288

cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy resztę składników z połową ziaren słonecznika i łączymy wszystko ręcznie. 2. Piekarnik nastawiamy na 200 C. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy małe kuleczki. Następnie obtaczamy w słoneczniku i układamy kuleczki na blaszce delikatnie je spłaszczając. Ciastka układamy w dość dużych odstępach od siebie, ponieważ podczas pieczenia ciastka rozejdą się na boki. Blachę wkładamy

Gotuj Z Muzyką
Chleb żytni razowy z ziarnami na zakwasie 173

godzinę. Po tym czasie niewiele urośnie, ale w strukturze ciasta będzie widać duzo pęcherzyków powietrza. Po tym czasie ciasto należy krótko wymieszać, przełożyć do foremek wyłozonych papierem do pieczenia. Można papier lekko natłuścić i wysypać mąką lub płatkami żytnimi, lub nasionami słonecznika. Wierzch chlebów posmarować(...)oliwą i zakryć luźno naoliwioną folią. Odstawić do ponownego wyrośnięcia (powinien rosnąć powoli, przez kilka godzin). Trzeba jednak zaglądać co jakiś czas, żeby ciasto nie wykipiało z foremek. Przed pieczeniem posypać mąką, płatkami żytnimi, czarnuszką lub słonecznikiem. Foremki z chlebem włożyć do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec mniej więcej godzinę, bez termoobiegu.  źródło przepisu

FitKot
Bułeczki pszenne razowe 153

rzepakowego; - 3 łyżki słonecznika + garść do obtoczenia; - 1 łyżeczka soli Wykonanie: Drożdże rozprowadzić niewielką ilością wody. Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, słonecznik (3 łyżki) i wlewamy drożdże. Dodać olej i stopniowo wodę. Zagnieść ciasto, które powinno delikatnie kleić się do rąk. Ciasto przykryć i odstawić(...)wyrośnięcia na około 45 minut. Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie, następnie uformować je w prostokąt. Dla ułatwienia ręce i blat można posmarować delikatnie olejem. Podzielić ciasto na 8–9 porcji, każdą obtaczamy w ziarnach słonecznika i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Bułki odstawiamy na 30 minut do wyrastania. Do piekarnika włożyć na dno naczynie żaroodporne z lodem lub wodą. Piec

dom-agi.pl
Ptysie francuskie z pastą rybną 176

Polecam ptysie z ciasta francuskiego są naprawdę szybkie, smaczne i efektowne:) Ptysie francuskie z pastą rybną Drukuj przepis Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 średnia wędzona makrela 1 serek typu almette np śmietankowy 4 łyżki pestek ze słonecznika 3 średnie suszone pomidory 6 średnich oliwek (czarne lub zielone) 5 pomidorków koktajlowych (do przyozdobienia ) przyprawy pieprz kolorowy, bazylia listonic_name = "Ptysie(...)francuskie z pastą rybną (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 opakowanie ciasta francuskiego 1 średnia wędzona makrela 1 serek typu almette np śmietankowy 4 łyżki pestek ze słonecznika 3 średnie suszone pomidory 6 średnich oliwek (czarne lub zielone) 5 pomidorków koktajlowych (do przyozdobienia ) przyprawy pieprz kolorowy, bazylia " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Ciasto francuskie rozwijamy i wykrawamy kółka

CoolinarniePL
ciasto słonecznikowiec 781

przesiewamy do masy jajecznej (mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki). Dodajemy olej, mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia i przerawamy na dwa blaty. składniki na prażony słonecznik: 300 g pestek słonecznika 3 łyżki masła 3 łyżki cukru wykonanie: Na rozgrzanej patelni delikatnie(...)mieszamy cukier, kakao, masło oraz śmietanę i doprowadzamy do zagotowania. Następnie zestawiamy z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Gotowym kremem przekładamy ciasto. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową i posypujemy pozostałym słonecznikiem. Całość schładzamy w lodówce

Domowy Smak Jedzenia
Pełnowartościowy, bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej - bez mąki, drożdży, zakwasu 178

cytryny 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka soli (u mnie himalajska) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia/sody 2 łyżeczki suszonych ziół (u mnie mieszanka dalmatyńska) 1 łyżka nasion słonecznika pestki dyni sezam pół szklanki wody  Przygotowanie: Kaszę gryczaną przełóż na sitko i przepłucz pod bieżącą wodą. Wsyp do miski i zalej ją wodą do poziomu kaszy. Siemię lniane(...)zblenduj ją na gładko razem z siemieniem, sokiem z cytryny, połową szklanki wody, oliwą, solą, proszkiem do pieczenia i ziołami. Masa będzie wyglądała jak zwykłe ciasto o konsystencji budyniu. Dodaj jeszcze nasiona słonecznika i ewentualnie inne, jeśli chcesz (byle nie za dużo). Wymieszaj. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem. Na dnie rozłóż pestki dyni

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Chleb gryczany ze słonecznikiem 202

pieczenia lub natłuścić olejem roślinnym. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto posmarować olejem po wierzchu i oprószyć ziarnami słonecznika.Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 40 minut. Na czas pieczenia chleba umieścić w piekarniku

Gospodyni Miejska
Prosty chlebek razowy ze słonecznikiem 200

drożdży 6 łyżek słonecznika 2,5 szklanki ciepłej wody Dodatkowo: oliwa (do nasmarowania formy) jajko Mąkę przesiewamy.  Dodajemy pokruszone drożdże i resztę składników (zostawiając odrobinę słonecznika do posypania na wierzch). Zagniatamy ciasto. Przekładamy do naoliwionej keksówki. Smarujemy wierzch wodą (dzięki temu skórka nie będzie zbyt twarda). Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, następnie zmniejszamy

kuchnia do kwadratu