właśnie, może ktoś wytłumaczy mi skąd taka niesłuszna nazwa?? Upiekłam to ciasto i według mnie nie ma nic wspólnego z tą nazwą:) Ciasto jest puszyste, delikatne, odrobinę wilgotne, smakiem i konsystencją bardzo przypomina sernik. Po prostu idealne... Możecie czereśnie zastąpić wiśniami. Wypróbowałam przepis Doroty. Ciasto:5 żółtek, 3 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. cukru pudru, 250g masła lub margaryny
Z miłości do słodkościpozostałe składniki i dokładnie wyrobiłam. Zawinęłam w folię i na 30 minut włożyłam do lodówki. Po tym czasie wylepiłam, troszkę większą niż połowa ciasta, blaszkę wysmarowaną tłuszczem, a na ciasto wylałam masę. Resztę ciasta zostawiłam w lodówce na kruszonkę. Masa: Białka ubiłam na sztywną pianę, stopniowo dosypując pod koniec ubijania szklankę cukru. Musi powstać lśniący, gęsty kogel - mogel. Śmietanę(...)proszek). Połączyłam masę z ubitymi białkami, dodając białka porcjami i mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Dokładnie wymieszaną, połączoną masę, wylałam na ciasto. Pozostałą część ciasta rozkruszyłam na wierzchu. Całość piekłam przez godzinę w 180 stopniach. Następnie wystudziłam sernik w piecu, a kiedy był już dostatecznie zimny, zaczęłam kroić. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiciasto, tortownica o średnicy 28 cm: Ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej 7-8 dag margaryny, 1/3 opakowania 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko 1 łyżka oleju 1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, staranie wyrabiamy. Ciasto odstawiamy(...)następnie wciskamy sok z połowy cytrusa, jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do reszty składników, mieszamy. Gotową masę serową przelewamy na przygotowane ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy sernik przez 120 minut. Po upieczeniu sernik odstawić do wystudzenia
Apetyczna babeczkadwie części. Jedną wyłożyć na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wygnieść dokładnie spód sernika, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki.Z drugiej części ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, zawinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażarce.Składniki masy serowej:- 1kg sera na serniki (z wiaderka)- 4 żółtka- 1,5 szklanki ksylitolu lub cukru- ekstrakt waniliowy (lub ksylitol(...)wanilią, lub cukier waniliowy)- 250g miękkiego masła- 6 białek (2 pozostawione od ciasta i 4 od żółtek z masy)- 60g mąki (skrobi) ziemniaczanej (lub 1,5 proszku budyniowego bez cukru)Dodatkowo:- mielony ksylitol lub cukier puder do posypaniaW misie miksera utrzeć miękkie masło z ksylitolem (lub cukrem), następnie dodajemy po jednem żółtku i ucieramy (miksujemy), na jednolitą gładką masę
Smaczne Zdrowetakie desery, którym nie sposób się oprzeć. Sernik to zdecydowanie jedno z takich ciast, obok którego nie potrafimy przejść obojętnie. Na szczęście samych rodzajów sernika jest tak dużo, że spokojnie możemy dorzucić jeszcze jeden bez poczucia, że odstaje on od oryginału. Nasz dzisiejszy wypiek chociaż jest bez sera, smakuje wybornie. Dodatek suszonych, wędzonych śliwek nadaje mu przepyszny aromat(...)środku para. Sernik pieczemy w 180 stopniach z funkcją góra / dół przez 1 godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nic ciasto przynajmniej na 30 min do przestygnięcia. Zimny sernik polewamy polewą czekoladową, ozdabiamy suszonymi śliwkami. Najlepiej kroi się po schłodzeniu. Smacznego
Kuchnia od dwojgamasą serową z dodatkiem bakalii oraz kruszonką na wierzchu. Do pieczenia najlepiej użyć twarogu z kostki dzięki czemu sernik wychodzi o wiele bardziej zwarty i smaczniejszy. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po schłodzeniu. Polecam, jest naprawdę bardzo pyyyszny Post Sernik królewski pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujepełne sprzeczności i spójności zarazem. Trafiłam w końcu na sernik milionera i to właśnie on zaspokoił wszystkie moje potrzeby domowej słodkości, na jaką miałam ochotę. Ciasto wielu tekstur, choć tej z klasycznego sernika raczej w nim nie znajdziecie :) Bardzo krucha podstawa o karmelowym posmaku, a na niej aksamitna masa serowa z kajmakiem, która bardziej przypomina puszysty krem, niż sernikowe(...)łyżek mleka 1/2 łyżki masła Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Wszystkie składniki zagnieć szybkimi ruchami, aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto. 2. Gotowym ciastem wylep spód foremki (ok. 24x24 cm) i włóż do lodówki na 20min. 3. Wyjmij formę z lodówki i ponakłówaj ciasto widelcem. 4. Piecz 15min. w 190*C. 5. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Masa serowa: 1. Wszystkie składniki umieść
Kuchnia w Słońcu Skąpanakiedyś nie przepadałam za sernikami, a teraz wręcz uwielbiam! Dlatego piekę je coraz częściej:)) Tym razem przygotowałam sernik, do którego wykorzystałam zamrożony latem mus z truskawek. Sernik wyszedł dzięki temu wilgotny, puszysty, o lekkim owocowym posmaku. Po prostu pyszny...A wszystkim Paniom z okazji Dnia Kobiet życzę samych słodkich dni... Składniki: szklanka mąki pszennej(...)szklanki musu z truskawek, 20g gorzkiej czekolady, 20g białej czekolady, cukier puder. Wierzch ciasta posmarować musem z truskawek, oprószyć odrobiną cukru pudru. Czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać wierzch sernika. Przechowywać w lodówce. Pyszne serniki znajdziecie również na stronie Twojej Cukierni
Z miłości do słodkościcytryny nie jest kwaśny, smakuje jak serek typowo sernikowy. Składniki na sernik (dodałam pure z dyni, ale spokojnie można pominąć ten składnik i gwarantuję, że sernik się uda!) Spód ciasta: 200 g ciastek typu digestive (przepis znajdziecie tu ) 100 g masła kokosowego (można zastąpić 80 ml oleju roślinnego) pół łyżeczki cynamonu Masa serowa: około 600 g serka(...)czym dodać banany i cukier. Ser połączyć z pure dyniowym Po czym dodać masę sezamowo-bananową i dokładnie wymieszać. Masę sereową wylać na przygotowany wcześniej spód ciasta. Dokładnie uszczelnic formę do pieczenia, jeżeli sernik będzie pieczony w tortownicy, bo piec należy w kąpieli wodnej, czyli blachę z sernikiem włożyć do większej blachy i wypełnić ją do połowy gorąca wodą
greenscarfCiasto gościło na moim świątecznym stole. Chciałam połączyć sernik z miodownikami i masą kawową, bo na wszystko miałam ochotę, a piec każde osobno stwierdziłam, że nie ma sensu. Bo kto by to wszystko zjadł?! I wiecie co, fajnie to wymyśliłam, bo każdy chwalił, że dobre :) (Ah ta moja skromność!) Składniki: Na blaszkę o wymiarach ok 23x29cm Biszkopt(...)oczyszczoną, szczyptę soli oraz miód. Siekamy i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Każdą zawijamy osobno w foliowe woreczki i wkładamy do lodówki na min. 30minut. Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt wielkości blaszki. Przekładamy, dziurkujemy widelcem i pieczemy w temp 180st C ok 15 minut. 3. Sernik: Żółtka ucieramy z margaryną i cukrem, dodajemy podwójnie
Kuchnia w czekoladziezdradziłam na blogu, została zjedzona do ostatniego okruszka. Była przepyszna. Postanowiłam upiec jakieś nieduże ciasto również z malinami, tak mi ten smak się spodobał. Myślałam i kombinowałam, stanęło na serniku z malinami i jeżynami, ale żeby nie było zbyt sztampowo to sernik z dodatkiem masła orzechowego. W końcu jak sobie dogadzać to po całości hehehe. Sernik jest bardzo(...)lodówce, więc przepis jest na małą tortownicę. Jeśli chciałabyś wykonać go w dużej formie wszystkie składniki pomnóż razy dwa. Jestem bardzo zadowolona ze smaku tego ciasta, może wygląd tego sernika nie powala na kolana, ale smak i owszem. Masło orzechowe nadało aromatycznego posmaku, maliny kwaskowatości, a głębię smaku dopełnił ciepły sos malinowy z dodatkiem miodu. Czasami warto się rozpieszczać
SMYKWKUCHNInastępny. A także ucierane ciasto i obłędnie pyszna tarta. Od czego mam więc zacząć...? Od sernika, oczywiście. Ten jest rezultatem mojej radosnej twórczości; chciałam w nim połączyć smaki bliskowschodnie tak, żeby znalazły uznanie także w europejskich podniebieniach. Jest więc kardamon i konfitura z róży, które z figami komponują się wybornie. Sernik wyszedł niesamowicie kremowy i delikatny, po prostu(...)przez około 1/2 minuty - owoce mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Ułożyć figi na serniku. Do gorącego sosu dodać kremówkę, wymieszać, podgrzewać jeszcze chwilę. Sos przelać do garnuszka, polewać nim kawałki ciasta na talerzykach. Smacznego! Ostatnio w ogóle stawiam na serniki (nie tylko z figami). Uwielbiam je jeść, a jeszcze bardziej piec - możliwości wariacji smakowych przyprawiają
Pożeraczka, czyli raz adobrzewniosku że dolna warstwa jest za mało ciemna i potrzebuje ciemniejszego składnika, nie szukałem długo i dodałem swój ulubiony składnik słodkich ciast w postaci połowy puszki kajmaku. Świetnie się to skomponowało z resztą ciasta Save Print sernik na zimno z bananami Czas przygotowania: 2 godziny Czas gotowania: Całkowity czas: 2 godziny Składniki 5 bananów 600g
zjem to blog kulinarnymleka 4 jajka 150 g masła 150 g cukru szczypta soli Sposób przygotowania: 1. Ciasto kruche: ze wszystkich składników szybko wyrobić ciasto. Blachę (25x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Włożyć do lodówki. 2. Masa serowa: całe jaja, cukier, cukier waniliowy, sól zmiksować. Dodać powoli twaróg. Gdy będzie dobrze zmiksowany i pulchny dodać proszek budyniowy(...)sztywno i dodać do masy budyniowej ostrożnie i wolno mieszając już łyżką. Powstanie bardzo pulchna masa. Na ciasto wylewamy najpierw masą serową następnie budyniową. Ciasto pieczemy 1 godz w 180st. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta posypać cukrem pudrem. Trzymać sernik w chłodnym miejscu
Na Ciasteczkowych Papierachcena. Pomarańcze choć oczywiście najzdrowsze same na surowo, wspaniale dopełniają również swoim orzeźwiającym smakiem przeróżne wypieki i desery. P omarańczowy orzeźwiający sernik o aksamitnie kremowej konsystencji zwieńczony przepysznym pomarańczowym kremem, należy do takich właśnie podkręconych pomarańczą ciast. Polecam! Składniki: Spód: 180 g kruchych ciastek typu Digestive (w wersji bez glutenu należy użyć herbatników bezglutenowych np. Digestive Landtaler Schar(...)Następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin. oraz: krem pomarańczowy z tego przepisu skórka starta z 1 pomarańczy (umytej i dokładnie wyszorowanej szczoteczką) Schłodzony sernik delikatnie obkroić nożem i wyjąć z formy. Na wierzchu ciasta równomiernie rozsmarować krem pomarańczowy, posypać startą skórką z pomarańczy. Przechowywać w lodówce. Smacznego! :-) Sernik zaraz po wyjęciu z formy bez kremu pomarańczowego Sernik
maniapieczenia