ziemniaczane z okoniem morskim i łososiem, oraz ziemniaczane sfery z grasica i móżdżkiem – i to danie było gwiazdą wieczoru (oczywiście według mojej oceny). Sorbet z rokitnika. Wybór ciast: pavlova, miodownik, sernik galicyjski i napoleonka. Jeżeli jednak zamówimy napoleonkę to otrzymamy inne ciasto niż znamy. Tu jest to wielowarstwowe ciasto (kruche/półkruche) przekładane kremem. Otwarcie ogródka świętowaliśmy popijając Marengo
królestwo garówsernik, albo raczej ciasto serowe na bazie dyni. Ciasto to wymyśliłam na poczekaniu, gdy dowiedziałam się, że za godzinę wpadnie do mnie koleżanka. W lodówce była riccotta i gotowy mus z dyni, a inspiracja jakoś sama przyszła. Gdy Asia zapukała do drzwi, ciasto kończyło się piec(...)zaraz potem raczyłyśmy się ciepłym niby sernikiem. Mnie bardzo smakował. Składniki: • 200 g sera ricotty, może być każdy inny • 2 szklanki musu z dyni (dynia pieczona w piekarniku i zmiksowana) • 1 szklanka mąki ryżowej, może być każda inna • 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej • 1/3 szklanki oleju • 4 łyżki cukru z palmy kokosowej, może być zwykły • 1/2 łyżeczki
To co kochamPiana bezowa 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej dodatkowo 4-5 jabłek Wykonanie: Ciasto kruche Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek i wbić żóltka, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną częścią ciasta wyłożyć dno blaszki o wymiarach 23x38 cm , a drugą część owinąć w folię i włożyć(...)kruche ciasto. Jabłka obrać i pokroić w ósemki i układać na serze obok siebie Piana Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Na samym końcu wsypać mąkę ziemniaczaną i zmiksować Wlać na jabłka. Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozłożyć równomiernie na pianie. Piec ciasto w 180 stopniach około
O kuchni z uczuciemDziś, w drugi piątek adwentu, jak i w przeszły, kiedy przedstawiałem Wam przepis na rybę w cieście naleśnikowym , jest przepis na rybę! Zwłaszcza rybę po
Kuchnia ŁukaszaMarchewka jest moim ulubionym warzywem od samego dzieciństwa. Pamiętam gdy mając 7-8 lat mama wręczała mi marchewkę, a ja ją chrupając biegałem po domu pełen
Kuchnia ŁukaszaPyszna, mięciutka, puszysta baba drożdżowa z rodzynkami, to jeden z tradycyjnych wypieków na naszym rodzinnym stole Wielkanocnym. Co roku pieczemy z mamą na Wielkanoc tą
Kuchnia ŁukaszaTrudno jest mi wyobrazić święta Wigilii i Wielkanocy bez miodownika. Jest to ciasto dosyć trudne w przygotowaniu i zajmuje trochę czasu, ale nic nie sprawia
Kuchnia ŁukaszaHalloween`owych wypieków ciąg dalszy. Dziś wam prezentuję pyszne ciągnące się, a zarazem i chrupiące bezowe duszki. Boo! Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a
Kuchnia ŁukaszaWiększość uważa, że domowy makaron jest to bardzo skomplikowana sprawa. Ja właśnie tak nie uważam, bo moim zdaniem jest to do zrobienia bardzo łatwe, najtrudniejsze moim
Kuchnia ŁukaszaNajlepsze muffiny na świecie! Bardzo mięciutkie, pulchniutkie i smaczne, a przy tym łatwe w przygotowaniu i momentalnie znikają ze stołu. Także zdrowe, bo ciasto jest bez
Kuchnia ŁukaszaPizza, chyba najbardziej lubiane danie wśród dzieci. Ja bardzo lubię pizzę, lecz tym razem nie pizza, a coś pysznego przypominającą ją. Malutkie pizzerki, z dużą
Kuchnia ŁukaszaDrożdżówka, wszyscy ją lubią, a drożdżówka z jabłkami podana z zimnymi lodami, to prawdziwe niebo w gębie. Przepis naprawdę warty wypróbowania! Składniki: Nadzienie: 3 duże jabłka
Kuchnia ŁukaszaUwielbiam wszystkie dania i wypieki z cynamonem! A najbardziej to chyba drożdżówki cynamonowe polane lukrem, są na prawdę pyszne, mięciutkie, pulchniutkie no po prostu ,,niebo
Kuchnia ŁukaszaCiasto drożdżowe jest faworytem w mojej kuchni, ale tak nie było od samego początku. Najpierw moje ciasto nie rosło, następnie było bardzo kruche, no i
Kuchnia ŁukaszaKiedy mama przyniosła do domu całe wiadro czarnej porzeczki byłem bardzo szczęśliwy, bo bardzo ją lubię, ale najlepiej mi smakuje w ciastach, tartach, jagodziankach...
Kuchnia Łukasza