ostatnie odkrycie perełki truskawkowe od NatureAndMe. Wspaniale wzbogacają smak przełamując słodycz adwokatowego kremu. Takie perełki pasują idealnie do deserów, śniadań (musicie spróbować z nimi placuszków), jak i sałatek czy mięsa. Nasi przyjaciele byli zachwyceni tym małym truskawkowym dodatkiem. W ofercie NatureAndMe znajdziecie aż 9 różnych wariantów perełek smakowych oraz wiele innych produktów. Zachęcam Was do zapoznania się(...)nabycia w NatureAndMe Przygotowanie: Przygotowujemy kruche spody. Do miski wsypujemy mąkę. Mieszamy ją szybko łyżką z cukrem pudrem. Następnie dodajemy posiekane schłodzone masło i wbijamy całe jajko. Szybko zagniatamy ciasto. Tworzymy z niego kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wylepiamy ciastem foremki na tarlatelki (foremki wcześniej smarujemy masłem). Ciasto nakłuwamy
Słodkie okruszkiCytat z łódzkiego baru mlecznego: - Kto zamawiał ruskie? Głos z sali: - Nikt, sami przyszli! Tak jak z sałatką grecką i rybą po grecku, nikt nie wie czemu pierogi ruskie nazywane są w ten sposób, skoro z Rosją nic wspólnego nie mają. Nie zmienia to jednak faktu, że są pyszne, choć musiałam do nich dorosnąć (więc może jednak mąż ma słuszność(...)mozzarellę na małych oczkach tarki i dodać pokrojoną w kostkę fetę. Dognieść jeszcze wszystko widelcem i wymieszać na w miarę gładką masę. Mąkę przesiać i dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Powinno mieć konsystencję plasteliny, stąd też proporcje wody podałam mniej więcej, wszystko zależności od tego jak glutenowa będzie mąka. Dlatego wodę dobrze dolewać stopniowo, zaczynając od wlania 400ml. Ciasto lubi
Przepysznik - BLW i nie tylkoSezon na grilla już w pełni. Ogródki, działki, balkony, rozkładamy grille wszędzie gdzie się da. I słusznie. Też jestem miłośniczką grilla . Jeśli
IzaGotujeDietetyczna pasta kanapkowa to świetny pomysł nie tylko wtedy, kiedy jesteś na diecie. To świetna alternatywa na kanapki zamiast masła. Jeśli chcesz otrzymywać za darmo na
IzaGotujeKasza jaglana wraca powoli do łask, ale wciąż nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. A szkoda, bo ma oryginalny smak i świetnie komponuje się
Tradycyjna KuchniaBabeczki z fetą i cukiniąPołączenie cukinii i fety to kombinacja rodem z śródziemnomorskich sałatek - świetnie pasują do nich oliwki i świeże, chrupiące pieczywo. Alternatywną odsłoną tych słonecznych klimatów mogą być wytrawne babeczki. Składniki bez trudu znajdziecie w każdym sklepie, jeśli macie więc ochotę zaskoczyć swoich gości nową przystawką/przekąską babeczki z cukinią nadadzą się w sam raz.Składniki(...)kroimy w kostkę. Ocieramy skórkę z cytryny. Wszystkie składniki dodajemy do masy.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Foremki smarujemy oliwą z oliwek i wysypujemy bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 30 min.Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno
Ciastkozercykosteczkę kroimy ogórka ze skórką i obranego melona. Z odrobiny oliwy, szczypty soli i soku z drugiej połowy limetki robimy dressing . To z nim łączymy melona i ogórka. Sałatkę wykładamy na wylaną na talerze zupę. ooOoo A on spokojny dziwną radością drżącą, uśmiecha się do niej. Powietrze staje się syte i pełne obietnic… czyżby zapowiadała się romantyczna kolacja? Hermia pochylona(...)mąkę i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez chwilę na małym ogniu ciągle mieszając – aż utworzy się elastyczna masa. Schowaj do jaskini (lodówki), by nieco stężało. Przy pomocy magii nocy rysuj ciastem skrzydła motyli (dobrze pomóc sobie jakimś narzędziem) na papierze do pieczenia. Następnie upiecz je w 180 stopniach, aż się zrumienią. Przełóż na kratkę do studzenia. Udekoruj nimi talerz
Karczma Honoriettycamembert. Spód jest serowy, a farsz delikatny i puszysty. Danie sprawdzi się idealnie na lunch czy kolację dla 4 – 5 osób. Można podawać ją samą lub w towarzystwie sałatki z rukoli, roszponki, pomidorków koktajlowych i sosu winegret. Tarta z łososiem, porem i camembertem porcja dla 4 – 5 osób Składniki: jaglany spód: 1 szklanka kaszy jaglanej 1,5 szklanki(...)kaszę jaglaną. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Ugotowaną kaszę jaglaną ostudzić, dodać parmezan, jajka, mąkę. Gnieść ręką do uzyskania ciasta. Formę na tartę wysmarować masłem, wyłożyć kaszę na dno oblepiając brzegi oraz spód. Wstawić do piekarnika i piec przez około 15 minut z termoobiegiem. Farsz: Łososia oddzielić od skóry i pokroić
Jaglusiav\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false 21 false false
fitolarun.blogspot.comzapachów, który przywołuje wspomnienia wielkiej, starej śliwki węgierki, stojącej tuż koło bramy. Jej gałęzie uginają się od mnóstwa fioletowych owoców, bezwładnie opadając na płot. Mama robi z nich najlepsze ciasta i powidła… Tuż koło płotu rośnie rabarbar – silnie przywołuje olfaktoryczne wspomnienia, gdy tylko go widzę. Długie, rubinowe i kwaskowate łodygi zanurzam nieudolnie w cukiernicy stojącej na stole. Wiem(...)Wszyscy schodzimy do piwnicy w której unosi się zapach jabłek, równiutko ułożonych w rzędach na drewnianych półkach. Obok nich zapasy na zimę, słoik przy słoiku dumnie stoją kompoty, soki, sałatki i inne przetwory. Zaczyna się coroczny rodzinny rytuał – kiszenie kapusty. Tata szatkuje starannie kapustę na długiej maszynie z ogromnym ostrzem, które mnie przeraża. Brat ubija ją w dużej, drewnianej
Wędrówki po kuchninagroda w postaci aromatycznego ciasta warta jest tych kilkunastu dodatkowych minut w kuchni. Przepis znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste , nr 4/2014, ale pozmieniałam po swojemu. Migdałowo-waniliowe ciasto ze śliwkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) 125 g miękkiego masła 125 g cukru ziarenka z 1 laski wanilii 1 jajko 100 ml mleka 175 g mąki pszennej(...)góry. Wierzch posypać płatkami migdałów i cukrem. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut. Ostudzić. Smacznego! A teraz już pora najwyższa zabrać się za obiad. Ma być sałatka od Jamiego O., tylko sałaty kupić zapomniałam... Cóż, będzie się trzeba pomysłowością wykazać (mam nadzieję, że jeszcze tyle jej w sobie znajdę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJedną z popularniejszych diet ubogoenergetycznych jest dieta 1200 kcal. POBIERZ ZA DARMO PDF Z DIETĄ Chcesz się dowiedzieć więcej o zasadach działania tej diety? Szukasz
IzaGotujecelu u gotowałem kilogram obranych ziemniaków i jeszcze ciepłe przecisnąłem je przez prasę. Dodałem 2 jajka i 150 gram mąki ziemniaczanej i wyrobiłem z nich gładkie ciasto. Ciasto podzieliłem na 4 części, z których uformowałem rękoma podłużne wałki o średnicy około 3 cm. Wałki te pokroiłem na około dwucentymetrowe części. Z każdej takiej części uformowałem kulkę, a następnie palcem zrobiłem(...)jednej limonki, szczyptę soli, odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu i pół pęczka drobno posiekanej natki kolendry. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszałem. Na talerze wyłożyłem gorące kluski śląskie, niewielką ilość sałatki marchewkowej, kacze udka i kawałki pomarańczy. Całość delikatnie polałem sosem, który powstał w czasie duszenia kaczki, udekorowałem znajdującymi się w sosie śliwkami i posypałem świeżą drobno posiekaną natką kolendry
Wyprawy kulinarnepisać, bo naprawdę jest to samo zdrowie. Bardzo ważną informacją odnośnie kaszy, jest fakt, że jest pomocna w profilaktyce nowotworowej.Przy tym można wyczarować z niej wszystko. Zastąpi mąkę w ciastach, ziemniaki do obiadu i pieczywo na śniadanie. Smakuję przepysznie na słodko jak i na słono. Zapraszam na burgery jaglane. Składniki:1 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej1 marchewka1 cebula2 ząbki czosnku0(...)jajko, mąkę, płatki, żurawinę, przyprawy, ser. Bardzo dokładnie wymieszać aż połączą się wszystkie składniki.Z przygotowanej masy uformować burgery, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Podawać z sałatka buraczana.Miłego dnia
pieprzny smaczek