danie zachwyca, a kiedy jesz je w towarzystwie sałatki szopskiej... Nie trzeba słów. Chciałby się powiedzieć: Trwaj, chwilo trwaj. Składniki: pół kilograma mąki 1/4 szklanki letniej wody łyżeczka octu (dałam biały winny) szczypta soli 2 kostki bryndzy 4 jajka 3/4 szklanki mleka 100 gram masła odrobina oleju Przygotowanie: 1. Na stolnicę wysyp mąkę(...)czasie kiedy ciasto odpoczywa przygotuj farsz. Do miski wkrusz bryndzę, wbij jaja i wlej mleko. Wymieszaj. 3. Wałkuj ciasto na bardzo cienkie placki. Nie podsypuj mąką, gdyż ciasto cudownie odchodzi od stolnicy. 4. Na cienki placek nałóż farsz i zwiń w rulon, będziesz z niego kształtowała ślimaka w tortownicy wysmarowanej zimnym masłem. Zacznij
AZgotuj!Dzisiaj świetna propozycja obiadowa, kotletów z serem i kurczakiem. Kotlety po usmażeniu mają chrupiącą skorupkę a w środku są soczyste i ciągnące. Taka propozycja obiadowa szczególnie
Niezły Młynekbiałko ziarna sezamu Wykonanie: dzień wcześniej ugotować lub upiec buraki na sałatkę i jednego odłożyć buraka obrać, odważyć 100 g i zmiksować ze 120 ml wody na gładkie puree mąkę, drożdże, 1 łyżkę cukru, sól i przyprawy wymieszać. Razem z buraczkowym puree i olejem zagnieść gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejce do podwojenia objętości z ciasta uformować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!/2015/12/wigilijna-kapusta-z-grochem.html Wigilijny kompot z suszu http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/12/wigilijny-kompot-z-suszu.html Makowiec na cieście krucho- drożdżowym http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/makowiec-na-ciescie-krucho-drozdzowym.html Wigilijne pierogi z kiszoną kapustą i grzybami http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijne-pierogi-z-kiszona-kapusta-i.html Wigilijna kapusta z grzybami http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijna-kapusta-z-grzybami.html Makownik drożdżowy http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijna-kapusta-z-grzybami.html Łosoś w płatkach migdałowych http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/06/osos-w-patkach-migdaowych.html Sałatka śledziowa w konserwowym towarzystwie http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/01/saatka-sledziowa-w-konserwowym.html Oczywiście brakuje
Kuchnia w czekoladzies kładniki: 2 pomarańcze 1 garść winogron 1 brzoskwinia 100 g świeżych liści roszponki wykonanie: Listki roszponki myjemy, osuszamy i układamy na półmisku. Pomarańcze obieramy z
Domowy Smak Jedzeniawysmarowaną tłuszczem. Z ciasta formuję okrąg. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładam podsmażoną cebulę, plasterki ogórka, pomidora i szynkę. Całość posypuję orzechami nerkowca, przyprawami i żółtym serem. Pizzę piekę około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Podaję obficie polaną ketchupem. Do przygotowania sałatki wykorzystałam prażone orzechy nerkowca, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR
Tradycyjna kuchnia Kasiprostu cudowny smak. Teraz gdy robię sobie sałatkę to kupuję sam szpinak baby. Jeden z przepisów na taką sałateczkę ze szpinakiem macie tutaj . A dzisiaj na obiad również zagościł u mnie szpinak, ale w postaci tarty. Polecam, ponieważ jest bardzo smaczna :) Składniki: ciasto kruche: 2 jajka 150g
Amatorka kuchennamięso układamy po plasterku sera żółtego Przykrywamy paszteciki naciętymi prostokątami ciasta, łączymy widelcem i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Można dodatkowo posypać startym serem żółtym Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy paszteciki 15 minut - u mnie termoobieg, środkowa półka Podawać z surówką lub ulubioną sałatką Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comWYTRAWNIE – 20.09 o godz. 15.00 Podczas warsztatów uczestnicy przygotują m.in. : SŁODKO * ciasto gryczane z owocami jaglaną tartę owocowo-ziołową budyń owsiany koktajl amarantusowy batony pełne ziaren trufle z białej kaszy * w zależności od dostępności składników menu może ulec zmianie WYTRAWNIE * polentę w w dwóch odsłonach sałatka z kaszy z pomarańczami w szalotkowym vinaigrette gryczane orecchiette jaglane fish-burgery jesienne ravioli
KUCHARNIAPieczywo czosnkowe...Złociste, puszyste i chrupiące.Mocno czosnkowe, o pięknym aromacie.Idealne do sałatek.Pycha!Składniki:500 g mąki pszennej;25 g świeżych drożdży;250 ml ciepłej wody;1 łyżeczka soli;1 łyżeczka białego cukru.Dodatkowo:200 g miękkiego masła;3 - 4 ząbki czosnku;1 czubata łyżeczka oregano;Szczypta soli;Sól gruboziarnista do posypania po wierzchu.Sposób przygotowania:Drożdże pokruszyć do miski(...)Dodać łyżeczkę cukru i szklankę ciepłej wody. Wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 10 minut.Po tym czasie dodać mąkę i sól i wyrobić ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.Masło utrzeć (łyżką lub mikserem) z czosnkiem. Dodać oregano i szczyptę soli
Gospodyni MiejskaFaszerowane kwiaty możesz obtoczyć w cieście lub usmażyć "gołe" na oliwie. Jeżeli nie chcesz kwiatów smażyć, możesz je po nadzianiu zapiec w sosie pomidorowym. Kwiaty cukinii możesz dodać do omletu, frittaty albo położyć na pizzy. risotto z kwiatami cukinii lub makaron z kwiatami cukinii Kwiaty możesz też zjeść na surowo, dodając płatki np. do sałatki lub udekorować nimi zupę. Faszerowane(...)próbowaliście już kwiatów cukinii? Jak je przyrządzacie? Jeżeli znacie miejsce, gdzie można je kupić - dajcie znać w komentarzu, a pomożecie innym, którzy chcieliby ich spróbować :) Kwiaty cukinii w cieście piwnym faszerowane serem feta - Przepis krok po kroku Potrzebujesz: na ciasto piwne: 1 jajko 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki maki z ciecierzycy (możesz zastąpić mąką kukurydzianą lub mąką pszenną) duża
Chilli Czosnek i Oliwajuż robić sałatkę kiedy córka podsunęła mi pomysł na pirogi z kaszą , mięsem z kaczki i pieczarek . Zrobiłam je w kształcie sakiewek i powiem Wam że wyszły naprawdę pyszne , polane masłem z cebulką , myy pycha :) Zapraszam :) Składniki na ciasto : około 410 g mąki
Sama słodycz i szczypta chiliulicy, z dodatkiem sosów czekoladowych lub bez. Są i banany w cieście i ciasteczka kukurydziane które zapychają każdą dziurę w zębach he he he, takie smaczne. Banany, mini banany polecam nie unikać, smakują inaczej, lepiej. Prosto z drzewa.. Tak samo mango czy pomelo. Można też zjeść sałatkę warzywną, która nie wiadomo kiedy została na świecie nazwana "ruską
Pasje JolkiFaworki, chrust, chruściki - kruche, złociste ciasteczka w kształcie kokardki posypane cukrem pudrem. Sa pracochłonne, ale warto poświęcić trochę czasu, a później jeść, jeść, jeść...Składniki
Salonik smaków