ciasto rolada - 1000 przepisów (strona:5/67)

Rolada biszkoptowa z kremem jeżynowym 151

szybki deser. Delikatne, puszyste ciasto biszkoptowe przełożone aksamitym kremem jeżynowym to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Cudnie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Nie ma się co obawiać, że rolada popęka przy zwijaniu i ciasto się nie uda. Zasada jest prosta, do rolady dajemy mniej mąki niż do tradycyjnego biszkoptu. Ciasto jest wówczas sprężyste i daje się zwijać bez trudu. Zamiast białej(...)bitą śmietanę. Dodać cukier. Masa początkowo bardzo rozrzednie, ale w miarę ubijania będzie gęstnieć. Na końcu porcjami dodać przestudzone puree z jeżyn posmarować kremem przestudzone ciasto. Na kremie rozłożyć kilka garstek pozostawionych jeżyn. Zwinąć roladę pomagając sobie ściereczką. Część kremu pozostawić do wykonania rozetek. Przechowywać w lodówce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
świąteczny sernik pomarańczowy na piernikowym ślimaku 187

Postępować z każdym kolejnym paskiem tak, żeby powstawał coraz większy ślimak.  Dno tortownicy wyścielić papierem do pieczenia, boki także wyłożyć papierem wysoko ponad obręcz blaszki. Roladę z ciasta i powideł położyć na dnie odwracając ślimakiem do góry, wokół ciasta zostawić dwa centymetry marginesu.  Przygotować masę serową: żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać ser, otarte skórki i budynie(...)wlać olej i zmiksować. Białka ubić na pianę, dodać do masy serowej, wsypać bakalie i wymieszać. Masę serową przelać do tortownicy zalewając piernikową roladę.  Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około godziny.Po upieczeniu pozostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie porządnie wystudzić (najlepiej przez noc). Sernik mocno wyrośnie ale po wystudzeniu nieco

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rolada z ciasta francuskiego z warzywami 14378

wykładamy na blasze, wykładamy warzywa i mięso. Trzemy ser żółty na tarce. Posypujemy serem resztę składników oraz ziołami prowansalskimi lub oregano. 4. Rolujemy ciasto:) Wkładamy do rozgrzanego piekarnika w temp. 200*C na 15 minut. Roladę możemy podawać z sosem czosnkowym, ale bez też smakuje przepysznie

Kuchnia Pełna Pasji
Rolada z serduszkami 373

szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki wody (można zastąpić gęstym sokiem owocowym, np. z malin i nie dawać już barwnika) +czerwony barwnik spożywczy Składniki na ciasto na roladę: 4 jajka + 2 żółtka, które zostaną z kolorowej masy 1 łyżeczka winianu sodu (opcjonalnie) 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki 100 g masła 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki(...)pieczenia. Obcinamy nadmiar papieru do pieczenia. Ponownie przykrywamy ciasto blaszką i odwracamy z powrotem. Jak to zrobić? Pomocne mogą być te wpisy: taki i taki . Ciasto z dwoma arkuszami papieru do pieczenia zwijamy w roladę i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie zrobimy tego od razu po wyciągnięciu z pieca ciasto ostygnie i będzie zbyt mało elastyczne, żeby dało się

Ciastkozercy
Rolada biszkoptowa- galaretkowo - śmietanowa z wiśniami 294

Rolada biszkoptowa... chyba każdy wie , że należy do ciast , których wykonanie nie zajmuje zbyt dużo czasu, jednak możne przerażać jej zwijanie. Jednak gdy spróbujemy i ją wykonamy na pewno rolada częściej zagości na naszych stołach. Na blogu można znaleźć przepis na  biszkoptową roladę z jabłkami i roladę waflową z bananem a teraz dołączy(...)nich rolada z nadzieniem galaretkowo - śmietanowym.W mojej wersji ciasta  do nadzienia użyłam bitej śmietany, galaretki i dla podkręcenia smaku kwaskowatych wiśni. Rolada pięknie się prezentuje więc z powodzeniem może zawitać na świątecznym stole :)Składniki:6 jajek6 łyżek mąki6 łyżek cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i chwilę miksować. Dosypać proszek do pieczenia

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Rolada karpatkowa 168

energicznie mieszamy (by nie było grudek) jak wystygnie dodajemy jajka, ucieramy na gładką masę, dzielimy na dwie części i pieczemy każdą w blaszce na rolady(40-40) najlepiej na papierze do pieczenia Ciasto czekoladowe: ucieramy żółtka z margaryną i cukrem dodajemy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, do utartej masy dodajemy ubitą pianę z białek dobrze mieszamy, dzielimy(...)więc można ładnie rozsmarować) to samo robimy z drugą karpatką i ciastem czekoladowym możemy trochę poczekać by ciasta zmiękły od kremu i ładnie się zwinęły. Zwijamy jedną roladę przykładamy do drugich ciast i nimi owijamy roladę by powstała jedna wielka. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny

Gotowanie moimi oczami
Rolada śmietanowa z truskawkami 136

Prawdziwa gratka dla wielbicieli tych owoców :) Wykonanie rolady naprawdę nie nastręcza żadnych problemów, jeśli tylko zastosujecie się ściśle do wskazówki odnośnie czasu pieczenia. Zbyt długie pieczenie ciasta spowoduje łamanie się rolady podczas zwijania (będzie sztywna, a ma być miękka i elastyczna), a Was doprowadzi do frustracji (wiem co piszę, testowałam na sobie). Tak więc nie czekajcie już ani minuty dłużej(...)stopniach. Natychmiast po upieczeniu roladę przenosimy na ściereczkę posypaną cukrem pudrem (ciastem do ściereczki), papier smarujemy przy użyciu pędzelka zimną wodą (dzięki temu łatwiej odejdzie od ciasta), ściągamy delikatnie papier, a roladę zwijamy wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką. Masa śmietanowa: Truskawki miksujemy z cukrem na gładki mus. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając do niej ok. 2 łyżek cukru

MyCookBook.pl
Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady 385

Ciasto kwiat jabłoni to lekki orzechowy biszkopt przełożony duszonymi jabłkami i kremem z białej czekolady. Delikatność kremu na bazie kremówki i serka mascaropne komponuje się z

Trzeci talerz
Rolada piernikowa 116

roladę użyłam ciasta piernikowego zaparzanego z którego piekę świąteczne pierniki i pierniczki. 1,5 kg mąki 1,5 szkl cukru 1 margaryna 250 gr miodu 1/2 szkl wody 2 dkg amoniaku 1 niepełna łyżka sody przyprawa korzenna 5 jajek Mąkę wymieszać z przyprawami i sodą. Wodę miód, margarynę i cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać amoniak. Mąkę

Gotowanie jest łatwe
Strudel z jabłkami 132

cienko ciasto. 8. Na rozwałkowane ciasto nałożyć roztopione masło przy pomocy pędzelka cukierniczego, szpatułki bądź łyżki, posypać odrobinę bułki tartej, następnie nakładać jabłka. 9. przy pomocy ściereczki zwinąć ciasto jak roladę, uważając by ciasto się nie rozerwało. 10. Przełożyć Strudel do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. 11. Posmarować rozpuszczonym masłem przed samym pieczeniem. Piec: 20-60 min w temperaturze

KreatywnePiny
Miodowo-miętowy rogal drożdżowy wypełniony białym serem - zapraszam na deser pełen smaku i aromatu 227

ciasto podrośnie wyciągamy je na lekko oprószony mąką blat i rozwałkowujemy (mniej więcej) na prostokąt. Smarujemy ciasto serowym farszem zostawiając około 0,5 cm wolnego brzegu. Zwijamy ciasto w roladę, następnie końce ciasta zawijamy pod spód. Przekładamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Nadajemy ciastu kształt rogala, tniemy ukośne ciasto nożem (sposób widać na zdjęciu poniżej). ... widać kawałki

Słodkie okruszki
Rajska rolada 177

mniejszych i większych łasuchów pyszny przekładaniec. Jabłkowa rolada pomiędzy orzechowym ciastem, trudno się jej oprzeć! Biszkopt orzechowy, składniki na 1 ciasto, a my musimy upiec dwa osobne biszkopty orzechowe: 4 jaja 4 łyżki zmielonych orzechów 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru kryształu 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier(...)cukru kryształu, cukru waniliowego i obu mąk ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzoną masę budyniową. Na końcu wmieszać pokrojoną galaretkę. Podzielić masę na pół. Przełożenie ciasta:Biszkopt orzechowy - 1/2 masy - rozłożyć pokrojoną w plastry roladę - 1/2 masy - biszkopt orzechowy - polewa lub cukier puder Źródło: ciasta ,,siostry Anastazji

Apetyczna babeczka
Rolada z jabłkami i śmietanowo - kakaowymi rozetkami 131

Miałam już dawno upiec tę roladę, a teraz nadarzyła się właśnie ku temu okazja w której biorę udział po raz pierwszy jest to akcja "Ciasto na niedzielę" :) Zapraszam więc na delikatną biszkoptowa roladę z jabłkami i śmietanowo - kakaowymi rozetkami. Składniki na dużą blachę od piekarnika 5 jajek 3/4 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier(...)ściereczkę (tym razem na papier do pieczenia) oproszoną cukrem pudrem tak aby jabłka znalazły się na górze, ściągam papier i przy pomocy ściereczki (pap. do pieczenia ) zawijam ciasto w roladę. 7. Po wystudzeniu ubijam śmietankę z dodatkiem śmietan-fixe, cukru pudru oraz kakao na sztywno. Przy pomocy szprycy robię ozdobne rozetki. Do czasu podania schładzam w lodówce. Rolady razem

Gotowanie...to proste !
Rolada serowa z napisem przyślij przepis 361

Delikatna i puszysta rolada do kawki z serem Rolada serowa z napisem przyślij przepis  SKŁADNIKI: CIASTO jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka - 5 łyżek proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki kakao - 1 łyżka MASA SEROWA ser biały - 1 kostka (250 g) cukier - 3 łyżki śmietana kremówka - 250 ml żelatyna - 1 łyżeczka DODATKOWO pomarańcze - 0,5 szt kiwi(...)gotowanej wody, wymieszać, ostudzić, dodać do masy, zmiksować. Kiwi obrać, pokroić na plastry, pomarańcze na półplastry.  Masę serową wyłożyć na ciasto, na masie ułożyć owoce.  Zwinąć ciasto w roladę, następnie zawinąc w papier i odstawić do lodówki. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js

Kuchnia Danusi
Dożdżowe ślimaczki z pesto i szynką 559

która wg mnie bardzo polepsza jego strukturę; natomiast, zamiast oliwy z oliwek, dodałam 4 łyżki  bardzo aromatycznego oleju rydzowego.   Potem wystarczy tylko równomiernie rozłożyć nadzienie na cieście, zwinąć w roladę i przy pomocy nici dentystycznej  wycinać idealne krążki. Ślimaczki wyszły pulchne, miękkie i bardzo aromatyczne. Nawet mój sceptyczny mąż przekonał się, że pesto nadaje się nie tylko(...)makaronu) Ta propozycją biorę udział w konkursie  „Blog ze Znakami Smaku” Dożdżowe ślimaczki z pesto i szynką Składniki na ciasto (na dwie rolady - dwie blaszki ślimaczków): 200 g semoliny( lub kaszy manny) 400 g mąki chlebowej 16 g drożdży 1 łyżka cukru 1¾ łyżeczki soli 4 łyżki oleju rydzowego 260 ml letniej wody 100 ml mleka Składniki na farsz

Mia Cucina Sofieta