ciasto puch - 2218 przepisów (strona:99/148)

Kokosanka dla dorosłych 272

Wersji na to ciasto znajdziemy wiele, ma smaczny mocno intensywny kokosowy posmak, który dodatkowo wzbogaciłam likierem kokosowym, słone krakersy przełamują całą słodycz kremu, dzięki temu smaki się równoważą. Najlepsze na drugi dzień po przygotowaniu. Skuszą się Ci którzy z piekarnikiem są na bakier J Składniki: Na formę 25/25 cm 25 dag słonych krakersów Masa kokosowa: ½ litra mleka 2 żółtka(...)energicznie i ugotować budyń. Gotującą masę trzymać na ogniu około 1 minuty, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia zostawić w temp pokojowej do całkowitego wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch dodając stopniowo po łyżce wystudzonego budyniu i likieru  zmiksować na krem , na koniec wsypać  wiórka, wymieszać szpatułką. Kwadratową formę wyłożyć papierem-ja miałm silikonową więc

Wanilia i Kardamon
Wafelkowa symfonia lodowa 208

gorzkiej czekolady ½ szklanki mrożonych jeżyn ¼ szklanki wody 150 ml śmietanki kremowej 2 łyżki cukru pudru 1 wafelek  mleczny Lusette Sposób przygotowania: Orzechy w karmelu:  Orzechy rozdrabniam wałkiem do ciasta , przesypuję na suchą patelnię i prażę. W rondelku zagotowuję wodę z cukrem mieszam  do momentu rozpuszczenia cukru, aż powstanie karmel  cały czas mieszając, wsypuję  uprażone orzechy chwilę(...)mieszankę wylewam na papier pergaminowy cienką warstwą, zostawiam do całkowitego wystygnięcia, następnie kruszę na drobno palcami. Masa: Jajka oddzielam osobno białka i żółtka.  Żółtka ubijam  na puch z ziarenkami wanilii , a białka ze szczyptą soli. Schłodzoną śmietankę łączę  z serkiem mascarpone miksuję  na puszysto, wlewam ubite żółtka, delikatnie mieszam aby nie utracić struktury piany

Wanilia i Kardamon
torcik z Batmanem 116

ciasta wyłożyć masę serową, wyrównać, schłodzić. Do galaretki dodać maliny, odczekać aż zacznie tężeć, wyłożyć na krem serowy, schłodzić do stężenia. Podgrzać drugą część żelatyny, wymieszać z masą śmietanową. Następnie wyłożyć krem na maliny, Przykryć drugim blatem, lekko docisnąć, schłodzić. Jeżeli decydujemy się na dekorację masą cukrową należy przygotować krem maślany (200 g masła utrzeć na puch

6niebo
Bardzo Wilgotny Keks Z Jabłkami 128

puch. 2. Dodajemy powoli po jednym jajku, miksując za każdym razem po dodaniu jajka. 3. Teraz dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, esencję waniliową i miksujemy wszystko na wolnych obrotach. Następnie dodajemy bakalie obtoczone w mące, kandyzowane skórki i jabłko pokrojone w kosteczkę. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników. Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, wierzch ciasta

Gotowanie...to proste !
Wilgotna Babka Cytrynowa 311

puch. 2. Dodajemy powoli po jednym jajku, miksując za każdym razem po dodaniu jajka. 3. Teraz dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, oraz skórkę i sok z wyszorowanej i wyparzonej cytryny. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników. Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia . Pieczemy w 180 stop przez około 50-60 min. patyczek włożony do środka ciasta

Gotowanie...to proste !
czekoladowo- migdałowy but 181

ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Odlewamy z mleka szklankę i resztę zagotowujemy z cukrem. Do mleka zimnego dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Gdy mleko z cukrem zacznie się gotować dodajemy  rozpuszczoną mąkę i mieszamy do uzyskania gęstej jednolitej masy. Następnie masę studzimy i w tym samym czasie ucieramy margarynę na biały puch

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tarta owocowa z masą budyniową 694

Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Nakłuć widelcem, położyć papier do pieczenia, wysypać groch, fasolę. Zapiec ok. 20 min., następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze do zarumienienia ok. 10-15 min. Krem budyniowy. Ugotować budyń (z 3 łyżkami mąki pszennej) wg przepisu na opakowaniu z mniejszej ilości mleka (tj. 2 szklanek). Masło utrzeć na puch

coolinarnastrefa.blogspot.com
Lion - słodkie ciasto ze słonym akcentem 406

ciągle tylko ciasta z owocami i owocami, dziś mam dla Was coś na specjalne okazje - ciasto lion z ryżem preparowanym, masą kajmakową i kremem budyniowym. Pierwszy raz użyłam do ciasta ryżu, do tej pory jedyne jego zastosowanie to do szyszek, taki tam smaczek dzieciństwa. Wypróbowanie tego ciastka, chodziło już za mną od jakiegoś czasu i w końcu się udało(...)solonych  Szklankę mleka zagotowujemy. Drugą natomiast mieszamy z żółtkami, cukrem i mąkami. Wlewamy do gotującego mleka i zagotowujemy całość, mieszając by się nie przypaliło. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu. Masę kajmakową mieszamy z ryżem preparowanym, jeśli jest bardzo gęsta można ją chwile podgrzać wtedy łatwiej się rozsmaruje. Biszkopt

Cynamonowe szczęście
Cappuccino 272

ciasto reklamuje się samo, kakaowy biszkopt, pyszny mleczny krem i biszkopty nasączone w kawie. Wygląda bardzo elegancko a smakuje jeszcze lepiej. Kiedyś składałam je z podwójnym biszkoptem, ale doszłam do wniosku, że w takiej wersji smakuje znacznie lepiej. Spróbujcie koniecznie.  Biszkopt:  5 jajek 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki 4 łyżki kakao ciemnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)szklanki mleka w proszku 3 jaja 1 szklanka cukru 3 serki homogenizowane waniliowe. Jajka ubijamy z cukrem na parze, do momentu uzyskania gęstej piany. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dalej miksując dodajemy na zmianę masę jajeczną i mleko w proszku. Na koniec dodajemy serki homogenizowane, ja zawsze dodaję po łyżce i obserwuję, czy masa się

Cynamonowe szczęście
Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka 167

gładkie ciasto.  Pod koniec zagniatania można troszkę podsypać mąką. Ciasto dajemy do woreczka i wstawiamy na około 20-30 minut do lodówki. Następnie blat podsypujemy mąką i wałkujemy ciasto. Wykrawamy ciasteczka, ja korzystałam z kwadratowej foremki z ozdobnymi brzegami-jak typowe herbatniki :) Możecie wykrawać dowolne kształty.  Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  i pieczemy około(...)minut w temp 180 stopni. Ciasteczka po wyciągnięciu z piekarnika troszkę stwardnieją.  Ciasteczka studzimy. KREM Jest to najłatwiejszy krem na świecie :) Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, dodajemy cukier puder-miksujemy i gotowe :) jeśli macie życzenie ciasteczka możecie przełożyć np nutellą, kremem z mlekiem w proszku, marmoladą, powidłami. Ja bardzo polecam krem maślany, jest pyszny. pamiętajcie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
"Oczka" - ciasteczka z kremem nutella 159

ciasto przekładamy na stolnicę, siekamy, a następnie wyrabiamy. Wałkujemy na grubość ok 3mm podsypując mąką. Literatką wycinamy kółeczka, ponadto w połowie wyciętych krążków wycinamy mniejsze otwory foremką lub malutką zakrętką. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 15 minut (do zrumienienia).  2. Krem: Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem przesianego cukru pudru. Stopniowo dodajemy nutellę, a następnie spirytus. Przygotowaną masą smarujemy pełne krążki, a następnie dociskamy drugim krążkiem z "oczkiem". 3. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej wraz ze śmietanką. Rozpuszczoną polewamy ciasteczka za pomocą szprycy z cienką końcówką lub po prostu łyżeczką. Pozostawiamy do całkowitego stężenia czekolady, tak by się nie posklejały

Kuchnia w czekoladzie
Stefanka czekoladowa-bez pieczenia 553

śmietan fixy Przygotowanie: budynie z połową cukru mieszamy z 300 ml mleka,pozostałe mleko zagotowujemy i dolewamy mieszankę budyniową ,mieszamy aż powstanie gęsty budyń,studzimy. Miękkie masło miksujemy na puch z pozostałym cukrem,następnie dodajemy porcjami budyń,cały czas miksując na gładką masę,na koniec miksowania dodajemy rum,jeszcze chwilkę mieszamy. Blachę 25x36 cm  wyłożyć folią aluminiową(...)łatwiej je wyjmiemy) w blaszce układamy pierwszą warstwę herbatników ,na to 1/3 masy znowu herbatniki,i kolejną część masy,znowu herbatniki,trzecią część masy i na wierzch ostatnie herbatniki,ciasto dajemy do lodówki żeby stężało na ok 2-3 godz po tym czasie wyjmujemy przykrywamy deską i przewracamy do góry nogami zdejmujemy folię,ubijamy kremówkę dodajemy cukier puder i wykładamy

Swojskie jedzonko
Biszkoptowy torcik w kształcie lalki 224

upiec trzy biszkopty. Każdy pieczemy z 3 jajek, 0,5 szkl. cukru, 0,5 szkl. mąki i 2 łyżek mąki ziemniaczanej. Plus ewentualnie 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Ciasto na każdy biszkopt przygotowujemy oddzielnie. Nie robimy od razu całej porcji z 9 jajek. Inaczej piana z białek może opaść, a biszkopt nie wyrośnie tak ładnie. Niestety już to przerabiałam(...)pół. Do jednej części dodajemy owoce i łączymy z kremem. Zarówno krem śmietankowy, jak i ten z owocami wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy krem maślany. Bardzo miękkie masło miksujemy na puch. Ciągle miksując, dodajemy połowę cukru pudru, a następnie 2 łyżki mleka. Później resztę cukru pudru i znów mleko. Krem powinien być dość gęsty, ale jednocześnie musi się dać

Ratunku obiad
Ciasto Kubanka 166

Ciasto Kubanka Ciasto, które nada się na różnego rodzaju okoliczności, idealnie zachowuje swój kształt i ładnie się prezentuje. Mimo dodatku kremu orzechowego nie jest za słodkie, warte wypróbowania nie tylko dla miłośników Nutelli.  Składniki: (na duża blaszkę 25x36 cm) Na  biszkopt: 6 jajek  6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki(...)ognia, wierzch masy przykryć folią spożywczą, tak by stykała się z wierzchem budyniu (dzięki temu nie powstanie na wierzchu kożuch). Odstawić do schłodzenia. Masło o temp. pokojowej utrzeć na puch. Cały czas ucierając, dodawać po łyżce ziemnego budyniu. Na koniec dodać krem orzechowy typu Nutella i mieszać połączenia składników. Masa śmietanowa: Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać

My sweet a life
Prosty sernik 152

Bardzo prosty przepis na tradycyjny sernik. Składniki: 7 szklanek zmielonego sera 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szklanki cukru pudru 1 szklanka masła 9 jajek 1 cytryna

Tradycyjna Kuchnia