ciasto puch - 2218 przepisów (strona:108/148)

SEROMAKOWIEC. 226

przyklejonym nosem do szyby, wpatruj się w dwie wrony tańczące na podwórku. Stroszą piórka, niczym wojownicy szykujący swe miecze do walki. Nie ma śniegu, za którym tęsknię. Biała połać puchu zakrywa całą szarość codzienności, która nas otacza. Oczyszcza atmosferę i międzyludzkie stosunki. Maskuje niedogodności, niedoskonałości, nadając im nieskazitelności. Wszystko wtedy jest tak proste, tak gładkie i jasne. Do momentu(...)masy makowej (gotowej z puszki lub domowej --- klik) Mąkę wraz z proszkiem i cukrem rozcieram w palcach do konsystencji wilgotnego piasku. Dodaję jajko, żółtko i zagniatam gładkie ciasto. Formę 21x 26 (średni prostokąt) wykładam papierem do pieczenia, wylepiam dno ciastem. Wstawiam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wyjmuję z piekarnika, wylewam na wierzch masę serową. Ser ucieram

W kuchni Karmel-itki
Tort z pianką cytrynową i kremem toffi 199

podłogę z wysokości ok. 50 cm. Biszkopt wstawiamy do wyłączonego i uchylonego piekarnika. Studzimy i kroimy na 3 blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Pianka cytrynowa: Margarynę ubijamy na puch. Pamiętajmy aby była miękka przed ubijaniem. Cukier puder przesiewamy przez sitko. Żelatynę mieszamy z odrobiną wody, odstawiamy do napęcznienia. Do garnka wlewamy wodę. Podgrzewamy. Nad garnkiem umieszczamy metalową(...)zależności jaki rozmiar chcemy uzyskać). Układamy kółka w taki sposób, aby jeden zachodził delikatnie na drugi. Rolujemy do środka, wałeczek kroimy na pół i delikatnie rozkładamy płatki. Złożenie ciasta: Wiśnie odsączymy z alkoholu. W tortownicy układamy pierwszy blat biszkopta. Nasączamy go alkoholem z odsączenia wiśni. Wylewamy masę cytrynową. Wstawiamy do lodówki co całkowitego stężenia. Następnie układamy kolejny biszkopt, delikatnie dociskamy

VioletoweKucharzenie
Tafla słonecznikowa 147

Może ciasto nie wygląda na spektakularne,ale mogę Wam obiecać,że jest pyszne.Uprażony słonecznik dodaje finezji temu ciastu.Polecam wypróbować. Składniki na biszkopt: 8 jajek szklanka cukru kryształ 1,5 szklanki mąki Polskie Młyny 3 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielamy od białek.Białka ubijamy na sztywno(...)łyżką i przelewamy do blachy o wymiarach 38x26cm.Pieczemy w 170-180C ok.30-40 minut. Krem: puszka masy krówkowej (460g) 200 g masła min.82% tłuszczu Miękkie masło ucieramy na puch,nadal ucierając dodajemy po łyżce masy krówkowej.Miksujemy do połączenia składników. Słonecznik: 200 g słonecznika łuskanego Polskie Młyny 1/3 kostki masła 1/3 szklanki cukru 3-4 łyżki mleka Masło

Anielskie wypieki
CIASTO CHAŁWOWO - CZEKOLADOWE 161

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem na sztywno,dodać żółtka wymieszane z octem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao,delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki i piec ok 30 min w 180 st.C. Masa chałwowa:   3 żółtka 1/2 szklanki mleka 1 łyżka maki ziemniaczanej 300 g chałwy 200 g masła(...)minut. Następnie zdjąć z ognia,dodać kakao oraz posiekaną czekoladę - dokładnie wymieszać,aż rozpuści się czekolada i zgęstnieje - można to robić dalej na parze. Masło utrzeć na puch,dodać przestudzoną,chłodną już masę czekoladową oraz spirytus. Dodatkowo:   ok 300 g bez ( najlepiej kolorowych)  Wystudzony biszkopt dobrze nasączyć ponczem najlepiej z jakimś alkoholem. Na biszkopcie rozsmarować masę

Niespełnione zdolności kulinarne
CIASTO KAWOWE Z WIŚNIAMI 164

związany z jego pracą....no ale koniec końców stanęło na puszystym wypieku.Przepis na to ciacho znalazłam parę lat temu w gazetce,trochę pozmieniałam no i jest....jedno z lepszych ciast,wprost rozpływa się ustach. Biszkopt kakaowy:   8 jajek 1 szklanka cukru 1 1/2 szkl mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Białka ubić(...)czekoladowym Dodatkowo:   ok 500g wiśni w syropie lub w spirytusie  gorzka czekolada   Ugotować budyń w 2 szklankach mleka,wystudzić.Margarynę bądź masło utrzeć na puch,dodając cukier puder,następnie kawę cappuccino.Na końcu dodawać po trochu wystudzony budyń i utrzeć na puszystą masę. Biszkopt przekroić na dwie części,każdy płat nasączyć dokładnie jakimś alkoholem.U mnie

Niespełnione zdolności kulinarne
Mini ptysie z kruszonką i kremem waniliowym 179

kruszonkę zagnieć do połączenia, uformuj kulę i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj na grubość ok. 2 mm i wytnij okręgi o średnicy nieco większej niż ptysie (ciasto możesz również uformować w rękach). Okręgi nałóż delikatnie na ptysie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz 25-30 minut do złotego koloru. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Ptysie(...)ogień i gotuj, cały czas mieszając aż powstanie gęsty budyń. Gotowy krem zdejmij z ognia, garnek przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystudzenia. Masło ubij na puch za pomocą miksera, następnie dodawaj łyżka po łyżce gotowy budyń, aż powstanie gęsta i jednolita masa. Krem przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i na spód każdego

Food Square
Oreowa tarta 197

Moja propozycja kruchego, lekkiego ciasta wypełnionego delikatną masą serową o smaku charakterystycznych ciasteczek. W sam raz do niedzielnej kawusi. Składniki: Spód: 24szt ciasteczek Oreo 70g masła Masa serowa: 540g waniliowego serka homogenizowanego 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 120g masła 4 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki mleka 2 łyżki soku z cytryny Dekoracja: kilka ciasteczek Oreo Wykonanie: 1.  Spód(...)Masa serowa: Żelatynę zalać 1/4 szklanki mleka żeby napęczniała a resztę mleka podgrzać i dodać do żelatyny, mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Mikserem utrzeć żółtka z cukrem na puch, dalej miksując dodać masło, serek waniliowy, białą masę z ciasteczek, sok z cytryny i przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać mikserem. Przełożyć masę na schłodzony spód tarty

Szalona Kuchnia Eweliny
Napoleon - przepyszny rosyjski tort 216

dodać wodę z octem, wyrobić ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne, miękkie. Przygotować 2 blaszki oraz 2 arkusze papieru. Ciasto podzielić na 16-20 części (u mnie wyszło 20 plus jeden mały placek do posypania). Każdy kawałek rozwałkować cienko, wyciąć krąg o średnicy 22cm, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika(...)masę żółtkową, ciągle mieszając zagotować, aż masa zgęstnieje i nie będzie w niej grudek. Budyń nie powinien być zbyt gęsty. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć na puch, ciągle miksując, dodawać po łyżce ostudzony budyń. Orzechy podpiec w piekarniku przez kilka minut, obrać ze skórek, posiekać drobno (orzechy nie mogą się przypiec, muszą być jedynie lekko uprażone

Obiad gotowy
KREM DYNIOWY 258

Puszysty, smaczny krem z dyni, świetny do ciast oraz deserów. SKŁADNIKI 700 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru 200 g puree z dyni *250 g masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Puree z dyni Dynie pokroić na ćwiartki wydrążyć miąższ oraz pestki, obrać ze skóry, tak przygotowaną dynię piec w nagrzanym piekarniku około(...)energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudki, chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty. *masło

RAROSSA
Rafaello bez pieczenia 308

kokos? Dla wszystkich zgłoszonych mam coś super pysznego. Fantastyczne ciasto bez pieczenia, przygotowane z dodatkiem kokosowego mleka, dużej ilości kokosu i słonych krakersów. Nieduże, bo przygotowane w formie keksowej. Ciasto jest jednak dość syte, więc ta ilość jest zupełnie wystarczająca. 400 ml mleka kokosowego 250 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 op. cukru wanilinowego(...)Studzimy. Na rozgrzanej suchej patelni prażymy płatki migdałowe, po chwili dodajemy kokos i prażymy dalej. Gdy się zezłocą przekładamy na talerz lub do miseczki. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy dalej. Na samym końcu dodajemy uprażone płatki migdałowe i wiórki kokosowe, mieszamy łyżką. Na dnie keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładamy pierwszą warstwę

Smaki Na Talerzu
Rurki z kremem 202

Piekarnik włączyłam na 180 °C. Foremki do rurek posmarowałam masłem. Paski ciasta nawijałam na foremki zaczynając od węższej strony do szerokiej. Najlepiej zostawić margines niezawiniętego ciasta na foremce, żeby łatwiej było potem zdjąć upieczone rurki. Na tackę wysypałam cukier i obtoczyłam w nim rurki tylko od góry i po bokach.     Rurki przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia(...)rondla z grubym dnem wlałam mleko, dodałam masło i cukier waniliowy. Zagotowałam.     Do misy miksera wsypałam cukier puder, dodałam jajka i żółtka. Ubiłam na puch. Obie mąki przesiałam do miski. Wsypałam do ubitych jajek i wymieszałam. Na gotujące mleko wlewałam ubitą masę jajeczno-mączną i miksowałam mikserem na średnich obrotach. Masę podgrzewałam na małym

Kuchnia u Krysi
babka majonezowo - cytrynowa 171

Cudownie orzeźwiający, cytrynowy smak mięciutkiej babki świetnie dopełni czas przy kawie. Bardzo prosta, klasyczna, zawsze udająca się babka majonezowa z dodatkiem soku z cytryny polana cytrynowym

Pysznie & Pięknie
Lodowiec 26761

stworzyłam to cudeńko. Jako, że ja ciasto jadłam raz może dwa, przeszukałam internety w poszukiwaniu inspiracji, ale podobno to jeszcze nie ten smak, więc będę próbować dalej. A ciasto pyszne, słodkawa pianka budyniowa w dwóch smakach, nasączone galaretką biszkopty i owoce idealny deser na upały i na zbliżający się Dzień Dziecka. Więc spróbujcie koniecznie. Składniki: biszkopty (u mnie wystarczyło jedno(...)budyń, mąkę i mleko i całość mieszamy. Wlewamy mieszankę na gotujące się mleko i gotujemy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie nie przerywając ucierania dodajemy do niego po łyżce budyniu. Po utarciu masę dzielimy na pół, do jednej połowy dodajemy kakao i miksujemy. Na dnie tortownicy

Cynamonowe szczęście
tort owocowy na 70-tkę 194

blaty. Dolny i środkowy nasączyć herbatą.   Na paterze lub podkładce tortowej umieścić dolny blat biszkopta,  zapiąć wokół niego obręcz tortownicy a boki wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto posmarować połową dżemu.  Owoce obrać i pokroić w niewielką kostkę. Połowę rozłożyć na warstwie dżemu.  Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do miski. Miskę ustawić nad garnkiem(...)warstwę owoców i rozsmarować. Przykryć trzecim biszkoptem i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.  Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch (można dodać kilka kropel soku z cytryny, alkoholu lub odrobinkę aromatu). Zastygnięty tort wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy i delikatnie odkleić papier. Wierzch tortu posmarować cienką warstwą kremu maślanego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
CHLEBEK BANANOWY W SŁOIKU PIECZONY (Bezglutenowy) 158

coś, czym wysypiemy słoiczki.- najlepiej smakuje z dżemem ŁOWICZ - TRUSKAWKA Z CZARNYM BZEM.WYKONANIE:1.  Żółtka ucieramy na parze z cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym. Gdy utarte do białości (na puch) wystygną, dodajemy masło.2. Osobno rozdrabniamy umyte i pozbawione końcówek banany. Blendujemy je z odrobiną cukru trzcinowego, cynamonem, serkiem mascarpone i mlekiem w proszku.3. Łączymy obie masy, wlewając(...)musimy zjadać go od razu - spokojnie może tak "postać". Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków.Ważne jest jedno! Słoik musi być walcem. Ma być "prosty, równy i... z bukietem w ręku

Wypisz Wymaluj