Pierniczki owsiane z masłem orzechowym :) 285mąki owsianej i mielonego siemienia lnianego. Do tego miksu dodaj proszek do pieczenia i przyprawę do pierników. W garnku podgrzej, tylko do rozpuszczenia olej, miód, aromat waniliowy oraz masło orzechowe. Teraz połącz suche składniki z mokrymi i dokładnie ugnieć powstałe ciasto. Ciasto rozwałkuj na preferowaną grubość. Z ciasta wycinaj foremkami pierniczki i układaj je na blaszce wyłożonej
Zdrowie na języku :P
Ciasto marchewkowe 194zrobimy je razem. Lubię wspólnie spędzać czas w kuchni. Ale chciałem żeby nie było to zwykłe ciasto marchewkowe jakich setki widziałem, chciałem trochę inne. Wymyśliliśmy więc wspólnie, że będzie ono w środku przekładane kremem miodowym. Wyszło doskonale, trochę smakujące jak piernik. Jedliśmy je kilka dni, a każdego kolejnego dnia smakowało coraz lepiej. Jakby dojrzewało. Zresztą jak piernik, im starszy
Marder&Marder Manufacture
Choinki z pierników 196piernika szczypta soli Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao, sodą, przyprawą do piernika, solą, odstawić. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać miód, zmiksować. Dodać jajko, zmiksować. Dodać mąkę, wyrobić do uzyskania jednolitej masy. Ciasto schłodzić w lodówce przez noc. Następnie masę podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować (podsypując mąką
kulinarnyswiatdomi
Pierniczki kryzysowe na ostatnia chwilę 227octu winnego białego lub soku z cytryny ewentualnie ulubiony aromat Wykonanie: Miód, masło, cukier, sól, przyprawę do piernika i cynamon podgrzewamy w garnku do uzyskania jednolitej konsystencji. Do przestudzonej masy dodajemy jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Pieczemy 12-14 minut (w zależności od wielkości
Pyry na Gaz
CIASTECZKA BAKALIOWE Z POSYPKĄ SEZAMOWĄ 221jeśli nie mamy blendera orzechy i skórkę posiekać), płatki migdałowe pokruszyć. Mąkę z cukrem pudrem, przyprawą do piernika, cynamonem, kakao, solą i proszkiem do pieczenia przesiać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajka oraz wlać olej. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 2 - 3 mm i wykrawać dowolne kształty pierniczków. Ciasteczka wyłożyć na blachę wyścieloną
Ciastka - domowe słodkości
Domowy Golden syrup - czyli złocisty zamiennik miodu. 225Dzisiaj przepis szczególnie poszukiwany w czasie przegotowań świątecznych pierniczków. t do wyrobu pierników używamy zazwyczaj miodu, jednakże czasem w przepisach możemy spotkać się z melasą lub
vaniliowoczekoladowa
Sernik piernikowy z jabłkami i brzoskwiniami 181Jestem sernikożercą, nie da się ukryć. Jest to moje ulubione ciasto i bardzo często gości w moim domu. Piekłam już sernik z malinami, z kajmakiem, cytrynowy, sernik-zebrę, z makiem, jagodowy, jogurtowy, z piernikami, amerykański… Tym razem proponuję sernik bardzo piernikowy, w smaku lekko pikantny, jak to powiedziała moja koleżanka
To co kocham
Pierniczki 200cukru pudru 20 dag roztopionej margaryny "Kasia" 20 dag miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody Wszystkie składniki wsypujemy do miski i miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość 5 mm i foremkami wycinamy pierniczki. Ciasteczka układamy na blaszkę i pieczemy ok. 6-7 minut w temperaturze
Pyszności Słodkości
Sposób na pierniki - gdy są za twarde... 201PORADA: Aby pierniczki zmiękły i nie były tak twarde, wystarczy włożyć do pojemniczka pół jabłka. Pierniki zmiękną, staną się smaczne i chrupiące. Pamiętajmy tylko, by
dobra gospodyni dom wesołym czyni
Pierniczki nadziewane powidłami 234rozpuszczenia masło, cukier i miód - odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, kakao, przyprawę do piernika, dodajemy mleko z sodą i miód z cukrem i margaryną oraz jajko. Wszystkie składniki zagniatamy i odstawiamy na min 12 godzin do lodówki. Ciasto raz jeszcze krótko zagniatamy ( będzie dość twarde) i wałkujemy na grubość ok 2 mm, wycinamy większą foremką kółka
Słodka Kraina Wypieków
Świąteczne pierniczki 280jajka 25 dag cukru pudru 20 dag roztopionej margaryny "Kasia" 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody Wszystkie składniki wsypujemy do miski i miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość 5 mm i foremkami wycinamy pierniczki. Ciasteczka układamy na blaszkę i pieczemy ok. 6-7 minut
Salonik smaków
Kruche półksiężyce migdałowo-miodowe 242U mnie w domu już świąteczna atmosfera :-) Przepis znalazłam w książce "Wielka księga ciast" przełożonej z niemieckiego dla czytelników KDC Klub Dla Ciebie. Rogaliki są pyszne
Passions hobbies life
.840. budyniowa bez budyniu...? 249robię "budyniową". Smakowała równie dobrze i była taaaka gęsta ♥ Wczoraj proponowałam pierniczki, a dziś zapraszam na piernik w wersji pełnowymiarowej :) Szybki i pyszny. Nie wymaga leżakowania, możecie upiec go w dzień Wigilii i od razu delektować się pysznym smakiem tego ciasta :) KLIK TUTAJ lub na zdjęcie
breakfast of dreams
Piernik z marcepanem i powidłami 470ciasta dodawać po kolei jajka cały czas wyrabiając , następnie dodać rozpuszczone masło. Na koniec dodać posiekane migdały. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki. Wstawić do pieca nagrzanego do 200 stopni na około 50 minut. Odstawić do ostudzenia. Ostudzony piernik przeciąć w poprzek na 4 warstwy. Powidła zagotować z winem zmiksować i zagęścić przez odparowanie. Pierwszą warstwę
królestwo garów
Bułeczki cynamonowe 147łyżki cukru szczypta soli 60g roztopionego masła Nadzienie 1/2 szklanki cukru łyżka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki mleka Przygotowanie Wsypać do dużej miski mąkę, drożdże, cukier i sól, wymieszać. Wlać szklankę ciepłego mleka, jajka i roztopione masło. Wyrabiać ciasto przez kilka minut (powinno być zwarte, miękkie i lekko się lepić). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce
pink envelope