laskowych 100 g zimnego masła 80 g cukru pudru 1 małe jajko 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (polecam domowej roboty ) Dodatkowo: migdały, orzechy i cukier do dekoracji Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić 60 minut w lodówce (lub dłużej). Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość
Nastoletnie WypiekanieCiasto robi się naprawdę szybko, składników jest niewiele, wyrasta wysokie i jest pyszne ;) Można je przełożyć np. warstwą dżemu lub jeśli chcemy uzyskać tort – masą grysikową. Składniki: 2 szkl. cukru 1 kostka masła lub margaryny 2 duże łyżki dżemu (np. truskawkowego, ja najbardziej polecam z czarnej porzeczki) 2 jajka 4 szkl. mąki 2 szkl. mleka 1,5 łyżki kakao(...)łyżeczka cynamonu przyprawa do piernika 2 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: Cukier, masło i dżem wkładamy do garnka o grubym dnie i podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy – odstawiamy do wystudzenia. Do rozczynu dodać 2 całe jajka. Następnie stopniowo dodawać pozostałe składniki cały czas mieszając dokładnie mikserem (na zmianę po trochę mleka i mąki wymieszanej z przyprawami, sodą i kakao). Wlewamy
kuchcikowniaCiasto robi się naprawdę szybko, składników jest niewiele, wyrasta wysokie i jest pyszne ;) Można je przełożyć np. warstwą dżemu lub jeśli chcemy uzyskać tort – masą
kuchcikowniacukru pudru przyprawa do piernika (20 g) 120 g roztopionego i wystudzonego masła 1 jajko 300 g płynnego miodu Wykonanie: 1. Najpierw mieszamy w misce wszystkie suche składniki. 2. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy w misce. 3. Następnie przekładamy na blat i zagniatamy. Bardzo fajnie się zagniata. Następnie formujemy taki oto wałek z ciasta, zawijamy w folię (by nie podsychało
Kawa z mlekiemstole, a do tego jest naprawdę pyszny! Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki octu 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g przyprawy do piernika 4 łyżki oleju szczypta soli Masa: 200 g masy marcepanowej 300 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone Dodatkowo: konfitura z żurawiny świeża żurawina kostka gorzkiej czekolady inne dekoracje Wykonanie(...)octem. II-część: mieszamy łyżką drewnianą W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp
Kuchnia MagdaLenyrazie niespodziewanych gości lub gdy najdzie Was nagła ochota na coś słodkiego. CIASTO KAKAOWE Z BUDYNIEM, BEZ PIECZENIA Spód ciasta 2 jajka Dojrzały banan Czubata łyżka mąki kokosowej Łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki gryczanej Łyżka kakao Łyżeczka przyprawy do piernika Odrobina sody Budyń 2 szklanki mleka Pół szklanki suszonych daktyli 2 budynie(...)waniliowe bez cukru Polewa Serek naturalny President Łyżeczka miodu Rozgnieść banana widelcem na gładką masę, połączyć z jajkami Dodać mąki, kakao, przyprawę do piernika, sodę i wymieszać dokładnie W razie potrzeby dodać wody dla odpowiedniej konsystencji ciasta biszkoptowego Ciasto wylać na rozgrzaną patelnię (u mnie teflonowa, smażę na suchej patelni). Ja użyłam małej patelni, żeby gotowy omlet zmieścił się
HealthyCreationsSzybkie i od razu do podania Ciasta (tradycyjne i proste): Sernik w makowo-pomarańczowe łaty na czekoladowym spodzie Świąteczny daktylowiec. Delikatne ciasto o wspaniałym aromacie Drożdżowy makowiec w kwiecistej odsłonie Śmietankowy piegusek najeżony jabłkami Piernik z kawałkami jabłek i nutą dżemu porzeczkowego Waniliowa babka z rodzynkami. Szybka i bez miksera. Najłatwiejsza babka w łaty - idealne
Słodkie okruszkiIdealnie wykonany lukier jest śnieżnobiały i odpowiednio twardy. Może służyć do dekorowania przeróżnych wypieków, takich jak pączki, pierniki, babki, babeczki… A w czasie Wielkanocnych przygotowań lukier do ciasta musi być wręcz idealny. Jak więc zrobić idealny lukier królewski? Przepis na lukier znajdziesz w poniższym poradniku. Co potrzebujemy? 2 białka (najlepiej w temperaturze pokojowej) 2,5 szklanki […] Artykuł
PysiaGotuje.plłyżeczki ciemnego kakao 1/2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładkie ciasto. Foremki do sufletów lub małe kubki wysmarować tłuszczem. Podzielić masę pomiędzy dwa naczynka, w których pieczemy. Piec w mikrofali 3-4 minuty. Podawać z jogurtem i orzechami
Chocolate Muffin BlogJeszcze na pierniki przyjdzie u mnie pora, na początek ruszam z czekoladowo - kokosowymi babeczkami. Szybkie ciasto jak na muffinki, które tym razem robiłam w sylikonowej formie. Raz już się za nią brałam, ale babeczki nie chciały opuścić foremki. Teraz ją lekko natłuściłam i wyskakiwały bez problemu. Przepis na te babeczki jest bardzo prosty, a nastraja również świątecznie jak pieczenie pierników
pink envelopemieszamy ją z bakaliami) , przyprawę do piernika oraz sodę, w drugiej misce jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, nie przerywając miksowania dodajemy do masy jajecznej ostudzony miód z masłem, następnie zmniejszamy obroty miksera i na przemian dodajemy mieszankę mąk i kefir, miksujemy do połączenia sadników, na koniec do ciasta dodajemy bakalie wymieszane z mąką, delikatnie całość mieszamy(...)przekładamy do dużej formy keksowej 30 do 32cm, wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika ciasto nacinamy nożem wzdłuż przez środek. pierwsze 15 minut pieczemy piernik w piekarniku nagrzanym do 160°C, następnie zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 50-60 minut do suchego patyczka. Źródło
Słodkie zapomnienieniej nie ma w moim domu świąt,wszyscy ją uwielbiamy,bo czego tu nie lubić- w środku mięciutki piernik,na to polewa i wiórka kokosowe,mniam..... Składniki: na ciasto: 45 dag mąki pszennej 3 całe jajka 50 g masła 4 łyżki miodu 25 dag cukru pudru 1 opakowanie proszku do pieczenia na polewę: 20 dag masła lub margaryny 12 łyżek(...)HELIO Przygotowanie: Zaczynamy od ciasta:wszystkie składniki na ciasto miksujemy w misce ,wylewamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia-pieczemy w 170 stopniach 30-40 min. Po wystudzeniu pokroić na kostki i ugotować polewę.Do rondelka dajemy wszystkie składniki polewy i zagotowujemy.Maczamy w jeszcze ciepłej polewie nasze kostki z piernika i obsypujemy wiórkami kokosowymi HELIO .odkładamy na deseczkę
Swojskie jedzonkowystudziłam. W czasie kiedy masa miodowa stygła skompletowałam sobie resztę składników, sodę wymieszałam z mlekiem. Do wystudzonej masy stopniowo wsypywałam mąkę,przyprawę do piernika, wlewałam mleko z sodą, sól i wbijałam po jednym jajku. Ciasto wyrabiałam mikserem ręcznym spiralnymi końcówkami. Można wyrabiać drewnianą łyżką lub ręką. Wyrobioną masę przełożyłam do metalowej miski, przykryłam lnianymi ściereczkami, które jeszcze przykryłam(...)ciasto da się rozwałkować, tylko trzeba je lekko podsypywać mąką. Miała rację! Pieczenie: Ciasto podzieliłam na 3 części, rozwałkowałam na grubość około 5 mm. Piekłam w dużej blaszce tej, która była w komplecie z piekarnikiem. Piekłam w temperaturze 170 stopni przez 15 - 20 minut. Piernik mocno rośnie. Po upieczeniu wystudziłam wszystkie blaty. Wystudzone blaty przełożyłam podgrzanymi Powidłami Śliwkowymi
Blondynka Gotujebiałko do posmarowania pierników do dekoracji można użyć polewy HELIO Wykonanie : Do garnka przekładamy masło, gdy się rozpuści dodajemy miód, cukier, kakao, i kilka kropelek olejku, na małym ogniu wszystko rozpuszczamy co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, do śmietany dodajemy sodę, mieszamy i wlewamy do mąki razem z mieszanką miodową. Ciasto mieszamy łyżką, będzie(...)mąką i lekko zagniatamy, będzie delikatne i gdy się będzie kleiło można podsypać troszeczkę mąki ale nie za dużo bo po upieczeniu pierniki będą twarde, mąki tylko tyle aby je rozwałkować tak na około 1/2 cm. Z ciasta wycinamy dowolne kształty pierniczków. Wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatur 180 stopni
Sama słodycz i szczypta chiliczłowiek nie może się nie uśmiechnąć? W dodatku jest to sorbet, więc jest nieco lżejszy od tradycyjnych lodów na żółtkach i śmietanie. A pachnie piernikiem i gruszkami.Zaczęło się od tego, że po cieście z całymi gruszkami zostało mi kilka owoców i pół garnka syropu. Poprzednim razem rzeczonym syropem słodziłam sobie herbatę (do kawy też pasuje świetnie), ale, o czym(...)syropie, następnie go odparowałam, wszystko razem zmiksowałam blenderem na gładko i zamroziłam. Efekt - bajka! Sorbet jest gładki i dość kremowy (można dodać banana, żeby miał jeszcze lepszą konsystencję), pachnie piernikiem i smakuje gruszkami. Cudownie, słodko-orzeźwiający. Ja się w nim zakochałam.Spróbujecie...?Sorbet gruszkowo-korzennySkładniki:(na 1,5 l lodów)1,4 kg gruszeksyrop:200 g cukru750 ml wody1 cytryna6
Pożeraczka, czyli raz adobrze