ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:128/300)

Piernikowe ludziki! 152

łyżki kakao LUKIER KRÓLEWSKI: - 1 białko - od 3/4 szklanki do całej szklanki cukru pudru  WYKONANIE: - masło, cukier, miód, kakao i przyprawę do piernika rozpuść w rondelku.  - masę wystudź - połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto - ciasto przełóż do torebeczki foliowej i schłodź od 15 do 30 minut w lodówce - gotowe ciasto wałkujemy na duże blaty grubości(...)może być zbyt lejący się bo wtedy nie uda się Wam nim narysować żadnego wzorku. Piernikowe ludziki udekoruj wedle uznania, wykorzystaj jak największą ilość ozdób ;-) Co sądzicie o moich piernikach? Jestem bardzo ciekawa Waszej opinii! Buziaki! KONKURS AMICA, WIĘCEJ O PRODUKTACH https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4 konkurs

SMYKWKUCHNI
Torcik buraczany z maślanym kremem czekoladowym 192

ugotowane buraki 1 ły ż eczka proszku do pieczenia 1 płaska ły ż eczka przyprawy do piernika Czekoladowy krem: 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 16 g cukru waniliowego 35 dag masła 82 % 15 dag deserowej czekolady 50 ml czystej wódki Przygotowanie: CIASTO: Ugotowane obrane i zimne buraki ś cieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Jajka ucieramy z cukrem(...)puszyst ą mas ę , wlewamy olej, oraz nie przerywaj ą c ucierania dodajemy po ły ż ce m ą k ę wymieszan ą z kakao, przypraw ą do piernika i proszkiem do pieczenia, oraz starte buraki, delikatnie mieszamy. Wylewamy do natłuszczonej lub wyło ż onej pergaminem tortownicy. Pieczemy 30 minut w temp 180*c-do suchego patyczka. KREM:  Całe

Wanilia i Kardamon
Ciasto marchewkowe z polewą 312

Składniki na ciasto:3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 ubite szklanki marchwi startej na tarce 1 szklanka oleju 4 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do pierników 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa:200 g serka kremowego Philadelphia 1/4 szklanki masła opakowanie cukru waniliowego 1 i 1/2 szklanki cukru pudruTym razem przepis(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą do pierników (fot.2). Przygotować blaszkę o wymiarach 20 x 35 cm. Wysmarować ją dokładnie tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć naszą marchewkową masę do blaszki (fot.3) i piec przez około 30 minut w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu nie wyciągać ciasta od razu z piekarnika, ponieważ ciasta z dodatkiem oleju mają tendencję

Świat Ciasta
Orzechowiec ze śliwką i kruszonką ( duża blacha ) 221

Zapewne w tym gorącym przedświątecznym okresie prym na Waszych stołach wiodą makowce, pierniki i serniki. Jednak jeżeli będziecie chcieli odpocząć od typowo świątecznych przysmaków zachęcam Was do wykonania prostego i nie mniej świątecznego ciasta. Prym wiodą orzechy, które przełamane są kwaskowatością śliwek. Używam mrożonych owoców, bądź tych z kompotu. świetnie w tym cieście sprawdzą się również wiśnie czy czerwone porzeczki

kawawszklance
Piernikowa choinka 260

cukrowe groszki   1. Do mąki wlewamy rozpuszczony miód, mieszamy łyżką. 2. Dodajemy cukier, kakao, sodę rozpuszczoną w odrobinie wody i przyprawę do piernika. Masę zostawiamy do wystudzenia. 3. Do chłodnej dodajemy masło i jajko. Zagniatamy ciasto. 4. Następnie wałkujemy na cienki placek i wycinamy gwiazdki o różnej wielkości. 5. Pieczemy koło 15 minut w 180 stopniach. Studzimy. 6. Białko

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Hot cross buns - bułeczki z krzyżem 232

zaczyn 350g mąki (typ 650 lub 750) 50g masła 1 jajko 2 łyżki cukru szczypta soli pół łyżeczki przyprawy do piernika (albo kardamonu i cynamonu) 100g rodzynków 50g żurawiny (dałam Helio ) 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej olej do posmarowania ciasta krzyżyki: 50ml wody 80g mąki 20ml oleju Przygotować zaczyn: mleko lekko podgrzać, wymieszać z mąką, cukrem i pokruszonymi drożdżami. Odstawić

Obiad gotowy
Pierniczki przepis Doroty z MW 132

zbyt cienko rozwałkowałam ciasto. Grubość pierniczków powinna mieć około 4 mm, nie mniej. Jeśli mimo wszystko wyjdą twarde to nic się nie bójcie, jest na to sposób. Umieść pierniczki i  pół jabłka razem w pojemniku, kontroluj tylko stan jabłka- żeby owoc nie spleśniał. To powinno pomóc.   Przepis na lukier królewski do dekoracji pierników znajdziesz  tutaj . Inne przepisy(...)Save Recipe Print Ingredients 700 g mąki pszennej 4 duże jajka 200 g cukru pudru 200 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego 150 g miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Instructions Z podanych składników wyrobić ciasto.Następnie rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce

Rusty Fork
Korzenne Pajacyki- ciasteczka świąteczne 145

Polecam :) Składniki: 50 dag mąki 15 dag miodu sztucznego lub naturalnego 15 dag cukru 2 jaja Przyprawa do piernika 1 dag soda oczyszczona Tłuszcz do formy Wykonanie: Miód zrumienić z przyprawami. Wymieszać razem mąką, miodem, jajami, cukrem oraz sodą. Zagęścić ciasto, rozwałkować dosyć grubo i wycinać pajacyki. Układać je na wysmarowanej tłuszczem blaszce (lub na papierze pergaminowym) i upiec

Tradycyjna Kuchnia
Nadziewane Pierniczki z lukrem 184

Przepyszne domowe pierniczki z marmoladą w środku polane klasycznym lukrem składniki: Ciasto 300 g mąki pszennej 100 -150 g (te 50 g w zapasie) mąki żytniej pełnoziarnistej  100 g cukru pudru 1 czubata łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka mała sody oczyszczonej 100 g masła (roztopione i ostudzone) 100 g miodu 2 jajka Nadzienie: marmolada / dżem(...)kiedy już jesteśmy w stanie je sobie rozwałkować. Ciasto wałkujemy na 4 mm i robimy kółka. na jedno kółko kładziemy łyżeczkę nadzienia, przykrywamy drugim kółkiem i wycinamy foremką gwiazdkę. Można docisnąć nieco boki pierniczka. Ja osobiście tego nie robiłam i żadne nadzienie mi nie uciekło. Kształt foremki jest oczywiście dowolny. Pieczemy pierniki w temp. 180*C przez 10 - 12 minut

W Moim Magicznym Domu
Pierniczenie na cztery ręce 185

należy rozwałkowywać ich zbyt grubo. Ciasto jest świetne - idealnie się wałkuje i wcale nie klei - nie podsypywałam mąką ani trochę. Zmieniłam jednak nieco oryginalny przepis - po dodaniu jednego jajka ciasto nijak nie chciało się zagnieść. Po dodaniu drugiego - było zdecydowanie zbyt lepkie. Kiedy dosypałam trochę mąki - stało się idealne. Nie mam pojęcia, czy jakoś wpłynęło to na smak czy twardość(...)przyprawy do piernika1 łyżka kakao75 g cukru pudru90 g miodu70 g miękkiego masła2 jajkadodatkowo:300 g landrynekMąkę, sodę, kakao i cukier puder przesiać do miski. Wsypać przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać. Dodać masło i miód, wbić jajka i zagnieść gładkie ciasto.Rozwałkować na grubość 3-4 mm, wykrawać ciasteczka z otworami. Układać na blasze wyłożnej papierem do pieczenia. Wykałaczką robić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruidnoten - najszybsze pierniczki 152

Pierniki :) Kiedy pierwszy raz zobaczyłam ten przepis, pomyślałam, że to niemożliwe. Jak to? Pierniki zrobione w tak krótkim czasie? Na pewno nie będą przypominać w smaku, tych leżakujących i nabierających mocy. Myliłam się...i dobrze, bo znalazłam kolejny przepis, tym razem na expresowe pierniczki. Przygotowanie ciasta zajmuje jakieś 3-5 minut. Formowanie - kolejne tyle. Najdłużej z tego wszystkiego zajmuje(...)miękkiego masła - 1 łyżeczka miodu - 2 łyżki mleka - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 0,5 łyżeczki kakao - 50g brązowego cukru - szczypta soli Piekarnik nagrzać do 160C. Do miski wrzucić wszystkie składniki i szybko wyrobić ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha laskowego i układać je na blasze, zachowując niewielkie

CookYourself
Klasyczna strucla makowa 160

Dzisiaj Kochani przepis na jedno z klasycznych ciast Bożonarodzeniowych. Klasyczna strucla makowa to punkt obowiązkowy moich rodzinnych świąt, zaraz obok piernika i sernika. Przepis jest bardzo prosty i zawiera gotową masę makową, co zdecydowanie usprawnia jej przygotowanie. Makowiec polałam lukrem na bazie soku z pomarańczy – i to był strzał w dziesiątkę, bo muszę przyznać, że te na bazie soku

PatiGotuje
Jogurtowiec piernikowy z masą grysikową 147

piernikowy z masą grysikową to świetne ciasto na święta i nie tylko. Potrzebujemy: Ciasto jogurtowe: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej 2 jaja 1/2 szklanki cukru 50 g roztopionego masła 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika Masa grysikowa: 500 ml mleka 5 czubatych łyżek kaszy manny 1/2 szklanki cukru

MamaOskarka
PIERNIK Z BAKALIAMI 160

zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę lekko wymieszać. Dodać powidła śliwkowe oraz mleko, delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą, przyprawą do piernika i kakao i za pomocą miksera dokładnie wymieszać na jednolita masę. Na koniec dodać bakalie, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 25 x 33 wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec 50 minut w temperaturze

Ciastka - domowe słodkości
Brownie & orzechy 236

Witajcie!Już niebawem Mikołajki i Święta Bożego Narodzenia, dlatego dzisiaj "częstujemy" Was ciastem, które kojarzy nam się właśnie z tym przedświątecznym okresem. Oczywiście nigdy nie zastąpi ono makowca czy piernika, ale sam jego zapach i połączenie z orzechami przywołuje na myśl chwile spędzone przy kawie i zapalonej choince <3 Co nie oznacza, że pieczemy to ciasto tylko w grudniu

WeAreCrazy