ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:107/300)

Seromak 215

mojprzepisna.pl | Seromak Przygotowania do Świąt ciąg dalszy, po chatce i pierniku staropolskim (który już nastawiłam) przyszedł czas na coś co bardzo chciałam zrobić ale zawsze brakowało okazji i zapału. Seromak, nazwa może niezbyt ładna ale ciasto jest przeprzepyszne. Składa się z 3 warstw, z kruchego spodu, u mnie wersja pierniczkowa, masy makowej i masy serowej. Masa makowa i serowa

moj przepis na
Kruche ciasteczka korzenno- pomarańczowe 149

dzieciakami zadanie odrobione. Udało się nam nawet przygotować ciasteczka. Nie będę ściemniać, że to oni je upiekli, bo... upiekł piekarnik 😅 Ale chłopaki dzielnie wycinali gwiazdki z ciasta i próbowali ułożyć jedna na drugiej w miarę prosto, więc nie mogę im "nie zaliczyć".  Nam smakowały, 🎅 chyba też, choć okruchów pełno zostawił i nie posprzątał po sobie😇 Zobaczymy 6 grudnia(...)pomarańczowy. Siekamy, a następnie dzielimy na dwie części-mniejszą i ciut większą. Do jednej- tej mniejszej dodajemy skórkę pomarańczową, a do drugiej kakao oraz przyprawę do piernika. Siekamy raz jeszcze, po czym zagniatamy ciasto. W razie problemów- można dolać jeszcze odrobinę soku pomarańczowego. Ciasto ciemne owijamy folią i chowamy do lodówki. Ciasto jasne wałkujemy od razu na grubość

Kuchnia w czekoladzie
Miękkie pierniczki z marchewką i nutą pomarańczy. 290

sprawdzony przepis.   ( KLIK ) Ale też zachciało mi się innych pierniczków takich małych ,słodkich ,miękkich . I wpadł mi do głowy pomysł, aby do piernikowego ciasta dodać gotowanej marchewki. Coś na wzór ubiegłorocznych pierników z ziemniakami   ( KLIK )  Aby jeszcze bardziej podkreślić świąteczne zapachy wzbogaciłam je o pomarańczowe aromaty. W efekcie powstały pyszne ciasteczka , bardzo świąteczne , miękkie(...)przyprawę podgrzać, aż cukier się rozpuści a wszystkie składniki połączą . Dodać marchew ,skórkę i sok z pomarańczy , wymieszać i wystudzić. Następnie dodać jajko , sodę i 4 łyżki mąki , jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać resztę mąki . Schłodzić ok 1 godziny w lodówce. Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części , każdą z nich rozwałkowywać na grubość ok pół

Malinowa Kawiarenka
Ciasto cukiniowe 181

grillowanymi warzywami, zapiekankę z cukinii, zapiekankę ryżową z cukinią, roladki z cukinii… Teraz przyszedł jednak czas na coś słodkiego w postaci ciasta cukiniowego…:) Ciasto cukiniowe jest bardzo wilgotne i w smaku przypomina piernik. Dla mnie rewelacja! W dodatku bardzo proste do przygotowania. Z cukiniowych wypieków przygotowałam również muffinki czekoladowe i muffinki wytrawne -które wkrótce pojawią się na blogu

UgotujmyTo.pl
Przedświąteczna strucla dla zniecierpliwionych smakoszy:) 176

święta to oczywiście nie może zabraknąć mojej kochane strucli. To ciasto przed którym klękają wszelkie moje dietetyczne postanowienia:D Co roku objadam ciocię z tego ciasta:) no może nie tylko z tego, bo jeszcze piernik:D W tym roku postanowiłam podkraść przepis na struclę:) Zrobiłam więc sobie świąteczne przyjemności wcześniej a poza tym trzeba rozwijać swoje umiejętności. Okazało się

ciastkarnia na kruchym spodzie
PIERNIK Z MASĄ GRYSIKOWĄ 207

orzechy, przyprawa do piernika.Dlatego tak kocham zimę , mogę wtedy napełnić dom przytulnością i ciepłem  oraz zapachem marcepanu i przyprawy do piernika.Dziś polecam Wam piernik z masą grysikową czyli kaszą manną.Zapraszam. Ciasto: ******************** 2 szkl.mąki pszennej 1 szkl.cukru 1 szkl.mleka bez laktozowego 1/2 szkl.oleju 150 g.dżemu porzeczkowego kawałki marcepanu( kilka) 10 dag.rodzynek 3 jajka 1 łyżeczka cynamonu(...)Ciasto-Wszystkie składniki ze sobą wymieszać.Ciasto wylać na na wysmarowaną i wyłożoną papierem blaszkę.Pieczemy 60 minut w temp.160-180 stopni. Masa Grysikowa - Zagotować mleko z kaszą manną i cukrem, wystudzić.Masło utrzeć .Stopniowo po łyżce dodawać wystudzoną masę. Polewa - Wszystkie składniki w garnku gotować na małym ogniu przez około 5 minut. Piernik przekroić wzdłuż na dwa blaty, przełożyć masą

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
PIERNIK NA PIWIE MIODOWO-CHLEBOWYM Z DOMOWYM POWIDŁEM I MASĄ PIWNO-POMARAŃCZOWĄ. 227

syropie 3-4 łyżki- cukier puder trzcinowy pół szklanki/POLEWA:- czekolada mleczna pół tabliczki- czekolada gorzka pół tabliczki- mleko 2-3 łyżki- masło 1/4 kostki- otarta skórka z pomarańczyWYKONANIE:PIERNIK: Zaczynamy od zredukowania piwa. W szerokim garnku, na bardzo małym ogniu doprowadzamy do wrzenia piwo i redukujemy do uzyskania 1 szklanki. Podczas podgrzewania, wrzenia piwo się pieni i powoli zmienia(...)czasu. Gdy przestygnie dorzucamy przyprawy, gorącą czekoladę, rozrobioną w połowie szklanki sodę, ciurkiem wlewamy roztrzepane jajka cały czas mieszając. Następnie wsypujemy mąki, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy pod ściereczką, żeby mąka napęczniała.Następnie przelewamy ciasto do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 - 60 minut w 160 stopniach, góra - dół z termoobiegiem. PRZYPRAWA PIERNIKOWA DOMOWA - Przepis

Wypisz Wymaluj
Świąteczny piernik staropolski, dojrzewający z orzechami 230

pierniku myślałam już bardzo dawno, jednak na zagniecenie ciasta wzięłam się dopiero kilka dni temu. Na zdjęciu jest idealnie gładkie i stałe, ponieważ właśnie tych kilka dni spędziło w lodówce i dało się je pięknie uklepać. :) Jest tak pyszny, że strasznie kusi mnie, żeby upiec go wcześniej i po prostu bez skrupułów wszamać... Ale będę nieugięta. ;_; 1kg mąki pszennej(...)kardamonu, cynamon oraz czarny pieprz. Gotowe ciasto przekładamy najlepiej do glinianego naczynia i odstawiamy przynajmniej na miesiąc w ciemne, zimne miejsce. Po tym czasie wałkujemy je na grubość, która będzie nam odpowiadała (pięknie rośnie, więc niezbyt grubo, można upiec kilka placków i przełożyć powidłami) i pieczemy w temperaturze 150 stopni, do momentu, aż piernik będzie rumiany. Najlepiej jest upiec

Kuchenna Kontrrewolucya
Sernik na piernikowym spodzie z piernikową kruszonką 189

pieczenia przesiać przez sito i połączyć z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową. Całość przelać do formy posmarowanej masłem i opruszonej mąką. Ciasto piec w temperaturze 170 stopni przez 30 minut. Wykonanie – kruszonka: Zmielone pierniki wymieszać z mąką, cukrem, cukrem waniliowym, masłem i przyprawami do piernika.  Wykonanie – masa serowa: Twaróg sernikowy, cukier, margarynę, cukier wanilinowy oraz budyń zmiksować. Cały

Kuchnia Bon Appetit
AROMATYCZNY PIERNIK Z ŻURAWINĄ 227

leżenie" :))  Piekę, część zanoszę do pracy, a pozostałą część mam na 3-4 dni do kawy. Lubię takie "żelazne" ciasta, których nie musimy zjadać obowiązkowo w 1 dzień, bo potem tracą zdecydowanie na smaku. I tak jest z piernikiem.  Długo świeży, wilgotny, nawet po 3-4 dniach smakuje idealnie. Wielkim łasuchom polecam przełożenie dodatkowo powidłami śliwkowymi(...)szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki powideł śliwkowych 2 całe jajka u mnie dodatkowo: 100g suszonej żurawiny Wszystkie składniki zmiksować. Dodać suszoną żurawinę. Wymieszać. Blaszkę natłuścić, obsypać mąką, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do temp. 180st. Włozyć ciasto i piec ok. 45- 50 minut.  Po wystudzEniu

Walijskie Pichcenie
Cynamonowe ślimaczki 175

wspaniale smakują świeżutkie, ale świetnie się też przechowują. Składniki: 1/2 kg mąki krupczatki, (ciasta drożdżowego uwielbiają dodatek mąki krupczatki!)  1/2 kg mąki zwykłej 5 łyżek cukru 2 jaja  2 żółtka 1/2 litra mleka pół kostki masła 50 g drożdży łyżka przyprawy do piernika Nadzienie: kostka masła szklanka cukru   duży cukier waniliowy cynamon jajo  pozostałe białka Wykonanie(...)skruszyć do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru, 2 łyżki letniego mleka, zaczekać aż podrosną. Mleko i masło podgrzewamy, ostudzić. Mąki mieszamy, przesiewamy, dodajemy przyprawę do piernika, jajka całe i żółtka oraz letnie mleko, zagniatamy ciasto, dodajemy rozpuszczone, letnie masło. Ciasto może się kleić, ale podsypywać mąką, wyrabiamy chwilę dopóki nie będzie przyjemnie odchodzić od ręki. Miseczkę z ciastem wyrobionym odstawić

kgwjanczewo
Świąteczne pierniczki z nadzieniem 74

wyrabiać ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym Ciasto ma być miękkie i elastyczne, ale nie może kleić się do rąk Gotowe ciasto rozwałkować na około 0,5 cm, wycinać pierniczki Jeśli chcemy przygotować pierniczki z nadzieniem to na porcję ciasta nakładamy łyżeczkę dżemu lub marmolady, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i dociskamy wokół nadzienia, żeby kawałki ciasta się skleiły. Następnie wycinamy(...)u0142kiem ciasta i dociskamy wok\u00f3\u0142 nadzienia, \u017ceby kawa\u0142ki ciasta si\u0119 sklei\u0142y. Nast\u0119pnie wycinamy kszta\u0142t tak, \u017ceby nadzienie znalaz\u0142o si\u0119 w \u015brodku","text":"Je\u015bli chcemy przygotowa\u0107 pierniczki z nadzieniem to na porcj\u0119 ciasta nak\u0142adamy \u0142y\u017ceczk\u0119 d\u017cemu lub marmolady, przykrywamy drugim kawa\u0142kiem ciasta i dociskamy

Healthycreations.pl
Ciasto pomarańczowo-czekoladowe 150

które idealnie nadaje się na świąteczny stół i mam nadzieję, że i Was zainspiruje, tak jak i mnie zainspirowało. To taka mała odskocznia od klasycznego piernika. Czekolada i cytrusy to przepyszny duet, a ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Na wierzchu ułóżcie orzechy, migdały czy inne bakalie, które akurat macie pod ręką. Posypcie paseczkami skórki pomarańczowej i gotowe. Ciasto pomarańczowo

Kulinarne przygody Gatity
Piernikowe Filizanki z Kremem Czekoladowym 149

Piernikowe Filizanki z Kremem Czekoladowym..przepis na tej stronie ..http://www.justmydelicious.com/2010/12/piernikowe-filizanki-z-kremem.html.........moje uszka do filiżanek są z ciasta piernikowego(...)Skladniki na pierniczki: * 2 szkl maki * 6 lyzek miodu * 3/4 szkl cukru * 1 lyzeczka sody oczyszczonej * 2 lyzeczki przyprawy do piernika * 2 lyzki masla * 1 jajko Do przesianej maki wlej rozpuszczony goracy miód i lyzka wyrób ciasto. Dodaj cukier, sode, przyprawy, maslo i jajko. Teraz calosc wyrób dlonia na gladkie i miekkie ciasto. Gotowym ciastem wylóz gladkie formy na muffiny

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania