ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:100/300)

Sernik piernikowy 248

Połączenie moich dwóch ulubionych ciast świątecznych w jedno to spełnienie marzeń wewnętrznego łasucha i wewnętrznego lenia - zamiast sernika i piernika można przygotować na Wigilię jeden sernikopiernik! Spód:220 g pierniczków (bez nadzienia)pół kostki masłaSernik:1 kg twarogu5 jajekszklanka cukru3 łyżki mąki ziemniaczanej1 pomarańcza 2 łyżki przyprawy do piernika+ masa cukrowa do dekoracji     Pierniczki kruszymy(...)ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Mieszamy z twarogiem, cukrem, przyprawą do piernika i mąką aż do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Jajka rozbełtujemy w oddzielnej miseczce i dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy dokładnie, wylewamy na wcześniej przygotowany spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Ciasto pieczemy 50-60 minut, studzimy przy otwartych drzwiczkach

sama złodycz
Piernik z bakaliami 201

Święta się zbliżają, więc postanowiłam wypróbować przepis znaleziony w jednej z gazet na piernik z bakaliami. Polecam, jest bardzo dobry :-) Przepis na średnią blaszkę ciasta. Ja miałam kwadratową tortownicę. Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 czubata łyżka przyprawy do piernika ½ szklanki cukru 3 jajka 1 łyżeczka sody 250 g miodu 150 g masła lub margaryny 1 szklanka(...)kefiru lub jogurtu 200 g pokrojonych bakalii: suszone morele, śliwki, rodzynki, żurawina, migdały, orzechy. Sposób wykonania: Mąkę zmieszać z kakao, sodą i przyprawą do piernika. Miód rozpuścić razem z masłem lub margaryną i wystudzić. Białka utrzeć na sztywno. Pod koniec nie przestając ubijać dodać stopniowo cukier. Gdy cukier z białkiem będą dobrze ubite, dodawać stopniowo po jednym żółtku. Do ubitej

Na słodko lub wytrawnie
Ekspresowy piernik z powidłami. 420

łyżki miodu lipowego Skworcu Suche; 3 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru ( (najlepiej trzcinowy Skworcu) 2 łyżki kakao Skworcu 2 łyżki przyprawy do piernika Skworcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu Dodatkowo; polewa czekoladowa do polania ciasta Przygotowanie; Do miski przekładamy wszystkie mokre składniki, mieszamy mikserem aż wszystkie dokładnie się połączą. Następnie dodajemy po łyżce suchych składników i nadal miksujemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Domek z piernika 264

masła lub margaryny  250 g mąki 5 łyżeczek miodu łyżka kakao płaska łyżeczka cynamonu 2 łyżki przyprawy do piernika 1 żółtko  1/2 łyżeczki sody  1/2 proszku do pieczenia  + ewentualnie śmietana, jeśli ciasto będzie za gęste   dodatkowo :  lukier POSYPKA SMAK OWOCOWY z firmy Delecta Przygotowanie : Masło, cukier, miód, kakao , cynamon i przyprawę do piernika rozpuszczamy

charlotte gotuje
Korzenna tarta z czatni i bezą 152

piernika 1 jajko  1 łyżka zimnej wody szczypta soli czatni czarna porzeczka z morelą 2 białka 60g cukru pudru Mąkę, masło, jajko, przyprawę do piernika, wodę i sól zagniatamy na kruche ciasto. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy spód i boki przygotowanym ciastem, nakłuwamy widelcem i wsadzamy do lodówki na 60 minut.  Piekarnik rozgrzewamy do 190*C, pieczemy

Gotowanie i blogowanie
Ciasteczka cynamonowe 176

także te tradycyjne, bo przecież trochę przyjemności w tym czasie nikomu nie zaszkodzi (i trochę cukru także). Poza tym na świątecznym stole pojawią się na pewno ciasta: w planach mamy sernik, makowiec i piernik. Do tego sałatki, ryby, mięsa i oczywiście pierogi i krokiety. Ciasteczka cynamonowe 50 g mąki jaglanej 100 g mąki orkiszowej 50 g mielonych migdałów (mąki migdałowej

365 dni dookoła kuchni
Łosoś w cieście francuskim 149

Składniki: 1 kg filetu z łososia 2 opakowania francuskiego ciasta 1 jajko 1 łyżka przyprawy do piernika 3 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki oliwy sól 1 łyżka miodu żurawina suszona płatki migdałowe KROK 1: Należy oddzielić skórę od mięsa ryby, a następnie pokroić łososia na kawałki. KROK 2: Wymieszać w misce oliwę, sok, miód, sól i korzenne przyprawy(...)czym włożyć łososia, dokładnie obtoczyć w powstałym sosie i zostawić w chłodnym miejscu. KROK 3: Francuskie ciasto dzielę na kawałki i rozwałkowuję, kładę rybę, na to układam żurawinę i płatki migdałowe. Ciasto francuskie smaruję wodą lub jajkiem, by łatwiej się kleiło, nacinam po bokach co 1–2 cm w "choinkę". KROK 4: Zaginam, tworzę ogonek, a z przodu formuję łepek

Z notatnika
SZARLOTKA I CZERWONY DIAMENT? 146

blachę o wymiarach 24cm /24 cm : FARSZ: 🍰 1 Kg jabłek 🍰 2 łyżki cukru z wanilią  🍰 2 łyżki cynamonu  🍰 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub grzańca  🍰 2 łyżki soku z cytryny CIASTO : 🍰2 szklanki mąki pszennej 🍰kostka zimnego  masła  🍰6 łyżek cukru np. trzcinowego  🍰2 łyżeczki proszku do pieczenia 🍰jajko  DODATKOWO: 🍵 Filiżanka świeżo parzonej

Gotowanie Patki
Piernik z dynią 174

Przeglądałam blog-Zufikowo i natknęłam się na przepis na piernik z dodatkiem dyni. Postanowiłam sprawdzić w praktyce jak to ciasto smakuje i po raz kolejny Zuzka mnie nie zawiodła. Ciasto jest puszyste, pięknie wyrasta i nieziemsko smakuje. Po mimo zmniejszonej ilości cukru i tak jest bardzo słodkie i to jedyny minus (pominąć posypanie ciasta kakao z cukrem pudrem :D) Zuziu(...)łyżeczki cukru pudru Wykonanie: Mąkę, sodę,sól, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika mieszam razem w jednej misce. Jajka, cukier, olej i mleko i puree z dyni mieszam widelcem w drugiej misce. Potem mokre łącze z suchymi mieszając łyżką. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 40 min. Upieczone wyjmuję

Ciasteczkowy Potwór
Śliwkowo-daktylowe cake popsy w karmelowej chmurce! 202

masło z cukrem, miodem i przyprawą do piernika. Bo wymieszaniu i połączeniu się masy. Wystudź masę. Następnie wszystkie suche składniki wymieszaj z mokrymi. Zagnieć ciasto. Schłodź w lodówce przez 15 minut.  Rozwałkuj, powycinaj foremką pierniki. Pieczemy 9 minut w temp. 180 stopni. Piekarnik grzanie: termoobieg. Pierniczki studzimy. - 120 g SUSZONEJ ŚLIWKI - 120 g SUSZONYCH DAKTYLI - 3 ŁYŻKI KAKAO

SMYKWKUCHNI
W czym piec ciasto ??? 233

Ciasta kruche 180-200 stopni  przez ok. 20-30 minut, Półkruche  od 180 do nawet 220 stopni przez 20-30 minut. Pierniki pieczemy w 150-160 stopniach  przez ok.45-60 minut. Ciasto francuskie pieczemy przez 15 do 30 minut, w temperaturze 250 stopni. Prodiż czy jeszcze używamy? Prodiże były bardzo modne w latach 80- tych służyły do pieczenia

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
SZYBKI PIERNIK MARCHEWKOWY Z ORZECHAMI 158

jest piernikiem dla spóźnialskich 😉 Uprzedzam Wasze pytanie - marchewka nie jest tutaj wogóle wyczuwalna, a jest ważnym składnikiem, bo nadaje wilgotności naszemu ciastu.  Jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta możemy dodac nie 2, a 3 łyżli miodu, lub przełożyc piernik np. powidłami śliwkowymi. Składniki: 2 szkl. mąki 2 szkl startej na drobnych oczkach marchewki (2 duże albo 3 mniejsze) 3/4 szkl(...)olej i miód. Nastepnie suche składniki przesypujemy do mokrych i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec do masy dodajemy startą marchewkę, orzechy i rodzynki, i mieszamy całość łyżką. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłej i obsypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st, na około 1 godzinę. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem

Walijskie Pichcenie
Rolada piernikowa 150

roladę użyłam ciasta piernikowego zaparzanego z którego piekę świąteczne pierniki i pierniczki. 1,5 kg mąki 1,5 szkl cukru 1 margaryna 250 gr miodu 1/2 szkl wody 2 dkg amoniaku 1 niepełna łyżka sody przyprawa korzenna 5 jajek Mąkę wymieszać z przyprawami i sodą. Wodę miód, margarynę i cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać amoniak. Mąkę(...)zalać gorącą zalewą, ciągle mieszając dobrze wyrobić, gdy przestygnie dodać po jednym jajku ciągle wyrabiając. wystudzić ciasto, otoczyć w mące i przechowywać ok 3 tyg na dolnej półce w lodówce. 1/4 Ciasta rozwałkować na prostokąt ok 30-40 cm Posmarować powidłami śliwkowymi, zrolować , zawinąć w papier do pieczenia pozostawiając tochę luzu, ponieważ ciasto urośnie. Piec ok 40 min w temp

Gotowanie jest łatwe
Kruche na zewnątrz i mięciutkie w środku pierniczki 182

masła 20 g przyprawy do piernika 600 g mąki 2 duże jajka 1 łyżeczka płaska sody 3 łyżki kakao Ciekawe rozwiązania znajdziecie  tutaj  Przygotowanie: W garnuszku rozpuszczamy masło z miodem. W misce łączymy suche składniki i dodajemy jajka, wlewamy przestudzone roztopione masło z miodem i zagniatamy ciasto. Całe ciasto owijamy folią spożywczą

Niezły Młynek