ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:106/300)

Kokosowe rogaliki 159

świąteczne przepisy opublikuję raczej po świętach bo nie mam w zwyczaju przygotowywać potraw wcześniej. W moim domu nie popełnia się dużo wypieków z okazji świąt. Z ciast tradycyjnie jest drożdżowy makowiec mamy i piernik staropolski, który wychodzi spod moich rąk. Za to jest cała fura ciasteczek:) Serio, serio:) Przynajmniej pięć różnych rodzai tych małych słodkości musi się znaleźć w puszkach(...)pieczenia ciasteczka mocno się  "rozjechały" co jednak nie ujmuje im nic z ich wspaniałego smaku. Są kruche, delikatne i rozpływają się w ustach:) Jeśli nie jesteście mistrzami formowania ciasta to polecam odrywać po kawałku, formować w dłoni kulkę wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć ją lekko w dłoni i ułożyć na blasze:) Wówczas zamiast rogalików otrzymacie placuszki:) Przepis znaleźliśmy na kartce

My simple kitchen
Piernikowy smaczek 19542

rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i znów miksujemy aż połączą się z pianą, na koniec wsypujemy wymieszane ze sobą mąkę, przyprawę do piernika, kakao i proszek do pieczenia i całość ostrożnie mieszamy na najmniejszych obrotach miksera, lub łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do  pieczemy ok 30 minut w 180 st. C (blaszka 23x33cm). Krem budyniowy: kostka masła (200 g) 2 budynie

Cynamonowe szczęście
Szybkie i łatwe ciasto czekoladowe 173

margaryny (250g) 2 szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu (możecie też dać np. odrobinę przyprawy do piernika) 4 łyżki kakao dżem porzeczkowy (6 łyżek) Ciasto czekoladowe – przepis: Margarynę roztapiamy w garnku i odstawiamy do ostygnięcia. W misce mieszamy przesianą mąkę pszenną, sodę, cynamon, cukier, kakao. Następnie dodajemy jajka, mleko, dżem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tort miodowo-piernikowy 86

było na blogu tak słodkiego wypieku. Zaryzykowałabym stwierdzenie, że nie było takiego wcale. Do wykonania tego deseru zainspirował mnie przepis na ciasto miodowe, znaleziony w zeszycie mojej babci. Zmniejszyłam tylko ilość cukru, margarynę zastąpiłam masłem, a przyprawę do piernika, ulubionymi pierniczkami. Do tego dodałam krem i powstał intensywny w smaku tort dla miłośników prawdziwych specjałów :) Pachnące miodowo-piernikowe wilgotne ciasto(...)składników x 2, podzielcie masę na dwie równe części i upieczcie je w dwóch foremkach naraz. ciasto miodowo-piernikowe x 2 100 g masła 110 g płynnego miodu 100 ml mleka 2 jajka 170 g mąki pszennej 100 g drobnego cukru 40 g pierników Serduszka Toruńskie lukrowane 1 łyżeczka sody szczypta soli krem maślano-czekoladowy 2 kostki masła (w temperaturze

Mienta blog
Przepis na piernik w czekoladzie 123

Święta tuż tuż, czas zabrać się za organizację wigilijnych potraw i oczywiście ciast. Dlatego dzisiaj, mam dla Was przepis na piernik w czekoladzie, który w zeszłym roku po raz pierwszy zagościł w moim domu. Piernik jest niezwykle aromatyczny, lekko wilgotny w środku i oczywiście pyszny. Dla miłośników słodkości, na pewno okaże się idealnym świątecznym deserem. Tuż obok tradycyjnych pierniczków, oczywiście(...)piernik nie zostanie zjedzony podczas świąt, możesz go z łatwością zamrozić np. w specjalnych woreczkach. Dzięki temu, nawet po Nowym Roku możesz wrócić wspomnieniami do świątecznych chwil. Przepis na piernik w czekoladzie Składniki: 2 szklanki mąki, 3 jajka, 3/4 szklanki miodu, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mleka, 3 łyżki masła, 2 łyżki przyprawy do piernika/korzennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, polewa

Rozdomowiona
Piernikowa czekolada 105

Piernikowa czekolada to ciasto bez pieczenia zdecydowanie dla największych miłośników czekolady Najlepiej smakuje z lodówki pokrojona na małe kawałki. To czekoladowa eksplozja z nutą piernikową. Czekoladowy

Słodki sentyment
Pierniczki Elżbietanki 116

Pierniczki norymberskie to klasa sama w sobie. Na święta pojawiają się właściwie w każdym niemieckim domu. Pierniczki Elżbietanki należą również do „pyszności z Norymbergii”, ale to

Słodki sentyment
Serduszka imbirowe Gingerhearts 96

Podróży przedświątecznych ciąg dalszy… Jedziemy do Anglii po serduszka imbirowe Gingerhearts. Pyszne, pachnące świętami ciasteczka z dużą dawką czekolady. Warto się skusić Składniki na około 50

Słodki sentyment
Pierniczki tradycyjne 210

mąki, zdecydowanie za dużo wyszłoby ich strasznie dużo. Ale jeśli wasza rodzina ma wielkie potrzeby, myślę, że można spokojnie przygotować ciasto z dwóch, bądź z trzech porcji. Pierniczki są nieco bardziej zbite i lepsze są, jak to z piernikami bywa jak trochę poleżakują.  Jednak można je już jeść po przygotowaniu lub na drugi, trzeci dzień.   Składniki(...)łyżeczki kakao 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki amoniaku Przygotowanie: Z miodu, cukru i masła zagotować syrop, lekko przestudzić. Wmieszać jajka, przyprawę do piernika, następnie dodać mąkę oraz amoniak i sodę rozpuszczone w mleku. Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce. Rozwałkować na stolnicy na grubość 0,5 - 1 cm i wykrawać foremkami dowolne kształty, Pierniczki poukładać w odstępach na blaszce

My sweet a life
Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie 167

Tatar ze śledzia Łosoś marynowany w whisky Łosoś marynowany w wódce SŁOKOŚCI Domowa przyprawa do piernika Najlepszy przepis na pierniczki Muffiny piernikowe Najlepszy i najszybszy piernik Nalewka piernikowa Sernik piernikowy Sernik pomarańczowy Wieniec makowy Ciasto makowe na biszkopcie Ciasteczka z pieczątkami Ciasteczka migdałowe Ciasteczka z okienkiem z landrynek Ciasteczka karmelowe Kruche ciasteczka Florentynki Sernik z kajmakiem Sernik tradycyjny Artykuł Najlepsze

nietylkopasta.pl
PIERNIK MARCHEWKOWY 139

dodajemy je do masy, całość dokładnie mieszamy ciasto przekładamy do formy   keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia ( ja ciasto piekłam z połowy składników i   użyłam formy 22x12cm ) piernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175-180°C około   50-60 minut do suchego patyczka.     Źródło: Książka kucharska „ Kuchnia polska

Słodkie zapomnienie
Świąteczny tort piernikowy z kremem krówkowym 197

ozdobiliśmy naturalnymi posypkami  Decorada Delecta. Czas przygotowania: Składniki: Ciasto piernikowe: 550 g puree z pieczonych batatów , 450 g mąki pszennej, 170 g miękkiego masła, 150 g brązowego cukru, 170 ml melasy z winogron, 50 ml melasy z granatów, 3 jajka, 2 łyżki lnu mielonego złotego, 3 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 czubata łyżeczka kakao, 1 i 1/2 łyżeczki sody(...)Delecta, płatki i wiórki kokosowe. Przygotowanie: Dwie okrągłe formy na ciasto (średnica 20-22 cm) posmaruj masłem, oprósz lekko mąką. Połącz  suche składniki ciasta przesiewając przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, kakao i sól.  Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj stopniowo po jednym jaju, siemię lniane i suche składniki na przemian

SzczyptaSmaQ
Różowe Pierniczki z Lukrem i Posypkami 195

barwa mi nabierają dziewczę cości i jeszcze większego uroku. Ciasto na pierniczki przygotowane zostało z przepisu na pierniczki z czekoladą, gdzie ciast o przygotowujemy ok. 2-3 dni przed pieczeniem , jednak oczywiście możemy użyć innego , ulubionego przepisu na pierniki. Różowe Pierniczki z Lukrem i Posypkami - Składniki: Pierniczki: 250 g miodu 25 0 cukru trzcinowego 1 00 g masła(...)jednolitej mas y. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na 2-3 dni. Ciasto wyciągamy z lodówki ok. 30 minut przed przygotowywaniem. Rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm (na stolnicy oprószonej mąką). Następnie wycinamy pierniczki za pomocą dowolnych wykrawaczek. Pierniki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 6-10 minut (w zależności od wielkości

Słodka Strona
Grzanki z piernika z camembertem, suszonymi jabłkami, orzechami i czekoladą 120

chłodny zimowy wieczór warto zjeść energetyczny posiłek który nas rozgrzeje i doda energii. Grzanki z piernika to pomysł na pozbycie się lekko czerstwego ciasta, dodatek sera camembert przełamuje całą słodycz a aromatyczne jabłka z miodem i orzechami to kropka nad i. Wspaniała przystawka na słodko-wytrawnie. Polecam bo choć połączenie nieco awangardowe to ….niebo w gębie! Składniki: 3-4 kromki

Wanilia i Kardamon
Piernik czeski z zeszytu mamy. Lekko modyfikowany. 127

Kolejny raz sięgam do starego ,pożółkłego zeszytu z przepisami mojej mamy. A w nim- słynny u nas w domu piernik czeski ,lekko modyfikowany ciemnym czekoladowym blatem. Piernik czeski to u nas wspomnienie dzieciństwa. Pyszny, niezawodny, a przede wszystkim taki, który poleży nawet 4 dni. Im dłużej leży ,tym lepiej smakuje. Jest jak wino-dojrzewa. Placek kroi się idealnie w kostkę(...)Składniki na ciasto 500 g mąki pszennej 2 jaja 150 g cukru trochę przyprawy do piernika, jeśli jest dobra,aromatyczna, to wystarczy łyżeczka 150 g masła (unikam margaryny) łyżeczka proszku do pieczenia, płaska szczypta sody 2 łyżki prawdziwego miodu 1 torebka cukru wanilinowego 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 łyżko kakao Masa grysikowa 2 szklanki mleka 4 łyżki kaszy manny

Z Kuchni Do Kuchni