ciasto pianka - 2655 przepisów (strona:116/177)

CZEKOLADOWY MUS Z WIŚNIAMI 196

przez włożenie ich do foliowego (dość mocnego) woreczka i wałkowanie ich wałkiem od ciasta, bądź rozbijanie ich tłuczkiem do mięsa. Możliwości jest wiele. Do rozkruszonych ciastek wlewamy roztopione i lekko przestudzone masło, łączmy całość i wyklejamy spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki na czas robienia pianki.Czekoladowa pianka: 400 g jogurtu greckiego  150 g czekolady (dowolnie gorzkiej lub mlecznej-najlepiej pół

Walijskie Pichcenie
Kremowy sernik z żurawinową pianką... 153

Dzisiaj przedstawiam przepis na przepyszny sernik z żurawinową pianką... Do sernika użyłam twarożku i serka mascarpone, dlatego jest on puszysty i rozpływający się w ustach. Idealny do kawy na wiosenne popołudnie ;) spód: -200g mąki pszennej -54 g mąki ziemniaczanej -180 g masła -1 łyżeczka proszku do pieczenia -4 żółtka -36g cukru pudru Do miski dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną(...)proszek do pieczenia, cukier i wymieszać. Masło pokroić w drobne kawałki i dodać do miski, a następnie dodać żółtka i energicznie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 29 x 35 wyłożyć ciastem i wstawić do lodówki.  masa serowa: -500g białego twarogu -500g mascarpone -3 łyżki mąki ziemniaczanej -skórka z 1 cytryny -1,5 szklanki cukru -5 jajek -2 żółtka

Receptura smaku
3-składnikowe ciasteczka twarogowe. 177

możesz przyrządzić na słodko - posypując je cukrem lub na słono - przed pieczeniem wystarczy posypać je lekko solą i ziołami. Ciasteczka bardzo rosną w górę,  zachowują się niemalże jak ciasto francuskie. Moje dziecko mówi, że są czarodziejskie, sama podejrzewam je o to samo! :) Chciałam Wam się jeszcze pochwalić moją cudowną pastelowo różową filiżanką od Tarka i Miarka . Zakochałam się(...)latte z piankami i moimi najprostszymi na świecie ciasteczkami. Potrzebujemy: 250 g półtłustego twarogu 350 g masła 250 g mąki pszennej Plus dodatki, w zależności od tego, czy ciastka mają być na słono - czy na słodko. Twaróg rozkruszamy w dłoniach. Masło kroimy na małe kawałki. Rozkruszony twaróg, pokrojone masło i mąkę zarabiamy do połączenia się składników. Ciasto rozwałkowujemy na grubość

MamaOskarka
Sernik z rosą 267

tegorocznych świątecznych przepisach stawiam na tradycję. Na pierwszy ogień idzie sernik z rosą, aromatyczny, lekko wilgotny, na kruchym spodzie z puszystą bezową pianką. Pierwsze kropelki rosy pojawiają się już po ok. pół godziny, zdjęcia gotowego sernika robiłam po ok. godzinie, ale zdecydowanie rekomenduje, żeby pozwolić mu dobrze się schłodzić , najlepiej przez całą noc. Wtedy kropelek rosy pojawi się jeszcze więcej(...)białka 2/3 szklanki cukru Suche składniki na kruchy spód mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i zagniatamy, tak długo aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i ponownie zagniatamy. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Można lekko je spłaszczyć, żeby szybciej się schłodziło. Jeśli

Ciastkozercy
Sernik z rosą 177

tegorocznych świątecznych przepisach stawiam na tradycję. Na pierwszy ogień idzie sernik z rosą, aromatyczny, lekko wilgotny, na kruchym spodzie z puszystą bezową pianką. Pierwsze kropelki rosy pojawiają się już po ok. pół godziny, zdjęcia gotowego sernika robiłam po ok. godzinie, ale zdecydowanie rekomenduje, żeby pozwolić mu dobrze się schłodzić , najlepiej przez całą noc. Wtedy kropelek rosy pojawi się jeszcze więcej(...)zrobić sernik z rosą? Suche składniki na kruchy spód mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i zagniatamy, tak długo aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i ponownie zagniatamy. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Można lekko je spłaszczyć, żeby szybciej się schłodziło. Jeśli

Ciastkozercy
Przepis na Chleb Orkiszowy na Drożdżach 281

Witam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszny domowy chleb orkiszowy, przygotowanie ciasta jest wyjątkowo proste ponieważ ciasta na chleb nie wyrabiam na blacie a jedynie w misce mieszając łyżką. Chleb orkiszowy jest bardzo smaczny więc polecam wypróbować przepis i spróbować upiec taki chlebek. Będziemy potrzebować: chleb upiekłam w foremce o wymiarach spodu foremki długość 22 cm x szerokość(...)minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka . Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Po 15 minutach: Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki : mąkę, mleko, olej, sól i mieszam łyżką w misce. Ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne tylko

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Tort czekoladowo-śliwkowy 191

ubijać (końcówkami do ubijania białek) do uzyskania puszystej, gęstej pianki. Pianka powinna nawet potroić swoją objętość, a trzepaczki miksera będą pozostawiały na niej swój ślad. Do ubitej masy partiami dodawać przesiane suche składniki i olej. Wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia. Uwaga nie można w tym celu użyć miksera, ponieważ ciasto straci pęcherzyki powietrza, nie urośnie i nie będzie puszyste. Tortownicę

moj przepis na
Wybuchowa pana cotta jagodowo czekoladowa pod pianką z czarnej porzeczki 139

Lekkie muśnięcie WIOSNY, to mój deser radosny. Pana cotta jagodowo na której pana cotta z białej czekolady się rozłożyła, a przeźroczysta galaretka wybuchowy smak owoców granatu dołożyła. Całość pianką została otulona, która z nektaru z czarnej porzeczki została zrobiona. Słodycz została czekoladą zastąpiona, a warstwa jagodowa syropem z agawy osłodzona. Deser lekki, kolorowy, łącząc różne smaki stał się wyjątkowy. Może(...)warstwy. Dodajemy ziarna z całego granatu. Pozostawiamy do schłodzenia. Na sam koniec przygotowujemy piankę z nektaru porzeczkowego. Nektar podgrzewamy, rozpuszczamy w nim żelatyny (na 250 ml) płynu i pozostawiamy do schłodzenia. Nektar stopniowo ubijamy, a powstałą pianę przekładamy łyżką na wierzch przeźroczystej galaretki. Tak przygotowane ciasto na zimno zostawiamy na noc w lodowce.  Przed krojeniem zdejmujemy obręcz i delikatnie

Moniki Smakołyki
SERNIK AMARETTO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I INKĄ – BEZ PIECZENIA! 165

wiele innych pyszności zagości na naszych stołach w towarzystwie ulubionej kawy. Dziś mam dla Was przepis na pyszny Sernik amaretto z białą czekoladą i płatkami migdałów. Lekki, o konsystencji pianki, słodki, z kawałkami chrupiącej białej czekolady i migdałowymi ciasteczkami – idealny kompan do kubka ulubionej klasycznej INKI. Gwarantuję, że takiemu połączeniu nikt się nie oprze! Spróbujcie! A będziecie zachwyceni! Inspiracją(...)kawa INKA. SKŁADNIKI: * ser biały 3 x mielony – 750 g * śmietana kremówka 36% – 200 ml * biała czekolada – 100 g * płatki migdałów – 100 g * esencja migdałowa ( olejek ) do ciast – 1 łyżka * ciasteczka „Amaretki” ( polecam upiec samemu! ) – 200 g * cukier puder – ok. 180-200 g * biszkopty okrągłe – ok. 15 szt * żelatyna – 2,5 łyżki + kawa INKA

Ostra na Słodko
Najlepsze świąteczne serniki. Zbiór przepisów na serniki 865

zatrzymać się na etapie przygotowania ciasta z 3 składników i nie dawać bezy, zaoszczędzimy wtedy godzinę, możemy posypać ciasto cukrem pudrem lub posmarować owocami. Ale beza i owoce dodają ciastu smaku i poprawiają wizualnie jego wygląd. 6. Sernik pomarańczowy z bakaliami – świąteczny sernik z nutą pomarańczy z soku pomarańczowego, domowym cukrem waniliowym i kolorowymi słodkimi kandyzowanymi owocami. Nuta pomarańczy(...)domowym cukrem waniliowym i czekoladą.Ten sernik jest najlepszy, po 1-2 dniach od upieczenia. Nuta wanilii w serniku doskonale wpisuje się w Święta Bożego Narodzenia. 8. Sernik z pianką na kruchym spodzie – pianka na wierzchu nie jest typową bezą, bo to nie jest sernik z rosą, czyli z kropelkami złotej słodkiej rosy wypływające na powierzchnię bezy, ponieważ

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Orzechowe babeczki z karmelem i bezą 177

ciasto; 2 szklanki mąki  2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 12 dag margaryny 8 dag masła Margarynę i masło posiekać z mąką. Dodać cukier puder i żółtka. Zagnieść szybko ciasto i schłodzić w lodówce przez ok.30 min. Następnie rozwałkować i porcjami wylepić nasmarowane tłuszczem foremki, a na wierz wylać masę z białek. Piec na złoty kolor ok 20 minut(...)180C. Po ostudzeniu wyjąć z foremek i polać karmelizowanymi orzechami.Foremki silikonowe są do tego idealne:), zerknijcie na link do sklepu    http://allegro.pl/Shop.php/ Show?id=4183971  Pianka; 2 białka 1/3 szklanki cukru kryształu 1/3 szklanki cukru pudru szczypta soli  Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier puder i cukier kryształ

Apetyczna babeczka
Bułeczki brioche 170

Jeśli chcielibyście znać moje zdanie: bułeczki brioche to świetny wynalazek. Na pozór to całkiem zwyczajne drożdżowe maślane bułeczki, wyróżniają się jednak tym, że na czubku mają kawałek ciasta, który służy tylko po to, żeby oderwać go od ciepłej bułeczki i włożyć do środka trochę masła, albo czekolady albo tartego sera – możliwości jest naprawdę dużo! Genialne, prawda? Oryginalne francuskie bułeczki(...)czasu, aż pojawi się pianka. Masło wyciągamy z lodówki – powinno być w temperaturze pokojowej. Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy drożdże wymieszane z jajkami. Zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy miękkie masło i jeszcze raz wyrabiamy. Przekładamy do natłuszczonej miski i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte

Ciastkozercy
CIASTO BEZ PIECZENIA 109

CIASTO BEZ PIECZENIA ALA NAPOLEON W dzisiejszym poście zapraszam do przygotowania bardzo pysznego i nie wymagającego gotowania ciasta. Ciasto to, na Ukrainie nazywa się "leniwy napoleon". W smaku troszke przypomina polska napoleonke. Jest bardzo smaczne, polecam wyprobowac przepis. Składniki na prostokatna forme o wymiarach 34х24 cm: ok 1/2 kg ciastek palmiery ( na Ukrainie te ciastka nazywaja sie uszkami(...)olejku waniliowego 100 g masla * ciasto to mozemy robic bez mleka zageszczonego, wtedy dajemy wiecej cukru -1 szklanke. Sposób przygotowania: 1. Do garnka z grubym dnem wbijamy cale jajka ( najlepiej wybrać garnek odporny na przepalenia). Dodajemy cukier, cukier waniliowy i zaczynamy ubijac(rózgą lub mikserem) do momentu rozpuszczenia cukru i utworzenia się białej pianki. 2. Dodajemy przesianą mąkę. Dokładnie mieszamy

Kulinarnie z Polką na Kresach
Ananasowiec, czyli tropikalny torcik. 162

Jest to bardzo dobre ciasto, wilgotne, nie za słodkie, mięciutkie i błyskawicznie znika ze stołu (przez co o mały włos nie było by co fotografować, bo został tylko ten mało urodziwy kawałek ;-)). Podstawą jest biszkopt przełożony budyniem z kawałkami ananasa, wierzch natomiast stanowi delikatna pianka z dodatkiem kwaskowej, wiśniowej galaretki, a wszystko to spowija polewa z gorzkiej czekolady idealnie balansując(...)tłuszczem i posypanej mąką, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w zależności od naszego piekarnika (jeśli pieczemy z termoobiegiem temperaturę zmniejszamy do 170 stopni), przed wyjęciem ciasta sprawdzamy czy się upiekło w środku (wbijamy patyczek- suchy oznacza, że ciasto jest gotowe, a lepiący, że jeszcze chwile trzeba je dopiec. Jeśli jest już ładnie zarumienione, a w środku

Rozpustne gotowanie
Domowy Baton Twix + film 232

Domowy Baton Twix to rozpływający się w ustach smakołyk z pyszną masą krówkową, czekoladą i biszkoptami zanużonymi w rozpuszczonych piankach. P rzepis można dowolnie modyfikować wedle

Smakowite Dania