owsianych błyskawicznych 1/2 szkl cukru (u mnie brązowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody wiśnie z kompotu lub suszone 1. Twaróg zmiksować z mlekiem, jajkiem i olejem na gładką masę. 2. Suche składniki wymieszać ze sobą i dodać do zmiksowanej masy serowej. 3. Dodać wiśnie (jeśli są z kompotu należy je dobrze odsączyć) 4. Nakładać porcje ciasta
Kto ugości moich gości?owsiana 100 g -mąka orkiszowa 100 g -mąka żytnia razowa typ 2000/100 g -zakwas żytni 200 g - sól 15 g -woda 400 g -blaszka (forma ) 10 na 30 cm - papier do pieczenia -jak komuś zależy na czasie proponuje dodać 4 g suchych drożdży ponieważ taki chlebek długo wyrasta u mnie 6 godz. Wykonanie Łączymy wszystkie składniki dokładnie przekładamy ciasto
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.owsianych błyskawicznych ½ szklanki* mielonego lnu odtłuszczonego ¼ szklanki* ziaren słonecznika ¼* szklanki wody, oraz płatki i słonecznik do obsypania * szklanka o poj. 250 ml Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Formę kekskową wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy łyżką, wlewamy kefir i jeśli jest potrzeba to wodę, mieszamy dokładnie łyżką aż powstanie kleista masa. Ciasto przekładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciastem, jest deserem, którego jakość zależy w największej mierze od rodzaju i jakości sera, jakiego użyjemy do jego przygotowania. To od niego będzie zależała jego struktura po upieczeniu, a nierzadko i smak. Bo są serniki i są Serniki! Sernik z białą czekoladą to jeden z tych wypieków, przy którym inne bledną. Gorąco polecam! Składniki: Spód: 250 g ciasteczek owsianych
Smakowity Blog Kulinarnypropozycje: 1. Budyń bananowy 2. Domowy budyń czekoladowy z cynamonem i truskawkami 3. Kokosowy budyń jaglany z gorącym musem malinowym 4. Czekoladowy budyń jaglany z orzechami 5. Waniliowy budyń owsiany z orzechami 6. Kokosowy budyń jaglany z czekoladą Pancakes: 3 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)łyżeczka miodu Dodatkowo : 1 porcja budyniu bananowego Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę
Chocolate Muffin BlogU nas na Litwie jest coś takiego pod nazwą ,,Juoda duona" (czarny chleb), nie mogę powiedzieć jak się on dokładnie robi, ale moja ciocia powiedziała mi
Kuchnia Łukaszaowsianych górskich - łyżeczka proszku do pieczenia - 2/3 szklanki cukru trzcinowego - 1 jajko - pół szklanki maślanki naturalnej - 2 łyżki oleju - kilka truskawek - 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady Czekoladę posiekać na drobne kawałki, truskawki pokroić w kostkę. Do miski wrzucić suche składniki, wymieszać i dodać do nich składniki mokre, truskawki i czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką (nie używać miksera). Foremki napełnić ciastem
Zgrabne GotowanieRóbmy sobie do pracy na pierwsze śniadanie taką owsiankę, nie gotowaną, daje dużo energii, jest pyszna, zapewnia doskonały humor, a jej zaletą jest to, że wieczorem
kgwjanczewoKolejna zdrowa i pyszna przekąska dla naszych dzieci i nie tylko :) Zbożowe batoniki pełne witamin i minerałów . Świetne również na drugie śniadanie. Są sycące, słodkie i
Moja DelicjaDoskonałe kotlety są dietetyczne. Warto podać na postny piątek z sosem np. pomidorowym lub z którąś z naszych surówek. Składniki: pół szklanki surowej kaszy jaglanej
kgwjanczewoSkładniki na naleśniki: 220 g mąki pszennej 200 ml mleka 150 ml wody gazowanej (dzieki niej neleśniki są mega puszyste) 1 łyżeczka proszku do pieczenia
ClauditteMissCookingowsianych 100g. cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka sody 3 płaskie łyżeczki cynamonu 50g. płatków migdałów 50g. orzechów nerkowca 50g. żurawiny suszonej 150g. oleju 250g. mleka (2%) 1 jajko nasiona siemienia lnianego do posypania Orzechy, żurawinę i płatki migdałów posiekać w miarę drobno. Wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. Następnie dodać jajko, olej i mleko, dokładnie wymieszać, wyjdzie dość gęste ciasto
Lubię to gotujętegoroczne, a zeszłoroczne, mrożone :( Ale i tak były pyszne :) Placuchy wychodzą bardzo mięciutkie, delikatne i przyjemnie słodkie. Bardzo szybkie w przygotowaniu, sycące i zdrowe :) Składniki: 50 g mąki owsianej bezglutenowej 1 jajko 50 ml mleka kokosowego 1 płaska łyżka erytrolu (Vivio) 1 łyżeczka nasion chia (Vivio) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia garstka wypestkowanych czereśni (u mnie(...)składniki (oprócz czereśni) do miski i dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Teraz dodaj pokrojone na pół czereśnie i delikatnie zamieszaj całą masą. Patelnie mocno nagrzej, wylej porcje ciasta i smaż do momentu pojawienia się pęcherzyków. Następnie przewróć na druga stronę i smaż niecałą minutę. Dodaj ulubione dodatki, u mnie masło z nerkowców i banan
Zdrowie na języku :PKorzystając z moich przepisów (nawet przy inspiracji) i publikując je publicznie - wspomnijcie o źródle. https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Przepyszny deser lub jak kto woli - ciasto. Rewelacyjnie smakuje na ciepło a zapach.. obłędny. Aromat korzennych przypraw sprawia, że tak przyrządzonej dyni nie sposób się oprzeć. Olej z orzeszków ziemnych swobodnie możecie zastąpić innym albo(...)stopionego masła. (4 porcje) 280-300g dyni (po obraniu) 3-4 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu 1 łyżka starego imbiru 3 goździki Kruszonka: 50g płatków owsianych 10g pestek z dyni 40g mąki pszennej 40g cukru (zwykłego, białego) 10g cukru cynamonowego (lub 5g zwykłego i odrobina cynamonu) 7-8 łyżek oleju z orzeszków ziemnych Dodatkowo: pestki
Di gotujedzisiejszy obiad zjadłam gofry :) Po raz kolejny wykorzystałam odtłuszczoną mąkę migdałową, w którą zaopatrzył mnie sklep Guiltfree ;) Składniki (2 gofry): 1 duże jajko 2 łyżki przemielonych płatków owsianych 2 łyżki odtłuszczonej mąki migdałowej około 0,5 szklanki mleka 1/3 łyżeczki sody około 1 łyżeczka syropu z agawy olej z orzechów włoskich firmy Oleofarm do posmarowania gofrownicy jako dodatek(...)jogurt naturalny oraz domowy dżem Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki odstawiamy na około 5 minut w tym czasie rozgrzewamy gofrownice i przecieramy ją olejem wylewamy połowę ciasta (gofrownice zamknęłam dopiero kiedy góra ciasta zaczęła się wypiekać/tężeć) gofry wyciągamy, kiedy gofrownica nie będzie stawiać oporu przy otwarciu ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćowsianych 1 litr ciepłej wody 2 łyżeczki soli 1 kg mąki pszennej 1 garść słonecznika łuskanego 1 garść siemienia lnianego woda lub mleko do posmarowania słonecznik do posypania Drożdże wkruszamy do miski, posypujemy je cukrem, gdy się rozpuszczą dodajemy płatki wodę i sól, odstawiamy na około 20 minut. Następnie dodajemy mąkę oraz słonecznik i siemię. Bardzo dobrze mieszamy. Gdy ciasto
Jadło i czytadłośpiew ptaków. Nie spodziewałam się tego szczerze mówiąc, więc było to dla mnie cudownym zaskoczeniem. Oby więcej takich dni, byle do wiosny. Składniki na 1 porcje: 30 g płatków owsianych 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka nasion chia 3 łyżeczki ostropestu plamistego 10 g mąki orkiszowej 2 jajka + 1 białko 1 łyżeczka jagód goji Szczypta cynamonu, kurkumy i spiruliny(...)Odrobina sody Woda Przygotowanie: Jajka rozbełtać. Dodać wszystkie składniki, wodę odpowiednio do uzyskania konsystencji jak na zwykłe pancakes. Odstawić na kilka/kilkanaście minut. Smażyć na średnim ogniu, przewracać aż ciasto się zetnie i smażyć na mniejszym. Podawać z ulubionymi, zdrowymi dodatkami. U mnie: masło orzechowe
Czarnawisienkakule armatnie niż cokolwiek co można by do ust włożyć ;) Ale było, minęło, zapraszam po przepis, drożdżówki są pyszne :) SKŁADNIKI: - 150 g mąki bezglutenowej (w równych proporcjach ryżowa, ziemniaczana, owsiana, kukurydziana) - 100 ml ciepłego mleka - 2 g suchych drożdży - 50 g cukru - 30 g rozpuszczonego masła - 1 jajko - 30 ml ekstraktu waniliowego - 1 łyżeczka siemienia lnianego - 1 łyżeczka(...)białko do posmarowania - szklanka owoców sezonowych (u mnie to co akurat dojrzało w ogrodzie: poziomki, borówki, agrest, porzeczka) - cukier (zależy jak słodkie masz owoce) - odrobina wody WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA ciasto dokładnie wymieszaj za pomocą miksera, najlepiej miksuj kilka minut. Miskę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aby wyrosło (około 20 minut) OWOCE I WODĘ włóż do rondelka
Kuchnia bezglutenowa Lolidałam, podczas mieszania wydawało mi się wręcz, że tam jest sama marchew. Ale upiekłam i bardzo mi to ciasto smakuje. Jest idealne do porannej kawy. Nie pasuje raczej jako ciasto urodzinowe, czy na jakieś przyjęcie, ale jako śniadanie czy drugie śniadanie jest idealne. Jest lekko słodkie, wilgotne, ma przyjemną konsystencję. Polecam spróbować :) Składniki: Mokre: 3 średnie marchewki 2 rozgniecione(...)banany 100 ml oleju 50 ml syropu z agawy 100 ml mleka sojowego 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek gorącej wody 100 g nerkowców Suche: 100 g płatków owsianych 120 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii Przygotowanie: Marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, odstawić
pyszne zdrowościcynamonem/odrobiną miodu lub też bez dodatków. Składniki (na dwie bułki): 1 jajko 2 łyżki mielonego siemienia lnianego firmy Oleofarm 6 łyżek mielonych otrębów żytnich 2 łyżki przemielonych płatków owsianych (ja nie miałam ich zmielonych na idealną mąkę, widoczne były kawałki płatków) 3 spore łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1/3 łyżeczki sody sezam/mak/siemię lniane/słonecznik do posypania opcjonalnie zioła prowansalskie(...)cynamon/ miód/ Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki do suchych składników dodajemy jajko i jogurt, mieszamy na jednolitą masę odstawiamy na kilka minut, aż masa spęcznieje przekładamy ciasto do silikonowych foremek (ja użyłam takich do mini tart, możecie też spróbować z foremkami na muffinki, wtedy wyjdzie wam więcej bułek) pieczemy w temp. 180 stopni, do suchego patyczka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjest taki, że po trzech dniach bułki dalej są mięciutkie i gotowe do spożycia. Lubię jednak chrupie pieczywo, więc wystarczyło wrzucić na minutkę do opiekacza... Czego użyłem? -kubek mąki owsianej -kubek mąki pszennej TYP500 -pół kubka mąki żytniej TYP720 -pół kubka mąki orkiszowej -50 gram świeżych drożdży -3/4 kubka mleka 2% -pestki z dyni -mała łyżeczka soli Mąki mieszamy(...)widelcem z solą. Drożdże rozkruszamy i zasypujemy cukrem. Podlewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy do momentu, aż drożdże wyraźnie zaczną pracować. Taki zaczyn dolewamy do mąki i wyrabiamy na elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy prostokąt, nacinamy na trzy pasy i każdy kawałek na kolejne trzy pasy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy pod przykryciem (ściereczka) na 25 minut
BaRepasdlaczego w/w batoniki nazywają się batonikami owsianymi, choć według składu powinny być określone mianem cukrowo-glukozowych? Producenci na każdym kroku chcą nas oszukać. Pisząc na opakowaniach fit, czy owsiane.. osoba nic nie wiedząca o zdrowym odżywianiu chwyta tą bombę kaloryczną i pochłania w dużych ilościach bo przecież jest fitness, czyli zdrowa. Czytajcie opakowania, czytajcie składy. Często na pozór(...)miski wsypujemy suche składniki. Wbijamy jajko i białka. Wlewamy miód i mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy do małej kwadratowej formy i pieczemy ok. 20 minut w 170 stopniach. Gdy ciasto przestygnie, kroimy na podłużne prostokąty. Owijamy papierem do pieczenia, wiążemy wstążeczką i zabieramy ze sobą do szkoły, pracy lub na uczelnie :)Batoniki fitness na INSTAGRAMIE
CzarnawisienkaSkładniki: 1 szkl. mąki pszenne, 1/2 szkl. zblendowanych na mąkę płatków owsianych, 1/2 szkl. tartych orzechów laskowych, 1 jajko, 23 łyżki cukru brązowego, 3 łyżki cukru białego, 50 g masła, 1/2 rozpuszczonej czekolady gorzkiej oraz 250 ml kremówki, 70 ml mocnego naparu z herbaty owocowej, np. Teekanne FOREST FRUIT, 4 łyżki cukru, garstka jagód, poziomek i 8-10 truskawek(...)Przygotowanie: Mąkę, płatki, orzechy, jajo, oba cukry, masło i czekoladę - połączyć. Wyrobić ciasto. Jeśli wyszło za rzadkie - dodać mąki. Zawinąć w folię, schłodzić min. 40 minut. Rozwałkować na cienki placek, wycinać koła. Ciasteczka piec w 180 stopniach 15 minut. Kremówkę ubić. Owoce zmiksować z cukrem i zimnym naparem z herbaty Teekanne FOREST FRUIT. Dodać do śmietanki - połączyć
kolorowotorcikowo