ciasto owsiane - 2520 przepisów (strona:115/168)

DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI 162

szklanka mleka 25g świeżych drożdży 5 łyżek cukru 10 śliwek szczypta bułki tartej  1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem (niekoniecznie)   KRUSZONKA: 4 łyżki błyskawicznych płatków owsianych 4 łyżki mąki 4 łyżki masła 3 łyżki cukru (może być brązowy) Całość rozcieramy w palcach tak aby powstały grudki. WYKONANIE:      Podgrzewamy mleko, tak aby było(...)odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut w ciepłe miejsce.      Do miski wsypujemy przesianą mąkę, resztę cukru, jajko i żółtko, wcześniej rozpuszczone masło, rozczyn. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Może to potrwać nawet 8-10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości) na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce, przykryte bawełnianą ściereczką. Po tym czasie krótko

WYSPA SZCZĘSLIWA
Top 10, czyli co czytaliście najchętniej w 2015 roku 183

zestawienie najpopularniejszych zeszłorocznych przepisów. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Moje top 10, czyli co najchętniej czytaliście w 2015 roku: Miejsce 1 Dietetyczne ciasteczka owsiane z suszonymi owocami ( klik ) Zdecydowanie przydałyby się po wczorajszym obżarstwie :) Miejsce 2 Sałatka pieczarkowo-jajeczna ( klik )  Miejsce 3 Karkówka pieczona na  świąteczny stół ( klik )  Miejsce 4 Placuszki bananowe(...)Miejsce 6 Leśny mech ( klik )  Miejsce 7 Zupa krem z brokuła ( klik )  Miejsce 8 Papryka faszerowana kaszą kuskus, kukurydzą i kurczakiem ( klik )  Miejsce 9 Krajanka z ciasta francuskiego ( klik )  Miejsce 10 i ostatnie Ciasto czekoladowe bez jajek i masła ( klik

W poszukiwaniu inspiracji
KRUCHE CIASTECZKA KORZENNE 454

kolendry.     Mąkę przesiałam przez sitko. Dodałam cukier puder. Następnie wsypałam przyprawę do ciasteczek. Wbiłam żółtka. Ostatni składnik to masło. Posiekałam je na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki zagniotłam. Ciasto wstawiłam na około 45 minut do lodówki. Rozwałkowałam je na 0,5 cm płaty. Teraz czas na wycinanie ciasteczek. Użyłam foremek o różnych kształtach, ale można wykraiwać je za pomocą(...)papierem do pieczenia. Piekłam je w temperaturze 210 stopni przez około 12-15 minut. Można popruszyć ciasteczka cukrem pudrem. Smacznego! Polecam również inne ciasteczka: maślane kruche ciasteczka waniliowo kakaowe owsiane ciasteczka z jagodami goji muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady rożki maślano serowe z jabłkami orkiszowo kakaowe z bakaliami serowe z rabarbarem czekoladowe kruche ciasteczka

potrawyregionalne
Śniadaniowe placuszki "Jak najzdrowsze" 162

tylko zyskują jeśli chodzi o smak więc spokojnie można je robić dla dzieci i dorosłych. Kaloryczny dodatek syropu klonowego można zastąpić miodem, dżemem lub serkiem. Składniki: 1.5 szklanki płatków owsianych górskich szklanka jogurtu 1 jajko łyżeczka sody oczyszczonej łyżka oleju 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki czarnego sezamu 2 banany trochę wody dla poprawienia konsystencji Wykonanie: Owsies blendujemy koło minuty(...)resztę suchych składników i mieszamy. Dodajemy miód, jogurt, olej i rozgniecione widelcem banany. Mieszamy bądz miksujemy wszystko na gładką masę. Dodajemy trochę wody aby rozrzedzić konsystencję (około ćwierć szklanki). Ciasto ma być odrobinę gęstsze niż naleśnikowe. Smażymy po obu stronach koło minuty aż placki się zarumienią. Podajemy na słodko z ulubionymi dodatkami

Lubczyk i Wanilia
"Słodkie środy" - Owsiane kakaowe ciasteczka z mieszanką studencką 165

szczypta soli  150 g mieszanki bakaliowej mix studencki  1 jajko  125 g miękkiej margaryny  ¼ szklanki cukru białego  PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane oraz sól i proszek do pieczenia i całość mieszamy, następnie dodajemy kakao i ponownie mieszamy, odstawiamy.  Do drugiej miski przekładamy margarynę i ucieramy z cukrem waniliowym i białym cukrem, następnie(...)utartej margaryny dodajemy suche składniki i całość mieszamy do połączenia, dodajemy mix bakalii i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut.  Po upływie 30 minut z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego,  układamy na blaszce do pieczenia Rozgniatamy kuleczki widelcem formując ciasteczka.  Pieczemy w nagrzanym do 180-200 stopni piekarniku przez około 17 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 194

geograficzną, ale..... zdarza się, że w danym momencie (zazwyczaj wtedy kiedy są do czegoś bardzo potrzebne) nie mamy ich w lodówce. Jajecznicy na podanych niżej zamiennikach nie usmażymy, ale ciasto lub chleb możemy upiec. Przelicznik na 1 jajko - wybierany jeden z poniższych zamienników 1/2 łyżki octu jabłkowego i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 szklanki zmiksowanych dojrzałych bananów (pasuje do wypieków(...)łyżką wody 1/4 szklanki utartych na puree ziemniaków 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego zmieszanego z 3 łyżkami wody (składniki wymieszać i pozostawić na kilka minut) 1 łyżka zmielonych płatków owsianych zmieszanych z 1,5 łyżki wody (składniki wymieszać i pozostawić na kilka minut) - doskonały zamiennik do wytrawnych wypieków, pieczywa i mięsa mielonego 2 łyżki wody zmieszane z 1 łyżką oleju

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Oszukany sernik z jogurtów greckich 363

Sernik z jogurtów greckich – oczywiście „oszukany”, bo żadnego sera (nie licząc serka mascarpone, któremu bliżej do śmietany niż sera) w nim nie znajdziemy

Poezja smaku
Chleb pełnoziarnisty z porzeczkami w lipcowej piekarni 185

Drewnianą łyżką wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem porzeczek i rodzynków. Dodać porzeczki i rodzynki. Wymieszać do połączenia składników. Zostawić ciasto przykryte wilgotną ściereczką na ok. 20-30 min. Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godziny.  Piec w 240 st. przez 15 minut, a następnie(...)końcem wyjąć z foremki i piec na kratce. Chleb jest gotowy, gdy postukany od spodu daje głuchy odgłos. ----- Podobne: Chleb z serem pleśniowym Marchewkowy chleb na zakwasie Chleb pszenno-owsiany z rozmarynem

Weekendy w domu i ogrodzie
Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? 311

maślanego smaku. Wydaje się trudne? Jeśli tak, to tylko pozory. Dajcie szansę ciastu drożdżowemu, a sami przekonacie się, że jest proste i że można z niego upiec pyszne ciasta, drożdżówki, bułki czy chleby. Poniżej garść jednych z moich ulubionych drożdżowych wypieków: Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji Bułeczki drożdżowe z kardamonem(...)Drożdżówki z jeżynami Maślane bułeczki z masą kajmakową Prosty pszenny chleb drożdżowy z serem Najprostszy pszenny chleb Chleb pszenno-żytni z musli Domowy pszenny chleb Chleb pszenny na płatkach owsianych Drożdżowy pszenny chleb półrazowy z dodatkiem płatków owsianych, siemienia lnianego i prażonych ziaren słonecznika Pszenne bułki drożdżowe z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym Bułeczki z czarnuszką Bułeczki śniadaniowe Kajzerki Bułeczki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Duże, pełnoziarniste ciastka z masłem orzechowym. 190

drugie śniadanie. Na zdjęciu wyglądają na mniejsze niż w rzeczywistości, ale uwierzcie mi że są spore i spokojnie można się jednym najeść. Składniki (7 dużych ciastek): 3/4 szklanki mąki owsianej razowej pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej pół szklanki mąki pszennej białej pół łyżeczki sody szczypta soli łyżka kakao 3/4 szklanki ksylitolu 2 czubate łyżeczki oleju kokosowego 2,5 łyżki masła(...)duże jajko Dodatki: ulubione orzechy lub suszone owoce - u mnie orzechy laskowe i rodzynki. Przygotowanie: 1. Wymieszaj wszystkie suche składniki, następnie dodaj rozpuszczony olej, masło orzechowe i jajko. Wyrób ciasto. 2. Podziel ciasto na 7 części, z każdej uformuj dużą kulkę. Następnie rozłóż je na blasze z papierem do pieczenia i każdą spłaszcz na kszatłt dużego ciastka. 3. Do każdego

Powiedz dietom nie
Kruche babeczki z cytrynowym budyniem 158

zacznie się zbrylać i tworzyć jedną całość. Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą, schować do lodówki na godzinę. Foremki dokładnie wysmarować masłem. Po tym czasie oprószyć stolnicę mąką, rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm. Wyciąć okręgi szklanką lub foremką. U mnie o średnicy 13 cm. Delikatnie przełożyć wykrojony krążek, delikatnie wcisnąć w dno foremki. Zrobić kilka nakłuć widelcem. Foremki(...)piec 15-18 min do złotego koloru (u mnie 18 mm). Wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić, delikatnie wyjąć z foremki. Budyń cytrynowy: 300 ml mleka (u mnie owsiane) 2 duże jajka 100 – 200 gr cukru kryształ (u mnie 100 gr) sok z jednej cytryny skórka otarta z jednej cytryny 40 gr mąki pszennej owoce do przystrojenia u mnie borówki

moj przepis na
Ciasteczka na każdą pogodę 136

wracających z pracy, ze szkoły czy innych niezwykle ważnych i męczących wojaży. Nikt takiego ciasteczka nie odmówi. Gwarantuję. Ciasteczka owsiane anzac Składniki: (na 25-30 ciasteczek) 170 g płatków owsianych 150 g mąki 100 g cukru 80 g wiórków kokosowych 125 g masła 2 łyżki złotego syropu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka wrzącej wody Masło rozpuścić w garnuszku, dodać(...)wrzącej wodzie, dolać do masła, wymieszać.Mąkę przesiać, dodać płatki, cukier i wiórki kokosowe, wymieszać.Do mąki wlać masło, wymieszać na jednolitą masę. Będzie dość gęsta. Układać porcje ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać - ciasteczka nie będą rozlewać się na boki prawie wcale podczas pieczenia. Piec 10-15 minut w 180 st. C. na złoty kolor. Ostudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CHLEB ORKISZOWY NA ORKISZOWYM ZAKWASIE 257

chlebowej typ720 (lub750) - 280g zakwasu orkiszowego (lub po 140g orkiszowego i żytniego , lub 280g samego zakwasu żytniego ) - 28g soli himalajskiej - 30g amarantusa - 50g płatków orkiszowych - 40g otrębów orkiszowych lub owsianych - 50g ziaren słonecznika - 10g sezamu - 10g siemienia lnianego - ok.950ml wody źródlanej lub filtrowanej +płatki orkiszowe i ziarna do obsypania chlebów W misie miksera umieścić mąki, dodać sól, płatki, otręby, zakwas(...)ok.800ml wody i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ziarna (słonecznik, sezam, amarantus i siemię lniane) i resztę wody i dokładnie wymieszać. Nie trzeba wyrabiać. Mieszamy tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto wykładamy do dwóch form (u mnie silikonowe) przesmarowanych delikatnie olejem (w przypadku metalowych musimy je dokładnie wysmarować tłuszczem i obsypać otrębami lub mąką). Dokładnie ubijamy ciasto łyżką maczaną w zimnej

Smaczne Zdrowe
Bananowe ciastka owsiane z żurawiną i migdałami 216

każdym razem zmieniam dodatki wykorzystując poniższy  przepis  bazowy.  Tym razem dodałam odrobinę  mielonych migdałów i żurawiny. Składniki: 2 duże dojrzałe banany 100 g  płatków owsianych 2 łyżki mąki migdałowej/mielone migdały/ ½ szklanki suszonej żurawiny kilka  połówek migdałów  Wykonanie: -Banany przełożyć do miski i  rozgnieść widelcem. -Część  płatków można lekko  zmielić(...)żurawinę , starannie wymieszać. -Miskę z masą odstawić na 15-20 minut. -Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C, -Na  blachę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść  łyżką niewielkie kupki ciasta , lekko spłaszczyć formując owalne ciastka. -Na wierzchu można ułożyć  połówki migdałów. -Wstawić do nagrzanego piekarnika  i piec ok. 20 minut. -Ciastka schłodzić na kratce  kuchennej. -Najlepsze

Zakamarki mojej kuchni
Chleb pszenno – owsiany z suszonymi pomidorami. 176

obawom wyszedł przepyszny. Pachnący ziołami, pomidory nadały mu ostrości i wyrazistości. Polecam :-) Przepis własny. Przepis na dwa bochenki chleba   ( dwie keksówki) : 500 g mąki pszennej 250 g mąki owsianej 10 g suszonych drożdży 3 łyżki oliwy 320 ml ciepłej wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 6 suszonych pomidorów drobno pokrojonych(...)łyżeczka suszonego majeranku ½ łyżeczki kminku 1 łyżeczka prażonej cebulki. Dodatkowo: 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka Ziarno do posypania Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Przykryć   ściereczką i pozostawić na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia. Foremki wysmarować tłuszczem. Ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do przygotowanych keksówek. Pozostawić jeszcze do wyrośnięcia

Na słodko lub wytrawnie
Muffiny owsiane z dżemem ananasowym 181

Delikatne i puszyste muffiny z domowym dżemem ananasowym posypane chrupiącymi płatkami kokosu. Rozpływają się w ustach :) Składniki na 15 muffinek: 1 szklanka mąki

Ze smakiem i z pasją
Weekendowe bułeczki 151

Bułeczki te wpadły mi w oko na blogu u Edith em i postanowiłam od razu wypróbować ten przepis. I wyszedł naprawdę świetnie! Bułeczki idealne

Zakręcony Widelec
CHLEBEK WIELOZIARNISTY 132

szczypiorkiem ... mmm niebo w gębie :))) Składniki:      500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 450 ml ciepłej wody   0.5 szklanki  otrąb owsianych 0.5 szklanki dowolnych ziaren: siemię lniane, słonecznik, dynia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Drożdże rozkruszyć do miseczki  z ciepłą wodą, dokładnie rozmieszać, aż do rozpuszczenia. W  misce(...)drożdżami. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 minut, po czym wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić na kolejne 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto jest gotowe do przełożenia do foremki. Ciasto jest  dość luźne, proszę się tym nie przejmować. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Walijskie Pichcenie
Serowe placuszki z cukinii 163

Składniki na 6 placuszków:300g cukinii5 łyżek sera żółtego startego2 łyżki otrąb mielonych pszennych1 łyżka błonnika owsianego2 łyżki mąki pszennej1 jajko1 łyżka sosu sojowegoOdrobina czerwonej ostrej

Emcia Pichci

Proponowane wyszukiwania