płatków owsianych 100-150 ml cukru w zależności od upodobań 1 łyżka miodu garść drażetek czekoladowych lub posiekanej grubo czekolady 100 g masła lub margaryny bez mlecznej 80-100 ml kefiru (nam alergolog zezwolił i czasem stosuję) Mąkę, wiórki, płatki i cukier mieszamy w misce, ucieramy z masłem by powstały drobne okruszki. Dosypujemy czekoladę i dolewamy kefir, zagniatamy ciasto
Dzieje kuchennej Wiewióryczubkiem) proszku do pieczenia- 2 szczypty sody- 1/3 łyżeczki soli- 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru)Składniki mokre:- 2 jajka- 200ml mleka kokosowego- 50g oleju kokosowego- 1/3 szklanki mleka ryżowego lub owsianego (ewentualnie zwykłego)Dodatkowo:- po ok.3 maliny mrożone na muffinkę- trochę wiórków kokosowych do posypania (nie trzeba)W jednej trochę większej misce wymieszać dokładnie suche składniki.W drugiej (może być mniejsza(...)temp.pokojowej, ja podgrzewałam mleka po wyjęciu z lodówki) i roztopiony, letni olej kokosowy. Mieszamy.Następnie do składników suchych dodajemy składniki mokre i mieszamy delikatnie (tylko do połączenia składników).Wymieszane ciasto nakładamy do formy wyłożonej papilotkami (najlepiej nakłada się łyżką do lodów). Otrzymane ciasto wykładamy na 12 muffinek. Na wierzchu każdej wciskamy delikatnie po ok.3 zamrożone maliny, Można delikatnie posypać wiórkami
Smaczne ZdroweJak wiecie nie jestem maniakiem jedzenia fit, aczkolwiek zdarza mi się również to jadać, jednak staram się wszystko przygotować sama od początku do końca
Niezły Młynekowsianych płatków jaglanych ziaren słonecznika ziaren dyni siemienia lnianego sezamu białego sezamu czarnego maku ponadto: tłuszcz i otręby do wysypania blaszki 2-3 łyżki ziaren do obsypania chleba W szklance wody rozmieszać cukier i drożdże, odstawić na ok 10 minut. W dużej misce wymieszać mąkę z innymi suchymi składnikami, dodać resztę wody i sól oraz drożdżowy zaczyn. Wyrobić ciasto (będzie
6nieboowsianych błyskawicznych 1/2 szkl cukru (u mnie brązowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody wiśnie z kompotu lub suszone 1. Twaróg zmiksować z mlekiem, jajkiem i olejem na gładką masę. 2. Suche składniki wymieszać ze sobą i dodać do zmiksowanej masy serowej. 3. Dodać wiśnie (jeśli są z kompotu należy je dobrze odsączyć) 4. Nakładać porcje ciasta
Kto ugości moich gości?owsiana 100 g -mąka orkiszowa 100 g -mąka żytnia razowa typ 2000/100 g -zakwas żytni 200 g - sól 15 g -woda 400 g -blaszka (forma ) 10 na 30 cm - papier do pieczenia -jak komuś zależy na czasie proponuje dodać 4 g suchych drożdży ponieważ taki chlebek długo wyrasta u mnie 6 godz. Wykonanie Łączymy wszystkie składniki dokładnie przekładamy ciasto
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.owsianych błyskawicznych ½ szklanki* mielonego lnu odtłuszczonego ¼ szklanki* ziaren słonecznika ¼* szklanki wody, oraz płatki i słonecznik do obsypania * szklanka o poj. 250 ml Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Formę kekskową wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy łyżką, wlewamy kefir i jeśli jest potrzeba to wodę, mieszamy dokładnie łyżką aż powstanie kleista masa. Ciasto przekładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciastem, jest deserem, którego jakość zależy w największej mierze od rodzaju i jakości sera, jakiego użyjemy do jego przygotowania. To od niego będzie zależała jego struktura po upieczeniu, a nierzadko i smak. Bo są serniki i są Serniki! Sernik z białą czekoladą to jeden z tych wypieków, przy którym inne bledną. Gorąco polecam! Składniki: Spód: 250 g ciasteczek owsianych
Smakowity Blog Kulinarnypropozycje: 1. Budyń bananowy 2. Domowy budyń czekoladowy z cynamonem i truskawkami 3. Kokosowy budyń jaglany z gorącym musem malinowym 4. Czekoladowy budyń jaglany z orzechami 5. Waniliowy budyń owsiany z orzechami 6. Kokosowy budyń jaglany z czekoladą Pancakes: 3 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)łyżeczka miodu Dodatkowo : 1 porcja budyniu bananowego Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę
Chocolate Muffin BlogU nas na Litwie jest coś takiego pod nazwą ,,Juoda duona" (czarny chleb), nie mogę powiedzieć jak się on dokładnie robi, ale moja ciocia powiedziała mi
Kuchnia Łukaszaowsianych górskich - łyżeczka proszku do pieczenia - 2/3 szklanki cukru trzcinowego - 1 jajko - pół szklanki maślanki naturalnej - 2 łyżki oleju - kilka truskawek - 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady Czekoladę posiekać na drobne kawałki, truskawki pokroić w kostkę. Do miski wrzucić suche składniki, wymieszać i dodać do nich składniki mokre, truskawki i czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką (nie używać miksera). Foremki napełnić ciastem
Zgrabne GotowanieRóbmy sobie do pracy na pierwsze śniadanie taką owsiankę, nie gotowaną, daje dużo energii, jest pyszna, zapewnia doskonały humor, a jej zaletą jest to, że wieczorem
kgwjanczewoKolejna zdrowa i pyszna przekąska dla naszych dzieci i nie tylko :) Zbożowe batoniki pełne witamin i minerałów . Świetne również na drugie śniadanie. Są sycące, słodkie i
Moja DelicjaDoskonałe kotlety są dietetyczne. Warto podać na postny piątek z sosem np. pomidorowym lub z którąś z naszych surówek. Składniki: pół szklanki surowej kaszy jaglanej
kgwjanczewoSkładniki na naleśniki: 220 g mąki pszennej 200 ml mleka 150 ml wody gazowanej (dzieki niej neleśniki są mega puszyste) 1 łyżeczka proszku do pieczenia
ClauditteMissCooking