Pochodzi z Francji. Jest dość lekkim deserem bo zamiast tłustego kremu maślanego ma owocowe nadzienie. Z kulką lodów, np. tych wegańskich , smakuje wyśmienicie. Składniki na okrągła formę o średnicy 25 cm. Składniki na ciasto: 30 dag mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100 g zimnego masła 2-3 żółtka 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1-2 łyżki gęstej śmietany
Qlinarnie i Qlinarniecukier z jajkami. Dodawaj po łyżce mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą, dalej miksując. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i nakładaj ciasto łyżką, formując okrągłe placuszki. Piecz kilka minut w 180 stopniach, aż się lekko zarumienią. Podawaj z jogurtem lub musem owocowym. Zupka na lato (powyżej 6. miesiąca) garść świeżo łuskanego groszku mała cukinia lub kilka różyczek brokułu ziemniak łyżka ugotowanego mięsa
ClauditteMissCookinglukier. Polać ciasto.Smacznego!Mi to ciasto przypomina ciasta z wystaw w duńskich cukierniach - tyle, że tamte najczęściej są na cieście francuskim, z cynamonem, poza tym aż wykręcają język od nadmiaru słodyczy. To jest słodkie - ale nie za słodkie, cudownie owocowe, po prostu pyszne. Koniecznie musicie spróbować
Pożeraczka, czyli raz adobrzepicia w życiu nie widzieliśmy! Gorzka, deserowa lub mleczna w różnych wariantach do wyboru. Prócz tego, orzeźwiające białe czekolady na zimno z owocowymi smakami, liczne desery na bazie wedlowskiej czekolady, praliny czekoladowe, ciasta oraz aromatyczne kawy i herbaty. Ilość pozycji w karcie aż przytłaczała, a zdecydować się na cokolwiek naprawdę było trudno. Zresztą, całe menu znajdziecie tutaj ---> PROPOZYCJE
W kuchni Karmel-itkiTo ciasto jest częstym gościem w moim domu i chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby tekiej wersji jabłecznika. Składniki: ciasto - 2 i 1/2
Zainspirowana w kuchnibrzoskwiń z puszki . Po delikatnym wymieszaniu masa do przełożenia tortu była gotowa. Pozostało jeszcze tylko nasączyć blaty, mieszanką syropu owocowego i alkoholu. Tutaj też wykorzystany był fajny patent Nie polewałyśmy biszkoptów łyżeczką, tylko Ania wsadziła do płynu dyfuzor i spryskiwała ciasto jak spryskiwaczem. Dzięki temu nasączenie było równomierne. Fartuszek kuchenny w roli głównej Masa maślana W między czasie Ania zabrała
RelaxtimeMagda Wierzcie lub nie, ale faktem jest że to czekoladowo-śmietanowo-owocowe cudo jest nie tylko pyszne, ale też proste w wykonaniu. Spód z ciasteczek, środek to aksamitny budyń z całą (a jak!) tabliczką czekolady – intensywny i zniewalający smak, a wierzch to chmurka z bitej śmietany i ulubione owoce. Przepis nie do zepsucia, smak nie do opisania, zachwyt wszystkich(...)połączenia składników. Tak przygotowany krem przykrywamy kawałkiem folii spożywczej – układamy ją tak aby dotykała powierzchni kremu, to zapobiegnie tworzeniu się kożucha. Odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy spód do ciasta – 75g masła rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasteczka przekładamy do robota kuchennego i mielimy na bardzo drobne kawałki. Do pokruszonych ciasteczek dodajemy masło i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy konsystencje
Smaczna Stronatemperatura sprzyja porzuceniu kurtki, nie chce się siedzieć w kuchni… zbyt długo ;) Dziś dwa szybkie ciasta – chlebek bananowy i deser kokosowo-śliwkowy. To na deser i podwieczorek. Deser śliwkowy z mąki kokosowej, delikatny w smaku. Podałam z lodami owocowymi, które przygotowałam z mrożonych kawałków banana, truskawek i jogurtu naturalnego. Chlebek bananowy. delikatnie słodki, idealny jako przekąska. Na obiad(...)dodajemy koncentrat pomidorowy, pozostałą sól i lubczyk. Gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień. Z masy mięsno-serowej formujemy małe kulki, które wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok. 5-10 minut. Ciasto bananowe Danie Ciasto , Przekąski , Słodkie przekąski , Śniadaniowo Kuchnia Słodkości Składniki 90 g mąka żytnia razowa 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1 garść rodzynki 1 garść orzechy włoskie lub dowolne inne
KucharzycaKolejne ciasto z książki Siostry Anastazji. Miodowy placek przełożony masą budyniową i jabłkową. Spokojnie może pojawić się nawet na świątecznym stole. Podczas wałkowania ciasta miałam wątpliwości czy jest go wystarczająco i czy każdy placek urośnie odpowiednio. Okazało się, że moje obawy były bezpodstawne. Składniki: 500 g mąki 2 jajka 100 g masła(...)łyżki domowego cukru waniliowego masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 galaretka owocowa (dałam cytrynową) polewa czekoladowa: 130 g masła 5 łyżek cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody 1 łyżka żelatyny 5 łyżek kwaśnej śmietany Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta (poza śmietaną) posiekać i zagnieść. Jeżeli ciasto jest twarde należy dodawać stopniowo śmietanę
Sto kolorów kuchniUpieczone, kruche ciasto marmoladą wysmarowałam, a ubite białka z cukrem następnie z Maczek o smaku mango lub truskawek zmieszałam. Na wierz tarty na marmoladę białka dodałam i w piekarniku ponad godzinę wypiekałam. Tarte odstawiłam do przestygnięcia by fajnie chrupała i swoim wyglądem do kosztowania zachęcała. Kolorowe maczki nie tylko wygląd bezy zmieniły, ale i ciekawy smak dołożyły(...)smak bezy zmieniły. Która lepsza, nie wiem i nie wybiorę, ale wiem, że z owocowymi maczkami wolę, bo bez nich pierwsze taką tarte przygotowywałam i dlatego do następnych już maczki dodawałam. Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 30 cm: ciasto: 250 g maki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 jajko, 3 łyżki cukru brązowego, szczypta soli, opcjonalnie
Moniki SmakołykiPyszny sernik, łatwy w przygotowaniu, idealny na nadchodzący sezon owocowy. Świetnie smakuje ze wszystkimi owocami. SKŁADNIKI (tortownica 22 cm) 1 kg serka mielonego np. z wiaderka
RAROSSACiasta drożdżowe nigdy nam się nie znudzą. Najpyszniejsze są drożdżowe placki z owocami oraz strucle z różnymi nadzieniami. Sezon owocowy trwa, więc szkoda byłoby zmarnować wspaniałą okazję do “wyczarowania” czegoś pysznego na niedzielę. Zapraszam na puszysty drożdżowiec z truskawkami i kruszonką. Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką Składniki na ciasto: 500 gr mąki pszennej 21 gr drożdży
Mia Cucina Sofietacukru 3 jajka szczypta soli opcjonalnie: kwaśna konfitura, ja użyłam wiśnie ( Naturalnie Owocowe- Stovit ) Wykonanie: Masło roztopić na małym ogniu, dodając 3 czekolady podzielone na kostki (ciągle mieszając). W międzyczasie utrzeć cukry z jajkami, dodać roztopioną czekoladę z masłem, szczyptę soli i mąkę. Miksować do połączania składników. Ciasto wlać na średnią blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Na wierzch zetrzeć jedną czekoladę
Tradycyjna Kuchniaserowa : jogurt naturalny - 1,5 litra ser biały tłusty - 3 kostki cukier - 4 łyżki galaretki mocno owocowy smak - 3 opak woda gotowana - 1 szkl Wierzch sernika : galaretki niebieskie - 2 opak woda gotowana - 750 ml Przygotowanie : Chałkę zetrzeć na tarce, lub rozdrobnić wałkiem do ciasta. Do chałki dodać tarte orzechy, wymieszać. Masło roztopić w rondlu, dodać starte produkty, wymieszać. Gorącą masę
Kuchnia DanusiDrewnianą deskę zamoczyć w gorącej wodzie. Rozsmarować na niej ciasto. Małą łyżkę zamoczyć we wrzątku i prosto z deski ściągać za pomocą łyżeczki małe kluseczki prosto do gotującej się wody. Gotować około 2 minut. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Kluseczki są lekko słodkie więc najlepiej pasują do zupy owocowej
Amatorka kuchenna