Już czwartek! Zapraszam na przepis na tartę, ciasto na niedzielę, a ja dzisiaj upiekłam je na urodziny mojego męża. Jest to ciasto ala tarta z jabłkiem
codojedzeniaOto part II związany z produktami od Puffins. Pamiętacie na czym polegała metoda puffingu? Jeśli nie zapraszamy do part I gdzie opisywałyśmy banany oraz owoce goji
Candy PandasPigwa oprócz ciekawej nazwy jest też bardzo ciekawym owocem, który wydobywa swój charakterystyczny smak po odpowiedniej obróbce. Kiedyś mama robiła nam syrop z pigwy na przeziębienie
Candy PandasNadeszła ta oczekiwana przez nas chwila czyli już ostatni part III owoców od Puffins ! Czas publikacji się nieco przedłużył, ponieważ szalałyśmy po mieście w poszukiwaniu
Candy PandasDla każdego sportowca pytanie " Co pić aby odpowiednio nawodnić swój organizm?" jest wręcz podstawą. Np. Monika praktycznie co rano biega po 10km po
Candy PandasDzisiaj trochę nietypowo, bo bez wypieku a także bez słodkiej recenzji 😉 Chcemy przedstawić Wam produkt, który może nie nada się do niedzielnej kawki ale spożyty przed
Candy PandasMus z truskawek i rabarbaru jest świetną bazą do deserów i ciast. Ma dość gęstą konsystencję, którą można dodatkowo zagęścić, dodając do gotowanego musu nieco mąki
Smakołyki Berenikis kładniki: 2 pomarańcze 1 garść winogron 1 brzoskwinia 100 g świeżych liści roszponki wykonanie: Listki roszponki myjemy, osuszamy i układamy na półmisku. Pomarańcze obieramy z
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 2 twarde gruszki 2 twarde jabłka 25 d masła niesolonego, rozpuszczonego 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 2 łyżeczki cukru trzcinowego sok z 1 cytryny dodatkowo
Domowy Smak JedzeniaMocno czekoladowe, wilgotne ciasto z delikatnym, lekkim kremem na bazie śmietany kremówki oraz aromatycznych i uwielbianych przez wielu malin to idealne połączenie smaków i świetny
Słodka Stronaskładniki: 1 brzoskwinia, dojrzała 150 g malin mrożonych 1 banan, dojrzały 300 g soku pomarańczowego 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią wykonanie: Brzoskwinie obieramy, usuwamy pestkę
Domowy Smak JedzeniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Wspaniały sernik z malinami! Smakuje wyśmienicie Jest bardzo lekki, mocno owocowy, wręcz rozpływa się w ustach. Jeśli jakimś cudem zostały
Marta GotujeTrochę lata, trochę jesieni a wszystko tak świetnie zgrane, że można dokładać i dokładać na talerzyk ;) Tarta znika w błyskawicznym tempie! ciasto dyniowo-orzechowe: 220 g
Mienta blogsumie jest kolejny argument, żeby zrobić ten pyszny torcik ;) Myślę, że nie potrzebuje on większej reklamy, bo jest po prostu doskonały. Inspirację znalazłam na stronie Kwestia Smaku ( Ciasto ptasie mleczko ), ale oczywiście coś tam od siebie pozmieniałam. Po pierwsze zrobiłam mój sprawdzony i idealny bezglutenowy biszkopt. Natomiast w jogurtowej piance zamiast białego cukru jest ksylitol. Galaretka jak wspomniałam zrobiona(...)oryginalnym przepisie i wtedy dodać więcej ksylitolu), albo po prostu użyć zwykłej owocowej galaretki, w smakach pasujących do owoców, które dodamy. Ja dałam truskawki, borówki oraz wiśnie - wszystkie owoce były mrożone. Torcik wyszedł pyszny, lekki i orzeźwiający, a wino choć było wyczuwalne to nie zdominowało smaku ciasta. Bardzo gorąco polecam :) Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki ksylitolu
Healthy food explorerZdrowy deser, słodkie śniadanie lub przekąska :) Te pyszne omleciki sprawdzą się na każdą z tych opcji. Słodkie i owocowe, a bez dodatku cukru. A w dodatku bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. PIECZONE OMLETY Z OWOCAMI BEZ CUKRU Czas przygotowania 10 minut + 20-25 minut pieczenia Z podanych składników wyszły 3 małe omlety 2 jajka Duży, dojrzały banan Duża łyżka(...)orkiszowej czy pszennej) Kilka truskawek, garść borówek Odrobina sody Woda Banana rozgnieść widelcem i połączyć dokładnie z jajkami Dodać mąki, sodę i wymieszać. Dodawać wody do uzyskania masy konsystencji ciasta biszkoptowego Masę wylać do foremek, na górę powkładać owoce Piec 20-25 minut w 180 stopniach
HealthyCreationsbanalny i szybki w przygotowaniu deser, który sprawdzi się idealnie na wszelkie okazje. Jako że to ciasto nie wymaga pieczenia, wprost nie może się nie udać. Przygotowanie Charlotte zajmuje około 15 minut. Wystarczy umiejętnie ułożyć biszkopty, ubić kremówkę i wymieszać z owocowym musem. Reszta to oczekiwanie, aż krem stężeje. Ale na pocieszenie powiem Wam, że nawet to nie trwa(...)zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie wlej 2 łyżki wrzątku i rozpuść w nim żelatynę. Połącz ją z malinowym purée. Gotową galaretkę wylej na stężały krem. Ciasto wstaw z powrotem do lodówki na kolejne pół godziny do godziny (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy jest już gotowe). Gdy galaretka stężeje, wierzch deseru ozdób malinami i bitą śmietaną za pomocą
Food Squareszklanki wody 1/2 szklanki maślanki 1/3 szklanki oleju roślinnego marmolada owocowa do dekoracji: kwiatki z opłatka kolorowe posypki lukier (przepis: TUTAJ ) Wykonanie: Suche składniki połączyć w misce. Do miski dodać mokre składniki i pomieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do papilotek nałożyć do połowy ich wysokości ciasto, następnie pół łyżeczki marmolady i znowu ciasto aby wypełniło muffinkę
Ania i Marcin gotująplacku powstaną zasadniczo niepożądane małe otworki. Niektórzy dodają łyżkę oleju do samego ciasta i jest to ogólnie dobry pomysł, jednak ten przepis tego nie wymaga. Naleśniki 2015-03-09 11:31:31 Uniwersalne naleśniki, które można zarówno spożywać niemal same, z dodatkiem np. tylko konfitur owocowych, jak i mogące stanowić podstawę zupełnie innych dań, np. krokietów. Zapisz przepis Drukuj Składniki(...)dużej miski. Wbijamy całą zawartość jajka. W kilku partiach dolewamy mleko i wodę roztrzepując je z mąką i jajkiem przy pomocy trzepaczki. Po dodaniu wszystkich składników roztrzepujemy jeszcze starannie ciasto przez 2-3 minuty, aby było jednolite i puszyste. Dużą patelnię dobrze rozgrzewamy na średnim ogniu. Pokrywamy ją bardzo niewielką ilością oleju rzepakowego (najlepiej używając silikonowego pędzelka). Za pomocą chochli
Kulinarna Pokusajest zjeść truskawki czy borówki np. w środku zimy ;) Ostatnio przypomniałam sobie o moich owocowych zapasach w zamrażarce i doszłam do wniosku, że czas wykorzystać te resztki, które w niej zostały bo sezon coraz bliżej... ;) Najpierw wzięłam się za jagody, które wylądowały w kukurydzianym cieście. Całość komponuje się świetnie - i smakowo, i wizualnie - ciasto sprawia wrażenie słonecznego i letniego
chili & sugarmożemy jeść bezpośrednio a z trawy ziaren zbóż przygotowywać sok, który można łączyć z koktajlami warzywnymi i owocowymi. Sok z trawy jest świetnym naturalnym barwnikiem do kremów, lodów i wszędzie tam, gdzie chcemy podnieść atrakcyjność i właściwości zdrowotne deseru czy ciasta. Wszystkie zielone rośliny, jak wiadomo zawierają chlorofil, pigment wytwarzany w roślinie w procesie fotosyntezy pod wpływem światła
Leśny ZakątekSezon truskawkowy w pełni, więc to najlepszy czas na wykorzystanie tych owoców do koktajli oraz pysznych ciast. Jak tylko zobaczyłam ten przepis , długo się nie zastanawiałam, od razu postanowiłam przygotować taki sernik. Delikatny, rozpływający się w ustach biszkopt, pyszna owocowa pianka serowa...hmmm, czegóż chcieć więcej. Oczywiście zamiast pieczenia spodu można wykorzystać gotowe biszkopty, wybór pozostawiam Wam. U mnie wersja
Smaczne Zdrowedokładnie wymieszać mikserem. Odstawić na około 10-15 minut, by ciasto "odpoczęło". Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron (naleśniki smażę na suchej patelni). Naleśniki podałam z konfiturą Naturalnie owocowe wiśnie firmy Stovit . Polecam Wam produkty tej właśnie firmy. W każdym słoiku zamknięte zostały owoce
Zrób to smacznieforemek w kształcie serc i takim sposobem powstały malinowe ciacha. Gdybym użyła budyniu malinowego, pewnie byłyby jeszcze bardziej owocowe, ale i tak smak jest wyrazisty Kolor po upieczeniu trochę blednie, ale i tak można dostrzec delikatny, pudrowy kolor. I do tego ciasto przepięknie pachnie malinami (przed i po upieczeniu, więc przyjemnie się przygotowuje te ciasteczka ;)). Wykorzystałam w przepisie mąkę orkiszową
Fitkotforemek w kształcie serc i takim sposobem powstały malinowe ciacha. Gdybym użyła budyniu malinowego, pewnie byłyby jeszcze bardziej owocowe, ale i tak smak jest wyrazisty Kolor po upieczeniu trochę blednie, ale i tak można dostrzec delikatny, pudrowy kolor. I do tego ciasto przepięknie pachnie malinami (przed i po upieczeniu, więc przyjemnie się przygotowuje te ciasteczka ;)). Wykorzystałam w przepisie mąkę orkiszową
Fitkotwilgotnych ciasteczek. Pora na nie jest zawsze. Są dodatkiem do ciepłej herbatki z miodzikiem, kawki z mleczkiem, soczku owocowego i wielu innych ciekawych napoi. Ale od początku. Ciasteczka te powstały zupełnym przypadkiem i przez moją pomyłkę. Miały być one bowiem z ciasta francuskiego a wyszły z kruchego. Jak ? Ano tak, że poszłam do sklepu, kupiłam ciasto, zaczęłam przegotowywać ciastka
Życie ze smakiemJeżeli chcemy mieć szybko domowe ciastka, to tylko z gotowego ciasta francuskiego :) Potrzebujemy :) ciasto, dżem lub owoce, jajko ... Ciasto rozwijamy i wycinamy nasze ciasteczka:) Napełniamy dżemem, zawijamy i smarujemy rozbitym jajkiem, jeżeli ktoś chce dodaje posypkę... Jak widać ja dodałem posypkę owocową, kakaową i wiórki kokosowe. Pieczemy 20 min w 180 st.C i już :)) Najlepiej prezentuje się ciastko trójkątne, polecam
chleba naszegoJesienna podstawa owocowej diety? To proste – jabłka! Miękkie lub twarde, soczyste, te bardziej i mniej kruche. Słodkie albo te lekko cierpkie. Idealne na przetwory, do ciasta, do pieczenia albo do chrupania. Najszybsze połączenie? Ryż na mleku i karmelizowane jabłka. Szybko, bardzo pachnąco i bardzo jesiennie. Ryż na mleku wymaga cierpliwości. Lepiej się rozkleja i robi bardziej kremowy, gdy gotujemy
Karo in the Kitchendosyć zwartą masę, ale nie zbitą. Patelnię smarujemy 1/3 oleju (przy pomocy pędzelka) i smażymy małe placuszki - ciasto wykładamy za pomocą łyżki nawilżonej wodą lekko je dociskając do patelni. Rumienimy po obu stronach. Podajemy posypane cukrem pudrem, ewentualnie polane sosem owocowym, miodem bądź syropem z agawy. Placuszki razowe z serem Placuszki razowe z serem SMACZNEGO
peggiwkuchniniskokaloryczne wersje pysznych ciast. Tym razem zrobiłam ciasto na otrębowym spodzie z mlecznymi warstwami kawową i bananową. Jeśli ciasto podzielimy na 12 kwadracików to jeden będzie miał tylko 145 kcal. Składniki: Spód: 8 łyżki otrębów pszennych 125 ml mały jogurt light (owocowy) 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa kawowa: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 250 g mleka skondensowanego
e-PrzepisyKulinarne