ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:218/444)

Anielska szarlotka 201

Wyłożyć równomiernie jabłka, drugą część ciasta rozwałkować, wyłożyć na jabłka i zrobić nakłucia widelcem. 4. Ciasto piec w 180 st. C przez ok 45-60 minut (w zależności od piekarnika). 5. Upieczoną szarlotkę posypać cukrem pudrem. Można podawać i na ciepło i na zimno. Smacznego!!! Źródło: Wypieki Siostry Marii

Kuchnia domowa Ani
Jabłka pieczone tosca 198

cieście. Proste ciasto ucierane nabierze smaku a i koloru. Bardzo popularne nadzienie w Szwecji. Ciasto tosca zna każdy Szwed, można je kupić niemalże ww wszystkich cukierniach. Dzisiaj upiekłam jabłka z tosca. Jabłka można zjeść jako deser na gorąco z lodami lub na zimno z dodatkiem waniliowego sosu. Uwielbiam jabłka, a taki deser z jabłek to bajka. Jabłka pieczone tosca Składniki

codojedzenia
Szybkie przekąski -w 5 min 344

kroimy na pół,z ciasta francuskiego kroimy paski ok 1-1,5 cm szer. możemy na ciasto dać ser i dopiero zawijać ale nie koniecznie-jak kto lubi, pieczemy do zrumienienia,ok.10 min obie przekąski są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno,wziąć można je zabrać również w plener,np na piknik smacznego

Swojskie jedzonko
Indyjskie placki 131

wsypać wszystkie składniki i wymieszać, jeżeli ciasto się nie klei dodać trochę wody. Uformować z ciasta spłaszczone kuleczki (takie, jak do kotletów mielonych tylko mniejsze). I każdy z nich rozwałkować na placek. Na patelnię wlewamy olej i smażymy placuszki. Można jeść je na zimno, ale lepiej smakują ciepłe

Smaki Przyprawy i Kolory
Pizza na cienkim chrupiącym cieście 216

przygotować nowy rozczyn, z nowych drożdży, być może woda była za gorąca lub za zimna. Do przesianej mąki wlać rozczyn z drożdży i wymieszać. Dodać oliwę i wyrabiać  ręką przez około 10 - 15 minut, aż będzie gładkie, elastyczne i miękkie.  Po wyrobieniu ciasto włożyć do miski i przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 1godzinę. W międzyczasie przygotować

MarciochaKucharzy
Zimowa tarta z camembertem i migdałami 187

czas na przygotowanie wytrawnych tart na kruchym cieście. Jedną z moich ulubionych jest ta z zapieczonym camembertem, wyłożonym na warstwie świeżo zmielonego pieprzu. Pikantną warstwę można przygotować także na inne sposoby. Tym razem zdecydowałem się na pastę z papryczek chilli w oliwie. Tarta dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki (na tartę średnicy(...)wsypać przesianą mąkę, dodać szczyptę soli i zimne masło pokrojone w plastry. Całość utrzeć jak najszybciej, tak by masło nie zdążyło się rozgrzać. Wlać zimną śmietankę i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć na stolnicę zagnieść w płaski placek. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodać jeszcze nieco śmietanki. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie ciasto

W SMAK
Waniliowy sernik bez maki 295

wysypujemy pokruszone biszkopty, wyrównujemy i ugniatamy. Na tak przygotowany spód wylewamy równomiernie rozprowadzając masę serową. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy do złotego koloru - około 30 minut. Studzimy w piekarniku, następnie wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia - podajemy na zimno. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Muffiny Brownie 291

pieczenia, a następnie dosypujemy do masy czekoladowej. Foremki na muffiny wykładamy papilotkami a następnie przelewamy ciasto do 3/4 wysokości a wierzch posypujemy pokruszoną czekoladą. Pieczemy około 20-25 minut w rozgrzanym do 175`C piekarniku. Możemy podawać na ciepło z lodami, albo na zimno. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Indyjskie placki 178

wsypać wszystkie składniki i wymieszać, jeżeli ciasto się nie klei dodać trochę wody. Uformować z ciasta spłaszczone kuleczki (takie, jak do kotletów mielonych tylko mniejsze). I każdy z nich rozwałkować na placek. Na patelnię wlewamy olej i smażymy placuszki. Można jeść je na zimno, ale lepiej smakują ciepłe

Kulinarna rozmowa
We włoskich klimatach 186

wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut. Po tym czasie zrobić palcem wgłenienia w cieście, posmarować oliwą, posypać solą i listkami tymianku.  Piec w 200 st. C. przez 20-25 minut, aż się zezłoci. Przestudzić na kratce. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego! Pogoda w Danii coraz ładniejsza, niedługo chyba naprawdę będę mogła chodzić w sandałach. Niech

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Banany w cieście kokosowym 166

okazały się na zimno, dziewczyny z pracy powiedziały, że smakują jak takie małe racuszki :) Wodę z przepisu można zastąpić częściowo mlekiem. Składniki: - 4 banany - 1 jajko - szklanka mąki - szklanka wody - pół szklanki wiórków kokosowych - pół łyżeczki proszku do pieczenia - olej do smażenia - cukier puder do posypania Wykonanie naszych bananków jest nad wyraz proste - wystarczy zrobić ciasto, mieszając w misce wodę

Kulinarne zapędy Kokosa
Tort kosz malinowo- kokosowy 187

mąka pszenna 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana 1/4 szklanki, ciasto kokosowe: białka 7 szt, cukier puder  biszkopty podłużne 5 szt, masa: mascarpone 250 g, śmietanka 36 % 500 ml, cukier puder 8 łyżek, maliny mrożone 450 g, cukier drobny 7 łyżek, m ą ka ziemniaczana 1 łyżka, woda zimna 3 łyżki, czekoladowy buttercream do plecionki: masło 250 g, cukier puder(...)ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, miksujemy, dodajemy stopniowo po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. W oddzielnym naczyniu przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy. Następnie mąkę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia składników.    Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy równomiernie do blaszki i pieczemy w 170 stopniach przez

kulinarne odsłony pati
Dyniofii – ciacho bez pieczenia 166

Dyniofii – ciacho bez pieczenia Każdy kocha słodycze , mniej lub więcej , ale zawsze . Nie da się, żyć na samym słonym i gorzkim , musi być słodkie , choćby

Ogrodnik w podróży
Orkiszowa tarta ze szparagami i boczkiem. 233

zamiennie nazywane quiche, to moje takie zawsze czyszczenie lodówki ;-), do tego typu tarty można dodać wiele dodatków, końcówek warzyw itd.  Tarta smakuje wybornie na ciepło, jak i na zimno. Jest super pomysłem na obiad dla całej rodziny, może być świetnym daniem na kolację, na imprezę ze znajomymi czy też jako przystawka przed grillem. Lubię robić ją na różne sposoby(...)możesz użyć dowolnej, ale orkisz graham jest tutaj wybitny!) - 130 g masła - łyżka serka mascarpone - 3 szczyty soli - jajko małe w/w zagnieć na gładkie ciasto, jeśli by się kleiło dodaj 2-3 łyżki mąki Całe ciasto owiń folią i wstaw na 15 minut do lodówki. MASA NA TARTĘ: - 3 małe lub 4 duże jajka - 150 g serka mascarpone

SMYKWKUCHNI
Egzamin, urodziny i sernik kasztanowy w polewie lustrzanej 206

wszystkie porcje, potrzebny jest zapas. Można też przygotować ciasto w tortownicy  o średnicy 26-28 cm i polać je całe, a dopiero później kroić na kawałki. Pamiętajcie: ogranicza Was tylko wyobraźnia... (I pory roku; próba zdobycia jarzębiny w marcu to jak szukanie igły w stogu siana...) Sernik kasztanowy na zimno z musem karmelowym i karmelową polewą lustrzaną Składniki(...)palnika, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Gorącym płynem zalać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Ewentualnie zmiksować blenderem uważając, żeby nie napowietrzyć masy. Ostudzić do temperatury 35 st. C. Zamrożone ciasto pokroić na 20 równych części. Ułożyć je na kratce z blachą pod spodem, polać polewą. Przełożyć na talerz, boki udekorować uprażonymi na suchej patelni orzechami. Z pozostałego cukru ugotować karmel

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania