Owocowe, zdrowe i pyszne ciasto z kaszy jaglanej na ciasteczkowym spodzie. Przygotowanie: 40 minut Koszt: tanie Wielką zaletą tego deseru jest to, że wiele osób nawet
zdrowo i aktywnieOwocowe, zdrowe i pyszne ciasto z kaszy jaglanej na ciasteczkowym spodzie. Przygotowanie: 40 minut Koszt: tanie Wielką zaletą tego deseru jest to, że wiele osób nawet
Zdrowie i pysznie na talerzuzimne masło oraz żółtka. Składniki posiekałam nożem na kruszonkę, a następnie zagniotłam szybko jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na dwie części. Jedną trochę większą od drugiej. Tą większą połowę rozwałkowałam na prostokąt i wyłożyłam nim dużą prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Drugą mniejszą część ciasta schowałam do zamrażalki na czas przygotowania jabłek i pianki. Jabłka obrałam ze skórki, pokroiłam(...)lodówce. Przed podaniem wierzch ciasta oprószyłam cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na szarlotki i ciasta z jabłkami, np.: szarlotka na kruszonce (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/szarlotka-na-kruszonce.html), szarlotka śmietankowa (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-smietankowa.html), kruche ciasto pleśniak z jabłkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/plesniak-z-jabkami.html), szarlotkę na kruchym cieście z budyniem (link
Waniliowe ImprowizacjeNie muszę chyba przypominać, że za parę dni Tłusty Czwartek.😁 Przepis na pieczone pączki już macie, które oczywiście również polecam wykonać. Za pączkami osobiście nie przepadam
zdrowo i aktywnieTakie babeczki smakują oczywiście najlepiej na ciepło, ale świetnie sprawdzą się również na zimno jako np. drugie śniadanie zabrane ze sobą do szkoły. Składniki: 1 ząbek
Krokusowy DomJajka lekko ubić, dodać śmietanę, wymieszać. Dodać starty ser, większą szczyptę gałki muszkatołowej i sól. Na podpieczone ciasto wylać masę jajeczno - serową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, na około 20 -25 minut. Można jeść na ciepło i na zimno
królestwo garówestate) 5 MIEJSCE: Pieczona frittata z brokułami (Frittata al forno con broccoli) 4 MIEJSCE: Sernik na zimno z borówkami (Cheesecake ai mirtilli) 3 MIEJSCE: Wielkanocny sernik - wilgotny i delikatny, bez spodu (Cheesecake con yogurt greco e ricotta) 2 MIEJSCE: Pomarańczowe ciasto z czekoladą i płatkami owsianymi (Plumcake all'arancia con cioccolato e fiocchi d'avena) 1 MIEJSCE: Tarta na francuskim
La grande e la piccola cuocaPizza w innym wydaniu bo pleciona i z parówkami. Bardzo dobra na ciepło i na zimno. Idealna jako przekąska, na kolację, ale można też zabrać ją do pracy. Jest bardzo prosta do zrobienia. Dodatki można dać takie jakie lubicie. ciasto na pizze: 300 g mąki pszennej 1 dkg drożdży 1/3 łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego 3/4 szklanki letniej wody
wesoła kuchniaChoć może brzmi to skomplikowanie ale danie jest bardzo proste. Uwielbiamy połączenie pomidorów i mozzarelli na zimno ale jak się okazuje w wersji na gorąco też jest pysznie. A kiedy jest to dodatkowo zapieczone na soczystym mięsku i w chrupiącym cieście to robi się z tego bardzo ciekawe danie. P.s. jeśli macie problem z kupieniem ciasta filo, możecie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTruskawki po raz kolejny, ale tym razem w cieście z wykorzystaniem fasoli! Składniki: 240g (1 puszka) opłukanej czerwonej fasoli 2 jaja 2 łyżki erytrytolu 3 łyżki
Truskawkowa Fiestadzięki temu będzie jeszcze bardziej chrupiący po upieczeniu. Pieczemy w temp. 180 st. C, 25 minut. Upieczone ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi i skórką otartą z limonki. Podajemy z jogurtem wymieszanym ze skórką otartą z limonki. Wyśmienicie smakuje na ciepło i na zimno
Moja smaczna kuchniaMamy weekend także czas na ciasto!😎 Zapewne znacie ciasto Brownie, które ma milion odsłon. Ja je dzisiaj wykonałam w nieco zdrowszej wersji bez użycia mąki (jedynie
Zdrowie i pysznie na talerzuNa niedzielę palmową u mnie takie smakołyki. Kolorowe mini serniczki na zimno,bez pieczenia. 400 g twarogu z wiaderka 200 ml śmietanki 36% 2
Kolorowa kuchnia Elkimieszamy trzepaczką do czasu powstania jednolitej masy bez grudek. ( można również użyć miksera.) Na suchą patelnie nakładamy ciasto małą chochelką. Smażymy ok minuty z każdej strony na średnim ogniu. Podajemy z ulubionymi dodatkami lub bez :). Pyszne na ciepło i na na zimno. Smacznego! Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanały na YouTube
Kulinarne przygodywrócicie. Potrzebujemy: 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli ½ szklanki kefiru zimna woda bułka tarta ser żółty szynka w plasterkach olej Jajka łączymy z proszkiem do pieczenia, solą i kefirem. Wsypujemy mąkę, dolewamy wodę by ciasto było lejące i odstawiamy na 10 minut. Bułkę tartą łączymy z odrobiną oleju. Na rozgrzany olej wsypujemy bułkę
Tylko pysznieNie muszę chyba przypominać, że za parę dni Tłusty Czwartek.😁 Przepis na pieczone pączki już macie, które oczywiście również polecam wykonać. Za pączkami osobiście nie przepadam
Zdrowie i pysznie na talerzuTym razem tradycje zachowam i jak to przy weekendzie, mam dla Was przepis na ciasto.🍰 W smaku jak by to określić...rewelacja!😍 Nie dodałam ani
Zdrowie i pysznie na talerzuUwielbiam przyprawy korzenne, idealne przed nadchodzącymi świętami! Jak można wykorzystać ciasto pierogowe? Upiec i dodać ulubione nadzienie. Ja proponuję z daktylowo-kokosowym. Idealnie! Składniki: Forma ok
Truskawkowa FiestaZauważyłam, że poprzedni przepis wzbudził niemałe zainteresowanie wśród czytelników, dlatego posiadając naddatek kaszy jaglanej, stworzyłam kolejny smakołyk podobny do poprzedniego. Przepis na truskawkową tartę znajdziecie w
Zdrowie i pysznie na talerzuWiem, że wiele osób narzeka na jesień, na paskudną pogodę, na zimno, krótkie dni i nieznośnie długie wieczory; sama nie jestem bez winy i niejednokrotnie, parząc
brunetkawkuchniJestem uzależniona od pogody. Nie mogę się przez to ogarnąć; kto by pomyślał, że kilka promyków może wprawić mnie w stan bliski euforii...? Pogoda jest, jaka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto czekoladowo-orzechowe bez pieczenia to kilka warstw krakersów i herbatników przełożonych dwoma kremami: z dodatkiem masła orzechowego oraz z czekoladą. Ciasto nie zawiera żelatyny, a
Smakołyki Berenikicynamon oraz kakao, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Muffinki należy piec w foremkach silikonowych, w przypadku papierowych foremek ciasto może przykleić się. Masę przekładamy do foremek. Pieczemy w temp. 180 st. przez 20-25 minut. Smakują bardzo dobrze na ciepło i na zimno. Babeczki można wzbogacić dodając orzechy lub rodzynki. To idealny przepis na jesienne śniadanie do pracy
Moja smaczna kuchniaWspaniała przekąska zarówno na ciepło jak i na zimno :) Takie paszteciki są też smakowitym dodatkiem do czerwonego barszczu ( choć jeśli chodzi o mnie, to taki barszczyk tylko z uszkami ;) ). Wykonałam je z ciasta krucho - drożdżowego; wg mnie takie ciasto sprawdza się w pasztecikach najlepiej, no i dłużej utrzymuje świeżość. Choć jest dość tłuste, to nie redukowałabym ilości masła; dzięki
Opowieści z piekarnikaskładniki do suchych składników dodaję mokre i dokładnie mieszam ostawiam na 15-20 min aby ciasto ze sobą popracowało smażę na rozgrzanej patelni aż pojawią się pęcherzyki na górze pancakesa i przerzucam na drugą stronę Podajemy na ciepło lub zimno, smakują tak samo wyśmienicie. Można polać dodatkowo czekoladą. ale to już dla mnie za duża rozpusta
Gotowanie z pasjąW weekend mieliśmy gości. Jak zawsze w tego typu sytuacjach, po dwóch pięknych, słonecznych dniach, przyszła szarawa sobota i deszczowo-mglista niedziela. W planie był długi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSernik z zieloną herbatą matcha chodził za mną już od dłuższego czasu. Matcha to sproszkowana zielona herbata. Jedna ze zdrowszych. Tak, tak. Są zdrowe i zdrowsze
KucharzycaDziś mam dla Was bardzo proste i efektowne ciasto bez pieczenia - jagodowy sernik. Wszystkich, którzy nie tolerują laktozy, ucieszy zapewne fakt, że nie ma tu ani
Quinoa Raz!Klimat świąt jeszcze jest odczuwalny, więc jeszcze można upiec ciasto związane z tym klimatem. Na tą porę roku idealnie pasuję wszelkiego rodzaju bakalie i orzechy, więc
Truskawkowa Fiestarówne kwadraty. Na każdy, na środek nakładamy farsz z kapusty i grzybów. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem. Zamykamy ciasto, tworząc trójkąt. Wierzch smarujemy jajkiem, posypujemy czarnuszką. Rożki pieczemy przez 15 minut w temp. 200 st. C. Smakują dobrze na ciapło i na zimno
Moja smaczna kuchniajednolitą konsystencję. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami. (Na zimno również świetnie smakują
Di gotujekoniec dodać kisiel i ubijać intensywnie aż do uzyskania różowego koloru. Wyłożyć pianę na podpieczony spód. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce o małych oczkach i posypać nim piankę. Całość zapiekać 20 minut w 180 C. Podawać na ciepło lub zimno. marcelina
Czerwony GupikIdealne ciasto na specjalne okazje. Możecie zrobić z różnymi owocami, ja zrobiłam z truskawkami i gruszkami, które bardzo lubię. Biszkopt- białka ubić na sztywną pianę. Następnie
Kuchnia PokoleńDelikatny serniczek, lekko kwaskowaty, pyszny. Szybko się go robi i nie sprawi trudności nikomu. Galaretki cytrynowe rozmieszać w szklance wrzącej wody, dokładnie wymieszać i zostawić do
Kuchnia Pokoleńfarszem pachnącym grzybami i tymiankiem... czego chcieć więcej :). Kilka składników a efekt znakomity, polecamy na ciepło i zimno, choć najlepiej smakuje na ciepło. Można ją podać solo z lampką wina, lub jako dodatek do zupy. Do jej przygotowania będzie potrzebne gotowe ciasto na tartę lub ciasto kruche, w ten sposób maksymalnie skrócicie czas przygotowania, ale jeśli Wam się nigdzie
SzczyptaSmaQpływać radośnie na wierzchu. Pieczemy ~40 minut (czas zależy od wielkości i głębokości formy, im cieńsza warstwa ciasta, tym mniej czasu potrzebuje, żeby się dopiec) w temperaturze 180 stopni. Podajemy samo bądź z dodatkowymi owocami albo syropem. Pyszne jest zarówno na zimno, jak i na ciepło. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoPołączenie serków homogenizowanych z galaretką to chyba najprostszy sposób na tzw. sernik na zimno. I muszę powiedzieć, że bardzo lubię tego typu serniki. Nie
Walijskie PichcenieSerniki to ciasta, które cechuje ogromna różnorodność, więc większość łasuchów je uwielbia! Z okazji dnia sernika zapraszamy na zestawienie naszych najlepszych przepisów na serniki pieczone, na zimno, gotowane, na mascarpone, z owocami, itd. :) Wystarczy kliknąć na wybrane zdjęcie, aby otworzyła się nowa zakładka z przepisem. 1. Sernik japoński 2. Sernik orzechowo-cynamonowy 3. Sernik gotowany z polewą czekoladową
Przepisy Aleksandrytemperaturze 180 stopni, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów i się zarumieni. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw by przestygło. Oprósz cukrem pudrem i udekoruj skórką otartą z cytryny i listkami melisy/mięty. Podawaj na ciepło lub zimno. Przepis na prostokątną blaszkę (mniejszą) lub na tartę o średnicy 28cm
Mania WypiekaniaTruskawkowe szaleństwo trwa, jest sezon na truskawki i wypada go należycie wykorzystać. Oczywiście forma na zimno jest w upalne dni najwłaściwsza. Pracy przy takim lodowcu jest
Kuchcik gotujeDziś dzień dziecka, więc nie może się obejść bez słodyczy. Ja proponuję świetny sernik na zimno. Mogą go zrobić nawet Ci którzy nie mają piekarnika. Nie
Polska ZupaZ okazji rozpoczęcia i zakończenia wakacji w jednym, zrobiłam swoim chłopakom sernik na zimno. Dla każdego jeden serniczek. Tym razem w specjalnym wydaniu, aby uczcić początek
Kuchnia po mojemuktórym pisałam tutaj . Przepis jest prosty w wykonaniu. Najlepsze jest to w nim, że do tego ciasta potrzebujemy aż 3 składników : banany, masło i galaretki. I do tego bez pieczenia :) Czego chcieć więcej?? Spróbujcie. W smaku przypomina trochę sernik na zimno o smaku bananowym. 'bananowiec inspirowany nowym Somersby Blackberry' Składniki (na mała tortownicę): - 4 banany - 1 kostka miękkiego masła
CookYourselfoliwkami królował. Wyrastanie chleba zależy od wielu czynników min. od temperatury w mieszkaniu, ponieważ teraz jest dość zimno ja swój bochen wkładam do piekarnika z włączoną żarówką i rośnie wtedy bardzo szybko. Jeśli Wasz zakwas jest słaby to wystarczy dodać do ciasta drożdże, jeśli natomiast zakwas jest mocny i szalony nie potrzeba wówczas wcale drożdży. Miłego wypieku. Chleb z oliwkami
Moje Małe Czarowanieciasto: 2 jajka 20 dkg margaryny, najlepiej Kasi 2 szklanki mąki odrobina cukru do smaku nadzienie: 1 mała puszka papai w lekkim syropie Przygotowanie: Masło ucieramy
Luźna Kuchnianowym cyklem "Przekąski na karnawał i nie tylko". Będą się w nim pojawiać pomysły na drobne przekąski na zimno i ciepło na nasze domowe imprezy. Dla przypomnienia odsyłam do ubiegłorocznego przepisu na Eleganckie mini-kanapki . Dziś natomiast proponuję Wam pieczarki w cieście naleśnikowym. PIECZARKI W SOSIE NALEŚNIKOWYM Składniki 25 dkg średniej wielkości pieczarek 1 szklanka mąki 1 jajko mleko
Magiczna kuchnia DariiLato to taki okres, kiedy z dużo większą przyjemnością sięgamy po serniki na zimno czy desery bez pieczenia. Najchętniej lekkie , orzeźwiające , często o lekko kwaskowatym smaku
Ostra na SłodkoCytrynowiec to aromatyczne ciasto warstwowe, przygotowane bez pieczenia (pomijając bezy). Jego wykonanie można podzielić na dwa etapy, jednego dnia przyrządzić bezy i krem cytrynowy, drugiego - masę
Smakołyki BerenikiLubicie szarlotkę? A gdyby tak zrobić wersję na zimno, bez pieczenia? I dodać gruszki? Jeśli jesteście jej fanami polecam Wam przepis na orzeźwiające lody, które swym smakiem przypominają to pyszne i aromatyczne ciasto. Składniki: 3 duże jabłka 2 gruszki 120ml jogurtu naturalnego typu greckiego (można zastąpić śmietaną) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru
Ze smakiem i z pasjąCiągle odkrywam możliwości ciasta filo. Jeszcze nie pokusiłam się o zrobienie własnego, bo przeraża mnie wałkowanie go na grubość kartki papieru. Jednakże skoro za niewielkie pieniądze mogę kupić opakowanie zaoszczędzę sobie kłopotów ;). Przekąska pyszna na ciepło, na zimno też jest smaczna. Jest z nią odrobinę zabawy, ale zapewniam Was Kochani, że warto. Z tej porcji wyjdzie nam naprawdę spora ilość(...)szalotka 2 ząbki czosnku/lub więcej do smaku pieprz czarny orzeszki pini garść 2 jajka ok 400 g masło klarowane SM Mlekovita 2-4 łyżki bułki tartej 2 opakowania gotowego ciasta filo 14 arkuszy. Wykonanie: Szalotkę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła klarowanego, dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy. Wyłączamy gaz i dodajemy rozmrożony i odciśnięty z wody
Malinowe PocałunkiKawę pijam rzadko ale bardzo lubię kawowe słodkości. Akurat za oknem upalnie więc postanowiłam zrobić sernik na zimno o smaku kawowym. Do sera dodałam śmietanki aby masa była bardziej puszysta. Jako spód użyłam herbatników w czekoladzie bo akurat nie miałam biszkoptów. Sprawdziły się dobrze jako spód a także dekoracja. składniki: 1 kg mielonego sera, u mnie z wiaderka(...)wyłożyć herbatnikami w czekoladzie, u mnie blaszka 28x25 i odstawić. Do miski przełożyć ok 1/3 sera. Dodać kawę rozpuszczalną oraz cukier. Dokładnie zmiksować aby składniki się rozpuściły. Jeśli lubimy ciasta bardziej słodkie można dać więcej cukru. Dodać resztę sera i dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Żelatynę namoczyć w mleku aby napęczniała. Następnie podgrzać i rozpuścić żelatynę, nie gotować. Odstawić
Monia miesza i gotujełyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, dżem jabłkowo-śliwkowy 300 gram, śmietana zimna 30% 330 ml, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, posypka czekoladowa - ile potrzeba Składniki temperatura pokojowa = do pojemnika wbić jajka, wsypać cukier, wlać mleko, olej i rózgą trzepaczką dokładnie roztrzepać. Marchew obraną w rozdrabniaczu dokładnie rozdrobnić, dodać do ciasta, z 2 łyżki zostawić do przystrojenia, wsypać mąkę, proszek do pieczenia
W Mojej Kuchni Lubięśrednim ogniu, przez 1 minutę. Po tym czasie patelnię z podsmażonym ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 20 - 25 minut, aż stanie się złociste (brzeg chlebka powinien być chrupiący!) Upieczony chlebek kukurydziany podawać na ciepło lub na zimno, z wiórkami miękkiego masła. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników(...)sałatek. U mnie podany z chili. Do przygotowania chlebka potrzebna jest patelnia, której można używać zarówno na kuchence, jak i w piekarniku. U mnie jest to patelnia żeliwna. Ciasto należy wlać na gorącą patelnię - powinno skwierczeć na patelni, pod wpływem gorącego tłuszczu. Zapewni to chrupkie krawędzie chlebka. Chlebek jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Ma przyjemnie kukurydziany smak
Gospodyni Miejskaprzykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut, aby „odpoczęło”. Truskawki płuczemy, odsączamy na sitku i usuwamy szypułki. W dużym garnku zagotowujemy wodę z niewielką ilością soli. Gotowe ciasto dzielimy na porcje cienko wałkujemy (pozostałe ponownie przykrywamy ściereczką lub przechowujemy w woreczku) i foremką lub szklanką wycinamy kółka. Na każde kładziemy truskawkę (moje truskawki były duże) i zlepiamy. Odkładamy(...)deser podajemy przybrane listkami mięty. Są wyśmienite na ciepło i na zimno. Jeżeli truskawki są słodkie, tak jak były moje, deser nie wymaga żadnych dodatków, powiem więcej – jakiekolwiek dodatki są zbędne. Ale to już kwestia smaku i gustu, co oczywiście pozostawiam do wyboru. Najważniejsze w pierogach jest idealne ciasto i takie właśnie znalazłam u Renaty na blogu Art Kulinaria . Przyznam
mojewypiekiinietylkopuch i dodajemy łyżka po łyżce krem. Za każdym razem krótko miksujemy. Nie wolno wrzucać do masła całego kremu na raz ponieważ masa może się zważyć. Przekładamy krem na ciasto i wstawiamy je do lodówki. Gdy masa zastygnie szykujemy kolejny krem. Krem czekoladowy, a właściwie czekoladowa trufla : – 200 ml śmietanki kremówki – 100 g czekolady gorzkiej (użyła 70% kakao(...)Jeżeli nam się spieszy, możemy wstawić garnek do lodówki. Gdy masa będzie zimna i zacznie gęstnieć, miksujemy ją, aż zmieni kolor na jaśniejszy brązowy. Wtedy przekładamy trufle na krem mleczny. Posypujemy migdałami i wstawiamy ciacho do lodówki. Z foremki wykroiłam 14 porcji. Jedna to 260 kcal. Ciasto z dwoma kremami na biszkopcie Ciasto na niedzielę Biała i gorzka czekolada
Relaxtimepodsumowanie tych najbardziej popularnych i lubianych. 1. Numer 1 to „ Ciasto dyniowe ” Prosty przepis, a możemy go tak odmienić, że będzie smakowało każdemu! 2. Na kolejnym miejscu ląduje „Dyniowy sernik bez pieczenia” (Jedno z moich ulubionych zdję ć) dla wszystkich fanów serników na zimno. Klasyczny dyniowy smak, bez odpalania piekarnika. 3. Trzecie miejsce(...)często Najprostszy i najsmaczniejszy przepis na zupę dyniową. 6. Dyniowe latte, przebój Starbucksa, ale można też w domu, samemu, prosto. Idealnie, aby zasiąść popołudniem z książką i odpocząć. 7. Ciasto dyniowe nadziewane czekoladą, zresztą co tu pisać. Pachnąca dynia i czekolada… Klasyk. W przyszłym roku to będzie numer 1. 8. I ostatni przepis to ciastka dyniowe z kokosem, nawet
PaleoLife