ciasta, za które biorę się za bary za strachem... tak jest z tymi gdzie trzeba kręcić kremy, z sernikami na zimno, do niedawna z tortami. Nie ufam tez recepturom gdzie występuje beza... Postanowiłam jednak zaryzykować i ulec pokusie. Przepis znalazłam w książce "Cukiernia Lidla" i zmodyfikowałam nieznacznie. Efekt co najmniej mnie zaskoczył. Lekkie, wilgotne, bardzo smaczne ciasto i wcale
Dzieje kuchennej Wiewiórytematów. Ale nie ukrywam jedno w zimnie lubię. Mój apetyt. Brzmi dziwnie, wiem, ale już tłumaczę. Latem, ciężkie czekoladowe i korzenne smaki omijam duuużym łukiem, jednak gdy tylko nadchodzi długa noc i mróz, z szafy wyjmuję ciepłe kapcie, ulubiony kubek z wąsem na korzenną pomarańczową herbatę i sięgam po kawałek pysznego ciasta. Zimą rzadziej jest to coś owocowego, no chyba
Słodkie Przyjemnościżółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń śmietankowy 20 dkg masła Jak przygotować ciasto kakaowe z kokosem . Ciasto kakaowe : do miseczki włożyć margarynę, wodę, cukier puder oraz kakao. Rozpuścić w mikrofalówce, wymieszać i wystudzić. Kiedy masa kakaowa jest już zimna dodawać do niej po jednym żółtku i ubijać mikserem. Następnie małymi porcjami wsypać przesianą mąkę z proszkiem. Na koniec dodać
mecooksDrożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu... Pyszne na ciepło i na zimno. Idealne do barszczu czerwonego. Z nadzieniem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów leśnych. Oprószone aromatycznym kminkiem. Polecam! Składniki: Ciasto: 6 szklanek mąki pszennej; 6 łyżek oleju; 3/4 szklanki letniego mleka; 3/4 szklanki letniej wody; 100 g świeżych drożdży; 1 czubata łyżeczka soli. Farsz(...)mnie o średnicy 10 cm). Na każdym krążku ciasta układać farsz i formować pierożki. Tak przygotowane pierożki odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte pierożki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 15 minut. Podawać na ciepło lub zimno. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi
Gospodyni MiejskaMasz ochotę na pizzę, ale boisz się ogromu kalorii ? Mam dla Ciebie świetną alternatywę. Zrób focaccię ! Focaccia to drożdżowe, puszyste ciasto z niewielką ilością dodatków. Wyśmienicie smakuje zarówno prosto z piekarnika, jak również na zimno. Maczana lub polana dobrą, aromatyzowaną ziołami oliwą staje się rarytasem. Jakie dodatki pasują do focacci ? Tu ogranicza nas tylko fantazja lub zasobność lodówki. Do focacci(...)zielonych 70 g sera feta 1 łyżeczka ziół prowansalskich Wykonanie: Drożdże rozpuścić w odrobinie wody. Następnie wsypać cukieri sól - wymieszać. Wlać pozostałą wodę, wsypać mąkę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformować w kulę, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ( musi podwoić swoją objętość ). W międzyczasie pokroić oliwki oraz rozkruszyć ser feta. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, za pomocą dłoni
kolorowotorcikowoPrzepis na ciasto ryżowe z dodatkiem cytryn i pomarańczy to idealna dietetyczna propozycja :), smakuje wybornie i może być daniem głównym jak również deserem. Składniki : 2 litry mleka Laska wanilii Cytryna, (plastry skórki ) Pomarańcz do otarcia skórki 20 dag cukru 40 dag ryżu 5 jajek Rum lub likier 1 kieliszek (alkohol jest dodatkiem wg.uznania) 2-3 garście rodzynek(...)wylewamy do foremki i w 180-190 stopniach pieczemy przez godzinę. Zdobimy cukrem pudrem i wiórkami ze świeżej pomarańczy. Jest pyszne na zimno jak i na gorąco, można podawać ze słodką lub kwaśną śmietaną. Lekko strawne ciasto dla całej rodzinki
Apetyczna babeczkagreckim. Okazał się prawdziwym hitem w moim domu. Sernik jogurtowy z jagodami Do tej pory jogurtu greckiego używałam głównie do przygotowania sosów na zimno oraz jako dodatku do sałatek. Nie zdarzyło mi się pieć na nim ciast. Sernik , który powstał u mnie ostatnio był pierwszym sernikiem i ciastem w ogóle, gdzie zdecydowałam się wykorzystać jogurt grecki . Dla tych, którzy
mecooksjest czas na szarlotkę? Zawsze! Zwłaszcza gdy za oknem zimno, ciemno i ponuro, a w domu przytulnie i ciepło. Żeby było jeszcze milej, warto sobie i innym dogodzić. Nic nie nadaje się do tego tak bardzo jak pachnąca i rozpływająca się w ustach szarlotka. Szarlotkowe wariacje Szarlotka na cieście ucieranym zastąpi z powodzeniem tradycyjną szarlotkę na kruchym cieście
KulinarneImpresje.plFocaccia to chyba najlepsze pieczywo na świecie! Prosty przepis, który zawsze się udaje – puszyste, aromatyczne ciasto i ulubione dodatki – dziś suszone pomidory. Najlepiej smakuje na ciepło, choć na zimno również jest dobra. Mógłbym jeść ją codziennie, bo jest wyśmienita! Poniższy przepis
Vegan TasteFocaccia to chyba najlepsze pieczywo na świecie! Prosty przepis, który zawsze się udaje – puszyste, aromatyczne ciasto i ulubione dodatki – dziś suszone pomidory. Najlepiej smakuje na ciepło, choć na zimno również jest dobra. Mógłbym jeść ją codziennie, bo jest wyśmienita! Poniższy przepis ma w sobie tę zaletę, że można go dowolnie
Vegan TasteLekki i prosty deser na zimno z deliaktnie wybijającym się imbirem. Podany z bitą śmietaną i trójkątami z ciasta francuskiego zachwyci każdego. Składniki (4 porcje) -1 kg marchwi -200ml śmietanki 18% + kilka kropel do posmarowania ciasta francuskiego -300ml soku pokarańczowego -8 łyżeczek żelatyny -8 łyżek cukru + do posypania trójkątów -1/4 opakowania ciasta francuskiego -imbir -bita śmietana Przygotowanie
Zielona Kuchniaesienią nie tylko chętniej piekę ciasta, ale również częściej przygotowuję na obiad zapiekanki. Zwłaszcza, kiedy za oknami jest zimno, szaro i pada deszcz. Mam wtedy ochotę na pyszny, ciepły, a przede wszystkim szybki obiad, który nie będzie ode mnie wymagał zbyt dużego wysiłku. Dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo prostą i szybką w wykonaniu zapiekankę ryżową, która praktycznie
Okiem Blondynki by McBlondimasę jajeczną na tartę. 6. Wkładamy tartę do piekarnika i pieczemy jeszcze około 15-20 minut w temperaturze 200-220°C. Tartę z ciasta francuskiego z cukinią, botwiną i kozim serem podajemy na ciepło lub na zimno :) Smacznego
W kuchni KatieKrążki cebulowe to pyszna propozycja na Sylwestrową przekąskę, a w dodatku bardzo tanią ;) Krążki cebulowe smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Więcej przekąsek na Sylwestra znajdziecie tutaj: Przepisy na Sylwestra. Krążki cebulowe w cieście naleśnikowym – Składniki: 1 cebula 100g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia sól do smaku 1 jajko […] The post Krążki cebulowe
Kulinarne Przebojepołączyć z syropem i olejem z nasion chia. Naczynie do zapiekania natłuścić i przelać doń. masę serową. Piec około 20 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator). Podawać z przygotowanymi wcześniej jagodami. Jeść na ciepło lub zimno :) Smacznego! Wszystkie produkty wyróżnione kursywą dostaniecie w sklepie internetowym
Poranek na słodkomasą. Całość przelewamy do formy na tartę, posypujemy kakao i płatkami czekoladowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 40 minut. Ciasto dyniowe z jabłkami i czekoladą podajemy jako deser na ciepło lub na zimno. Warto wiedzieć, że dynia jest bogata w różne składniki odżywcze i witaminy. Zawiera beta-karoten, fosfor, wapń, potas, magnez i żelazo. Znajdziemy
My Chcemy Jeśćroztrzepanym żółtkiem z odrobiną zimnej wody. Tak przygotowane galette wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 30-40 minut. Brzegi ciasta powinny być rumiane. Galette świetnie smakuje podany na ciepło jak i na zimno. by Małgorzata Hert Inspiracja Jo Cooks Inspiracja Jo Cooks Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniBułeczki upiekłam na kolację, wyszły bardzo smaczne i mięciutkie, doskonale smakują na ciepło i zimno. Mojej rodzinie bardzo smakowały, można je zabrać do szkoły lub pracy. Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej ekologicznej Szymanowskiej 1,5 szklanki letniej wody 40 gram świeżych drożdży 4 łyżki oleju rzepakowego Polskiego 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1 łyżka ziół prowansalskich Farsz
Bajeczna Kuchniarzepakowy, naturalne źródło steroli roślinnych i witaminy E i dlatego świetnie pasuje do tego wiosennego towarzystwa. Placek można podać na ciepło lub zimno, ze świeżymi warzywami i sosem jogurtowym. Czas przygotowania: Porcje: 2 formy do ciasta Składniki: Ciasto 150 g mąki pszennej 75 g schłodzonego masła w kawałkach 1 łyżka zimnej wody 1 jajko, schłodzone 1/2 łyżeczki
SzczyptaSmaQprzygotowaną blaszkę wykładamy nasze ciasto, wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy go na 120 stopni, termoobieg na 35 do 40 minut. Ciasto wystudźcie w piekarniku, będzie gotowe do jedzenia od razu. Na ciepło, na zimno, dużo i mało. Słodko, zdrowo i smacznie! Smacznego moi Kochani
Kuba GotujeAkcja Ciasto na Niedziele trwa , a ja nadal w niej uczestniczę . Na ten weekend będzie Ciasto bez pieczenia na herbatnikach Upał i jeszcze raz upał więc sernik na zimno jest idealny , a borówki takie zimne i soczyste , sama przyjemność kosztować tego cuda. Składniki: petitki około 16 szt ( nie wiem w jakiej tortownicy robicie ) tortownica największa
Różowa kuchniaAkcja Ciasto na Niedziele trwa , a ja nadal w niej uczestniczę . Na ten weekend będzie Ciasto bez pieczenia na herbatnikach Upał i jeszcze raz upał więc sernik na zimno jest idealny , a borówki takie zimne i soczyste , sama przyjemność kosztować tego cuda. Składniki: petitki około 16 szt ( nie wiem w jakiej tortownicy robicie ) tortownica największa
Różowa kuchniafalse false false PL X-NONE X-NONE Paszteciki są ciekawym rozwiązaniem na zarówno ciepłą przekąskę, jak i na danie jedzone na zimno. Jeśli mamy chwilę czasu warto go poświęcić na ich wykonanie. Drożdżowe, miękkie ciasto połączone z kapustą i mięsem mielonym to połączenie jak dla mnie banalne, ale ma w sobie swój charakterystyczny urok.Oczywiście przeze mnie najczęściej jedzone
psgotujemyprzygotowywał. Ponieważ w menu były już słodkości i coś na ciepło to postanowiłam zrobić przekąskę która doskonale smakuje i na ciepło i na zimno Przepis na nadzienie wzorowany jest z magazynu „Moje smaki życia”. Składniki na ciasto: - 200g mąki - 100g masła - 1 jajko - 1 łyżeczka soli Składniki na nadzienie: - 1 opakowanie sera ricotta - 2 jajka - 150g szpinaku - pomidorki koktajlowe
Kuchenne WariacjeSzybka przekąska z ciasta francuskiego na słono. Ser pleśniowy typu rokpol świetnie komponuje się z upieczonym ciastem francuskim. Pyszne na ciepło gdy ser jest lekko płynny i później na zimno gdy jest już twardym wypełnieniem ciastka
Milion SmakówOstatnio u bratowej jadłam właśnie taką zapiekankę. Jest bardzo smaczna i szybka w wykonaniu. Bardzo dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Niestety porcja jak dla 1 osoby wychodzi bardzo duża. Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego (1 duży prostokąt) 10 pieczarek 1 por (duża biała część) 200g świeżego łososia 1 łyżka masła pieprz cytrynowy sól pieprz czarny 1 łyżka
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/ciasto nie straciło puszystości. Kiedy mamy już gotowe ciasto, rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju, najlepiej ryżowego i nakładamy łyżką niewielkie ilości ciasta tworząc placuszki. Smażymy z obu stron i podajemy na ciepło. Choć na zimno też są super :) Placuszki podajemy z cukrem pudrem, polewamy sosem czekoladowym lub karmelowym. Możemy dodać bitej śmietany. Generalnie możemy podawać do nich naprawdę wiele
vegetanie