czekolady do picia w życiu nie widzieliśmy! Gorzka, deserowa lub mleczna w różnych wariantach do wyboru. Prócz tego, orzeźwiające białe czekolady na zimno z owocowymi smakami, liczne desery na bazie wedlowskiej czekolady, praliny czekoladowe, ciasta oraz aromatyczne kawy i herbaty. Ilość pozycji w karcie aż przytłaczała, a zdecydować się na cokolwiek naprawdę było trudno. Zresztą, całe menu znajdziecie tutaj
W kuchni Karmel-itkiDobry Wieczór... Za oknem mgła, zimno, ciemno... Idealny nastrój żeby przyrządzić SZARLOTKĘ. Zapraszam na pyszna i rozpływająca się w ustach - Z MASĄ BUDYNIOWĄ! Smakuje jak ta u Babci... Zainspirowałam się przepisem z bloga Ostra na Słodko. Zapraszam! :) Składniki: Masa Budyniowa: 1 kg jabłek 1 l soku jabłkowego 100% 3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego 2 łyżeczki cynamonu(...)łyżeczki gałki muszkatałowej otarta skórka z 1/2 cytryny Ciasto: 3 szkl mąki tortowej 1 kostka masła 6 żółtek 1 szkl cukru pudru 1 łyżka gęstej śmietany 3 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek, posiekane masło, śmietanę oraz żółtka. Ugnieść dokładnie ciasto. Podzielić na dwie części. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z przyprawami
Trufelkowolubicie wytrawne wypieki, Tarta ze szpinakiem to zdecydowanie danie, którego musicie spróbować. Pyszny klasyk! Dobra i na ciepło i na zimno. Wspaniały pomysł na kolację, dobrze sprawdza się również do śniadaniówki na lunch. Tarta ze szpinakiem przygotowałam na pełnoziarnistym cieście, dzięki czemu jest sycąca na długo. PRZEPIS NA TARTĘ ZE SZPINAKIEM Składniki na tarte ze szpinakiem: ciasto: 300g mąki pszennej
Dorota SmakujeMasz ochotę na lekki deserek na zimno , najlepiej z owocami? Skuś się koniecznie na ten bardzo szybki i pyszny torcik jogurtowy. Limonkowy torcik na zimno z porzeczkami i kokosem Podstawą torciku jest jogurt grecki, który połączyłam ze śmietaną kremówką i sokiem z limonki. Spód i wierzch torciku powstał z uprażonych wiórków kokosowych a całość udekorowałam świeżymi porzeczkami. Dzięki wykorzystaniu soku(...)Limonkowy torcik na zimno z porzeczkami i kokosem Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując torcik na zimno z porzeczkami. Limonkowy torcik na zimno z porzeczkami i kokosem Porzeczki czerwone zastąpić można malinami, borówkami, poziomkami lub truskawkami. Forma do torciku, po którą sięgnęłam miała średnicę 18-u centymetrów i była wysoka na 6,5 centymetra. Lubisz ciasta z owocami? Jeśli
mecookshitem okazało się nadzienie z podsmażanej czerwonej cebuli - już niedługo pojawi się na blogu:). Przekąska jest świetna bo podajemy ją na zimno więc możemy zrobić ją wcześniej, a później iść na spokojnie robić makijaż:). Składniki, 24 szt: ciasto francuskie (kupiłam gotowe) Farsz I podsmażana cebula Farsz II 1 mały pomidor Parmezan bazylia 1/4 cebuli Farsz
cooklifekolejne słodkie propozycje, które z pewnością podbiją Wasze serca. Na pierwszy ogień coś dla miłośników brownie i pieczonych serników. Połączenie tych dwóch ciast uwielbiam, ale nie wiedziałam, że dodanie do tego duetu owocowego delikatnego sernika na zimno będzie tak smacznym rozwiązaniem! Sezon na owoce leśne jest w pełni, więc grzechem byłoby nie skorzystać. Tym bardziej, że maliny rosną(...)tylko w naszych boczkach, ale i pamięci. Nie będę ściemniać, że udał się za pierwszym razem, bo pierwsza próba okazała się klęską i niewypałem niemal totalnym. Chciałam upiec ciasto czekoladowe na serniku, a później całość obrócić. Obracać nie było jak, bo choć boki w smaku super, to środek był niczym lawa wypływająca z krateru :D Piekłam długo, ale jednak chyba
Kuchnia w czekoladziedomu wielbicielkę wszystkich serników , serniczków na zimno i ptasich mleczek! W związku z czym najczęściej na zadane przeze mnie pytanie : ” Jakie ciacho zrobić? „ - pada odpowiedź : ” Sernik „ Tym razem postawiałam na bardziej kolorową wersję – wpuśćmy w te szaro – bure dni trochę lata! Delikatne , jogurtowe ciasto wypełnione kolorowymi galaretkami to super przepis na imprezę. Ciasto / deser
Ostra na Słodkododać przepisy na wszystkie ciekawe potrawy, które ostatnio przyrządzałam Dziś chcę podzielić się przepisem na pyszną i delikatną pieczeń rzymską pieczoną w cieście francuskim, która w wersji na ciepło idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Natomiast na zimno, polecam podawać na śniadanie zamiast kanapek lub jako ciekawą przekąskę na wszelkiego rodzaju przyjęcia i imprezy. Składniki: – 500g mięsa mielonego(...)musztardy miodowej – garść drobno posiekanej pietruszki – 3 ząbki czosnku – zioła i przyprawy wg smaku ( u mnie sól, pieprz, kurkuma, czubryca żółta, papryka słodka) – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 2 łyżeczki sezamu – 4 jajka ugotowane na twardo – 1 jajko do posmarowania ciasta Mięso włożyć do dużej miski ( najlepiej zmielić samemu razem z cebulą i czosnkiem
Smaki Armineserka homogenizowanego waniliowego (u mnie 2x po 500g waniliowego serka Zott Jogobella, który nadaje się idealnie do serników na zimno) 1 cukier wanilinowy (16g) 6 łyżek cukru pudru (możemy zwiększyć ilość jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta) 1 op. żelatyny spożywczej o wadze 50g 400g jagód Dodatkowo na wierzch sernika: 2 galaretki jagodowe 2 łyżki jagód Wykonanie: 2 galaretki jagodowe
Walijskie PichcenieDziś polecam nerkownik - odmianę sernika na zimno bez sera, który zastępują zmielone orzechy nerkowca. Nerkownik uchodzi za wegańską odmianę sernika. U mnie to kolejny sposób na przemycenie sobie żelatyny, a poza tym słodziwem jest mój ulubiony miód wrzosowy (o galaretkowatej konsystencji), więc ten deser w moim wydaniu nie jest wegański. Ponieważ to "ciasto" jest niezwykle kaloryczne, postanowiłam zmniejszyć wartość energetyczną
Weekendy w domu i ogrodzieDyniowo - pomarańczowy sernik na zimno z korzenną nutą :) Coś dla wielbicieli smaku cynamonu goździków i anyżu. Mnie kojarzy się z piękną słoneczna jesienią, a za sprawą korzennych aromatów ze zbliżającymi się tycimi krokami świętami. Sernik wyszedł aksamitnie kremowy i rozpływający się w ustach. Od zeszłego roku przymierzałam się do zrobienia ciasta z dynią i dopiero teraz plany zrealizowałam
W kuchennej krainiezawsze robię "na oko" i w sumie wszystko zależy też od tego ile tego makaronu chcemy uzyskać :) Składniki: mąka zimna woda opcjonalnie 1 jajko (u mnie najczęściej robimy bez) 1 łyżka oleju Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Następnie rozwałkowujemy je na kształt koła, dzielimy na paski szerokości ok. 5 cm, układamy jeden na drugim, podsypując mąką
charlotte gotujeciasto zna już chyba każdy, nie mogło go więc zabraknąć i u mnie :) Tym bardziej, że jest to idealne ciasto na tą porę roku, szybkie, lekkie, nie za słodkie i do tego na zimno :D Składniki: 500 g twarogu sernikowego (np. President) 3 łyżki cukru pudru 2 "Śnieżki" 1 szklanka mleka 2 galaretki (ja używam cytrynowych) Dodatkowo: herbatniki 6 łyżek(...)serowej wlać ostudzoną galaretkę, zmiksować. Formę 20x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wyłożyć herbatnikami, wlać masę. Wstawić do lodówki. W garnuszku uprażyć wiórki z masłem i cukrem, posypać ciasto i wstawić na kilka godzin do lodówki. SMACZNEGO
Malinowo w kuchnimnie idealny. Jest z nimi tylko niestety jest jeden problem: po ich przygotowaniu trzeba się uzbroić w cierpliwość. Te pieczone muszą porządnie wystygnąć,a te na zimno stężeć 😃. Dzisiejszym sernikiem zainspirowała mnie Dorota z bloga Moje wypieki . Sernik z żurawiną jest upieczony w kąpieli wodnej. Dzięki temu jest wilgotny i nie pęka po upieczeniu. Na blogu(...)łyżeczka domowej esencji waniliowej 3 łyżki mąki pszennej Masa żurawinowa: 300 g mrożonej żurawiny 100 g cukru 1/2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: W blenderze miksujemy składniki na spód ciasta. Dół tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na niego zmielone ciastka i dociskamy delikatnie do dna. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 15 minut. Lekko studzimy. Formę dokładnie owijamy
Kulinarne przygody Gatityłatwy i ... naprawdę smaczny sernik na zimno. Właściwie nie wiem czy nazwa "sernik" nie jest tu zbyt wygórowana, bo z serka i śmietany uzyskamy bardziej delikatnego śmietanowca niż sernik, ale ... przyjmijmy, że jest to sernik 😉 Przepis oczywiście możemy dowolnie modyfikować zamieniając truskawki np. na brzoskwinie, ananasy czy inne ulubione owoce. Myślę, że takie ciasto szczególnie sprawdzi się teraz latem, kiedy
Walijskie Pichcenie