SERNIK W-Z LUB MILKY WAY NA ZIMNO (z mocno czekoladowym biszkoptem bezglutenowym) 298przyjemnie. Chce się więcej i chce się częściej. Lepiej chyba być nie może? Tym razem nasza wariacja to nietypowy sernik (z sera, serka mascarpone i śmietany) na zimno, posypany owocami kandyzowanymi, schowany pomiędzy mocno czekoladowymi blatami biszkopta bezglutenowego i oblany genialną, czekoladową polewą . Jest pyszny. Przepis czeka na Ciebie tutaj, a nas z lodówki wołają ostatnie dwa kawałki. Niby(...)niechaj delektuje się smakiem 'ostatków'). SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY: - 6 jajek, - 1 szklanka cukru, - 2 budynie czekoladowe (bezglutenowcy - czytajcie skład), - mąka (około 3 łyżek) bezglutenowcy - mąka bezglutenowa do ciast, - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 3 łyżka słodkiego kakao lub 1 łyżkę gorzkiego, SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ: - 330 ml śmietany 30%, - 300 g sera mielonego (z wiaderka), - 200 g serka mascarpone
Wypisz Wymaluj
Focaccia 214oliwie z bazylią ) sól morska – gruba kilka gałązek rozmarynu Składniki na ciasto umieszczamy w misce lub maszynie do wyrabiania chleba ( bardzo pomocne urządzenie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) Drożdże wsypujemy z innymi składnikami . Pamiętajmy ,żeby woda była letnia , nie zimna , wtedy drożdże prawidłowo zaczną współpracę " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wyrabiamy(...)gładką masę . Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , rozciągamy palcami , wcześniej natłuszczonymi oliwą z oliwek – ciasto , tak żeby utworzyło cieniutką warstwę – kształt dowolny . Nakłuwamy wykałaczką focaccie , żeby podczas pieczenia nie utworzyła ogromnego bąbla . Wierzch dekorujemy pokrojonymi oliwkami , pomidorami , posypujemy solą i rozmarynem w lubianej ilości . Wkładamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 220 C i pieczemy około
Ogrodnik w podróży
Mini tarty z kurkami 205tarty wypełnione kurkowym farszem są doskonałą propozycją na kolację lub przystawkę. Świetnie smakują na ciepło, jak również na zimno. Mi bardzo posmakowały podane z keczupem. Z podanych proporcji otrzymałam 6 małych tart o śr. 8cm i jedną o śr. 16cm. Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 150 g masła 1 łyżka kwaśnej śmietany jajko szczypta soli Farsz kurkowy(...)składniki posiekać i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm i wylepić nim natłuszczone foremki. Nakłuć widelcem. Spody podpiec ok 15 minut w 180 stopniach. Napełnić farszem i piec jeszcze ok 20 minut do ścięcia się masy. Takie tarty można podawać na ciepło lub na zimno. Są pyszne polane keczupem
Smakołyki Asi
Jogurtowiec leśny z borówkami 130Jogurtowiec leśny z borówkami w wersji bezglutenowej. Spód sernika z jogurtów leśnych zrobiliśmy z preparowanej kaszy jaglanej oraz białej czekolady. Ułożone na wierzchu dorodne borówki zanurzyliśmy
niecodziennikpary
Ciasto z truskawkami A 200świetnie zagrają z tą delikatną pianką. To było tak- wieczór, w misce truskawy, a ja szukam pomysłu. Spróbujcie wyguglować "ciasto z truskawkami" a zrozumiecie jaka to tortura. Wszystko piękne, smakowite, kolorowe- jak wybrać to jedno? Na ciepło czy na zimno? Z kruchym, czy z biszkoptem, a może w serniku? Z kremem? Z bitą śmietaną? Z bezą? Jest wszystko, co tylko
les mirabelles
Przecieram oczy ... Kurki, groszek, cukinia czyli trzy razy tarta 212czysta fantazja. Zdobimy "talerz" własnym smakiem, porą roku, fantazją chwili. Trzy talerze, trzy wytrawne tarty. Dwie jasne, jedna z domieszką razowego koloru i smaku. Doskonałe na ciepło, idealne na zimno. Będą Wam smakować na pikniku i na letnim przyjęciu. Tarty upiekłam dla magazynu Spring Plate , którego cały piękny i smaczny nowy numer możecie obejrzeć tutaj - klik . TARTA Z KOLOROWĄ CUKINIĄ(...)ząbki czosnku 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek Wszystkie składniki na spód tarty przełożyć do miski i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię kuchenną i schłodzić w lodówce minimum przez 2 godziny, a najlepiej przez całą noc. Schłodzone ciasto rozwałkować dość cienko i wyłożyć nim wysmarowaną lub wyłożoną papierem do pieczenia formę
KUCHARNIA
Sernik pomarańczowy bez pieczenia 4678powoli zwiększa się temperatura powietrza, wiosna już przyszła, a przynajmniej zagląda do nas coraz odważniej, tak więc chętniej będziemy sięgać po ciasta bez pieczenia, które nie wymagają nagrzewania piekarnika (a przy tym nagrzewania kuchni) i są podawane na zimno, a więc chłodzą nas, gdy na zewnątrz jest coraz cieplej. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik pomarańczowy
Smakołyki Bereniki
ŚWIDERKI FRANCUSKIE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 220Szybka przekąska z ciasta francuskiego... świderki z czosnkową nutą, nadziewane szynką parmeńską oraz mozzarellą. Tylko 10 minut naszej pracy! Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je podać same lub z sosami, np. czosnkowym. Świetnie pasują do piwa, a także jako przekąska do filmu lub na wieczór z przyjaciółmi. Idealne również jako dodatek do sałatki, np. NAJPROSTSZA
Kuchnia MagdaLeny
ŚWIDERKI FRANCUSKIE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 228Szybka przekąska z ciasta francuskiego... świderki z czosnkową nutą, nadziewane szynką parmeńską oraz mozzarellą. Tylko 10 minut naszej pracy! Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je podać same lub z sosami, np. czosnkowym. Świetnie pasują do piwa, a także jako przekąska do filmu lub na wieczór z przyjaciółmi. Idealne również jako dodatek do sałatki, np. NAJPROSTSZA
Kuchnia MagdaLeny
Ciastka francuskie z gruszką i twarogiem 193twarogiem to pomysł na szybką przekąskę na słodko. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, dlatego też poniższy przepis polecam wszystkim osobom, które nie mają zbyt dużo czasu na pieczenia. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 gruszki 100 g twarogu 1 jajko 2 łyżki zwykłego cukru cukier waniliowy przyprawa do deserów
Ugotować
Ciasto porzeczkowy sad 276Zelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. wrzątku. Kremówkę ubić z cukrem i dodać lekko ciepłą żelatynę. Gdy będzie już zimna to kremówka zbyt szybko stężeje i trudno będzie ją rozsmarować. Tak więc wlać żelatynę, szybko ubić i rozprowadzić na cieście. posypać startą czekoladą
Jadło i czytadło
Serce z sernika włoskiego 265Sernik włoski to odmiana sernika na zimno, tylko zamiast żelatyny dodaje się agar - roślinny środek żelujący nadający specyficzny smak. Pyszny sernik bez pieczenia , na bazie kremu bezowego. Polecam! SKŁADNIKI: 350 g sera esencja pomarańczowa krem bezowy: 96 g cukru 44 g białek 45 g wody galaretka: 235 g cukru 11 g agaru 235 g wody barwnik spożywczy w kolorze(...)krotnie, dodać esencję pomarańczową Przygotować galaretkę: 235 g wody zagotować z cukrem i z agarem, dodać barwnik.Galaretka musi się cały czas gotować na małym ogniu przed dodaniem do ciasta, w przeciwnym razie szybko zastygnie. Do sera dodać krem bezowy cały czas mieszając , na końcu dodać zagotowaną galaretkę zostawiając ok 1/4 szkl do polania wierzchu ciasta. Wylać na foremkę
Z Marcepanem
Sernik na zimno z truskawkową pianką 418zbliża się lato widać również w deserach, które powstają w mojej kuchni. ;-) Ciężkie ciasta ustąpiły tym lekkim, delikatnym i mniej słodkim. Lato zawsze upływa mi na wariacjach z sernikami na zimno, oto jeden z łatwiejszych w wykonaniu i bardzo smacznych. Puszysta warstwa serowa i jeszcze bardziej puszysta warstwa truskawkowa, lekka jak pianka. :-) Dodatek bitej śmietany nie jest konieczny, choć szczerze(...)galaretka truskawkowa 1 płaska łyżka żelatyny 2 łyżki cukru 1 opakowanie bitej śmietany w proszku 150ml zimnego mleka 200g gęstego jogurtu naturalnego 1. Wszystkie składniki na spód do ciasta zagniatamy. Wykładamy na blaszkę (30x12cm). Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Studzimy. 2. Żelatynę rozpuszczamy w 80ml zimnej wody, odstawiamy. Przygotowujemy warstwę serową: w 150ml mleka miksujemy śmietanę
Szefowa kuchni
Wytrawne galette z młodą cukinią i twarogiem 286błyszczący po upieczeniu. Cukinię smarujemy oliwą i posypujemy ziołami. Całość wstawiamy do już rozgrzanego piekarnika na 45-55 minut, aż ciasto będzie chrupkie i złociste. Wyjmujemy z piekarnika. Dajemy galette lekko ostygnąć i podajemy po 5 minutach. Na zimno jest równie dobra. Idealnie pasuje do niej kieliszek białego półwytrawnego wina lub półwytrawny cydr. SKŁADNIKI NADZIENIA 2 małe młode cukinie, około(...)czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek suszona bazylia i oregano sól pieprz mielona gałka muszkatołowa 3 łyżki słodkiej śmietanki 30% lub małe jajko do posmarowania SKŁADNIKI CIASTA 120g lodowato zimnego masła 320g mąki pszennej, może być krupczatka /lub pół na pół krupczatka i tortowa/ 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru pudru 120ml lodowato zimnej wody
Karo in the Kitchen
Tarta caprese z pieczonymi pomidorami - pizza na cieście francuskim 208Szybka alternatywa do domowej pizzy. Wystarczą 4 składniki : ciasto francuskie, pomidory, czosnek i mozzarella i pyszna tarta gotowa. Polecam z czystym sumieniem. Dobra zarówno na ciepło i na zimno. Pieczone pomidory nadają delikatnego smaku tarcie. U nas zostaje na dłużej i będzie dobrą opcją, kiedy będziemy mieć ochotę na pizzę, a nie będziemy mieć za dużo czasu na jej wykonanie
CookYourself