ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:165/444)

Quiche ze szpinakiem i łososiem 234

jajka, pokrojony w kostkę ser i pokrojonego w paski łososia. Do masy dodać szpinak. Doprawić do smaku. Masę wlać na podpieczone ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku (180 st.C) przez 25 minut.  Można podawać ją na ciepło lub zimno. Dobrze smakuje także następnego dnia

Pasja Smaku
Tarta ze szpinakiem i mozzarellą 218

minut w temp. 200 o C). Na podpieczony spód wyłożyć farsz. Na wierzch wyłożyć plastry mozzarelli oraz pozostałą część ciasta francuskiego. Zapiec (ok. 40 min do zarumienienia). Podawać z pomidorkami koktajlowymi na ciepło lub na zimno (o ile coś się uchowa ;-)).   Notatki:   do nadzienia można dodać jeszcze ser feta (wtedy należy uważać z ilością dodanej soli). Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Mini tarty orkiszowe z botwiną, szparagami, mini cukinią, pleśniowym serem i jajkiem 171

pleśniowym i jajkiem, podana ze szczypiorkiem. Danie idealnie nadaje się na wynos, doskonale smakuje na ciepło, jak i na zimno- sprawdziłam. Świetna propozycja na piknik, zarówno w porze obiadowej, jak i na śniadanie! Składniki (na 4 - 5 porcji): Kruche orkiszowe ciasto na bazie margaryny Omega Optima: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000 1 jajko 2 łyżki wrzątku(...)wyciętych kwadratów wodą. Przygotowane spody przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 12-15 minut, do zarumienienia. Jeżeli na powierzchni ciasta powstaną bąble to nic nie szkodzi, po upieczeniu można je przebić. Wówczas stanie się to idealne miejsce na wbicie jajka.  Warzywa myję, osuszam i kroję. Szparagi i cukinię kroję

Mango Papaja
Pieczone pierogi z kurczakiem i brokułami 226

Pierogi z kurczakiem, brokułami oraz żółtym serem, wykonane z ciasta krucho-drożdżowego, pieczone w piekarniku. Pyszne pierożki prosto z pieca - chrupiące na zewnątrz, a w środku ze smakowitym farszem. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podałam je w towarzystwie sosu czosnkowego, który moim zdaniem idealnie tu pasuje. Takie pierożki to fajna opcja na obiad, kolację, a także

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto chatka Puchatka 297

Ciasto chatka Puchatka to deser zrobiony na bazie sernika. Swoim wyglądem przypomina chatę, stąd właśnie jego nazwa :) Deser ten nie wymaga od nas pieczenia więc jego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
tartaletki z budyniem i dżemami Stovit... 217

Składniki: CIASTO: mąka pszenna 20 dag, masło lub margaryna 10 dag, cukier puder 5 dag, żółtka 1 sztuka "L", woda zimna 2 łyżki, sól - szczypta NADZIENIE: budyń waniliowy 1 opakowanie, cukier 1 łyżka, mleko 400 ml, masło 1/2 łyżeczki dżem wiśniowy Stovit, dżem brzoskwinia z marakują Stovit, mam przyjemność testować i smakować dżemy Stovit "zobacz TUTAJ-stovit" jako Ambasador kampanii(...)konsystencja dżemów nie za gęsta i nie za wodnista mąka przesiana, cukier i sól, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, na koniec dodać zimną wodę, szybko zagnieść gładkie ciasto, ciasto schłodzić 30 minut w lodówce foremki do tartaletek o średnicy 6 cm wysmarować rozpuszczonym masłem smarując pędzelkiem - można użyć foremek o większej średnicy, ciasto rozwałkować, jeśli się klei można

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik z jeżynami i białą czekoladą 178

prawda...? Więc spróbuję. A co mi tam. Można przesłać dowolną ilość przepisów. Zacznę więc od sernika na zimno, który ostatnio przygotowałam, a w którym C. się po prostu zakochał. Musiałam go od niego odganiać jak natrętną muchę! A zazwyczaj za mocno owocowymi ciastami aż tak nie szaleje... Spód jest przyjemnie chrupiący i kakaowy. Pierwsza masa, jeżynowa, jest cudownie kremowa, delikatna(...)wyważone połączenie, mocno owocowe, a jednocześnie kremowe ciasto. Mówię Wam - to jest sernik idealny. Oczywiście można przygotować go z innymi owocami - malinami, truskawkami, jagodami, morelami... Trzeba tylko wtedy dobrze dopasować ilość cukru - jeżyny są dość kwaśne, więc ze słodszymi owocami ilość cukru należ odpowiednio zredukować. Sernik z jeżynami i białą czekoladą (na zimno) Składniki: (na tortownicę o średnicy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chatka Baby Jagi z truskawkami 357

Truskawki są moim ulubionymi owocami na świeżo i jako dodatek do ciast :) Ostatnio co weekend piekę ciasto kruche z truskawkami i pianką budyniową- z tego przepisu.  W ten weekend postanowiłam zrobić trochę inną wersję sernika na zimno, a właściwie chatkę Baby Jagi z masą serową i truskawkami- wyszło bardzo smacznie. Składniki: 12 herbatników, ok. 7 truskawek, 1/2 opakowania sernika(...)zimno Dr Oetker, 250 ml zimnego mleka, 90 g gorzkiej czekolady, motylki cukrowe , cukier różówy błyszczący Dr Oetker . Przygotowanie:  Na folii aluminiowej układamy 12 herbatników (po 3 w każdym rzędzie) - tak jak na zdjęciu niżej. Masę na sernik miksujemy z zimnym mlekiem do zgęstnienia. Na środkowy rząd nakładamy trochę masy i na nim truskawki. Po bokach na herbatniki nakładamy

Aga w kuchni
Sernik malinowy na spodzie z daktyli bez pieczenia 214

jakie w pracy, te domowe nigdy mi się nie znudzą😎  Od jakiegoś czasu chodzi za mną myśl o własnym biznesie cukierniczym, bo jak wiadomo cukierni z "normalnymi" ciastami jest na pęczki, a takich w zdrowszych wersjach nawet w niektórych miastach zero.😕 Z pewnością nie jeden smakosz moich wersji by się znalazł i myślę, że nie zbankrutowałabym od razu(...)tylko plany, a je zawsze trzeba mieć 😎 Jeszcze taka stara nie jestem i może te marzenie kiedyś spełnię😇  Wracając do przepisu, dzisiaj będzie sernik na zimno bez pieczenia z daktylowym spodem. Śmiało możecie go wykonać bez niego. Ja dostałam w prezencie mnóstwo daktyli i musiałam je szybko spożytkować, bo nie miałam na nie miejsca😊 Składniki na formę

Zdrowie i pysznie na talerzu
Sernik bardzo czekoladowy 286

Uwielbiam serniki – w każdej postaci. Na zimno, na ciepło, owocowe, czekoladowe, z galaretką i z owocami… aż mi ślinka cieknie. Ale jak tu zjeść sernik na diecie z niskim ig? Większość serów jest dosładzana, do masy serowej dodawany jest cukier, a spód zwykle zrobiony jest z ciastek, albo w najlepszym razie z biszkoptu – z białej mąki i z cukrem(...)czekoladowo-orzechowym spodzie :D Rozpływa się w ustach i jest pyszny! W całości z niskim ig, do tego niskowęglowodanowy :D Jeden kawałeczek i jest się pełnym (chociaż pewnie pochłonęłabym ¼ ciasta na raz, taki jest smaczny :D) Przepis, którym się inspirowałam, znalazłam tutaj klik . Wymagał paru poprawek (głównie przez fakt, że nigdzie nie mogłam znaleźć niesłodzonego serka śmietankowego), ale ostatecznie – mniam

Jak gotować i nie zwariować
Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami 191

temp. 200-220 st, przez 15 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno ze startym parmezanem. Świetnie smakują z ostrym sosem pomidorowym z dodatkiem startego parmezanu lub grana padano! Farsz może być inny oczywiście, idą Święta pomyślcie o ciekawym wypełnieniu tych pierożków, ciasto jest zdrowsze i muszę przyznać, że mi osobiście bardziej smakuje

Moja smaczna kuchnia
S jak... smakowity sylwester! 299

pysznego, co idealnie sprawdzi się jako imprezowa przekąska zarówno na ciepło, jak i na zimno. Czy może być coś lepszego w ten ostatni dzień roku? Drożdżowe babeczki z nadzieniem mięsno-pieczarkowym składniki na 24 niewielkie babeczki (użyłam standardowej formy na 12 muffinów) Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować: 500 g mąki pszennej 200 ml mleka 100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła(...)zagłębienia na babeczki (nie trzeba dociskać do samego spodu). Każdą miseczkę z ciasta napełniamy po brzegi ostudzonym farszem. Ready... Steady... Bake! Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25 min. (babeczki powinny być już wtedy ładnie zrumienione). Wyjmujemy i studzimy. Podajemy na ciepło lub zimno, chociaż moim zdaniem najlepiej smakują takie prosto z piekarnika :) Smacznego! PS. Ja formę

Ratunku obiad
Tarta z wędzonym łososiem na ciepło i z suszonymi pomidorami 192

pomarańczowym kolorem, a rukola dodaję świeżości i lekkości. Mniam :)  Składniki na kruche ciasto: 30 dag mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko  20 dag roztopionego masła 1 płaska łyżeczka soli odrobina lekkiej wody Składniki na nadzienie: 150 g wędzonego łososia na ciepło (ew. na zimno) 6 - 7 pomidorów suszonych 1 pęczek szczypiorku 1 duża kulka mozzarelli 250 ml śmietanki

Bon Appetit Małgorzaty
Bułeczki drożdżowe z konfiturą z czerwonej cebuli 198

puszyste. Są znakomite! Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie sprawdzą się na kolację lub jako przekąska imprezowa, a także jako drugie śniadanie na wynos. Nawet na drugi dzień po podgrzaniu w piekarniku smakują bardzo dobrze. Bułeczki zostały wykonane z ciasta drożdżowego na oleju zamiast masła. Takie ciasto jest wilgotniejsze i dłużej utrzymuje świeżość

Kuchnia MagdaLeny