ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:362/443)

szybkowar-rosół z kury wiejskiej z lanymi kluskami... 108

Składniki: kura wiejska 2,5 kg, włoszczyzna 1 pęczek, por średni 1 sztuka, woda 3,5 litra, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, kucharek

W Mojej Kuchni Lubię
Kopytka z sosem kurkowym 64

przez sitko mąką. Całość szybko zagnieć do momentu uzyskania jednolitej, zwartej masy. W razie potrzeby możesz dodać nieco więcej mąki, jednak uważaj, aby nie przesadzić, ponieważ kopytka będą twarde. Ciasto podziel na 6 części i każdą z nich uformuj w długi wałek o średnicy około 2 cm. Następnie przy pomocy noża potnij je pod kątem na mniejsze kawałki, formując kopytka(...)sporą ilością drobno posiekanej natki pietruszki. Sos kurkowy podawaj na ciepło z podsmażonymi kopytkami. Zobacz też inne przepisy z grzybami grzybami Tosty z boczniakami i hummusem Marynowane rydze Pierogi z kapustą i grzybami Sos kurkowy Pasta jajeczna z pieczarkami Zobacz też nowe przepisy Kopytka z sosem kurkowym Ciasteczka z lemon curd Sernik z marakują Wrapy z szarpanym kurczakiem Placki

okolicepalnika.pl
Langosze 112

Przepis na te drożdżowe placuszki wypatrzyłam kiedyś w gazetce Tina przepisy – Pierogi i kluski. Spotkałam się już z langoszami przygotowanymi z dodatkiem ziemniaków, które wywodzą się z kuchni węgierskiej. Przepis na te langosze opatrzony był informacją, że jest to kuchnia słowacka. O ile przygotowanie langoszy z ziemniakami jeszcze przede mną, tak te robię dosyć często. Świetnie sprawdzają się(...)dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 10 minut). Pozostałą mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn oraz resztę mleka i kwaśną śmietanę. Wyrabiamy ciasto – potrzeba tutaj cierpliwości, bo na początku ciasto jest dość klejące. Gdy ciasto przestanie lepić się do rąk, posypujemy je odrobiną mąki, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na około

Smaki Na Talerzu
PIERNIKI BOŻONARODZENIOWE 116

sklepach i domach pojawiają się choinki z bombkami a w oknach rozświetlają się gwiazdy. W sklepach coraz więcej ludzi poszukujących prezentów dla najbliższych. Kobiety w kuchni przygotowują pierniki, pierogi i inne potrawy świąteczne. Chociaż z roku na rok coraz szybciej sklepy zapraszają nas do świata Mikołaja to ja staram się jednak w listopadzie nie myśleć o nim.  Jednak(...)łagodnego miodu np. akacjowego 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto może być klejące, ale nie powinno się dodawać mąki. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm, posypując je niewielką ilością mąki. Mąki ma być tyle tylko aby ciasto nie kleiło się

Kuchnia w oparach
Pasztet drobiowo – wołowy z mięsa z rosołu 94

Cześć! Rosół gości w wielu domach a najczęściej w niedzielę.  Pozostaje potem mięso, nad którym głowimy się, co z niego zrobić. Ja czasami piekę pasztet zamiast lepić pierogi, pyzy czy gotować potrawkę.  Składniki: * 1,5 kg mieszanego mięsa z rosołu (drobiowe, wołowe) * 3 ugotowane marchewki * 2 ugotowane pietruszki * 30 dkg surowej wątróbki drobiowej * 2 – 3 bułki(...)Przełożyłam białka do masy mięsnej i drewnianą łyżką delikatnie wymieszałam.  Taką masę przekładałam do foremek. Użyłam tu aluminiowych foremek z firmy Stella. Są wyłożone papierem, dzięki temu ciasto czy w tym przypadku mięso nie przywiera do foremki. Są bardzo praktyczne i nie są potrzebne blaszki i papier do pieczenia.  Z tej ilości mięsa miałam 4 foremki pasztetu. Piekłam

Pieprzyć z Fantazją
Pasztet drobiowo - wołowy z mięsa z rosołu 167

Cześć! Rosół gości w wielu domach a najczęściej w niedzielę.  Pozostaje potem mięso, nad którym głowimy się, co z niego zrobić. Ja czasami piekę pasztet zamiast lepić pierogi, pyzy czy gotować potrawkę.  Składniki: * 1,5 kg mieszanego mięsa z rosołu (drobiowe, wołowe) * 3 ugotowane marchewki * 2 ugotowane pietruszki * 30 dkg surowej wątróbki drobiowej * 2 - 3 bułki(...)Przełożyłam białka do masy mięsnej i drewnianą łyżką delikatnie wymieszałam.  Taką masę przekładałam do foremek. Użyłam tu aluminiowych foremek z firmy Stella. Są wyłożone papierem, dzięki temu ciasto czy w tym przypadku mięso nie przywiera do foremki. Są bardzo praktyczne i nie są potrzebne blaszki i papier do pieczenia.  Z tej ilości mięsa miałam 4 foremki pasztetu. Piekłam

Pieprzyć z Fantazją
Tęczowy sernik na zimno. 75

Tęczowy sernik na zimno. Serniki na zimno, podobnie jak zwykły sernik jest niesamowitym deserem z górnej półki. Sernik jest fantastyczny na imprezy lub specjalne okazje, na

Zdrowy Styl Joanny
kopytka i kotleciki mielone w sosie pomidorowym... 92

Składniki: kopytka: ziemniaki ugotowane ciepłe 1 kg, mąka tortowa - ile potrzeba w miejsce po wyjęciu części ziemniaków + mąka ziemniaczana 1 łyżka, jajka 1 sztuka "XL", sól

W Mojej Kuchni Lubię
Najlepsze przepisy z ziemniakami – top 10 108

jajkiem i mizerią to przecież typowy wakacyjny obiad. Nie wyobrażamy sobie bez nich przystawek, zup, sałatek i zapiekanek. Dzięki nim możemy cieszyć się plackami ziemniaczanymi, kluskami śląskimi, babką ziemniaczaną, pierogami ruskimi, frytkami, chipsami i pyzami. W dobie Instagrama i ślepego kierowania się zaleceniami dietetyków ziemniaki straciły na popularności, ale kiedy mamy wrócić do nich, jeśli nie w tych kryzysowych(...)żeby był już gotowy, gdy ziemniaki się ugotują. Odsączone ziemniaki mieszamy z jajkiem i mąką. Łyżką lepimy duże kluski i wrzucamy je do gotującej się wody. Taką ilość ciasta trzeba będzie gotować na 2 albo 3 tury. Kluski są gotowe minutę po wypłynięciu na powierzchnię. Trzeba je wtedy wyłowić łyżką cedzakową i zostawić na durszlaku do odcedzenia. Sos: Boczek smażymy

Ugotowane pozamiatane
Wigilia grzybowa, czyli dlaczego mikołaj jest czerwony 110

był odpowiedni. Są świry, które badają to z papierkiem lakmusowym, ale wystarczy, że barwa Wam się zgadza "na oko". Oczywiście octu z umiarem. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Pierogi z kapustą i grzybami. Tu odeślę do mojego starego przepisu tutaj. Soczewica po brytańsku Wielu z Was jadło pewnie fasolkę po bretońsku. Zasmucę Was. W Bretonii takowej nie jedzą(...)znajduje się we francuskojęzycznej części świata, zrobiłem danie na styl francuski. Taka kuchnia fusion.  Składniki: - mąka - pieczarki - natka pietruszki Wykonanie: Z mąki i wody robimy lejące się ciasto i smażymy z niego naleśniki. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy. Dodajemy do nich pokrojonej natki i takim farszem nadziewamy naleśniki. Forma zawijania dowolna :) Pierniki grzybki Składniki: - 1,5 szklanki mąki

Kryzysowa Książka Kucharska
Kluski ze szpinakiem i białym serem 171

Dzisiaj kolejny sposób na szpinak. Mój młodszy syn nie przepada za szpinakiem. Jednak kluski o dziwo mu bardzo smakowały i zjadł ze smakiem. Kluski szpinakowo-serowe

O kuchni z uczuciem
Leniwe 145

Pierogi czy kluski? Nie mam pojęcia dlaczego te twarogowe kluchy nazywa się pierogami, farszu nie zawierają, a i kształt daleki od misternie sklejanych pierożków. Dla mnie leniwe to smak dzieciństwa, który płynnie przeszedł na moje pociechy. Jadane od dziesiątek lat, proste, tanie i ekspresowe w przygotowaniu. Klasyk barów mlecznych, dworcowych jadłodajni czy zakładowych stołówek. Niektóre źródła mówią(...)praskę lub rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtko i sól, stopniowo dosypujemy mąkę, zbyt dużo mąki sprawi, że kluski będą twarde 2. Białko jaja ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z ciastem  3. W oryginale ciasto formujemy w wałek, spłaszczamy go i kroimy nożem kluseczki, ja formuję kluski w rękach, ale można nadać im dowolny kształt, blat podsypujemy mąką 4. Gotujemy

Słodki Kompromis
Placki twarogowe z rodzynkami 272

Na śniadanko, kolację, słodki obiad - delikatne i puszyste placki twarogowe z rodzynkami i delikatną nutą cytrusową:).   Składniki: 500 g twarogu sernikowego 3 jajka (oddzielnie

Rodzinka w kuchni
Pieczony omlet ze śliwkami wg Aleex 123

Piątek spędziłam z mamą w Lublinie. Musiałyśmy odbyć wizytę kontrolą u lekarza. Wprawdzie choroba jest opanowana, ale nie wolno stracić czujności. Nigdy nie wiadomo, czy coś

W mojej kuchni
Gałuszki wg Aleex 193

Pierwszy tydzień w pracy poza mną. Jestem jeszcze osłabiona, tym bardziej, że wczoraj organizowaliśmy koncert charytatywny dla córeczki naszego kolegi. Na szczęście dobrnęłam do weekendu i

W mojej kuchni