ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:357/476)

Najlepszy przepis na pizzę – top 3 130

Każda nacja ma własne danie typu pizza i pierogi. Wystarczy trochę mąki i trochę czasu, żeby mieć obiad dla dowolnie dużej i dowolnie głodnej grupy osób. Niestety te dania mogą się też nie udać, jeśli nie mamy dobrego przepisu, dlatego często kupujemy już gotowe. Jeśli jednak potrzebujemy efektownego i taniego przepisu, to pizza nie ma sobie równych. Jakie(...)najlepsze przepisy na domową pizzę? PIZZA Z KALAFIORA Z SOSEM KOPERKOWYM Składniki: Ciasto: średni kalafior – umyty puszka białej fasoli – odsączona z zalewy 2 jajka po łyżeczce soli, oregano i pieprzu ząbek czosnku przetarty przez praskę Dodatki: opakowanie mascarpone pęczek koperku – drobno posiekany 10 listków bazylii – drobno posiekanych 50 g twardego żółtego sera startego na tarce

Ugotowane pozamiatane
Smaczny obiad 164

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Kilka składników i mamy pyszny obiad. A jeszcze jak zostają ziemniaki z poprzedniego dnia to pół godzinki i wszystko gotowe :) Uwielbiam wszelkiego typu kopytka, pierogi, kluski. Składniki: ( nie podaję ilości, bo robię na oko ) Kluski: ziemniaki mąka pszenna mąka ziemniaczana (2 łyżki) jajko sól sos: pieczarki woda śmietana serek topiony (śmietankowy/pieczarkowy) cebula natka(...)jarzynka Ugotowane, utłuczone i zimne ziemniaki przekładamy do miski, dzielimy na cztery równe części, jedną część wyciągamy, w to miejsce wsypujemy mąki, dodajemy jajko, jedną część ziemniaków i wyrabiamy ciasto. Nastawiamy wodę w garnku, lekko solimy. W tym czasie urywamy kawałki ciasta, formujemy kulkę i pod koniec robimy palcem wgłębienie. Tak przygotowane kluski wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy

Na moim talerzu
Leniwe dyniowe ze śmietaną i cynamonem 137

Coś dla miłośników klusek i pierogów. Dyniowe leniwe w wersji słodkiej podane ze śmietaną i cynamonem.  SKŁADNIKI 400 g puree z dyni (dobrze odciśniętego z wody) 500 g twarogu 3 jajka szczypta soli 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 300-400 g śmietany 30% 3 łyżki brązowego cukru cynamon WYKONANIE W misce połączyć ze sobą puree(...)dyni, twaróg, jajka i sól, po czym wsypywać mąkę mieszając. Ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i zagnieść. W razie potrzeby dosypać mąki. Z ciasta uformować wałek i odkrawać pod kątem kluseczki. W dużym garnku zagotować wodę i wrzucić do niej kluski. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, gotować je jeszcze około 4 minut. Śmietanę wlać do garnuszka, dodać cukier

Passions hobbies life
Knedle ziemniaczano-serowe z truskawkami 264

Najwięcej obiadów na słodko robimy chyba w sezonie truskawkowym. Paruchy z truskawkami , pierogi z truskawkami i knedle z truskawkami muszą choć raz pojawić się na stole. Obowiązkowo polane sosem truskawkowym lub waniliowym. składniki: 600 g letnich ugotowanych ziemniaków 400 g sera białego ( u mnie z kostki) 2 jajka ok 1,5 szklanki mąki pszennej truskawki + cukier Ugotowane letnie(...)ziemniaki przepuścić przez praskę i wystudzić. Ser biały również przepuścić przez praskę. Dodać jajka oraz mąkę i wyrobić ciasto, nie wyrabiać za długo tylko do połączenia składników. U mnie wyszło dokładnie 1,5 szklanki mąki ale jej ilość uzależniona jest od mączystości ziemniaków oraz wilgotności sera . Truskawki najlepiej duże sztuki, umyć i oblepić cukrem. Ręce oprószyć mąką i odrywać porcje

Monia miesza i gotuje
Tarta ze szparagami i chorizo 156

bowiem na 2-3 nietuzinkowe obiady :) Czar jednak szybko pryska, bo pozostałe gęby mniejsze i większe też trzeba nakarmić. Na ratunek przychodzą wtedy zamrożone gołąbki od teściowej albo kupne pierogi ruskie.  Tartę polecam bardzo. Porcja nie jest wielka,  starcza na dwie większe lub trzy mniejsze porcje. Jest idealna również na zimno i z powodzeniem można ją zabrać(...)woli na brunch czy lunch ;) Kiedyś nie podpiekałam spodu, ale czasami zdarzało się, że pozostawał niedopieczony. Teraz podpiekam i taki sposób zdecydowanie bardziej polecam. Dodatek twardego sera w cieście sprawia, że brzegi ciasta są bardzo chrupiące a w smaku rewelacyjne.   Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 łyżka kwaśnej śmietany

bistro mama
Smaczny obiad 238

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Kilka składników i mamy pyszny obiad. A jeszcze jak zostają ziemniaki z poprzedniego dnia to pół godzinki i wszystko gotowe :) Uwielbiam wszelkiego typu kopytka, pierogi, kluski. Składniki: ( nie podaję ilości, bo robię na oko ) Kluski: ziemniaki mąka pszenna mąka ziemniaczana (2 łyżki) jajko sól sos: pieczarki woda śmietana serek topiony (śmietankowy/pieczarkowy) cebula natka(...)jarzynka Ugotowane, utłuczone i zimne ziemniaki przekładamy do miski, dzielimy na cztery równe części, jedną część wyciągamy, w to miejsce wsypujemy mąki, dodajemy jajko, jedną część ziemniaków i wyrabiamy ciasto. Nastawiamy wodę w garnku, lekko solimy. W tym czasie urywamy kawałki ciasta, formujemy kulkę i pod koniec robimy palcem wgłębienie. Tak przygotowane kluski wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy

NA MOIM TALERZU
Pierożki wonton z sosem słodko kwaśnym 64

  Lepienie pierożków nie jest moim ulubionym zajęciem i zdaję sobie sprawę, że tym brakuje dużo do oryginału, kształt zrobiłam najprostszy na wzór naszych uszek ale

Wanilia i Kardamon
Zapiekane naleśniki z budyniem morelowym 148

Naleśniki z budyniem z morelami i zapiekane ze śmietaną i migdałami. Uwielbiam morele,a budyń z nimi to coś obłędnego. Z mojej porcji wyszło sześć sztuk

wesoła kuchnia
Pierogi z jabłkami 133

Aromatyczny obiad na słodko...no w sumie nie tylko na obiad. Spokojnie może robić za deser. Nam bardzo posmakowała taka wersja <3 Składniki Farsz: 1

R'n'G Kitchen
Wietnamskie pierożki z gorgonzolą i szpinakiem 198

Zakupiłam jakiś czas temu mieszankę do wyrobu pierożków wietnamskich i sporo przeleżała aby teraz pysznić się cudnymi pierożkami na moim talerzu. Mieszanka fajna w wyrabianiu a

Moje Małe Czarowanie
Drożdżowe pierożki z budyniem i czekoladą 134

Kolejny przetestowany przeze mnie przepis Zbigniewa Prokopczuka z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki". Wyszły niezłe, ale jak na mój gust lepiej byłoby użyć budyniu

Kuchenne zapiski Edyty
Keks wg. mgazynu Kuchnia 141

Święta, święta. Cora bliżej - brakuje mi w tym roku świątecznej aury - może to przez bark śniegu? Zresztą jak już gdzieś pisałam - nie przepadam za tymi świętami

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Knedle z truskawkami i twarogiem. 97

dowodem. Truskawki są zawinięte w pyszne ciasto wykonane z twarogu , a następnie całości ugotowana. Knedle na słodko to wyjątkowo słodka uczta, którą możesz zjeść na obiad bądź na deser . Truskawkowy aromat, który unosi się po przecięciu knedla jest odurzający! Twaróg jest kluczowym składnikiem ciasta tych knedli, nadaje ciastu sprężystości i delikatny smak sernika . Czyż to nie wspaniałe połączenie?! Truskawki(...)truskawce to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor, mangan. Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród

Zdrowy Styl Joanny
Knedle z mięsem z rosołu 85

jajka, mąkę, sól i dokładnie wyrabiamy ciasto. Na początek dajcie 400 g mąki (ja na tym poprzestałam), jeżeli ciasto nadal bardzo się klei do rąk, dodajcie resztę mąki. Polecam jednak dać mniej mąki, a później przy formowaniu knedli podsypywać sobie nią dłonie. Knedle są smaczniejsze, jak nie są nafaszerowane mąką. Odrywamy kawałek ciasta, rozpłaszczamy go, nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy(...)początku delikatnie je wymieszać, żeby nie przykleiły się do dna garnka. Przed podaniem można je skropić odrobiną oliwy. Możecie je też polać stopionym masłem. Podobne przepisy: Knedle ze szpinakiem Pierogi z mięsem z rosołu i kaszą jęczmienną Artykuł Knedle z mięsem z rosołu pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Fuczki 120

następnym razem podwoję składniki. Nawet przeszło mi przez myśl, że te placki mogą z powodzeniem być jedną z dwunastu potraw na wigilijnym stole, bo smakiem przypominają mi trochę pierogi z kapustą i grzybami mojej mamy. Na pewno jednak zagoszczą w moim menu na stałe. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250g kapusty kiszonej 1 jajko 3/4szkl. mąki tortowej(...)majeranku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową. Wbiłam do niej jako i dolałam mleko. Podane składniki zmiksowałam na jednolite lekko gęste ciasto. Kapustę kiszoną odcisnęłam z soku i drobniutko poszatkowałam. Dodałam ją do przygotowanego ciasta i dokładnie wszystko wymieszałam łyżką. Na koniec przyprawiłam ciasto solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Na patelni rozgrzałam

Waniliowe Improwizacje