Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)

Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)

Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)

Moskole to placki z gotowanych ziemniaków, które pochodzą z kuchni podhalańskiej, szczególnie znane na Mazowszu. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, rewelacyjnie smakują z masłem czosnkowym! Dawniej pieczone były na rozgrzanej blaszce pieca kuchennego, obecnie często są wypiekane na suchej patelni, lub z dodatkiem odrobiny oleju. Tradycyjny przepis jest wegański, chociaż czasami dodawane jest do ciasta jajko albo maślanka. Ponadto, pierwsze zapiski mówią, że były one przygotowywane z mąki owsianej lub ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu WegePrzepis

Warto przeczytać

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Jak uratować przesoloną zupę?

Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?

Czytaj dalej...

Zdrowe odżywianie - zdrowe warzywa

Te warzywa są dla naszego organizmu bardzo wartościowe!

Czytaj dalej...

Autor

WegePrzepis

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

buraki, ciasto, dynia, bananowe, kotlety, sałatka, sernik, zupa, sałatki, pierogi, gofry, przekąski, obiad, gulasz, piernik, tortilla, makaron, sernik ze snickersami i kajmakiem, ciasteczka, cukinia, bounty, pulpety, chałwa, ciasto bananowe, ciasto czekoladowe, pieczone ziemniaki, placki z cukinii, ciasto bounty, ciasto bez pieczenia, zupa krem

Inne przepisy z WegePrzepis

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.