ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:356/476)

Leniwe 23322

Dzisiaj klasyk - pierogi leniwe. Składniki podaję orientacyjnie, ponieważ dużo będzie zależało od sera jakiego użyjemy do leniwych. My jadamy z roztopionym masełkiem i posypane cukrem - smak dzieciństwa :) Składniki: 1 kostka sera - u mnie ser półtłusty 280g (Trzebownisko) 1,5 szklanki mąki pszennej 2 jajka szczypta soli łyżka cukru Sposób wykonania: 1. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy jajka, cukier i sól(...)stopniowo dodajemy mąkę - zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być lekko klejące. 2. Z ciasta formujemy wałek, kroimy ukośnie kluski. 3. Gotujemy wodę z dodatkiem soli, na wrzątek rzucamy porcjami kluski, gotujemy na małym ogniu do momentu, aż wypłyną na wierzch. Wyciągamy łyżką cedzakową. 4. Podajemy polane roztopionym masłem i oprószone cukrem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Collard greens i cornmeal dumplings 43

naprawdę przetłumaczyć, bo collard to zasadniczo rodzaj kapusty, ale czasem tłumaczone jako zielenina. Z uwagi na problem z kapustą, zastosowałem jarmuż wygrzebany z "biedaszybów". Dumplings czasem tłumaczone jest jako pierogi, ale bardziej to kluchy. Cornmeal, to kaszka kukurydziana. To zielone symbolizuje dolary. Im więcej zjecie, tym więcej ich będzie w tym roku. W sensie, tak mówią. Składniki: - jarmuż - mąka(...)Wykonanie: Cebulę kroimy drobno i podsmażamy. Dodajemy jarmuż, chwilę smażymy, dolewamy wodę i dusimy. Mąkę pszenną z kukurydzianą mieszamy w stosunku 1 do 2. Dolewamy trochę wody i ugniatamy ciasto. Kładziemy kawałki ciasta do gotującej się wody i wyjmujemy, kiedy wypłyną. Kładziemy kluski na jarmuż i chwile dusimy

Kryzysowa Książka Kucharska
Mielone tofu z patelni (wegańskie, keto, low carb) 112

smażymy jeszcze przez kilka minut na średniej mocy palnika do lekkiego zarumienienia i podsuszenia. Mielone tofu z patelni świetnie nadaje się do sosu pomidorowego , lasagne, jako nadzienie do pierogów lub krokietów. Wartości odżywcze w całości w 1 porcji Wartość energetyczna 619 kcal 155 kcal Białko 40 g 10 g Tłuszcze 45 g 11 g Węglowodany netto(...)powyższego przepisu powstają około 4 porcje po 50 gram każda. Jeszcze więcej wegańskich przepisów Kotlety z buraka Boczniaki ala strogonow Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki w mięsnej marynacie Chaczapuri ze szpinakiem Sałatka z buraków A może coś na słodko? Wegańskie ciasteczka orzechowe Michałki bez cukru Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Chałwa

WegePrzepis
Jak zrobić ser biały twaróg 124

Jak zrobić ser biały twaróg – oto krótki poradnik w temacie. Lubicie sery typu twarogowego? Próbowaliście kiedyś sami je przygotować? Nie jest to trudne a satysfakcja

Dorota Smakuje
Leniwe mocno ananasowe 112

Pierogi leniwe z ananasem i ananasowym curdem. Kluski: 450 g twarogu mielonego 200 g mąki orkiszowej 1 jajko szczypta soli Sos ananasowy: 1/2 ananasa łyżka masła szczypta soli sok z połowy limonki Ananasowy curd: 1 jajko 2 żółtka  80 g ksylitolu lub erytrolu lub cukru 70 g masła sok z połowy limonki 1/4 szklanki soku z ananasa(...)składników na kluski zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na 4 części. Z każdej uformuj wałeczek i pod kątek odcinaj ostrym nożem „kopytka”. Gotuj w dużej ilości lekko osolonej wody. Na patelni zagrzej masło. Ananasa pokrój w kostkę. Podsmaż. Dopraw małą ilością soli. W misce, najlepiej metalowej, roztrzepujemy jajko, żółtka i słodziwo. Następnie dodajemy masło i sok. Masę podgrzewamy

Kucharzyca
Chiński rosół z sakiewkami 789

SKŁADNIKI: ROSÓŁ: porcja rosołowa 4 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera cebula liść laurowy biała część pora lubczyk suszony szczypta chilli lub chilli suszone sól pieprz czarny

Gotowanie jest łatwe
Zielone kluski śląskie 146

Jakiś czas temu kupiłam mielony młody jęczmień. Tak sobie stał w szafce aż w końcu się do niego dobrałam. Ma ładny zielony kolor więc stwierdziłam, że

Monia miesza i gotuje
Kopytka 262

Kopytka to jeden z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych dodatków w polskiej kuchni. Często są zresztą spożywane jako skądinąd samodzielne danie, wówczas zwykle z dodatkiem skwarków lub

Kulinarna Pokusa
Placki bananowe z sosem czekoladowym 182

Ten tydzień zaczynam śniadaniowo i słodko. Zobaczymy, jak będzie dalej... Głównym składnikiem placków jest banan, dzięki czemu można znacznie zredukować ilość użytej mąki. Przez to jednak

Pełny talerz
454. Ponownie gofry. 114

cynamonowe drożdżowe gofry z sosem śliwkowym, twarożkiem i prażonymi płatkami migdałowymi Bo skoro są drożdżowe placki, ciasta i całe mnóstwo innych rzeczy, to czemu nie gofry? Od kilku dni chodziły za mną śliwki, ale niestety nie mogłam ich już nigdzie dostać, dobrze, że w tym roku pomyślałam i kilka woreczków zamroziłam :P To nie to samo co świeże, ale zawsze(...)coś :P I w końcu odpowiadam na pytania od  natalia.190 , dziękuje :) 1. Ulubione danie na Boże Narodzenie. Hmm.. pierogi!! Zdecydowanie. Albo nie... paszteciki mojej mamy, to jest numer jeden, bez którego nie ma Wigilii! :P  2. Gdzie byłaś w ostatnie wakacje? Na obozie we Włoszech oraz z rodzicami na kilka dni u rodziny na mazurach

More food, love and dreams
Liebster Blog Award 160

popisowe danie? Dla moich Rodziców. 7. Ulubiona kuchnia (włoska, chińska, itp)? Chińska. 8. Największa kuchenna klapa? Kruche ciasteczka, twarde jak kamienie. Miałam wtedy 8 lat. 9. Największy kuchenny sukces? Ciasto drożdżowe. 10. Najprostsze danie z ziemniaka? Frytki. 11. Przepisy z internetu czy poplamiona książka kucharska? Co wybierasz?:) Oczywiście, że poplamiona książka kucharska. III. Blogi nominowane przeze mnie: http://pocztowkizirlandii.wordpress.com(...)danie, deser). - Racuszki. 6. Jaki jest Twój ulubiony fast food? - Hamburger… domowy. 7. Jaka jest Twoja ulubiona przekąska? - Nie mam ulubionej. 8. Jakie danie mączne jest Twoim ulubionym? - Pierogi z jagodami. 9. Jakie jest Twoje ulubione danie Wielkanocne? - Jasne, że barszcz biały z jajkiem i chrzanem. 10 Jakie jest Twoje ulubione danie na Boże Narodzenie? - Ryba po grecku

mojewypiekiinietylko
Świąteczne babeczki. Bez zapachu piernika 191

miesiąca, albo dopiero pieczemy takie na ostatnią chwilę. Przełożony powidłami piernik czeka w spiżarni. Na stole pysznią się makowe strucle, w lodówce czeka sernik i wszystkie wytrawne dania - pierogi, uszka, barszczyk... Jak dobrze, że większość tych smakołyków można przygotować troszkę wcześniej - dzięki temu tych ostatnich chwil nie trzeba spędzać w kuchni. Zamiast tego można się całym sercem oddać ubieraniu(...)kakao, sól, barwnik i ocet, dokładnie miksując po każdym dodaniu. W osobnej misce ubić jajka, delikatnie wmieszać je do masy maślanej. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką.  4/5 ciasta rozłożyć równomiernie w formie na muffiny wyłożónej papilotkami. Następnie rozłożyć masę serową, a na wierzch resztę ciasta. Wykałaczką lub patykiem do szaszłyków zrobić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Naleśniki ziemniaczane z farszem ruskim 146

zaskoczyły mnie naleśniki ziemniaczane, które są przepyszne! Koniecznie musicie spróbować. :) Przy okazji weekendu wybraliśmy się z Dominikiem do jednej z naszych ulubionych naleśnikarni. Ponieważ od dawna chodziły za mną pierogi ruskie, to zdecydowałam się na naleśniki ziemniaczane z takim farszem. Przyznam, że smak przeszedł moje wszelki oczekiwania i sprawił, że zapragnęłam odtworzyć to danie w domowych warunkach. Tak właśnie(...)olej. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy obie mąki oraz sporo soli do smaku. Ponownie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajcie jeszcze trochę mąki, jeśli zbyt gęste - mleka lub wody. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, gdy się rozgrzeje równomiernie rozlewamy na niej chochelkę ciasta naleśnikowego. Smażymy do momentu aż brzegi się nie zarumienią, następnie ostrożnie przekładamy na drugą stronę. Smażymy

Cooking Monster
Razowe ravioli ze szpinakiem i serem pleśniowym 85

jeszcze nie szczędzić sera bursztyn (lub parmezanu), bardzo dobrze uzupełnia całą potrawę. Od razu mówię, że przy tego typu pierożkach trzeba się trochę namachać. Przy robieniu naszych rodzimych pierogów jest mniej pracy. Nikt jednak nie mówił, że będzie łatwo. Składniki: 100 g mąki pszennej poznańskiej 50 g mąki razowej 2 jajka 250 g świeżego szpinaku 100 g sera pleśniowego(...)więcej – polecam :)) 1 łyżka natki pietruszki szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka masła olej rzepakowy sól pieprz (przepis na 40 małych ravioli) Z mąki pszennej, razowej i jajek robimy ciasto, jeżeli jest potrzeba, można dodać odrobinę wody. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż stanie się gładkie i sprężyste. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na godzinę. W tym czasie na patelni rozgrzewamy

Kardamonovy
150. Letnie, drożdżowo - maślane jagodzianki, czyli: cynamonowe bułeczki z jagodami i truskawkami 123

temat długo się rozpisywać.. LEŚNE JAGODY! 🙏 Kto ich nie kocha, nie lubi, nie ubóstwia, nie tęskni za nimi jesienią i zimą? Naprawdę byłoby ciężko znaleźć kogokolwiek.  Pierogi, naleśniki, konfitury, dżemy i.. bułeczki! Najlepiej domowe, bo unoszący się zapach wypieków w mieszkaniu i zjadania ich jeszcze na ciepło jest nie do podrobienia.   Przy temacie jagodowym(...)bułeczki wypełnione truskawkami i boskimi jagodami posypane cukrem i cynamonem.. Istny obłęd naprawdę! Przepis nie jest trudny, ale jak to wiadomo potrzebne jest nam trochę więcej czasu, bo ciasto drożdżowe lubi wyrastać powolutku, nigdzie się nie spiesząc. W przepisie nie szczędziłam na cukrze, ale tylko takie wypieki kojarzą mi się z dzieciństwem, z wakacjami u babci, z beztroską

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania