Kraków, Wrocław, Zakopane, Bukowina Tatrzańska, Rzeszów a ostatnio Toruń. W każdym z tych miast zahaczyłam o restaurację z pierogami. Wszędzie smakowały inaczej. W Krakowa zmałpowałam ze szpinakiem i żółtym serem z Wrocławia duży i pieczony z ziemniakami, z Zakopanego z oscypkiem, z Bukowiny z kapustą i grzybami a z Torunia przywiozłam pomysł pieczonych a'la po meksykańsku, na który(...)zdradzę dziś przepis :-) Może kogoś zainspiruję do lepienia na wigilię, kogoś kto nie pości w ten wieczór. Składniki na ciasto: 500 g mąki 1 jajko + 1 do posmarowania 1 opakowanie drożdży instant szklanka mleka szczypta soli 40 g masła 1 łyżeczka cukry Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego
pieprzny smaczekwciskam go gdzie się da… a nawet staram się tam gdzie się nie da. Ostatnio z siostrą kupiliśmy paszteciki z kaszą gryczaną w jednym z marketów i poza ciastem, które było fajne, to niestety nie powaliły, a taką miałem ochotę na pasztecika… Coś trzeba było z tym fantem zrobić, więc korzystając z sezonu zrobiłem paszteciki z bobem(...)pomidorami . Staram się nie być monotonny i za każdym razem pokazywać Wam bób w innej odsłonie. Był bób pieczony na modłę azjatycką, jak i klasyczny, delikatny z miętą w pierogach z bobem . Teraz pracuję nad pasztetem bobowym, ale ciągle nie wiem co do niego dodać… Korcą mnie już sprawdzone smaki, ale okaże się w praniu co do niego
BlendmanAby wykonać te małe aromatyczne kuleczki trzeba najpierw zrobić mieszankę mąk z tapioki i ryżowej pół na pół. Można takie mieszanki zakupić w Kuchniach Świata albo
Moje Małe CzarowanieLubicie śliwki? My bardzo. Zawsze czekam na jesień, aby skosztować tych soczystych, słodkich owoców. Są one zresztą obecne w mojej kuchni przez cały rok, ale jesienią
W mojej kuchniCzęsto zastanawiacie się co zrobić z mięsem z rosołu, podaję Wam dzisiaj przepis na pyszny pasztet właśnie z tego mięsa. Do pasztetu można również dodać pieczarki
To co lubię - gotuję i polecampierogi ruskie z zieloną cebulką? Ja uwielbiam pierogi, mogłabym je jeść i na obiad i na kolację :) Może i Wam spodoba się moja propozycja ulubionych ruskich. Pierogi ruskie z cebulą dymką SKŁADNIKI: 500 g ugotowanych ziemniaki 200 g półtłustego twarogu 1/2 pęczka cebuli dymki sól pieprz 2 szklanki mąki pszennej typ 450 2/3 szklanki ciepłej wody sól(...)zieloną część) drobno kroimy. Ziemniaki mielimy razem z serem, dodajemy pokorną cebulkę oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy do powstania jednolitego farszu. Przygotowujemy ciasto. Do malaksera wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz ciepłą wodę. Wyrabiamy wszystko na gładkie, zbite w kulkę ciasto. Wyciągamy ciasto na stolnice, podsypujemy mąką i wałkujemy na cienki placek, wykrawamy kółka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipomidorach - koxmarta z bloga Marciocha Kucharzy Bakłażan zapiekany z pomidorem i mozzarellą - Kasia J z bloga Pełny talerz Parmigiana z bakłażanów - Ola z bloga Poznaj smaki świata Pierogi włoskie - Młoda Mężatka z bloga Przepisy młodej mężatki Placek z cukinii prawie jak pizza - slodkamama z bloga Słodziutka Mama Pomidori ripieni - pomidory faszerowane - Maria T. z bloga SycyliaSi! Zapiekanka(...)papryką - Monika Olczak z bloga Cynamon & Chilli Zapiekanka z cukinii i pomidorów a'la caprese - przepis z bloga Studentka na diecie Desery: Bocconotti - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Ciasto czekoladowe z migdałami - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Fichi al forno con Vin Santo - Mikołaj Kaczmarek z bloga Italianizzato Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti calabresi - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek
Chilli Czosnek i OliwaKanapki z awokado i łososiem to zdrowe, bardzo dietetyczne śniadanie. Awokado i łosoś zawierają w sobie cenne i zdrowe składniki odżywcze. Łosoś zawiera dobrze przyswajalne i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Guacamole: - 1 duże dojrzałe awokado - 2 ząbki czosnku - sok wyciśnięty z połowy limonki - pół małej cebuli - 2 łyżki świeżej kolendry - pół ostrej papryki ( może być bez
Kuchenne syntezyMiałam resztkę mrożonego szpinaku w zamrażarce i ser w lodówce.Zrobiłam pyszne i delikatne ravioli z farszem z szpinaku i sera grana padano.Ser jest bardzo smaczny
Ala piecze i gotujechociaż w formie zapachów, smaków poczuła atmosferę Świąt, której tak bardzo tu nam brakuje. Zapisuję tutaj swoją listę 12 dań. 1. Barszcz z uszkami - uszka mam już zamrożone. 2. Pierogi z kapustą i grzybami - również są już w zamrażarce, zamroziłam surowe w Wigilię rano je ugotuję, a przed kolacją podsmażę. 3. Ryba po grecku - planuję zrobić dwa dni przed(...)Zamiast kompotu z suszu - grzaniec bezalkoholowy 11. Krokiety z kapustą i grzybami 12. Paszteciki - już upieczone, zamrożone. Ciasta i ciasteczka Pierniczki już są, planuje upiec piernik wylewany, zrobić chatkę Puchatka, keks mocno bakaliowy, muffinki , ciasto Izaura i ciasto marchewkowe. Jest sporo ciast dlatego, że obdarowuję nimi rodzinę czy znajomych. Przygotowuję też dania mięsne typu bigos, rolady, pasztet
Na moim talerzuchociaż w formie zapachów, smaków poczuła atmosferę Świąt, której tak bardzo tu nam brakuje. Zapisuję tutaj swoją listę 12 dań. 1. Barszcz z uszkami - uszka mam już zamrożone. 2. Pierogi z kapustą i grzybami - również są już w zamrażarce, zamroziłam surowe w Wigilię rano je ugotuję, a przed kolacją podsmażę. 3. Ryba po grecku - planuję zrobić dwa dni przed(...)Zamiast kompotu z suszu - grzaniec bezalkoholowy 11. Krokiety z kapustą i grzybami 12. Paszteciki - już upieczone, zamrożone. Ciasta i ciasteczka Pierniczki już są, planuje upiec piernik wylewany, zrobić chatkę Puchatka, keks mocno bakaliowy, muffinki , ciasto Izaura i ciasto marchewkowe. Jest sporo ciast dlatego, że obdarowuję nimi rodzinę czy znajomych. Przygotowuję też dania mięsne typu bigos, rolady, pasztet
NA MOIM TALERZUsamochodzie z widokiem na Tatry : ) ach ! Już najedzeni, ruszyliśmy do domu i tu na kolację zjedliśmy : Czarne pierogi nadziewane bryndzą i prażoną cebulą . Naprawdę były znakomite, przepyszna bryndza. A potem kolejny kolor na talerzu czyli zielone pierogi nadziewane mięsem z sarny z karmelizowaną śmietaną z borowikami. Szczerze ? zakochałam się w nich, przepyszne ! Zamówiliśmy jeszcze tarcioki(...)wcześniej wspomniana, Góralska pizza – zjedzona od razu pod restauracją w samochodzie, przepyszna ( aczkolwiek ja nie lubię ogórków na pizzy – tu one pasowały znakomicie !) Pizza zrobiona jest na cieście ziemniaczanym, z sosem pomidorowym, oscypiek, borowikiem marynowanym i ogórkiem kiszonym oraz posypana jest szczypiorkiem. Podsumowując Cóż mogę powiedzieć, miejsce oprócz tego, że zaskoczyło mnie smakami, to jeszcze zaskoczyło mnie
Kuchnia na wzgórzuOstatnio kuchnia gruzińska bije rekordy popularności, a ilość zjadanych przez Polaków chinkali chyba niedługo zrówna się z ilością zjadanych pierogów ruskich:) Pierożki chinkali smakują pysznie, ale inne gruzińskie potrawy, jak chociażby chaczapuri są niemniej popularne i pyszne. Imerulskie chaczapuri na blogu są obecne od dłuższego czasu, pora więc na ich adżarską wersje. Czym się różnią? przede wszystkim wyglądem - chaczapuri(...)adżaruli mają kształt łódeczki, a podczas pieczenia na środek nadzienia wbija się jajko. Podawane są z kawałkiem masła, które pod wpływem gorącego ciasta zaczyna się topić. Odrywamy kawałki ciasta, maczamy w mieszance żółtka i masła, zagarniamy ciągnący się ser i ... to się nazywa eksplozja smaku! Chaczapuri przygotowałam na cieście z dodatkiem jogurtu, a do nadzienia wykorzystałam serek capri (typu
Obiad gotowy