ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:355/476)

CZERWONY BARSZCZ Z USZKAMI + FILMIK 103

Barszcz czerwony i uszka z grzybami to podstawa dań wigilijnych. Osobiście za nim przepadam, cudowny smak zupy i delikatne a zarazem mocno grzybowe uszka, rewelacyjne danie

Kulinarne Fantazje Marioli
Legumina drobiowa z kalafiorem i rakami 163

Legumina drobiowa z kalafiorem i rakami Autor przepisu: Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Co to jest legumina Niemal zapomniane dziś

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kibiny litewskie z ziemniakami 202

Składniki 500 g mąki pszennej 2 jajka 120 g masła szczypta soli 2-3 łyżki śmietany 500 g ziemniaków kostka bryndzy ok 250 g białego sera

Gaździnka warzy
Wegetariańskie pierożki na parze 208

Pierożki, jakie wymyśliłem do pulpetów rybnych, gdyż podanie ich po prostu z frytkami wydało mi się zbyt prostym rozwiązaniem. Przepis na rybno-grzybowe kuleczki podam niedługo

Gotuj z Rumcajsem
Ciasteczka pierożki z jabłkiem 222

Ciasteczka serowe wypełnione jabłkiem w sam raz na szybką przekąskę. Super smakują jeszcze ciepłe, aż ciężko się od nich oderwać :) Czas pieczenia:   25 min - 30

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Dyniowo-kawowe ciasteczka z białą czekoladą 82

tylko do połączenia. Na koniec drewnianą łyżką mieszamy razem z białą czekoladą.   Przykrywamy ciasto i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.   Przygotowujemy blachy do pieczenia – u mnie dwie duże, wyłożone papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na 180°.   Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczamy. Układamy na blaszce, w lekkich odstępach(...)Wyciągamy z piekarnika i ja na tym etapie, gdy są jeszcze bardzo gorące, delikatnie odklejam je od papieru, biorę szklankę o średnicy trochę większej niż ciasteczko i jakbym wykrawała pierogi, daje szklankę na ciasteczko i kołuję nią aby ciasteczko ładnie się uformowało w krążek, bo po pieczeniu różnie z kształtem bywa. One gdy są jeszcze ciepłe są plastyczne

Smaczna Strona
Sałatka z selerem konserwowym i ziemniakami 134

jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej Zobacz więcej wegetariańskich przepisów A może wegetariańskie słodkości? Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Keto(...)buraka (wegańskie) Flaki z koziej brody Quiche z kurkami i serem Fritatta ze szpinakiem (keto) Kalafior pieczony w panierce Kulebiak z kapustą i grzybami Jajeczne placki z cukinii (keto) Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie) Sos kurkowy Kapusta z grzybami Najnowsze przepisy Sałatka z selerem konserwowym i ziemniakami Gzik – przepis tradycyjny (keto, low carb) Tiramisu z bitą śmietaną

WegePrzepis
Zupa z fasolki szparagowej 119

jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej Zobacz więcej wegetariańskich przepisów A może wegetariańskie słodkości? Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Keto(...)buraka (wegańskie) Flaki z koziej brody Quiche z kurkami i serem Fritatta ze szpinakiem (keto) Kalafior pieczony w panierce Kulebiak z kapustą i grzybami Jajeczne placki z cukinii (keto) Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie) Sos kurkowy Kapusta z grzybami Artykuł Zupa z fasolki szparagowej pochodzi z serwisu WegePrzepis

WegePrzepis
Piróg biłgorajski 164

pieczeń z kaszy gryczanej, białego sera i ziemniaków. Receptura jest rodem z Biłgoraja. Przepis na tę pieczeń dostałam od koleżanki z pracy, która własnie tam mieszka. Pierwszy raz pieroga spróbowałam jakieś 10 lat temu będąc w tamtych okolicach. Od pierwszego kęsa posmakował mi. Fakt, jestem przyzwyczajona do połączenia kaszy gryczanej i białego sera, ponieważ w moich stronach a mieszkam(...)była to nowość. Zeszło mi się zanim upiekłam go sama. Z tego co przekazała mi koleżanka, przepisów na piróg biłgorajski jest wiele, są również przepisy, do których wyrabia się ciasto na spód. Zrobię taki następnym razem, bo przepis już mam Jak dla mnie w smaku ten piróg to petarda! Zachęcam by wypróbować ten przepis. Można oczywiście zrobić z połowy składników

Pieprzyć z Fantazją
,, Pierogi z dynią’’ 164

Jeśli jesteście miłośnikami dyni z pewnością mam coś dla Was. Pierogi z dynią to ciekawa alternatywa dla znanych i lubianych pierogów z kapustą czy ruskich. Wypróbujcie pierogi z dynią i zakochajcie się w ich delikatnym, lekko słodkawym smaku i pięknym aromacie. Nadzienie: 30 dag dyni 4 cebule 30 dag wędzonego boczku, sól, pieprz, suszony majeranek Boczek kroimy(...)kroimy w drobną kostkę i przekładamy do garnka. Podsmażamy na maśle, aż dynia będzie miękka. Mieszamy ostudzoną dynię z cebulą i boczkiem. Dobrze doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto: 3 szklanki mąki poznańskiej 1 jajko 2 łyżki oleju płaska łyżeczka soli około 1 szklanka bardzo ciepłej wody Przygotowujemy ciasto. W mące robimy dołek, dodajemy jajko i dolewamy porcjami wodę

Podróż w kulinaria
Kilka pomysłów na... 179

najedzeni?... jeżeli dla odmiany macie ochotę na coś lżejszego od typowych świątecznych potrwa to dobrze trafiliście. U mnie w tym roku dla mnie królował wieniec drożdżowy z makiem, drożdżowe ciasto, z dużą ilością maku i orzechami na wierzchu.. nie da się nie pokochać (wariacja na temat zwykłego makowca) :3 a wy co byście mogli jeść cały czas przez(...)ciecierzycą w sosie orzechowym z kasza bulgur (vegan) Tofu w indyjskim sosie orzechowo-pomidorowym, ryż i brokuły (vegan) Bataty i cukinia w sosie orzechowym, kasa kuskus brokuły (vegan) Pieczone "pierogi"/mini calozne z farszem z czerwonej soczewicy (vegan

More food, love and dreams
Pierogi "ruskie" z cukinia 161

Pierogom ruskim nie odpuszczam nawet w lecie,choc niektorzy twierdza,iz mlode ziemniaki nie nadaja sie na pierogowy farsz.Nadaja sie,nadaja,tylko musisz uzyc "maczystej odmiany"ziemniaka.Twarozki przyjechaly ze mna z Polski i czekaly cierpliwie na swoja kolej,takze nie mialam wyboru.I tak wlasnie przy okazji robienia ruskich pierogow,zrobilam maly eksperyment i do czesci ziemniakow zamiast sera dodalam(...)starta na tarce cukinie i powstaly dzisiejsze cukiniowe pierozki.Sa bardzo delikatne, naprawde pyszne.Polecam! Skladniki na ciasto: 3 szklanki maki 1 szklanka cieplej wody 1-2 lyzki oleju 1/2 lyzeczki soli Skladniki na farsz: 500 g maczystych ziemniakow 1 spora cukinia-okolo 300 g 1 cebula sol,pieprz swieze oregano lub majeranek 1 lyzka masla gheee do okraszenia:boczek,cebula Wykonanie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bagietki pełnoziarniste 193

paczce po warsztatach z marką Lubella. Ktoś się może zdziwić, gdyż ta marka raczej kojarzy się z makaronami, ale na warsztatach pierogowych mogłam się przekonać jaką świetną mąkę do pierogów produkują. Teraz przekonałam się, że mąka pełnoziarnista pszenna jest doskonała do wypiekania pieczywa. Były już idealne rustykalne bagietki jak z paryskiej piekarni Polecam również przepis na rustykalne bagietki pszenno(...)trochę więcej czasu na wyrastanie. Bagietki pełnoziarniste, kto nie ma na nie ochoty? Składniki na 4 bagietki: -500 g mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella + trochę mąki pszennej tortowej do podsypywania ciasta -7 g suszonych drożdży -350 ml wody -2 czubate łyżki masła -2 płaskie łyżeczki soli -2 płaskie łyżeczki cukru – oliwa do posmarowania miski W misie robota mieszamy mąkę pszenną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Knedle ze śliwkami 231

Nieczęsto zdarza nam się przygotowywać pierogi, knedle, kopytka itp. Zazwyczaj wynika to z przekonania iż potrzeba na to sporo czasu. Czy faktycznie tak jest? Odpowiedź nie jest prosta … i tak i nie. Póki jeszcze jest sezon na śliwki postanowiliśmy z Madzią przygotować na obiad knedle ze śliwkami w bułce tartej z dodatkiem cynamonu. Będzie pysznie, smacznie i bardzo(...)Śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Ziemniaki przekładamy na stolnicę, robimy w środku wgłębienie i dodajemy jajka, mąkę, sól i całość dokładnie wyrabiamy. W razie konieczności (jeśli ciasto będzie bardzo klejące podsypujemy mąką). Formujemy dość grube wałki i kroimy je w 1 cm plastry. Każdy z plastrów rozpłaszczamy i układamy na nim śliwkę, zwijamy formując kulkę. Knedle gotujemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!