Jesienią to ciasto obowiązkowo musi się znaleźć na moim stole. Tym razem zrobiłam kilka zmian i wyszło całkiem fajne aromatyczne, pachnące i efektowne ciasto. Lubię takie ciasta bez kremów i dodatkowych kalorii. A ta galaretka kubusiowa pyszna. Z tego przepisu piekłam też ciasto Marchewkowe z lukrem królewskim . Składniki: 4 jajka 1 szkl cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)waniliową i wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika, cynamonem i solą. Dodawać porcjami do utartej masy i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać startą na tarce na dużych oczkach marchewkę, pokrojone orzechy, wyfiletowaną pokrojoną pomarańczę i ponownie wymieszać. Ciasto wylać do blaszki 25*25 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia
Ala piecze i gotujePrzyznam się, że uwielbiam serniki, ale te bardziej klasyczne. Dzisiaj zapraszam na taki sernik tradycyjny bez spodu. Nie chciało mi się dodatkowo zagniatać ciasta i podpiekać spodu. Wszak ja ostatnio leniuszkiem jestem, a może nie mam już tyle czasu. Sernik tradycyjny z tego przepisu jest w smaku bardzo serowy, kremowy, ale nie tak zbity i nie tak mulisty jak sernik(...)rodzynek. Ostatnio wdałam się w rozmowę z mężem o rodzynkach. Wyszło, że w pierniku mu nie przeszkadzają, bo tam jest wiele mocnych aromatów. W serniku, gdzie jest wiodący smak sera, rodzynki burzą harmonię Drukuj Klasyczny sernik Pyszny, wilgotny i ciężki sernik Składniki Ciasto 1 szkl. mąki orkiszowej 4 łyżki erytrolu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g masła
Mieszam w Garnkupozostawało krysztalików cukru. Studzimy. Do dużej misy przesiewamy mąkę pszenną i żytnią, przyprawę do piernika, szczyptę soli, proszek do pieczenia, kakao i dodajemy wystudzoną masę maślaną. Lekko mieszamy. Po tym dodajemy syrop cukrowy i ponownie lekko mieszamy. Następnie wbijamy jajo i wyrabiamy na jednolite ciasto. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby przeszło smakami. Po schłodzeniu w lodówce ciasto
Kuchnia Łukaszawynika, że mocno nadaje ona takim ciastom pulchności. Składniki na 1 keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH): 2 jajka - całe 1 szkl. cukru (200g) 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej (270g) - u mnie tortowa 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej - płaska 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 szkl. wiórków kokosowych (50g) 3/4 szklanki(...)szklankach. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. Dodać wiórki kokosowe. Jajka ubić mikserem - stopniowo dodając cukier - na jasną, puszystą masę. Wlać olej i lekko zmiksować. Powoli dodawać przygotowane wcześniej suche składniki i dalej miksować. Na koniec delikatnie wmieszać marchewkę i żurawinę. Przełożyć ciasto do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia - lub natłuszczonej masłem i obsypanej
Grunt to przepis!piernika 4 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego W rondelku roztapiamy masło i olej kokosowy z miodem. Do miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, siemię lniane i zmielony wcześniej na mąkę słonecznik. Suche składniki powoli dodajemy do rondelka z masłem i miodem, mieszamy wszystko do uzyskania gładkiej masy. Masa jest błyszcząca i dość krucha. Ciasto
FitKotWitajcie :) Mam dzisiaj dla Was pyszne ciasto Hinduskie marchewkowe z kremem mascarpone . Do ciasta użyłam oleju kokosowego od firmy Skworcu . Ciasto jest przepyszne z nutką goździków , kardamonu i skórki pomarańczowej .Do kremu dodałam pyszne cytrynki z imbirem w miodzie z Ogródka Dziadunia . Przepis na to ciasto znalaz łam w książce Ciasta świata . Zapraszam :) Składniki : 4 jajka(...)szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka mielonych goździków 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao gorzkiego 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej ja użyłam od Skworcu 200 g startej marchewki na drobnych oczkach 1/2 szklanki posiekanych orzechów pistacjowych 1/2 szklanki posiekanych migdałów 1/2 szklanki orzechów nerkowca 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sama słodycz i szczypta chilismaku. Mało przy nim pracy, a dla osób lubiących miód satysfakcja smakowa gwarantowana. Składniki: Ciasto : (na formę o średnicy 28 cm) 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub białego 1 łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie) 2 jajka 250 g masła 3 - 4 łyżki miodu naturalnego 300 ml mleka
Kuchcik gotujesamo jak modyfikacja piernikowego ciasta o proszek budyniowy :) pięknie pachną, doskonale smakują, a do tego oryginalnie wyglądają! :) można je dodatkowo polukrować lub polać czekoladą jasną lub ciemną. Ja tego nie robiłam, bo po pierwsze nie każdy u mnie lubi dodatkowe dekoracje, a po drugie zwyczajnie mi się nie chciało ;) i tak się przy piernikach w tym roku nastałam(...)budyń śmietankowy 1 kostka masła lub margaryny 2 jajka 4 łyżki przyprawy do piernika 1 płaska łyżka kakao 2 łyżki miodu 1 łyżka cukru Dodatkowo: suszona żurawina Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy i robimy dołek, do którego wrzucamy wszystkie składniki (masło lub margarynę najlepiej posiekane). Wyrabiamy gładkie ciasto - powinno odchodzić od rąk i być elastyczne (może być potrzeba dodania jeszcze odrobiny
Kolorowy PrzepisownikPierniczki jak marzenie.... Puszyste, mięciutkie, wprost rozpływające się w ustach. Jeśli nie przepadacie za piernikami, na których niekiedy można sobie połamać zęby, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Będziecie zachwyceni smakiem mięciutkich pierniczków. Ich przygotowanie trzeba rozłożyć sobie na 2 dni, ponieważ ciasto potrzebuje doby, aby zgęstnieć w lodówce. Jeśli nie macie ochoty bawić się w nadziewanie pierniczków dżemem (jest(...)Każdego pierniczka przykrywamy takim samym kołem wykrojonym z ciasta. Lekko dociskamy, żeby brzegi się skleiły. Do każdego koła z nadzieniem przykładamy foremkę w kształcie gwiazdki i wykrawamy pierniczek. Skrawki ciasta ponownie zagniatamy i wykrawamy kolejne pierniczki. Wykrojone pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 10 minut (czas pieczenia
Smakowity Blog Kulinarnywewnątrz kopczyka i wlać w niego jajko. Wszystkie składniki zagnieść w jednolite ciasto i wyłożyć nią spód i brzegi tortownicy. Piec 10 minut w 180 stopniach.Utrzeć żółtka z cukrem i dodać twaróg. Do gotowej masy w sypać budynie i dobrze wymieszać. Na koniec dodać przyprawę do piernika lub olejek zapachowy, można również wsypać rodzynki lub inne bakalie czy owoce
ciastkarnia na kruchym spodziekilka moich tegorocznych pierników wielkanocnych 😊😉😉
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWszystkie przepisy na serniki z mego bloga znajdziecie TU. Jeżeli nie lubicie serników, ale lubicie mak, to polecam pyszne ciasto Piegusek (przepis Tu ) Seromak - przepis: Składniki: Spód: szklanka mąki 100 g masła 1 żółtko 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika Masa makowa: 500 g maku 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki ulubionych orzechów 1/2 pestek słonecznika
Kuchnia ŁukaszaTo jeden z tych pomysłów, które przychodzą mi do głowy zupełnie nieplanowane i które smakują obłędnie ( a zresztą u mnie wszystko smakuje obłędnie, ot co! :D
Ostra na Słodkowystudzić.Do dużej miski wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao oraz dodać przyprawę do pierników i cynamon.Jajka ubić z pozostałą ilością cukru.Do mąki wlać przestudzony miód oraz ubite jajka i wszystko razem dokładnie wyrobić. Ciasto będzie dość luźne, ale później stwardnieje.Zawinąć ciasto w folię spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na 4-7 dni.Po
Mix smakumnie od robota kuchennego) wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny oraz przyprawy (przyprawy do piernika, imbir, cynamon, gałkę muszkatałową) i dokładnie wymieszać łyżką.Następnie dodać pokrojone w kostki masło, miód i jaja i zagnieść ciasto (ja zagniatam robotem kuchennym za pomocą haka do ciasta drożdżowego).Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki (dolna
Gospodyni Miejska