dokładnie wymieszać – wyrobić. Odstawić do ostudzenia. Do przestudzonego ciasta dodawać po kolei jajka cały czas wyrabiając , następnie dodać rozpuszczone masło. Na koniec dodać posiekane migdały. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki. Wstawić do pieca nagrzanego do 200 stopni na około 50 minut. Odstawić do ostudzenia. Ostudzony piernik przeciąć w poprzek na 4 warstwy. Powidła zagotować
królestwo garówcukru z melasą- 120 g masła- 1 jajko- 2 łyżeczki sody oczyszczonej- 50 g przyprawy do piernika- 2 łyżeczki kakaoMasło rozpuszczamy w rondlu. Następnie czekamy aż lekko przestygnie. Mieszamy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy na jednolitą masę. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na grubość ok 2-3 mm. Foremkami wykrawamy dowolne kształty. Pierniczki wykładamy na blachę
Bon Appetit Małgorzatygryczanych - zabrakło mi mąki gryczanej, i dosypałam nieco orkiszowej. Jednak można je przygotować bez tego dodatku, i wtedy będą bezglutenowe. Można też choinki zrobić z innego pierniczkowego ciasta, a ciasto gryczane powykrawać w dowolne kształty. Ja miałam ochotę wypróbować i jedno, i drugie, więc połączyłam to w całość.Przepis na gryczane pierniczki znalazłam na blogu Na stole, zmodyfikowałam do swoich(...)łyżeczki soku z cytrynyMąki i kakao przesiać, wymieszać z przyprawą do piernika i sodą.Masło, melasę i cukier umieścić w rondelku, podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i dobrze połączą. Ostudzić.Do sotudzonej mieszanki wbić jajko, wymieszać. Wlać do suchych składników, wymieszać drewnianą łyżką, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę (można
Pożeraczka, czyli raz adobrzepokochacie babkę piernikową. Babka piernikowa to ciasto, które możemy przygotować nawet na ostatnią chwilę, gdyż robi się ją bardzo prosto. Wystarczy składniki suche wymieszać z mokrymi – zupełnie tak jak na muffiny. Babka jest wilgotna od powideł i smakiem wprowadza w świąteczny nastrój. Ja uwielbiam korzenne smaki, dlatego wypieki z przyprawą do piernika przygotowuję przez cały rok. Można do niej(...)kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy łyżką do połączenia. W drugiej misce łączymy składniki mokre: jajka, powidła, olej i na końcu: zaparzoną kawę (może być ciepła, ale nie gorąca). Składniki mokre mieszamy łyżką lub bardzo krótko mikserem. Wlewamy składniki suche do mokrych i mieszamy łyżką do połączenia się (nie dłużej). Przelewamy ciasto do niewielkiej, natłuszczonej formy
Poezja smakuSkładniki na ciasto: 400 g margaryny 6 jajek 4 łyżeczki proszku do pieczenia (mieszamy z mąką) 40 dag cukru (przez dodaniem zmielić w młynku na cukier puder) 5 łyżek mleka 45 dag mąki ponadto do masy nr 1: - 2 opak. cukru waniliowego do masy nr2 : - 2 łyżki przyprawy do piernika - 4 łyżki kakao(...)dodajemy przyprawę do piernika i kakao, mieszamy - masa nr 2. Blaszkę wykładamy papierem, wylewamy masę jasną (waniliowa nr 1), układamy pokrojone w ósemki gruszki (około 6 gruszek średniej wielkości), na to wylewamy masę ciemną (nr 2 ), na wierz układamy pokrojone w cienkie plasterki gruszki (2 gruszki). Wstawiamy do pieca, w moim piekarniku gazowym ciasto piekłam na 4 (skala
SMYKWKUCHNInadzieniem uperfumowanym korzennymi przyprawami. Oczywiście przypraw można nie dodawać i tez będzie pysznie. Sposób zawijania ciasta sprawia, że nadzienie znajduje się w każdym kawałeczku drożdżówki. Tak lubię;) Z tej ilości ciasta mi przeważnie wychodzi ok. 12 drożdżówek (lub dwie małe strucle). Ciasto: 50-55 dkg mąki pszennej 3 dkg świeżych drożdży 300 ml ciepłego mleka 1 jajko szczypta(...)piernika lub ulubionych przypraw korzennych białko jaja Oraz rozmącone jajko do posmarowania bułeczek Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z łyżeczką cukru, szczyptą soli, kilkoma łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki. Odstawić do podrośnięcia na ok. 15 minut. Masło roztopić i przestudzić. Mąkę ( nie wszystko) przesiać do miski, dodać mleko, skórkę, cukier, jajko, zaczyn i zarobić ciasto, najlepiej przy
Maślane ciasteczkołyżki przyprawy do piernika domowej lub gotowej 1 szklanka powideł śliwkowych 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 50 g orzechów ( włoskich, laskowych lub migdałów ) POLEWA 2 łyżki Śmietany 2 łyżki cukru 2 łyżki masła 2 łyżki kakao Przygotowanie: Do rondelka wkładamy masło, miód, przyprawę do piernika, kakao oraz powidła. Wszystko razem podgrzewamy(...)przesiane, suche składniki, wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy grubo posiekane orzechy, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto. Ciasto pieczemy w temp. 170 C przez ok 50-60 minut. POLEWA - wykonanie do rondelka wkładamy masło, gdy sie rozpuści wsypujemy cukier, następnie kakao i na koniec śmietanę. Robimy
The Sweet Damselprawie 200 pierniczków): 2 kg mąki + trochę do podsypania ciasta (użyłam pszennej, żytniej i orkiszowej) 2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mocnej kawy zbożowej 3/4 litra miodu 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia marki Delecta 1/2 szklanki ciemnego piwa 50 gram przyprawy do piernika 100 gram masła 1 opakowanie cukru waniliowego marki Delecta 1/2 łyżeczki sody(...)jajku i cały czas ucierać. Następnie należy dodać ostudzony karmel z kawą, miód, przyprawy, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Całość należy dokładnie wymieszać, dodać mąkę i dobrze wyrobić. Ciasto należy rozwałkować (najlepiej podzielić na 4-5 części, gdyż będzie go dużo) na grubość 0,5 mm- 0,8 mm i wycinać ulubione wzory. Gotowe ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną
Mango Papajaciasto zapewne każdy z Was zna :) Zarówno wygląd jak i smak wbija się w pamięć. Zazwyczaj robiłam wersję kokosową, tym razem jednak zdecydowałam się na krem i ciasto bananowe. Zdecydowanie wolę tą wersję :) Składniki: 20 dag margaryny 2 szklanki cukru pudru 3 jaja 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka musli 2 łyżeczki sody 2 łyżki przyprawy do piernika(...)Pozostałe składniki: 1 opakowanie biszkoptów 50 ml wódki rodzynki Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym jajku, następnie kolejno resztę składników. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do ciasta. Blaszkę smarujemy tłuszczem, posypujemy wiórkami kokosowymi i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35 minut. Po wystudzeniu placka nakładamy krem bananowy, następnie układamy biszkopty moczone w alkoholu. Dodatkowo
Tradycyjna Kuchniarozpoczętym Nowym Rokiem skusiłam się na wykonanie niskokalorycznego serniczka na zimno (ponownie!). Ciasto nie jest, aż tak czasochłonne, ale wymaga cierpliwości. Bardzo smakowało mi jak i rodzinie. :)Składniki:Spód:10-12 pierników1/4 kostki masłaCiasto400g jogurtu greckiego1 czubata łyżka żelatyny + 1/2 szklanki wrzącej wody1-2 krople aromatu pomarańczowegogarść rodzynekgarść orzechów ziemnych Galaretka1 szklanka soku jabłkowego 100%1 łyżka żelatyny(...)pierniki na pył. Do miski wsypujemy rozkruszone pierniki i ostudzone i rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy.Ciasto:Do miski wlewamy jogurt, rozpuszczoną żelatynę i aromat pomarańczowy. Mieszamy i wrzucamy rodzynki. Do ceramicznego naczynia wyłożonego folią spożywczą przekładamy spód i dokładnie rozprowadzamy i utwardzamy. Następnie wlewamy masę na ciasto. Na wierzch osypujemy orzechami i ziemnymi. Odstawiamy
Truskawkowa Fiestaczubate łyżki kakao 4 paczki korzeni do piernika 1 opakowanie kardamonu Sposób wykonania: Mąkę przesiać do miski, sodę rozpuścić w mleku. Miód, cukier, margarynę rozpuścić w garnku, jak przestygnie dodać korzenie, cynamon, kakao, kardamon, na końcu dodać roztrzepane jajka. Wymieszać mąkę z rozpuszczoną sodą i z połączoną resztą, wyrobić ciasto. Odstawić na trzy tygodnie w chłodne miejsce przykryte ściereczką
Darcia w kuchniwłoskich* 100 g płatków migdałowych* 100 g rodzynekSposób wykonaniaMiód, margarynę, smalec, cukier puder i przyprawy do piernika zagotować w rondelku. Odstawić do wystudzenia.Do przesianej maki z proszkiem do pieczenia i sodą dodać cynamon, imbir, masę miodowa, jajka, śmietanę i dokładnie zmiksować. Ciasto powinno być lekko lejące. Bo ciasta dodać bakalie (bakalie można nieco rozdrobnić przy pomocy blendera) i zmiksować
Mix smakuMiód,masło i cukier rozpuszczamy w rondelku z łyżką wody . Dodajemy przyprawę korzenną do pierników. Całość musimy zagotować i przestudzić . Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jajko i masę z rondelka . Masę zagniatamy na elastyczne ciasto, posypujemy mąką i zawijamy w folię spożywczą . Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka dni,aby dojrzało
Chocolate Stop Temptingpowideł śliwkowych 3 łyżki miodu 180 ml oleju Suche: 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki orkiszowej 1 szkl cukru 2 kopiaste łyżki kakao 40 g przyprawy do piernika ale -raj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao ozdoby Przygotowanie: Wszystkie składniki(...)wsypać suche składniki i wymieszać nie miksować. Ciasto wlać do formy jeśli metalowa to wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 60 minut. Do suchego patyczka. Ostudzić. Polewa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozsmarować na zimnym pierniku i udekorować według uznania
Ala piecze i gotujesię dziwna. Mnie z początku też dziwił dodatek majonezu w cieście ale szybko przekonałam się o tym, że nie zmienia on smaku (o ile jest to majonez łagodny bez przypraw) a nadaje wilgotności i puszystości. Jest prosta do zrobienia jak biszkopt a tym razem dodałam do niej przyprawę piernikową. Ciasta z takim dodatkiem robię dość często a na blogu możecie(...)łyżka przyprawy do piernika dodatkowo: 5 łyżek cukru pudru ok. łyżka wrzątku kolorowa cukrowa posypka Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno, następnie nadal ubijając dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta dodać majonez i zmiksować. Następnie przesiać mąki i delikatnie wmieszać. Podzielić ciasto na połowę. Jedną
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia