przepisu na staropolski piernik dojrzewający pisałam Wam co nieco o przyprawach do piernika. Jeśli będąc na zakupach spojrzycie na składy na poszczególnych opakowaniach zobaczycie tam różne "kwiatki" - mąka, kakao, cukier w składzie... I dziwić się później, że piernik nie wychodzi intensywny w smaku. Dlatego też w tym roku postanowiłam przygotować domową przyprawę do piernika. Z lekkimi obawami(...)wyobrażenie o smaku tej przyprawy w głowie, a dobranie proporcji może być trudne. Dlatego też skorzystałam ze sprawdzonego przepisu Madame Edith . Takiej przyprawy do piernika dodajemy o ok. połowę mniej niż kupnej. Najlepiej sprawdzić smak ciasta po doprawieniu go, od odrobiny surowego ciasta nic nam się nie stanie :-). Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćJeśli chodzi o słodkie menu świąteczne, zazwyczaj pojawia się w nim makowiec , sernik, keks i piernik. Dla mnie keks jest bez konkurencji (to chyba moje ulubione ciasto), szkoda, że do jego przygotowania niezbędne jest masło... Tutaj wersja tradycyjna, ale na blogu znajdziecie również przepis na keks herbaciany . Jutro Mikołajki, koniecznie przygotuj te pyszne i zdrowe pralinki , dla kogoś kogo
Corner With Recipesopakowania przypraw do piernika 1 łyżeczka sody 10 żółtek 500 g miodu 1 opakowanie masła 1 opakowanie margaryny 1 kg cukru 50 g kakao Wykonanie: Miód, masło, margarynę, cukier i kakao podgrzewać aż do rozpuszczenia składników. Masę lekko ostudzić. Mąkę, przyprawy do piernika i sodę wymieszać. Dodać żółtka i masę z miodu, wyrobić ciasto. Porcje ciasta rozwałkować, wycinać foremkami ulubione
Mama Gotujetemperaturę 180 stopni.Do przesmażonych jabłek dodajemy miód, drobno pokrojone orzechy laskowe, po pół łyżeczki gałki muszkatołowej i imbiru oraz łyżeczkę przyprawy do piernika. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do przygotowanej formy na tartę.Pozostały kawałek kruchego ciasta wałkujemy i wycinamy z niego cienkie paski. Układamy w kratkę na tarcie.Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 min.Zimowa tarta z jabłkamiSmacznego
Ciastkozercyobowiązków zapomnieliście o pierniczkach...a świąteczny stół bez tych małych pyszności to już nie to samo, prawda? ;) Więc, jeśli zapomnieliście o nich - wiadomo, nie ma czasu, żeby robić pierniki, które leżakują. No chyba, że macie zęby z kamienia ;) Polecam Wam te pierniczki. Aromatyczne i co najważniejsze - szybkie. Po upieczeniu nie twardnieją, cały czas są miękkie(...)domowej przyprawy do piernika / opakowanie (20g) kupnej ~3/4 łyżeczki sody oczyszczonej ~25g świeżych drożdży / opakowanie (7g) suchych ~4 łyżki miękkiego masła Mąkę wymieszać z cukrem, przyprawą do piernika i sodą. Miód i masło podgrzać do rozpuszczenia, następnie do tej mieszanki dodać drożdże, jajko i wymieszać. Do wcześniej przygotowanej mieszanki mąki dodać płynne składniki i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować cienko
chili & sugarIntensywnie żółta barwa sernika, która zachęca do spróbowania, idealnie komponuje się z jego delikatnym smakiem. SKŁADNIKI: (tortownica 22 cm) SPÓD 200 g ciasteczek 100 g masła
RAROSSAprosty przepis na piernikowe bajaderki. Takie małe piernikowe kule w czekoladzie są nie tylko doskonałym pomysłem na deser, ale też sposobem na wykorzystanie połamanych lub zapomnianych kawałków ciastek, pierniczków, ciast, muffinek, wafli itd. Spróbujcie. Pyszne, szybkie w przygotowaniu, idealne na każdą okazję Nic tylko robić i… jeść Piernikowe bajaderki – prosty deser bez pieczenia Składniki: 180 g pierniczków(...)czekolada na polewę – u mnie około 180 g czekolady Stracciatella zmielone orzechy laskowe do posypania kulek #WspierajmyNasze Rada: Można użyć różnych kawałków ciast np. muffinki, biszkopta itd Ale w wersji piernikowej powinny przeważać pierniczki lub piernik Przygotowanie: Pierniczki i wafle wkładamy do misy blendera z nożami i rozdrabniamy. Dodajemy suszoną żurawinę, jeszcze chwilę miksujemy, by i ta się lekko
Słodkie okruszkiGrudzień to zdecydowanie miesiąc pierniczków i korzennych ciasteczek. Uwielbiam ten czas, planujemy co możemy upiec, wyciągamy różne foremki, kolorowe ozdoby, perełki, lukry, posypki... Robimy domową przyprawę do piernika i po domu rozchodzi się cudowny zapach nadchodzących świat Bożego Narodzenia. Dekorację pierniczków i ciasteczek możemy zostawić na później, natomiast dobrze jest upiec je wcześniej, schować do metalowych pudełek(...)cukru pudru 1 jajko 120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 1 łyżka przyprawy do piernika Krem czekoladowy: 100 g czekolady 100 g mascarpone w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki domowej esencji waniliowej cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce robota i zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny
Kulinarne przygody Gatityśrodku każdego kółka ułożyć łyżeczką niewielką ilość powideł śliwkowych- przykryć pozostawionymi kółkami, przyciskając ciasto do siebie wokół ułożonych powideł tak, by powstało widoczne pod ciastem wybrzuszenie (jeśli nie podsypywaliśmy ciasta mąką, powinno się łatwo ze sobą skleić)- foremkę układać na kółkach tak, by wybrzuszenie znalazło się w środku pierniczka i nie wychodziło poza obręb foremki, wykrawać pierniczki, ścinki odłożyć(...)minut, najlepiej pod koniec pieczenia wyjąć jeden pierniczek i przekroić, sprawdzając, czy jest już upieczony (powinien być lekko miękki z wierzchu, ale w środku upieczony), nie należy piec pierników zbyt długo, by niepotrzebnie ich nie wysuszyć- pierniczki po ostygnięciu są nadal miękkie, a zamknięte na noc w szczelnym pojemniku, zmiękną jeszcze bardziej- ostygnięte pierniczki można udekorować lukrem lub polewą
Smakołyki BerenikiMiałam ochotę na coś z cynamonem. By jeszcze nie brać się za pierniki, postanowiłam rozkręcić się przy zawijanych bułeczkach cynamonowych, z odrobiną przyprawy do piernika. Pachną obłędnie! Z lukrem czy bez, zostaną zjedzone wszystkie, oczywiście jak lubicie te przyprawy ;) Przepis na te bułeczki znalazłam na blogu Moje ekspresje kulinarne . Składniki (na 12 szt. bułeczek) 3 szklanki mąki pszennej(...)łyżki cukru szczypta soli 60g roztopionego masła Nadzienie 1/2 szklanki cukru łyżka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki mleka Sposób przygotowania Wsypać do dużej miski mąkę, drożdże, cukier i sól, wymieszać. Wlać szklankę ciepłego mleka, jajka i roztopione masło. Wyrabiać ciasto przez kilka minut (powinno być zwarte, miękkie i lekko się lepić). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
Pink Envelopeinnego roślinnego) 100 g cukru pudru 1 średni banan duża łyżka cynamonu płaska łyżka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do pierników papier do pieczenia Przygotowanie przedstawię Wam dokładnie w sposób jaki ja robiłam, czyli najpierw ciasto. Utrzeć cukier puder razem z masłem i bananem na gładką, puszystą masę. Ja użyłam blendera ręcznego. Do powstałej masy dodać 1/3 przesianej mąki
greenscarfsobie myślę, że wszystkim w głowach już tylko piernikowe smaki. Lukrujemy pierniczki wyczekujące w puszkach od miesiąca, albo dopiero pieczemy takie na ostatnią chwilę. Przełożony powidłami piernik czeka w spiżarni. Na stole pysznią się makowe strucle, w lodówce czeka sernik i wszystkie wytrawne dania - pierogi, uszka, barszczyk... Jak dobrze, że większość tych smakołyków można przygotować troszkę wcześniej - dzięki temu tych(...)kakao, sól, barwnik i ocet, dokładnie miksując po każdym dodaniu. W osobnej misce ubić jajka, delikatnie wmieszać je do masy maślanej. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. 4/5 ciasta rozłożyć równomiernie w formie na muffiny wyłożónej papilotkami. Następnie rozłożyć masę serową, a na wierzch resztę ciasta. Wykałaczką lub patykiem do szaszłyków zrobić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: ( z tej ilości ciasta wyjdą conajmniej dwie choinki) Ciasto: 1/2 szklanki miodu, 10 łyżek miękkiego masła - 200g, 1 szklanka cukru pudru, 2 jajka, 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki sody, 1 opakowanie przyprawy do pierników, 1 łyżka kakao. Ponadto: cukier puder, wiórki kokosowe, cukierki lub inne do dekoracji. Przygotowanie: Mąkę przesiać przez sito. Składniki(...)ciasto razem wymieszać i zagnieść. Przygotować na sztywniejszym papierze odrysowane kształty gwiazd ( mogą być wielkości tj. na zdjęciu obok). Wyciąć gwiazdę. Ciasto rozwałkować i wyciąc gwiazdy - środkowej wielkości gwiazdy wyciąć po dwie. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp.180 stopni przez ok.10minut. Z cukru pudru zrobić lukier ( cukier puder wymieszać z gorącą wodą) i każdą gwiazdę
W kuchni u MonikiJutro Dzień Piernika (25.11), więc pozostajemy w tym klimacie. Pierniczki drożdżowe były wczoraj, a dzisiaj proponuję... trufle piernikowe (inwencja własna). Bardzo słodkie, pięknie się prezentują, a co najważniejsze - są naprawdę proste i szybkie w wykonaniu. Jestem przekonana, że zasmakują każdemu:) Składniki (na 18 szt.): 220 g jasnych ciastek (użyłam markiz z nadzieniem waniliowym, ale mogą być też zwykłe herbatniki(...)łyżka przyprawy do piernika tabliczka mlecznej czekolady (lub gorzkiej - jak kto woli) do obtaczania: kolorowa posypka, rozdrobnione orzechy Przygotowanie: W malakserze (lub blenderze) drobno kruszymy ciastka, dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę, następnie miód, a na koniec przyprawę do piernika. Wszystko razem łączymy w malakserze. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (jeśli ciasto nie chce się lepić
Domowa Cookierenka Agiroku na święta upiekłam piernik z piwem. No cóż stwierdziłam, że na tradycyjny piernik już za późno, a ten przepis wydał mi się całkiem prosty. Ciasto robi się szybko, pięknie pachnie, jest miękkie i bardzo smaczne. Dodatkowo polałam je polewą czekoladową. Polecam... Foremka o wymiarach: 25cm x 32cm Potrzebujemy: 150g masła 300g golden syropu 200g cukru trzcinowego muscovado 250ml
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/małą ilość dyni i wybór mój padł na chlebek dyniowy znaleziony u Kasi na Bakeandtaste. Dla mnie ten chlebek dyniowy bardziej smakował jak ciasto i zajadaliśmy go bez żadnych dodatków. W smaku najbardziej przypominał mi piernik i był tak smaczny, że jeszcze nie raz go upiekę :)!Chlebek dyniowy – składniki:1 szklanka puree z dyni2 jajka1/4 szklanki oleju rzepakowego2 szklanki
UgotujmyTo.plbiałek150 g cukru pudru1/6 łyżeczki białego octu winnegoMiód z masłem rozpuścić, przestudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao, przyprawą do piernika i sodą. Wlać herbatę, miód z masłęm, wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać dowolne kształty. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrze