ciasto na pierniki - 1000 przepisów (strona:29/67)

Pierniczki nadziewane 2192

Glazura miodowo-czekoladowa 1 łyżka wody 3 łyżki miodu 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej Przygotowanie Ciasto na pierniczki. Miód, masło i cukier umieścić w garnku i podgrzewać do stopienia masła. Odstawić i lekko ostudzić. W misce umieścić mąkę, jajko, przyprawę do pierników (wykonanie domowej przyprawy: wszystkie składniki umieścić w moździerzu i dobrze rozetrzeć.), kakao, sodę rozpuszczoną w mleku(...)migdały, sok i skórkę cytryny. Dodać ostudzone masło z miodem i cukrem. Ciasto wymieszać i odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki) na 24 h. Ciasto wyłożyć na stolnicę, jeśli się klei można podsypać mąką. Rozwałkować na ok. 5 mm i wykrawać dowolne kształty. W wersji z nadzienie rozwałkować nieco cieniej. Wykroić takie same kształty, nałożyć odrobinę powideł śliwkowych

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik z jabłkami karmelizowanymi w pomarańczach 195

Dziś w poście na słodko... Sernik...moje ulubione ciasto...uwielbiam piec serniki,  za każdym razem można zrobić go inaczej, tym razem pobawiłam się smakami winnych jabłek i soczystych pomarańczy, w takiej formie teraz smakują najlepiej! Składniki Blaszka o wym 24/28 cm Ciasto: 1 czubata szklanka mąki pszennej 10 dag masła lub margaryny 1 jajko(...)łyżka śmietany 18% 3 łyżki cukru do wypieków 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika Masa: 1 kg twarogu 6 jaj 1 szklanka cukru olejek pomarańczowy do ciasta 1 budyń śmietankowy 150 ml mleka 3,2% 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki kaszy manny Jabłka karmelizowane: 3 duże jabłka winne 1/2 szklanki

Wanilia i Kardamon
Piernik z powidłami 258

mleka -3 łyżeczki kakao -1 łyżeczka sody -5 łyżeczek powideł śliwkowych -1 opak. przyprawy do piernika -garść posiekanych orzechów i bakalii Wykonanie: Margarynę podgrzewamy aż się rozpuści i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko, kakao, przyprawę do piernika i stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Miksujemy aż składniki się ładnie(...)połączą. Na koniec dodajemy powidła, i cały czas miksując - przestudzoną margarynę. Opcjonalnie można też wrzucić do masy piernikowej posiekane bakalie. Gotowe ciasto przekładamy do formy keksówki i pieczemy w 180 stopniach przez ok. godzinę (do suchego patyczka). Upieczony piernik można udekorować polewą kakaową. Smacznego

KasiekGotuje
Babeczki z rabarbarem i orzechami 186

naturalny, rozkłócone jajko oraz olej rzepakowy. Wymieszać. Orzechy posiekać, dodać do ciasta. Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić w kostkę, również dodać do ciasta, wymieszać. Masą napełniać babeczki do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę posypać delikatnie przyprawą do piernika oraz brązowym cukrem. Piec około 25 min w temp

Z miłości do słodkości
Pierniczki bez leżakowania 376

przy mieszaniu z mąką nasz syrop musi być jeszcze płynny- mąkę przesiać, dodać powyższą mieszankę, dwa żółtka i łyżkę śmietany- sodę rozpuścić w mleku, dodać do ciasta - ze składników wyrobić gładkie ciasto- gotowe ciasto schłodzić w lodówce (moje leżakowało kilka dni, bo nie miałam czasu na pieczenie)- po wyjęciu z lodówki pozostawić na pewien czas, żeby zmiękło - rozwałkować na placek(...)następnie dekorować Z podanych składników wyszło mi około 40 pierniczków w różnych kształtach. Jeśli nie lubimy dekorowanych wypieków, możemy śmiało pozostawić "gołe" pierniczki, gdyż ciasto nie twardnieje i nie wymaga zmiękczania przez lukier. Upieczony piernik z wierzchu jest lekko chrupiący, a środek ma miękki.Ważne jest, żeby nie przetrzymać ciastek w piekarniku - przy wyjmowaniu będą z wierzchu dość miękkie

Smakołyki Bereniki
wegańskie piernikowe ciasto dyniowe z orzechami 189

długo uda mi się stworzyć autorskie wegańskie ciacho! :) Dzisiejszy przepis jest inspirowany przepisem z bloga Jadłonomia. Ciasto wychodzi przepyszne, domownikom bardzo smakowało, aczkolwiek powiedzieli, że wyczuli, że nieco różni się od tradycyjnych ciast. Szczerze mówiąc ja nie wyczułam żadnej różnicy... :) WEGAŃSKIE PIERNIKOWE CIASTO DYNIOWE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI inspiracja - Jadłonomia // keksówka 22x10cm składniki w temp. pokojowej składniki "suche" ~2 szklanki mąki(...)pszennej ~3/4 szklanki brązowego cukru ~3/4 łyżeczki sody oczyszczonej ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~łyżeczka domowej przyprawy do piernika (lub 2-3 łyżeczki sklepowej) ~szczypta soli składniki "mokre" ~szklanka puree z dyni ~1/2 szklanki oleju z orzechów włoskich (nadaje świetnego aromatu, ale jeśli nie macie, możecie użyć zwykłego oleju :)) ~1/3 szklanki ulubionego mleka roślinnego (u mnie sojowe waniliowe) dodatkowo

chili & sugar
Migdałowe pierniczki świąteczne 158

było mi z dodawaniem wpisów, więc pojawiają się dopiero teraz. Piekłam je pierwszy raz i są naprawdę świetne. Nie jest to wypiek dietetyczny, ale zawiera mnóstwo migdałów, a do ciasta nie wykorzystuje się mąki pszennej. Są trochę twarde i chyba najlepiej nie zamykać ich szczelnie w puszce. U mnie jeszcze są i są dobrym uzupełnieniem do kawy czy herbaty :) Pogoda(...)masło. Podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru, przestudzić. Do dużej miski wsypać mąkę żytnią, zmielone i posiekane drobno migdały, jajko, przyprawę korzenną do piernika, sodę oczyszczoną. Wymieszać, wlać przestudzoną masę miodową, dodać likier. Wyrobić ciasto (może się lekko kleić). Podsypując ciasto mąką (tylko tyle, by się nie kleiło), rozwałkować na grubość około 5 mm. Wykrawać dowolne kształty pierniczków

FitKot
piernik z pianką 123

Wilgotny, puszysty piernik przełożony delikatną pianką jest tak lekki, że ręka sama sięga po kolejny kawałek.  *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 5 jajek 2 szklanki mąki  250 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika na piankę: 2 galaretki rubinowe

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami / Pear and date gingerbread cake 191

szczególnie za sprawą syropu z brandy którym polewamy ciasto zaraz po upieczeniu. Aby ciasto się udało, zawsze używam sprawdzonych marek, tym razem była to mąka z Lubelli , którą gorąco polecam! Zapraszam po przepis:) Scroll down for recipe in English Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami (8-10 porcji) Składniki na ciasto: 250 g daktyli bez pestek, drobno posiekanych(...)pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm. W średniej misce wymieszaj mąkę, orzechy, sodę, proszek do pieczenia, imbir i przyprawę do piernika, po czym dodawaj partiami, mieszając, do przygotowanych wcześniej mokrych składników, na koniec dodając jajka. Zmiksuj do konsystencji jednolitego ciasta i przelej do przygotowanej tortownicy. Na wierzch powciskaj gruszki i posyp odłożonymi orzechami. Włóż do piekarnika i piecz przez

karmelowy
Chatka z piernika 95

przepis. Serdecznie polecam. W przepisie nie ma sody, więc pierniki nie wyrasta nam tak jak w moich poprzednich domkach ( co znacznie ułatwia nadanie kształtu). Dość gadania, zapraszam do komentowania :) Składniki: 1100 g mąki 600 g miodu (naturalnego, nie sztucznego!) 240 g masła 2 duże jaja przyprawa do pierników (u mnie 2 opakowania Kamis) lukier ( gotowy lub własny) pokruszone(...)przygotowania: Masło rozpuszczam wraz z miodem i studzę (nie może być za gorące, żeby nie ścięło nam jaj). Dodaję mąkę, jaja i przyprawę do piernika. Całość wyrabiam i odstawiam do lodówki na 2 godzinki. Ciasto rozwałkowuje na papierze do pieczenia podsypanego mąką na grubość ok. 5 mm. Z tektury lub bloku technicznego przygotowuję szablon, który posłuży nam do obrysowania

Wielki apetyt
Babeczki piernikowe - renifery (bez glutenu, mleka i jaj) 269

Bezglutenowe babeczki piernikowe są modyfikacją naszych ulubionych muffinek z batata. Aby były bardziej piernikowo-świąteczne  dodałyśmy do nich przyprawy korzenne i karob. Dzieci chciały koniecznie

głodny alergik
Domek z Piernika! / Cottage gingerbread! 149

;-DCzyż nie cudownie? Kocham ten czas oczekiwania na Święta Bożego Narodzenia. Do pełni szczęścia brakuje mi tylko białego puchu za oknem!;-)Dzisiaj pierniczyłam w kuchni przez

SMYKWKUCHNI
LUKIER KRÓLEWSKI 390

Niezastąpiony do ozdabiania pierniczków lub sklejania chatek piernikowych. Lukier ten świetnie się nakłada na ciasteczka oraz pięknie się na nich wygląda.SKŁADNIKIbiałko z jednego jajkaszklanka

RAROSSA
PIERNICZKI 24 GODZINNE 362

ciągle mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę. Ciasto będzie rzadkie, nie nadające się do wałkowania. Odstawiamy przykryte w chłodne miejsce na 24 godz.W dzień pieczenia:Ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na ok 3 mm, foremkami wycinamy pierniki. Układamy na blaszce. Pieczemy ok 5 minut w 170 st.Do wypieku użyłam Roślinne z Mlekovity, idealne masło do wypieków. Polecam

Z Majeczką w kuchni
Wigilia , starodawne zwyczaje… 222

mleka makowego ,ale też z żurawin , ananasów  ,dzikiej róży. Trawienie ułatwiały  kompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie  były skromniejsze niż wielkanocne. Dominowały pierniki i makowce ,były też różne  „baby” i ciasteczka korzenne. Kształt wigilijnych ciasteczek też miał znaczenie. Okrągłe, symbolizowały słońce i radość ;  gwiazdki ,chroniły

Kulinarny karnet Christophera