ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:435/616)

Na jesień: drożdżowe ze śliwkami 179

godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół. Usunąć pestki, owoce pokroić w kostkę. Twaróg zmiksować ze śmietaną, cukrem i wanilią na gładką masę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm i długości 40 cm. Posmarować masą twarogową, na wierzch równomiernie wyłożyć śliwki. Zwinąć ciasno, jak roladę, wzdłuż dłuższego boku. Pokroić(...)posypać płatkami migdałów i cukrem. Piec w 180 st. C. przez 30-35 minut, aż się ładnie zrumienią. Ostudzić. Smacznego! Przepis dorzucam do wyzwania u Ani , gdzie inni blogerzy dzielą się swoimi ulubionymi jesiennymi smakołykami. Zajrzyjcie koniecznie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pizza 216

wiecie, że 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy, a więc do dzieła - drożdże, mąka, mleko, a przede wszystkim pomysły na smaczną pizzę . Ja zrobiłam najprostszą, jaką potrafię - trochę wędliny, pieczarek i gotowa. Składniki: 40 dag mąki pszennej 5 dag drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 szklanka mleka przecier pomidorowy 20 dag sera żółtego wędlina(...)prowansalskie Mąkę przesiewamy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier, sól, olej, mąkę i wszystko dokładnie wyrabiamy łyżką (najlepiej drewnianą). Pozostawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na placek o grubości 1 cm i kładziemy na blasze wysmarowanej masłem. Na wierzch ciasta nakładamy przecier pomidorowy, ser żółty starty na tarce jarzynowej, wędlinę i pieczarki. Całość posypujemy

Salonik smaków
OGÓRKI Z PASTĄ ORZECHOWO-CHRZANOWĄ. 277

 #759Mija właśnie kolejny rok. Też odnosicie wrażenie, że niesamowicie szybko? Przez te dwanaście miesięcy tyle się wydarzyło, aż niepojęte.Sylwester to czas dobrej zabawy, żegnania

W kuchni Karmel-itki
Ciasto Ambasador Siostry Anastazji 1299

przepysznymi, aksamitnymi masami - jedna czekoladowa z dużą ilością bakali i całymi kawałkami czekolady - druga ananasowa. To niezwykłe połączenie czekolady, bakalii oraz ananasa tworzy niesamowity smak - niezwykłe i wyjątkowo smaczne ciasto idealne na niema l każdą okazję . Ambasador Siostry Anastazji - Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy (opcjonalnie) Krem(...)bardziej ubijemy masło - tym puszystszy będzie krem). Ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu (sam budyń możemy wcześniej również delikatnie zmiksować w celu pozbycia się ewentualnych grudek). Masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i ubijamy do otrzymania gładkie go kremu, a następnie wrzucamy drobno posiekane bakalie oraz drobniutko poszatkowaną czekoladę - mieszamy . Do drugiej części dodajemy

Słodka Strona
Świętujemy: drugie urodziny Pożeraczki! I boska tarta czekoladowa 203

pełniejsza, mimo wszystko czuła się zagubiona i sama nie wiedziała, jak to dalej będzie.  Pierwsze urodziny przeszły bez echa - na Pożeraczce panowała niemal martwa cisza, nic się nie działo, i choć zdawać by się mogło, że wszyscy o niej zapomnieli, wcale tak się nie stało. Zmotywowana ogromną niespodzianką zorganizowaną przez znajome blogerki znów zaczęłam pisać, dając blogowi drugie życie(...)cake Marian Keyes - jednej z moich ulubionych łasuchowych książek. Marian nie przejmuje się dodatkiem barwników - jedzenie ma być kolorowe i apetyczne. Nie zwraca też zbytniej uwagi na kalorie - ciasta mają być pyszne i sprawiać, że nie będziecie się mogli powstrzymać przed dokładką. Dokładnie taka jest ta tarta - genialna! Wygląda zabójczo, a smak powala i długo nie pozwala się podnieść. Idealna

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wegańska sałatka z pieczonego kalafiora 199

pieczonego kalafiora Ciasta wegańskie nie mogą zawierać w sobie jajek, nabiału – odpada tutaj zatem śmietana i mleko. Są oczywiście zamienniki tych składników ale zmieniają one nieco smak ciasta. Jeśli chodzi o dania obiadowe, przekąski czy śniadania to do ich przygotowania musimy wybierać tylko wegańskie produkty. Czyli tutaj też żadnego sera, jajek, mleka, śmietany a już na pewno mięsa(...)dodałam do niej żadnego sosu, smak podkreśliłam miętą. Dodatkowo orzeszki nerkowca i cebula skomplementowały fajnie smak pieczonego kalafiora. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania sałatki z kalafiora. 80 dkg kalafiora 4 łyżki oleju słonecznikowego

mecooks
Czekoladowe warsztaty w Szkole Artystycznej Wiesław Kucia 226

okazją, by opowiedzieć Wam o mojej ostatniej czekoladowej przygodzie. Fani na fb już od kilku dni wiedzieli, że byłam na warsztatach czekoladowych, dziś więc opowiem o tym, co się działo podczas tego słodkiego spotkania. Jeśli chodzi o studia kulinarne i wszelakie warsztaty, Lublin niestety nie ma zbytnio czym się pochwalić. A szkoda, przecież jest tu mnóstwo ludzi z pasją, blogerów(...)środku jest przestronnie, jasno, na uczestników czekają 24 stanowiska pracy, profesjonalny sprzęt. W kameralnym gronie 10 osób zaczynamy naszą czekoladową przygodę. Na początek miłe  powitanie, kawa, herbata, pyszne ciasta. Wiesław opowiada o planowanych w przyszłości warsztatach, a ja odnotowuję w pamięci te, które najbardziej by mnie interesowały, m.in. wypiekanie bagietek, chlebów, dekorowanie tortów, robienie pralinek i figurek czekoladowych. Szkoła

Obiad gotowy
pachnący kardamonem i miodem chleb na zakwasie 242

chleb z kardamonem Zapach miodu i kardamonu, unoszący się w kuchni w trakcie wypieku tego chleba, zmienia zwykły wypiek, w prawdziwe dzieło kulinarnej sztuki. sposób wypieku jednego bochenka bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 1,5 szklanka mąki pszennej 10  strąków nasion(...)łyżki  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę razową, mąkę pszenną zwykłą, miód, nasiona kardamonu wyłuskane ze strąków, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając

Miód i pieprz
Lekki sernik na zimno z truskawkami 211

cukru 2 galaretki truskawkowe 400 gram twarogu (u mnie pół na pół chudy i półtłusty) świeże truskawki i mięta do ozdoby Galaretki rozpuszczam w 600 ml gorącej wody. Truskawki dzielę na 2 części: 600 gram truskawek gotuję z dodatkiem cukru przez 10 minut, następnie miksuję na mus. Odkładam 8 łyżek musu, resztę mieszam z galaretką. Galaretki z truskawkami studzę(...)pokrojonych truskawek. Ciasteczka miksuję z masłem i przekładam na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (papier wypuszczamy na zewnątrz tortownicy). Spód ugniatamy. Następnie wlewamy masę serowo-truskawkową i wstawiamy ciasto do lodówki na minimum 3 godziny- najlepiej na całą noc. Tuż przed podaniem ciasto dekorujemy musem truskawkowym oraz świeżymi truskawkami i miętą

Mango Papaja
Bułki na zakwasie żytnim, z pieczonym czosnkiem 350

Czosnek najlepiej przygotować odpowiednio wcześniej. Można go przygotować równocześnie z zaczynem. Mniej więcej główkę czosnku (w zależności od jej wielkości może być parę ząbków więcej lub parę ząbków mniej) dzielimy na ząbki, którym ścinamy czubki. Ząbki kładziemy na folii aluminiowej, delikatnie skrapiamy oliwą, i przykrywamy drugim kawałkiem folii. Brzegi dolnej i górnej folii łączymy ze sobą tak, aby czosnek był(...)będzie potrzebny, wypełniając przy tym całką kuchnię fantastyczmym zapachem. Tuż przed użyciem czosnku zdejmujemy z ząbków łupinki. Ilości składników zostały zaproponowane na 18 bułek, każda po około 90 g ciasta. Taka ilość bułek nie mieści się na jednej blasze, więc trzeba będzie piec je w dwóch turach (albo można zmniejszyć ilości składnikó w dzieląc je na dwa. Upieczemy wtedy

Grahamka, weka i kajzerka
Torcik śmietanowo-truskawkowy 181

kremówki 1/2 kg serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 80 dag świeżych truskawek wiórki kokosowe białe Poncz: 1,5 szklanki gotowanego osłodzonego kompotu z rabarbaru i truskawek Sposób wykonania: Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na lśniącą pianę dodając pod koniec miksowania stopniowo cukier dalej ubijając, następnie dodajemy żółtka miksujemy, oba rodzaje mąki mieszamy ze sobą przesiewamy do masy(...)delikatnie aby piana nie opadła. Wylewamy biszkopt do wyłożonej pergaminem-samo dno tortownicy o wym 26 cm pieczemy 35 minut w temp 170*c. Po wyjęciu i całkowitym wystudzeniu dzielimy wzdłuż na 3 blaty. Masa: Serek mascarpone i śmietana muszą być dobrze schłodzone, umieszczamy składniki w misie miksera wsypujemy puder i miksujemy do powstania gęstego kremu. Blat nasączamy zimnym ponczem

Wanilia i Kardamon
Wyśmienity tort Czekoladowo-wiśniowy a`la Czarny Las 550

posiekaną czekoladę. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy do białek stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy stopniowo suche składniki nadal miksując. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 170-180 C ok. 40 min do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkoptu należy rzucić nim o podłogę i odstawić do piekarnika(...)pudrem. W oddzielnej misce dokładnie mieszamy serek mascarpone z cukrem. Następnie do serka mascarpone dodajemy stopniowo ubitą śmietanę kremówkę miksując na niskich obrotach aż do otrzymania jednolitej masy. Biszkopt dzielimy na 3 części. Każdą część nasączamy wiśniówką lub kompotem. Następnie na 1 nasączony blat układamy wiśnie, następnie masę. Układamy następny nasączony blat, wiśnie oraz masę. Przykrywamy wszystko ostatnim blatem. Całość

Ptasia Kuchnia
Wyśmienity tort Czekoladowo-wiśniowy a`la Czarny Las 429

posiekaną czekoladę. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy do białek stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy stopniowo suche składniki nadal miksując. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 170-180 C ok. 40 min do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkoptu należy rzucić nim o podłogę i odstawić do piekarnika(...)pudrem. W oddzielnej misce dokładnie mieszamy serek mascarpone z cukrem. Następnie do serka mascarpone dodajemy stopniowo ubitą śmietanę kremówkę miksując na niskich obrotach aż do otrzymania jednolitej masy. Biszkopt dzielimy na 3 części. Każdą część nasączamy wiśniówką lub kompotem. Następnie na 1 nasączony blat układamy wiśnie, następnie masę. Układamy następny nasączony blat, wiśnie oraz masę. Przykrywamy wszystko ostatnim blatem. Całość

Ptasia Kuchnia
Kruche ciastka z maszynki z chałwą 193

drobne i bardzo kruche ciasteczka zrobiłam przez przypadek. Została mi jedna chałwa, która uwielbiam ja, mąż i moja najstarsza pociecha, więc nie było czego dzielić :D Postanowiłam, że dodam ją do ciasteczek z maszynki i nawet moja druga córka, która nie przepada za chałwą, zajadała się ciasteczkami, aż miło :) Ciastka wyszły bardzo kruche i delikatne. Polecam Składniki: 7 żółtek(...)gram chałwy waniliowej Dodatkowo: cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki wsypuję do malaksera i ucierając dodaję najpierw żółtka,  następnie masło pokrojone na kawałki a na końcu pokruszona chałwę. Ciasto powinno być dość luźnej konsystencji. Masę przekładam do maszynki z odpowiednią końcówką- rzecz gustu- i wyciskam na blachę niewielkie ciasteczka. Piekarnik nagrzewam do 200'C i wstawiam ciasteczka na około

Ciasteczkowy Potwór
Słodkie Środy - Sypana szarlotka z brzoskwiniami 383

mamy jedną wersję sypanej szarlotki, ta niewiele się różni ale z racji fantastycznego efektu postanowiłyśmy podzielić się z Wami taką wersją przepisu. Kiedyś nie wierzyłam, że może się to ciasto udać - bez jajek? bez zagniatania? Hmm ??? ... A jednak ! Sami się przekonajcie, że to możliwe. U mnie w domu z pewnością zagości jeszcze nie jeden raz ... Sypana szarlotka z brzoskwiniami(...)brzoskwiń 150 g masła cynamon cukier puder do dekoracji  PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy suche składniki - mąkę, kaszę mannę, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy.  Dzielimy na trzy równe porcję.  Jabłka z brzoskwiniami obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn na dużych oczkach. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem, wsypujemy pierwszą część suchych składników następnie połowę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki