Tort ten jest bardzo prosty w przygotowaniu i zapewniam, że każdy sobie z nim poradzi, nawet osoba początkująca! (Przepis na sprawdzony biszkopt znajdziecie tu - klik
Di gotujeWitam Was w cudowny niedzielny poranek 😊 Uwielbiam niedzielę 💗 To dzień całkowitego lenistwa i odpoczynku... Nie byłabym sobą, gdybym części dnia nie spędziła w kuchni, ale kuchcenie to dla mnie również odpoczynek. Na dzisiejsze śniadanie zrobiłam racuchy z jabłkami. Dla aromatu dodałam również skórkę z pomarańczy, która świetnie się komponuje z jabłkami. Wierzch racuchów posypałam cukrem pudrem, ale możemy również polać(...)genialne 😋 Racuchy najczęściej robi się na deser, ale jestem pożeraczem wszystkiego co słodkie i mogłabym jeść na okrągło słodkie przysmaki... Smacznie pozdrawiam i zapraszam na przepis! Składniki: ciasto: mąka pszenna 1,5 szklanki, mleko 1,5 szklanki, jajko 1 szt, drożdże suche 1 łyżeczka, cukier brązowy 3 łyżki, starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka, dodatkowo: jabłka 2 szt, olej
kulinarne odsłony patibiszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Krem czekoladowo - orzechowy Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascaropne przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone(...)cukru. Dodajemy sok z cytryny. Krem waniliowy Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania pastę waniliową. Ubitą śmietanę łączymy z mascarpone. Przełożenie Biszkopt dzielimy na 4 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze i zakładamy obręcz cukierniczą i nasączamy. Wykładamy 1/3 kremu orzechowego i przykrywamy drugim blatem. Tak postępujemy z każdą kolejną warstwą. Ostatni
Wędrówki po kuchniwiele tematów można porozmawiać z ledwo poznanymi ludźmi! Brakowało mi tego, tej energii, luźnej rozmowy... Dlatego za zaproszenie dziękuję podwójnie :) Organizatorki, Monika i Ania (pozdrawiam;)), pomimo dużej odległości dzielącej je od Warszawy, doskonale poradziły sobie z zadaniem organizacji spotkania. Zaprosiły nas do jednej z restauracji w Hali Koszyki - dzięki temu miałam okazję zobaczyć i zwiedzić to cieszące się dużą popularnością(...)drogą w porcji tak przyjemnie dużej, że zjeść było trudno;)) dziewczyny przygotowały nam prezenty niespodzianki! :) każda z nas dostałą butelkę doskonałego, wytrawnego wina Panul i książkę z przepisami "Alfabet ciast" , ze specjalną, imienną dedykacją od autorki - Zofii Różyckiej. To bardzo miłe, że postarały się o tak unikatowe i spersonalizowane prezenty! Uwielbiam takie! :) Wina Panul to linia chilijskich win wytrawnych
Kolorowy PrzepisownikSemla czyli szwedzka bułka maślana nadziewana marcepanem i bitą śmietaną. Są to bułeczki drożdżowe pieczone z dodatkiem kardamonu i masła. Mięciutkie i puszyste jak brioszki. Semla
codojedzeniaŁatwe i szybkie w wykonaniu ciasteczka z cynamonem na leniwą niedzielę. Prawie jesienny nastrój dopadł również i mnie. Ten weekend spędzam w piżamowym stroju, z szykownymi grubymi skarpetami, nie wychodzę spod kołdry, chyba że rzucę okiem na piekarnik jak tam ciasteczka rosną i nabierają koloru. Z okruszkami i rozsypanym cynamonem po kuchni witam jesień. Składniki 2 szklanki mąki(...)szklanki maślanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem, następnie dodać jajko, maślankę i olej. Wszystko zagnieść do uzyskania gładkiej kuli. Ciasto rozwałkować, podsypać mąką i wyciąć dowolne kształty (ja postawiłam na standardowe koła). Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec do momentu zarumienienia się. Smacznego
pink envelopemąki. Przede wszystkim wzmacniają naszą odporność, obniżają cholesterol i chronią przed zachorowaniami na cukrzycę TYP-u 2. Nie, nie jestem taki mądry, zwyczajnie dużo czytałem na ten temat i dzielę się własnymi spostrzeżeniami. Do rzeczy jednak. Potrzebujemy: -700 gram mąki orkiszowej -drożdże świeże 20-25 gram; jeżeli używacie suchych to przelicznik jest taki, że na 7 gram drożdży instant przypada(...)przesiewamy, spulchniamy ją jedynie mieszając widelcem. Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem, podlewamy mlekiem, mieszamy do jednolitej konsystencji i odstawiamy na kilka minut. Łączymy mąkę z rozczynem i wodą i wyrabiamy ciasto kilkanaście minut do konsystencji takiej, by było elastyczne i odchodziło od ręki. Wklepujemy zagniatając do środka olej. Ciasto wykładamy na papier do pieczenia do tradycyjnej foremki
BaRepasKtóremu zwyczajowo przewodzi piękna śniadolica niewiasta o rdzennie skandynawskiej aparycji. Święta Łucja, bo o niej mowa. Tego dnia nikt się nie smuci. Wręcz przeciwnie. Ludzie śpiewają. Pozdrawiają się. I dzielą specjalnie na tę okazję wypiekanymi adwentowymi Lusiobułkami [lussekatter; lusse- światło, katter- koty]. Dlatego nie na darmo mama dziś bułek napiekła. Jednakowoż Lusia i Lucjanek imieniny w tym dniu współdzielą(...)łyżki cukru. Wymieszałam.Do miski przesiałam 1,5 kg mąki pszennej. Dodałam łyżeczkę kardamonu, kurkumy (oryginalnie winien być szafran) i mleczną mieszaninę. Zagniotłam elastyczne i miękkie ciasto. Pozostawiłam je w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, czyli na ok. 1h.Po tym czasie ciasto zgrabnym plaskiem odgazowałam. Zagniotłam. Podzieliłam na 15 równych części. Z każdej uformowałam 30 cm cienkie kiełbaski
bastalenaspotykamy się co niedziele o 12,15 z teściami na obiad na zmianę raz u jednych raz u drugich. Celebrujemy obiad dwudaniowym posiłkiem wraz z deserem. Mojego teścia już nie ma z nami... ale wiem ,że nadal z nami zasiada na swoim miejscu. Na niedzielny obiad podałam zupę migdałowa z żurawiną, wellingtona z polędwicy wieprzowej(...)deser jabłka z żurawiną pod cieplutką kruszonką Polecam wszystkim jadanie wspólnych choć obiadów, choć raz w tygodniu to są wyjątkowe chwile....... SKŁADNIKI: - schab b/k użyłam ok 1kg - ciasto francuskie 1 op - szpinak świeży 1op - czosnek 2 ząbki -sól, pieprz - paprykę ostrą łyżeczki - pół kostki masła - śmietanę słodką 12% - 100ml - jajko rozmącone SPOSÓB WYKONANIA: - schab umyłam osuszyłam, doprawiłam solą
Basia w kuchnicukru cały czas ubijając powoli dosypujemy 80 g mąki uniwersalnej, 40 g mąki ziemniaczanej i 2 łyżki kakaa. Biszkopt lubi dużo powietrza dlatego ubijamy ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy 10 minut, następnie przełączamy piekarnik góra - dół i pieczemy kolejne 10 minut. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i czekamy aż wystygnie. Powtarzamy czynność z drugim plackiem(...)takie same placki. Poncz: W garnuszku gotujemy wodę z cukrem i cukrem wanilinowym tak aby powstał syrop, jak ostygnie łączymy z whisky. Poncz dzielimy na 3 części aby nasączyć starannie każdy biszkopt. Masa: Ubijamy śmietanę na sztywno dodajemy śmietan fix i serek mascarpone. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z łyżka
Niezły Młyneksłodkiego. Niestety jestem łasuchem i kiedy widzę, że na blogu słodkich przepis ze świecą szukać, aż mi się serce kraje. Stąd powstaje cykl #SŁODKI EKSPRES. Co sobotę / niedzielę, w miarę moich możliwości, rzecz jasna, pojawi się słodki przepis. Słodki, ale ekspresowy, którego wykonanie jest łatwe, szybkie i przyjemne, a efekt całkiem zadowalający. Każdy znajdzie coś dla siebie. Będzie(...)herbatniki. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję w kostkę, zasypuję cukrem. Przesmażam je tak, aby powstała słodka, klejąca jabłkowa masa (jak na szarlotkę, apple pie czy tym podobne ciasta). Kiedy już są wystarczająco uprażone, dodaję do gorących jabłek galaretki (proszek), cynamon i dokładnie mieszam, cały czas na gazie. Kiedy masa zacznie bulgotać, zestawiam z palnika, mieszam
W kuchni Karmel-itkiNiesamowicie kruche ciasteczka, niezwykły smak, nadaję w tym przypadku przyprawa do piernika. Na popołudniową porę w deszczowa niedzielę pasują idealnie. Bardzo polecam wypróbować. Temp. pieczenia : 170 C Czas pieczenia : ok. 25 minut źródło : " Gotuj krok po kroku " Składniki: 200 g mąki 100 g zmielonych migdałów 180 g masła 80 g cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta soli(...)drobno zmielonych migdałów oraz 80 g cukru pudru. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Dokładamy zimne pokrojone w kostki masło. Produkty zagniatamy na jednolitą masę. Z ciasta stworzyć wałeczek ( taki jak do kopytek) i kroimy w prostokąciki. Z każdego prostokącika tworzymy ciasteczko w kształcie księżyca. Układamy księżyce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Księżyce pieczemy ok. 25 minut
Różne smaki w kuchniwafli orzechowych , 2 łyżki likieru czekoladowego Dodatkowo: rozdrobnione orzechy do dekoracji, czekolada do dekoracji, czekoladowe kuleczki ¼ szkl. wódki + ¼ szkl. wody, tłuszcz w sprayu WYKONANIE Ciasto : z papieru do pieczenia wycinamy kółko wielkości tortownicy, boki pryskamy tłuszczem w sprayu, posypujemy bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, dodajemy cukier, następnie żółtka(...)studzimy na kratce. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 krążki, nasączamy wódką wymieszaną z wodą. Krem: Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną, studzimy. Masło ucieramy, dodajemy czekoladę, nutellę oraz likier. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy pokruszone wafelki. Biszkopt przekładamy kremem z pokruszonym wafelkiem, wierzch i boki smarujemy masą bez wafelka. Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą, robiąc esy floresy, posypujemy
słodki bratekzależności od użytego gatunku jabłek. Golden Delicious to jabłka słodkie i soczyste, więc nie wymagają dodatku cukru, ani wody (wystarczy sok z cytryny i galaretki). Następnie powstały mus dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy 2 galaretki czerwone (jeżeli używamy w proszku – wsypujemy suchy proszek), do drugiej 2 galaretki zielone. Mieszamy do rozpuszczenia galaretek. Powstały mus, gorący przekładamy do wyparzonych(...)odstawiłam w ciepłe miejsce na ok. 5 tygodni. Co jakiś czas mieszam drewnianą łyżką… więcej – jak ocet będzie gotowy). Mus jabłkowy można wykorzystać na różne sposoby – do naleśników, ciast, deserów… i nie tylko. Do czego ja użyłam? O tym w najbliższym czasie. Z takim musem można przygotować błyskawicznie danie. Z podanych składników otrzymamy 3 duże słoiki. Gorąco polecam
mojewypiekiinietylkoznam osoby, która by nie znała i nie lubiła takich ciasteczek. Dla mnie to smak z dzieciństwa i dziś tym kiedy za oknem już dość zimno tym smakiem dzielę się z Wam. Ciasteczka te są banalnie proste, a na kilka chwil pozwolą wrócić nam do tych beztroskich lat. Dodatkowo warto dla własnych pociech przygotować taką odrobinę(...)pieczenia 100 g margaryny 4 łyżki kefiru pół szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego PRZYGOTOWANIE : Na talerzyk odsypujemy połowę cukru, resztę składników mieszamy i wyrabiamy ze wszystkich ciasto. Stolnicę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy wyrobione ciasto na grubość ok 5 mm. Foremkami wykrawamy gwiazdki i każdą wkładamy do talerzyka z cukrem i lekko dociskamy. Cukier powinien być z jednej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimiejscu jeszcze niedawno wisiał inny element... Po zguglowaniu wyrazów "Dolce Vita Lublin" trafiłem na kilka recenzji, naprawdę dobrych. Fakt ten sprawił, że musiałem tam zajrzeć osobiście i samemu ocenić. Niedziela po południu. Schodzę z główego deptaka i skręcam w boczną uliczkę - lokalizacja restauracji powinna być jego przewagą na tle konkurencji. Albowiem można uciec na chwilę od tego ulicznego hałasu(...)buro i w ogóle nie wiadomo jak. Kuchnia włoska, więc dania mączne na start. Numer jeden z wybranych pozycji to zdecydowanie sakiewki z gruszką i serami w sosie gorgonzola. Ciasto, z którego zrobiono sakiewki miały bardzo gładką strukturę, nadzienie bardzo sprytnie zestawiono z sosem. Prezentacja - bardzo ładnie, no cacy cacy. Druga propozycja - penne z łososiem w sosie śmietanowym. To danie
Right Behind The Kitchenbędzie się lepić do rąk. Tak wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do miski i przykrywamy ściereczką. Ostawiamy na jakąś godzinę aby wyrosło. Po tym czasie bierzemy nasze ciasto i dzielimy na 6 równych części, z których tworzymy bułeczki. Tak przygotowane bułeczki kładziemy na blachę wyłożoną papierem, następnie nieco spłaszczamy i ponownie zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia – gdzieś 20 minut(...)drugi oraz mąkę i wszystko mieszamy. Następnie rozcieramy widelcem gdzie powstaną drobne granulki (mniejsze i większe), które to tworzą naszą kruszonkę. Mamy już wszystko przygotowane więc możemy kończyć dzieło W ułożonych na blasze bułeczkach robimy dołek (słoikiem, palcami) mocno dociskając do blachy, który wypełniamy odrobiną bułki tartej. Następnie rozbełkatnym jajkiem smarujemy nasze bułeczki a w dołki wkładamy po kilka kawałeczków
Kuchenne WariacjeSufletami z tego przepisu uraczył mnie ostatnio Olik - są przepyszne i wydaje mi się, że całkiem proste - idealne na letni deser z owocami! Suflet czekoladowy 5
sierotka maRysia w kuchniTradycją w naszym domu są wspólne wypieki. Zazwyczaj zaczyna się tak: "Mamo zlóbmy babecki!". I wtedy wiem, że najbliższa godzina upłynie pod znakiem babeczek. Problem pojawia
IzaGotuje( Recipe in English ) Upały są idealną pogodą do wypiekania ciepłolubnych słodkości z dodatkiem drożdży. Moje jagodzianki rosły, jak szalone :). Przepis jest na 7 sporych bułeczek. Jeżeli
Przepisy Aleksandry