migdałów ziemnych (orzechów tygrysich) robię takie placuszki przynajmniej 2 razy w tygodniu z różnymi dodatkami. Jednak w zestawie z figami, podgrzanymi malinami i orzechami włoskimi podbiły moje serce, więc dzielę się z Wami przepisem ;) Placuszki te można potraktować jako deser, przekąskę popołudniową, albo niedzielne leniwe śniadanko. Składniki: 7 łyżek płatków quinoa 6 łyżek mąki z migdałów ziemnych 2 jajka(...)cukru kokosowego olej kokosowy do smażenia 2 świeże figi 1 szklanka malin 10 orzechów włoskich 1 łyżka miodu (opcjonalnie) Wykonanie: Z płatków quinoa, mąki, cukru kokosowego i jajek ugniatamy ciasto, dolewamy stopniowo wodę, ale uważamy, żeby konsystencja nie zrobiła się zbyt luźna i kleista. Placuszki formujemy ręcznie lub bezpośrednio na patelni i smażymy na oleju kokosowym, z obu stron
Quinoa Raz!window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 spory brokuł 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 3 łyżki startego ostrego sera żółtego sól, pieprz Sposób przygotowania Brokuł dzielimy na różyczki, łodygę kroimy w krążki. Brokuł wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok 10 min, do względnej miękkości. Odcedzamy. W tym czasie cebulę siekamy i szklimy. Czosnek wyciskamy i dodajemy(...)składniki wrzucamy do jednego naczynia i blendujemy. Doprawiamy do smaku. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/dietetyczna-pasta-brokulowa/ BosowKuchni Artykuł Dietetyczna pasta brokułowa (również low-carb) pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkukrzaka ostatnie bardzo słodkie owoce. Postanowiłam dodać im towarzystwa w postaci migdałów i kruchej bezy. Powstała pyszna i ulotna chwila. W jedzeniu jest coś boskiego. Żeby stworzyć cudowne kulinarne dzieło, trzeba włożyć dużo serca i marzeń. I oczywiście najlepsze składniki! Składniki na spód: 210g mąki pszennej 110g cukru pudru 1 małe jajko 2 żółtka 110g masła w temperaturze pokojowej(...)agrestową: 800 g agrestu 150 g cukru 3 łyżki skrobi ziemniaczanej Składniki na bezę: 3 białka 150g cukru pudru garść płatków migdałów Sposób wykonania: Dokładnie ugnieść składniki na ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i wstawić je na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć na papierze do pieczenia do tortownicy. Dno ponakłuwać widelcem. Można
Kuchnia Pani Wiosnyprzedwojennej książce kucharskiej Marii Disslowej natknęłam się na przepis na pierogi z pomarańczami. Kilka dni temu robiłam pierogi kresowe i zostało mi trochę ciasta, więc postanowiłam cytrusowe kluski wypróbować. Danie okazało się niezwykle orzeźwiające i nam bardzo smakowało. Sezon na pomarańcze (wtedy są najsmaczniejsze) przypada na miesiące zimowe, co oznacza, że możemy delektować się owocowymi pierogami nie tylko latem. Jeżeli(...)przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryzanurzamy chwilę w gorącej wodzie, wycieramy i przygładzamy powierzchnię tortu. Wrzucamy znowu do lodówki. Zagniatamy lukier plastyczny, jeśli jest zbyt twardy, żeby to zrobić w całości, dzielimy na mniejsze części i rozmemłujemy osobno. Jeśli za bardzo się klei, można podsypać cukrem pudrem (nie mąką!), jeśli się kruszy, dodać Planty lub innego białego tłuszczu. Dodajemy odrobinę barwnika (wystarczy(...)żelu wystarczy) i wyrabiamy dokładnie, żeby uzyskać jednolity kolor bez smug. Robimy kulkę i rozwałkowujemy na podsypanym cukrem pudrem blacie, starając się zachować kształt okręgu. Wyjmujemy ciasto z lodówki i pędzelkiem zanurzonym w wodzie delikatnie smarujemy powierzchnię. Ostrożnie przekładamy placek lukru na wałku i idąc od góry wygładzamy powierzchnię dłonią. Ucinamy przy krawędzi tortu, końcówkę wpychając tępą
sama złodyczBiałka oddzielamy od żółtek, które miksujemy z odsączoną fasolką, jogurtem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy też miód według uznania - ja dorzuciłam jedną sporą łyżkę i ciasto wyszło mało słodkie, czyli dokładnie takie jak chciałam. Pamiętajcie, że potem dodajemy jeszcze słodką żurawinę, więc nie przesadzałabym z dosładzaniem ;) Wracając do miksowania to radzę uważać - mieszanka jest(...)mikserem do łazienki, niestety poskutkowało to myciem nie tylko wanny, ale i glazury. Żeby nie być gołosłownym, poniżej zdjęcie z masakry: Kiedy już dzieło zniszczenia dobiegnie końca, ubijamy białka z odrobiną soli i razem z suszoną żurawiną dodajemy do fasolowej masy, delikatnie mieszając. Przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
sama złodyczJeżeli masz ochotę na proste i bardzo aromatyczne ciasto, to moja dzisiejsza propozycja jest właśnie dla Ciebie. Zapach pomarańczy kojarzy mi się bardzo mocno ze Świętami (podobnie, jak cynamon). Ciasto jest z tych leciutkich i puszystych. Jedynym trudniejszym punktem jest zrobienie karmelu. Jest jedna zasada - składniki karmelu miesza się tylko do połączenia składników, a potem mikstura musi gotować się(...)skrystalizować). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrymoże być lepszego niż gofry w niedzielę na śniadanie? Szczerze mówiąc nic nie przychodzi mi do głowy. Pyszne, puszyste gofry, to jest to. Mój przepis pochodzi od pewnej Pani, która sprzedawała gofry i była tak miła, że mi go podała. Jak się później okazało jej przepis nie różni się za bardzo od innych, które udało mi się znaleźć, ale gofry(...)wychodzą z niego naprawdę dobre. Gofry z prażonymi jabłkami Do ciasta na gofry potrzebujemy: 2 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki oleju szczyptę soli Dodatkowo: 3-4 jabłka cukier cynamon kakao Jabłka kroimy na spore kawałki, np. w kostkę. Prażymy je w garnku z cukrem i cynamonem. Można
Ratunku obiaddodać przesiane mąki, proszek i olej dalej delikatnie mieszając. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy - wówczas biszkopt przyklei się do ścianek i nie opadnie. Wypełniamy tortownicę ciastem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180°C na ok. 25-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt i upuszczamy go na blat stołu lub podłogę z wysokości(...)kilka razy i rzeczywiście to działa :) Działa, tzn. biszkopt nie opada :) ...jeśli jednak macie obiekcje, to nie musicie tego robić :) Biszkopt studzimy w otwartym piekarniku na kratce, po czym dzielimy na części.Krem porzeczkowy: Składniki:600 ml śmietanki 30%,400 g serka waniliowego,250 ml konfitury porzeczkowej lub porzeczki z kompotu,2 galaretki porzeczkowe (rozpuszczamy w szklane 1 wody
Delicious Titbitsdookoła Nas sprawia, że człowiek jest co raz bardziej radosny, co raz bardziej skory do zgody, do powiedzenia przepraszam, do okazywania miłości. Chętniej w tym czasie pomagamy potrzebującym i dzielimy się tym co mamy. To również czas, w którym nasze miasta, domy i mieszkania, rozświetlają blaskiem świec i światełek. W każdym zakamarku, w domu, czuć Święta Bożego Narodzenia, zapach(...)magicznym czasem oczekiwania. Dla mnie - to właśnie połączenie orzechów, gorzkiej czekolady i żurawiny. Na takie idealnie wyważone połączenie smaków dzisiaj Was zapraszam! #beko #ciastojakzobrazka PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNĄ TARTĘ: CIASTO SKŁADNIKI: - 100 g zmielonych orzechów laskowych - 150 g maki pszennej typ 450 - 80 g mąki krupczatki - 140 g zimnego masła - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka przyprawy korzennej do pierników
SMYKWKUCHNILikier pomarańczowy jest składnikiem wielu ciast i tortów, deserów. Najpopularniejszy w cukiernictwie jest likier o nawie Cointreau. Z uwagi na dostępność do tego produktu postanowiłam zrobić własną wersję tego trunku. U mnie w dwóch postaciach: pierwsza przygotowana i oparta wyłącznie na metodzie ekstrakcji a druga dodatkowo wzbogacona syropem pomarańczowym. Wszystko przygotowane z naturalnych składników bez chemicznych ulepszeń(...)zimowym klimacie, żal mi zatem było wyrzucać tyle dobrej skórki. Co jest ważne nic się nie zmarnowało, a ekstrakt i likier na pewno nie raz wykorzystam. Zatem do dzieła. Składniki: Skórka z 2 kg pomarańczy 200 ml wody 400 ml alkoholu (wódki )lub spirytusu Wykonanie: 1. Pomarańcze przed użyciem dokładnie wyszorować i sparzyć w wrzątku
vaniliowoczekoladowaascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Zeszłej niedzieli zupełnie spontanicznie postanowiłam upiec coś słodkiego 😊 , ale prostego, ze względu na małą ilość czasu. Wybrałam się w słodką podróż sentymentalną do chwili, gdy jako nastolatka, dostałam od mojego przyjaciela(...)proszku do pieczenia garść rodzynek + 100 g dobrej czekolady mlecznej Z podanych składników ( oprócz czekolady!!!) zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy na około godzinę do zamrażalnika . Całą czekoladę także wkładamy do zamrażalnika. Po upływie czasu , ciasto przekładamy a stolnicę posypaną mąką. Rozwałkowujemy na grubość około1
Domowe ciastaLubię, jak są jakieś okazje obdarowywać swoich najbliższych nie tylko prezentem, ale i czymś słodkim. Ten tort przygotowałam właśnie na taką okazję- Dzień Matki. Szczerze powiedziawszy
Kuchnia w czekoladzieZapraszamy wszystkich chętnych do zakupu Gazety Lubuskiej w której ukarzą się przepisy z naszego bloga "Już w środę w "Gazecie Lubuskiej" znajdziecie Państwo 60 sprawdzonych przepisów
kgwjanczewoJedna z moich ulubionych tart :). Bardzo delikatna i mocno cytrynowa. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
Przepisy Aleksandry